Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ Registrační.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CÍGÁRKA, CÍGA, ŽVÁRO, CIGINA
Advertisements

Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 13Číslo.
Tento dokument pošlete svým přátelům,rodičům i prarodičům.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Řekněme ne! Kouření!!!!.
„EU peníze středním školám“
KOUŘENÍ.
ZÁVISLOST NA NIKOTINU, ODVYKÁNÍ
Plíce po 20 letech kouření
Iva Hrnčiříková Poradna pro zdravou výživu a odvykání kouření
Návykové látky, závislosti
Nikotinismus Tomáš Spurný 9.Třída.
Kou ř ení a plodnost Kouření snižuje pravděpodobnost otěhotnění, má totiž prokázaný vliv na zhoršenou kvalitu spermií u mužů! U.
Název: VY_32_INOVACE_VKZ689_13 Autor: Mgr. Lucie Fajfrová Oblast:
Kouření a jeho vliv na srdeční onemocnění
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Název Nebezpečí kouření
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Cigarety Šlosar Tomáš 1.L.
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
KOUŘENÍ A ZDRAVÍ WHO: KOUŘENÍ JE NEJVÝZNAMNĚJŠÍ
Novinky ve vědě a technice Josef Froněk ( ).
KOUŘENÍ.
Seminář pro učitele MŠ_13. ledna 2014 (CCVJ a KHS Pk) Obsah Proč začít Jak hovořit s rodiči o kouření a proč? Jsou děti v bezpečí ? Nikotin jako droga.
Zdravý životní styl v boji s návyky Střední škola zdravotnická a sociální Chrudim Grantový projekt CZ.1.07/1.1.03/ “Inovace jsou IN“
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Užívání tabákových výrobků v dospělé české populaci (15 let a více) Výsledky studie GATS WHO/CDC 2012 MUDr. Hana Sovinová, PhDr. Ladislav Csémy Státní.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_334_Vlivy prostředí na zdraví člověka Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola praktická a mateřská škola Toužim, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_KOUŘENÍ TEMA:
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ Registrační.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Prevence zneužívání návykových látek Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
VY_32_INOVACE_SA4A_1 DUM 1. „ OBLASTI AKTIVIT PRO PRÁCI S CÍLOVOU SKUPINOU “
Kouření = prohra. 1. Většina lidí kouří 1. Většina lidí kouří! mladých lidí od 15 do 18 let kouří.
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
S LUŽBY PRO SENIORY. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_08 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Závislost na nikotinu, odvykání.
Závislí jako cílová skupina sociálních služeb. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí.
Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy: 34 Předmět: Občanská výchova Ročník:
Srovnání kouření marihuany a tabáku Kouření tabáku i marihuany představuje významné zdravotní riziko.
Paměť DUM_18. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE.
Rizika ohrožující zdraví
Myšlení a myšlenkové operace
Věcné učení Žijeme zdravě, škodlivost drog, alkoholu, cigaret
KOUŘENÍ Autor: Jan Pecka
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Vliv nikotinu na zdraví člověka
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Návykové látky Kouření
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
VY_32_INOVACE_SA4A_7 DUM 7. realizace aktivity pro 1
VY_32_INOVACE_SA4A_5 DUM 5. „dívka uživatelka služby-dramatizace “
Proč nekouřit? Kouření škodí zdraví V současnosti umírá na celém světě v důsledku kouření zhruba 4 milióny lidí ročně.
Psychické procesy - vnímání
Číslo v digitálním archivu školy
Kouření Vypracoval: Jiří Hanousek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Státní zdravotní ústav Praha Centrum podpory veřejného zdraví
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Transkript prezentace:

Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky ICT Název a číslo materiálu: ODS_32_INOVACE_JTD3.A_8 Vytvořen o: Autor: Mgr. Petra Převrátilová Vyučovací předmět: Sociální pedagogika - Občan v demokratické společnosti Ročník: III. SOŠ Výsledky vzdělávání dle RVP Žák umí popsat závislost na tabáku, zná její rizika, dokáže o nich diskutovat Typ interakce: Kombinované Druh výukovéh o zdroje: Prezentace s využitím interaktivní tabule Klíčová slova: Tabakismus Anotace: Didaktický učební materiál je určen pro žáky maturitních oborů SOŠ. Je zaměřen na prezentaci závislosti na tabáku. Je možné ho využít jako samostatný studijní materiál nebo jako podklad k diskuzi. Součástí materiálu jsou otázky a úkoly vztahující se k problematice tabakismu.

