Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obyvatelstvo Základní údaje: počet obyvatel (2010) náboženství – 89 % katolické, 6 % protestantské poměr venkovského a městského obyvatelstva.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obyvatelstvo Základní údaje: počet obyvatel (2010) náboženství – 89 % katolické, 6 % protestantské poměr venkovského a městského obyvatelstva."— Transkript prezentace:

1

2

3 Obyvatelstvo Základní údaje: počet obyvatel - 112 322 757 (2010) náboženství – 89 % katolické, 6 % protestantské poměr venkovského a městského obyvatelstva činí 30:70 rozmístění obyvatel hlavní město – Ciudad de México (cca 23,5 mil obyvatel) složení obyvatelstva – 60% mestici (míšenci Indiánů a bělochů) 30 % Indiáni 9% kreolové (potomci Španělů) úřední jazyk – španělština státní zřízení - republika

4 Mexické obyvatelstvo Na mexickém území se nacházely dávné vyspělé civilizace Olméků, Mayů a Aztéků. Olmécká kultura vznikla jako první z kultur na pobřeží Mexického zálivu. Olmékové byli rovněž první, kdo začal na tomto území stavět monumentální chrámy a posvátná místa. Olmékové tesali z kamene obrovité hlavy, které jsou hlavním poznávacím znamením jejich kultury; dalšími charakteristickými prvky jejich civilizace byly obrovské vytesané oltáře, stély a tyrkysové mozaiky. Olmécká plastika, La Venta mozaika oltáře

5 Mexické obyvatelstvo Ve velké části dnešního Mexika žila i další vyspělá civilizace Mayové Zanechali po sobě řadu působivých památek: Komplex Gran Plaza Chrám Velkého jaguára s 97 stupni strmého schodiště Chrám nápisů Chichén Itzá – v roce 2007 zařazena do novodobého seznamu sedmi divů světa V současné době zde žije okolo 6 milionů potomků Mayů.

6 Mexické obyvatelstvo Aztékové osídlili Mexiko kolem r. 1200 n.l. Jejich hlavní město, Tenochtitlán, stálo v místech dnešního hlavního města. Aztécká civilizace podlehla španělské kolonizaci na počátku 16. stol. maketa ceremoniálního, náboženského a občanského centra Tenochtitlánu V místech dnešního náměstí Tří kultur kdysi stávaly dvě velké chrámové pyramidy V době objevení města Evropany v 16. stol. zde žilo řádově asi 100 000 obyvatel. Ve své době šlo o největší město amerického kontinentu a jedno z největších měst tehdejšího světa.

7 Hospodářství Mexiko oplývá velkým nerostným bohatstvím: je největším světovým vývozcem stříbra je jedním z největších vývozců zinku a olova světový význam mají zásoby ropy v Mexickém zálivu ropná plošina přírodní stříbro produkce stříbra v roce 2011

8 Hospodářství Průmyslový sektor je zaměřen zejména na zpracovatelský průmysl. Mezi hlavní odvětví se řadí: petrochemie ropný průmysl potravinářský průmysl strojírenství (automobily) textilní a kožedělný průmysl Mexiko patří mezi nejvýznamnější státy v těžbě ropy v Latinské Americe. Mexická firma PEMEX je třetí největší společností v těžbě ropy na světě. Vyváží se cca 60 % vyrobené ropy, ale převážně nezpracované, protože chybí výrobní kapacity. Největším odběratelem jsou Spojené státy americké.

9 Hospodářství Zemědělství, těžba dřeva a rybolov tvoří jen 4% příjmů mexické ekonomiky. Zemědělství se rozvíjí pouze v malém měřítku na rodinných farmách. Pěstuje se zejména: kukuřice, pšenice, fazole, bavlna, cukrová třtina, kávovník, tropické ovoce, rajčata, chilli papričky Střed země se vyznačuje zejména chovem skotu, prasat, koní, koz a ovcí. Při pobřeží s se loví zejména krabi, langusty a ústřice.

10 Zajímavosti Mezi běžné lidové slavnosti patří býčí a kohoutí zápasy, ale i udržení se na nezkrocených koních tzv. charros. Sombréro je široký slaměný klobouk nošený hlavně v Jižní Americe. poncho [pončo] přehoz přes hlavu bez rukávů Tortilla je placka, původem ze španělské kuchyně, která byla přes španělské dobyvatele přenesena do Nového světa, kde se ujala hlavně v Mexiku. Tequila alkoholický nápoj vyráběný především v okolí města Tequila v Mexiku. Vyrábí se z mexického druhu Agave teguilana zvané Weberova modrá agáve.

11 Zdroje Velká obrazová encyklopedie zeměpisu. Dotisk 1. českého vyd. [i.e. 2. vyd.]. Praha: Svojtka, 2011, 86 - 89. ISBN 978-80-256-0510-3. Odhalená tajemství starých civilizací: Úžasné a vzrušující objevy archeologie. Bratislava: Príroda, 2007, 170 - 183. ISBN 978-80-07- 01592-0. Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Mexiko [online]. c2013 [citováno 3. 01. 2014]. Dostupný z WWW: http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Mexiko&oldid=1106189 1 ALEX COVARRUBIAS. Wikipedie.cz [online]. [cit. 30.12.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flag_of_Mexico.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flag_of_Mexico.svg CID, Mario Fuente. Wikipedie.cz [online]. [cit. 2.1.2014]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mexico_estados_densidad.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mexico_estados_densidad.svg Nedávat jako DUM – problémy s citací z knih!!!!!!


Stáhnout ppt "Obyvatelstvo Základní údaje: počet obyvatel (2010) náboženství – 89 % katolické, 6 % protestantské poměr venkovského a městského obyvatelstva."

Podobné prezentace


Reklamy Google