T ABAKISMUS

H ISTORIE Mexiko - tabákové listy se kouřili, šňupali a žvýkali K. Kolumbus se poprvé setkal s kouřením tabáku u indiánů po přistání u Kubánských břehů Portugalci – dovezli tabák z Ameriky, šířili jej dále do Evropy Jean Nicotin 1560 dováží šňupací tabák na francouzský dvůr 16. století – kouření se stává společenským rituálem vyšších vrstev Výroba dýmek - kouření se rozšiřuje mezi chudší vrstvy (hliněné, kukuřičné a dřevěné dýmky) 19. století - ručně balené cigarety do papíru 20. století - cigaretový filtr

T ABAKISMUS závislost na tabáku F17-MKN-10 nejčastěji začíná jako závislost psychosociální, u většiny pravidelných kuřáků se po určité době mění v závislost drogovou, tj. závislost na nikotinu Počet kouřících dětí stoupá Počet pravidelných kuřáků mezi dětmi ve věku od 11 do 15 i nadále stoupá (důsledek větší vnímavosti dětí k reklamě, celkové atmosféry ve společnosti, kde je kouření považováno za normální, a příliš liberálního postoje zákonodárců)

S TATISTIKA V ČR kouří cca 2,3 mil lidí Z toho 26% lidí nad 18 let 74% děti a mladiství Počet úmrtí následkem kouření: 50 den; 18 tis za rok Kuřáci umírají přibližně o 15 let dříve Ve věku do 18 let kouří více dívek než chlapců V Praze začínají děti kouřit v průměru v 9,5 letech

P ROČ NĚKTEŘÍ MLADÍ ZAČÍNAJÍ KOUŘIT ? Hlavní důvody: jejich kamarádi kouří jejich rodiče nebo starší sourozenci kouří mají o sobě nízké mínění a hledají způsoby, jak změnit svoji image Obr.č.1

F ORMY KOUŘENÍ Cigarety Dýmky Doutníky Žvýkají tabákové listy nebo žvýkačky Šňupají tabákovou drť Neexistuje žádný bezpečný způsob konzumace tabáku Ohroženi jsou i tzv. pasivní kuřáci Tabák obsahuje psychoaktivní látku nikotin Závislost se vyvíjí různě dlouho – nejčastěji během dvou prvních let pravidelného kuřáctví, mladí lidé – doba podstatně kratší

S LOŽENÍ C IGARET I. Nikotin – droga, kvůli níž nemohou kuřáci přestat Karcinogenní látky, které způsobují rakovinu Jedy, toxické látky (kyanid, formaldehyd, fenol, oxid síry, amoniak, oxid uhelnatý) Radioaktivní látky (radioaktivní polonium a olovo)

S LOŽENÍ C IGARET II. Já vím, žě... Tabákový kouř obsahuje ARSENjakoJED NA KRYSY DEHETjakoSAZE V KOMÍNĚ DIOXINYjakoSPALOVNY ODPADU FORMALDEHYDjakoKULIČKY PROTI MOLŮM KADMIUMjakoUMĚLÁ HNOJIVA KYANIDjakoJED NA MYŠI MOČOVINUjakoVÝMĚŠKY NIKOTINjakoJED NA MŠICE OXID UHELNATÝjakoVÝFUKOVÉ PLYNY Jste překvapeni?

A KUTNÍ OBRAZ : Urychluje puls Zvyšuje se sympatická nervová aktivita, zvýšená produkce slin, zvýšená aktivita trávicího ústrojí, srdce, produkce potu Obr.č.2

C HRONICKÝ OBRAZ : Vyšší výskyt vzniku karcinogenních onemocnění Abstinenční syndrom u novorozeněte Nízká porodní váha dětí, poruchy plodnosti Stárnutí kůže Zažloutnutí rukou… Zápach z úst Úbytek váhy Nervozita, když kuřák nemá cigaretu (riziko při řízení, neklid v letadle, autobusu…) Kašel, zejména v ranních hodinách Vyvíjí se chronická bronchitida Bronchogenní karcinom, ateroskleróza, ICHS – po mnohaletém kouření

A BSTINENČNÍ PŘÍZNAKY nutkavá potřeba kouřit neklid a nervozita psychická tenze anxiosita depresivní nálada

R IZIKA KUŘÁCTVÍ Riziko kardiovaskulárních chorob (ICHS) Riziko respiračních chorob Riziko některých nádorů (hlavně bronchogenní a plicní karcinomy) Závisí na množství vykouřeného tabáku, na typu tabákových produktů a době kuřáckého návyku

D EFINICE KUŘÁCTVÍ PODLE SZO: Kuřák – ten kdo v době vyšetření kouří Pravidelný kuřák – kouří denně Příležitostný kuřák – kouří, ale ne denně Nekuřák – ten kdo v době vyšetření nekouřil Bývalý kuřák – dříve kouřil, nyní nekouří alespoň 1/2 roku Ten, kdo nekouřil buď vůbec nebo vykouřil během svého života méně než 100 cigaret, je označován jako „neversmoker“

S TADIA ODVYKÁNÍ Prekontemplační stadium (období před rozhodnutím): kuřák na odvykání nepomýšlí, namlouvá si, že nekouří tak mnoho, zdravotní rizika mu nehrozí a není závislý,možná negativa kouření potlačuje Kontemplační stadium (období rozhodování): negativní vlivy kouření začínají vystupovat do popředí, začíná si uvědomovat svou závislost a také skutečnost, že přestat kouřit bude obtížné Přípravné stadium: kuřák se rozhodne, že se své závislosti zbaví, rozhlížet se ve svém okolí po bývalých kuřácích, kterým se podařilo přestat, shromažďuje informace o metodách odvykání a přemýšlí nad tím, co by pro něj bylo nejvhodnější Stadium akce: období, kdy kuřák odvyká Stadium setrvání: stadium po skončení kritického období, člověk se stává „bývalým kuřákem“, nepociťuje abstinenční příznaky ani chuť na cigaretu, pokud nechce znovu upadnout do závislosti, již nikdy si nebude moci zapálit

L ÉČBA U silné závislosti na nikotinu - náhradní léčba nikotinem (NLN) V současnosti - existují 4 typy NLN: 1. žvýkačka s nikotinem 2. transdermální nikotinová náplast 3. nosní sprej 4. ústní inhalér

1.Jaká látka v cigaretě způsobuje závislost? a)Dehet b)Nikotin 2. Jsou u nás cigarety volně prodejné? a) Ano b) Ano, od 18-ti let 3. Upravuje pravidla kouření zákon a vyhlášky? a) Ne b) Ano 4. Jaká rizika přináší tabakismus – napište alespoň 3 5. Náhradní léčba nikotinem se provádí : a)U silné závislosti na nikotinu b)U všech závislostí na nikotinu

Z DROJE AUTOR NEUVEDEN. tabakismus [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ŠIMON, Jaroslav a kol. Epidemiologie a prevence ischemické choroby srdeční. Praha: Grada, 2001, ISBN Obrázky: Obr.č.1: AUTOR NEUVEDEN. medicina.ronnie.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ucinky-leku.html Obr.č.2: AUTOR NEUVEDEN. stop-koureni.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: