Pracovní skupina pro oborové didaktiky Akreditační komise vlády ČR Setkání oborových didaktiků českého jazyka Praha 24. června 2014 setkání oborových didaktiků.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
Obecná východiska, zdroje ►Mezinárodní soustavy kvalifikací ►Národní soustava kvalifikací pro terciární sféru ►Projekt Q-RAM/ Národní kvalifikační rámec.
Sebehodnotící zpráva oboru speciální pedagogika na PdF MU
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Konference projektu APSYS Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe ODBORNÁ JAZYKOVÁ.
Vybrané problémy českého vzdělávání v cestovním ruchu Jiří Šíp Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Hodnocení UJEP AK ČR Závěry a doporučení. Personální zajištění posilovat kvalifikační strukturu pracovišť - vytvořit realistické a kontrolovatelné plány.
Program PRVOUK Škola a učitelská profese v kontextu rostoucích nároků na vzdělávání oblast Filologie a jejich didaktiky Martina ŠMEJKALOVÁ Katedra českého.
Didaktické testy doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D.
Rada VŠ - Komise pro přípravu učitelů řešení problematiky strukturovaného studia učitelství - šetření na vysokých školách.
Vybrané problémové oblasti problematiky fakult vzdělávajících učitele závěry a doporučení z diskuse na semináři „Kvalita přípravy učitelů – podmínka pro.
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
Problémy vymezení hledisek kvality v přípravě učitelů pozitivní přínos určení a uplatňování hledisek kvality závisí na splnění podmínek pro jejich užitečné.
Výběr adekvátních vyučovacích metod při fixaci a kontrole znalostí v rámci ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
dotazníkové šetření na vysokých školách
Cíle studia didaktiky pedagogiky
Pohled pedagoga běžné základní školy na podporu komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností PhDr. Veronika Girglová Katedra speciální.
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Katedra didaktiky ekonomických předmětů VŠE v Praze DIDAKTICKÁ SLOŽKA STANDARDU UČITELE ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ Miloslav Rotport Kostelec nad Černými lesy 27.
KARIÉRNÍ SYSTÉM A PREGRADUÁLNÍ PŘÍPRAVA BUDOUCÍCH PEDAGOGŮ Mgr. Václav Víška, Ph.D.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Studijní program /obor Speciální pedagogika na Pedagogické fakultě MU
Příprava učitelů ekonomických předmětů pro střední školy a VOŠ Prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Rámcové a školní vzdělávací programy
Inovace pedagogických praxí na PdF MU: výzvy a očekávání
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
Rozvoj inovace a integrace studijních programů a oborů pro učitele a pracovníky ve školství Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Postavení pedagogiky mezi vědami
Pedagogická diagnostika
DIDAKTIKA FYZIKY I. 1 Fyzikální vzdělávání
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
FILOZOFICKÁ FAKULTA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY FILOLOGIE filozofie Historické vědy Psychologie Filologie HISTORICKÉ VĚDY psychologie filozofie Sociologie.
Téma č. 3.: Moderní obecná pedagogika Doporučená literatura: Ouroda,K. Základy pedagogiky. Brno:IMS, Ouroda,K. Základy pedagogiky. Brno:IMS, 2003.
MATURITA 2010 změna modelu a novelizace zákona základní model nové maturity skladba zkoušek nové maturity maturita bez hendikepů průběh maturity organizace.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů Lukáš Wodecki
Příprava učitelů ekonomických předmětů pro střední školy a VOŠ
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Navazující magisterské studijní programy platnost od roku 2017/2018
Ostravská univerzita (1991 → )
Pedagogické disciplíny
Fakulta zdravotnických studií
Obecná didaktika ÚVOD.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
CLIL v ČR a v zahraničí Content and Language Integrated Learning
Pedagogika jako vědecká disciplína
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
Kurikulum: obsah školní edukace
Polytechnické vzdělávání v praxi
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Studijní program Ošetřovatelství
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Katedra české literatury a literární vědy Katedra českého jazyka
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Cíle, obsah a prostředky polytechnického vzdělávání
Transkript prezentace:

Pracovní skupina pro oborové didaktiky Akreditační komise vlády ČR Setkání oborových didaktiků českého jazyka Praha 24. června 2014 setkání oborových didaktiků českého jazyka

Tab. 1 Celkový přehled studijních oborů, ve kterých se uskutečňuje bohemistická pregraduální příprava učitelů, abecedně (* = doplněno M. Š. podle www stránek pracoviště)

Doplněno po zasedání: obory, na jejichž výuce se podílí Katedra ČJL PdF UP v Olomouci: Učitelství pro 1. stupeň ZŠ; Učitelství pro 1. stupeň ZŠ a speciální pedagogika; Učitelství pro mateřské školy (UMŠ); Český jazyk – učitelství pro střední školy (v rámci celoživotního vzdělávání). Navíc: Přírodovědně-humanitní a pedagogická fakulta TU v Liberci Rozšiřující studium českého jazyka a literatury pro druhý stupeň základní školy podle § 6, odstavce 1, písmeno a) a písmeno b) vyhlášky č. 317/2005 Sb. Pro střední školy: dtto. V dalších výpočtech není zahrnuta FF Univerzity Palackého v Olomouci – prozatím bez kontaktu Hrubá statistika: Počet univerzit9 Počet fakult 13 - filozofické 4 - pedagogické 9 Počet kateder/ústavů/sekcí 18 (srovnání s Didaktikou matematiky, tam obrácený poměr: 15 fakult, z toho 6 pedagogických)

Graf 1, k tabulce 1 Absolutní součet všech výskytů jednotlivých studijních oborů vyučovaných bohemistickými katedrami na fakultách vzdělávajících učitele v rámci ČR, hrubé rozdělení, podrobně grafy 2, 3, 4

Graf 2, k tabulce 1 Struktura a frekvence výskytu jednotlivých studijních oborů v bakalářském studiu

Graf 3, k tabulce 1 Struktura a frekvence výskytu jednotlivých studijních oborů v magisterském (dlouhém) studiu

Graf 4, k tabulce 1 Struktura a frekvence výskytu jednotlivých studijních oborů v NMgr. studiu

Graf 5, k tabulce 1 Pedagogické fakulty podílející se na přípravě učitelů českého jazyka (oborové studium) pro 2. stupeň ZŠ Pozn.: „Prázdný“ sloupec u FF je odrazem skutečnosti, že učitelé vzdělaní v oboru učitelství pro SŠ jsou automaticky kvalifikováni i pro 2. stupeň ZŠ

Graf 6, k tabulce 1 Fakulty podílející se na přípravě učitelů českého jazyka (oborové studium) pro střední školy, počítaje v to pro srovnání pedagogické fakulty z grafu 5

Graf 7, k tabulce 1 Integrovaná/separovaná výuka oboru český jazyk a literatura (oborové studium)

Graf 8, k tabulce 1 Integrovaná/separovaná výuka didaktiky českého jazyka (komunikační a slohové výchovy) a didaktiky literatury (literární výchovy), oborové studium

Tab. 2 Přehled předmětů vyučovaných v bakalářském a navazujícím magisterském studi (oborové studium) NMgr. Předměty A (povinné) jsou v NMgr. dále členěny na počet hodin a počet kreditů. Pozn. * = Integrovaná příprava spolu s FF ÚJČ / ** = Předměty poskytující studentům první informace o praxi ve výuce českého jazyka a literatury (jde o integrovanou výuku) / *** Modulový systém výuky Bloková výuka přibližně přepočítána na hodiny týdně (př. 12 hodin = 1 hod. týdně)

Graf 9, k tabulce 2. NMgr. Oborová a oborovědidaktická příprava, absolutní počet hodin, předměty A, B, C společně

Graf 9, k tabulce 2. Pokračování

Graf 10, k tabulce 2. NMgr. Povinné předměty A: Absolutní počet hodin, absolutní počet kreditů

Text 1. Obvyklé disciplíny jazykové složky studia v bakalářských studijních oborech pedagogických fakult (na příkladu PedF MU v Brně) Fonetika a fonologie českého jazyka Kapitoly z fonetiky a fonologie českého jazyka Úvod do studia jazyka a jazykovědy Vybrané poznatky o jazyce a jazykovědě Morfologie současného českého jazyka Kapitoly z morfologie současného českého jazyka Seminář k aktuálním problémům jazyk. správnosti Lexikologie současné češtiny Základy slavistiky a staroslověnštiny Kapitoly z lexikologie současné češtiny Kapitoly ze slavistiky a staroslověnštiny Tvoření slov v současné češtině Kapitoly z tvoření slov v současné češtině Lexikální a morfologický rozbor textu Jazyková analýza textu Současná česká syntax Kapitoly ze současné české syntaxe Stylistika současné češtiny Současná česká syntax Kapitoly ze stylistiky současné češtiny Kapitoly ze současné české syntaxe Kapitoly z historické mluvnice českého jazyka Základy korpusové lingvistiky

Text 2 Předměty chápané fakultami jako oborovědidaktické Didaktika českého jazyka pro ZŠ, Didaktika literatury pro ZŠ, Didaktika slohové a komunikativní výchovy Didaktická interpretace liter. textu Moderní metody a formy práce Práce s učebnicemi v jazyce, Analýza a způsoby psaní učebnic a dalších příruček k výuce literatury ICT v předmětu český jazyk a literatura Recitace a výrazné čtení jako metoda literární výchovy Výuková praxe, Seminář k učitelské praxi, Učitelská praxe Alternativní metody výuky ČJ Kapitoly z didaktiky českého jazyka Komunikace ve škole Didaktické nástroje (učebnice, programy, korpusy) a práce s nimi Testování, měření a hodnocení v didaktice jazyka Osvojování a vývoj prvního jazyka dětí a mládeže, jazykové poruchy Jazyk mládeže ve školním věku Výzkum v oboru osvojování a vyučování prvního jazyka Nové prvky ve výuce literatury Nové prvky ve výuce českého jazyka Vlastnosti školského dialogu Jazyková problematika v multikulturní výchově Literární exkurze Mediální výchova a její výuka na ZŠ a SŠ Lingvistická charakteristika učebního textu Příčiny neúspěchu v českém jazyce RWCT v komunikační a slohové výchově Učebnice a pomůcky pro handicapované žáky

Graf 11, k tabulce 2 Didaktika ČJL, NMgr. studium, absolutní počet hodin

Graf 12, k tabulce 2 Didaktika ČJL, NMgr. studium, absolutní počet kreditů

Graf 13 Kvalifikační struktura personálního zabezpečení výuky Didaktiky ČJL

Text 3 Obsahová náplň Didaktiky ČJL jako studijního předmětu (1) a výstupní kompetence (2) – příklady podle dodaných sylabů (1) Školská administrativa a legislativa (tvorba školních vzdělávacích programů, reforma maturity apod.). Práce s učebnicemi: srovnávání učebnicové literatury, specifika probírání jednotlivých tematických celků, srovnání různých typů učebnic, diskuse o jejich koncepci. Vymezení disciplíny: Didaktika češtiny jako studijní disciplína, její specifika, vztah k dalším vědním oborům. Současný stav diskuse o smyslu a vhodné podobě jazykové výuky na různých typech středních škol. Cíle, úkoly a obsah výuky češtiny. Místo českého jazyka v soustavě ostatních předmětů. Složky předmětu český jazyk a literatura a jejich vzájemné vztahy. Vývoj a současné pojetí jazykového vyučování. (2) Studenti získají informace o současné koncepci a cílech ve výuce českého jazyka a slohu a seznámí se s edukačními metodami a výukovými materiály pro výuku českého jazyka a slohu na 2. stupni ZŠ. Dále bude řešena problematika výuky jednotlivých jazykových rovin (v sylabech většinou detailně rozepsána od pravopisu přes syntax až po stylistiku M. Š.), rozvíjení komunikačních a stylistických dovedností u žáků na 2. stupni ZŠ.

Text 4 Didaktické zpracování tradičních obsahů kurikula českého jazyka na ZŠ a SŠ, osvojení různých vyučovacích metod a přístupů – příklady podle dodaných sylabů Obsah vyučování slohu na základní škole. Metody a formy výuky slohu, organizace vyučovací hodiny. Typy hodin slohového vyučování. Příprava hodiny slohového vyučování. Doplňující materiály: texty k procvičování stylizačních dovedností, texty k vyvození učiva, didaktické hry. Témata slohových cvičení, témata slohových prací. Oprava nedostatků v písemných a ústních projevech žáků. Osvojování a procvičování učiva českého jazyka a jeho specifika na střední škole. Jazyková chyba vs. slohový nebo komunikační nedostatek. Jazyková cvičení, komplexní jazykové rozbory, diktáty. Problematika pravopisu ve výuce českého jazyka na střední škole. Aplikace alternativních výukových metod ve výuce literární výchovy. Organizační formy výuky v literární výchově. Metody a formy práce podporující směřování výuky literární výchovy k dosahování klíčových kompetencí (reprodukční a produkční činnosti, práce s modelovými situacemi, axiologická složka literární textů). Práce s vybranými prozaickými, básnickými a dramatickými texty. Metody a techniky dramatické výchovy a jejich využití v literární výchově. LV a sloh – prvky a postupy tvořivého psaní v literární výchově. Práce s informacemi a informačními zdroji.

Text 5 Činnosti studentů v seminářích Didaktiky českého jazyka (1), nejčetněji zadávaná povinná literatura (2) (1) Prezentace založené na studiu odborné literatury, programových dokumentů (zvl. RVP) a dalších kurikulárních materiálů (zvl. učebnic) Modelové hodiny, přípravy k nim a účast v navazujících diskusích Vyučování jednotlivým tematickým celkům – výstupy studentů a rozbor výstupů Hospitace u vybraných učitelů na ZŠ i SŠ a jejich zhodnocení v písemných reflexích Tvorba portfolia Reflektivní praxe (2) ČECHOVÁ, M. Komunikační a slohová výchova. Praha ČECHOVÁ, M.; STYBLÍK, V. Čeština a její vyučování. Praha ŠEBESTA, K. Od jazyka ke komunikaci. Didaktika českého jazyka a komunikační výchova. 2. vyd. Praha Platné rámcové vzdělávací programy (na stránkách MŠMT). Orientačně starší vzdělávací programy, zvl. Základní škola a Obecná škola. Vybrané učebnice/učebnicové řady pro 2. stupeň ZŠ a pro SŠ různých typů

Text 6 Vědecko-výzkumná činnost pracovišť v oborové didaktice – uvádějí se témata: Osvojování a vývoj jazykové a komunikační kompetence žáků: = čeština jako první jazyk v předškolním věku = čeština mládeže ve školním věku = komunikační kompetence vybraných komunit ČR (romští žáci) = čeština nerodilých mluvčích (osvojování a užívání jazyka) Komunikace ve škole = obecně = při výuce češtiny jako cizího jazyka Metody vyučování v literárních i neliterárních složkách oboru = možné způsoby výuky literatury a sdělování zkušenosti s literaturou Problematika hodnocení a testování v literárních i neliterárních složkách oboru Problematika testování čtenářské gramotnosti u sociokulturně znevýhodněných žáků Korpusy jako nové didaktické nástroje = budování akvizičních korpusů českého jazyka = vývoj nástrojů pro práci s nimi = vývoj metodiky jejich využití ve výzkumu a ve výuce Kritická reflexe nově vznikajících i běžně používaných učebnic v oboru „Není v oblasti didaktiky explicitně formulován“ Skriptum (včetně internetové verze) oborové didaktiky integrující výuku jazyka a literatury s vybranými problémy z oblasti pedagogiky a psychologie Systémové zhodnocení učebnicových titulů pro střední školy z hlediska propojení odbornosti (s akcentací reflexe současného stavu bohemistického poznání) a metodiky zpracování

Text 7 Vztah k mateřským oborům a pedagogice – citace z dotazníků „Předpokladem úspěšného zvládnutí předmětů didaktika českého jazyka a didaktiku slohu jsou vědomosti a dovednosti osvojené v jednotlivých odborných disciplínách. Bez těchto poznatků nelze v didaktikách pracovat. Můžeme mít sebelepší metody, prostředky a formy, bez základních znalostí oborových disciplín není možné dosáhnout dobrého výsledku (např. pokud student sám nedokáže rozlišit slovotvorný základ a kořen slova – což bývá navíc v současných učebnicích českého jazyka podáváno chybně – sebelepší znalost možných uplatňovaných metod nepomůže).“ „ Chápeme oborovou didaktiku v souladu se zavedenou a ustálenou mezinárodní tradicí v oblasti didaktiky jazyka jako aplikovanou vědu, která hledá odpovědi na praktické otázky spojené s vyučováním (učením) příslušného oboru (jazyka). Využívá k tomu podle potřeby teorií, terminologického aparátu, metodologie a poznatků všech základních věd, které se mohou pro řešení konkrétní otázky jevit jako relevantní. U didaktiky českého jazyka a literatury přichází v úvahu především (a) lingvistika, resp. komplex věd o sociální a mediální komunikaci; (b) literární věda, historie a komparatistika, (b) psychologie a obory styčné (zvl. psycholingvistika), (c) sociologie a obory styčné (sociolingvistika), (d) pedagogika.“

Text 7 – pokračování Vztah k mateřským oborům a pedagogice – citace z dotazníků „Didaktika českého jazyka je přesně ohraničená disciplína základního výzkumu operující na poli školní edukace. Je vědecká disciplína s jedinečnými výzkumnými problémy, se specifickými cíli, terminologickým aparátem a metodologickými postupy. Centrum její pozornosti spočívá v systematickém výzkumu osvojování a edukace českého jazyka v procesu školního vyučování, ve výzkumu fungování českého jazyka v pedagogické komunikaci. Soustředí se prvořadě na modelování teoretických konceptů na základě empirického výzkumu didaktických jevů přítomných v rámci školního vyučování.“ „Podstatou je (M. Š.) rozvíjení odborné erudice studentů a její usouvztažnění se soudobými poznatky pedagogických, didaktických a psycholingvistických disciplín.“ „Podstatou je (M. Š.) soustavná spolupráce se školami a zohlednění požadavků pedagogické praxe.“

Text 8 Slabé (převládající) a silné stránky výuky didaktiky dle dotazníků Dostáváme méně prostoru než obecné pedagogické a psychologické předměty. Nemůžeme se opírat o kvalitní tradici a teprve získáváme potřebnou prestiž. Práce didaktika nemá v našich oborech dostatečnou váhu a je jedním z nejméně vyžadovaných předpokladů habilitačního řízení, což nás pochopitelně demotivuje. Oborová didaktika není respektována jako plnohodnotný vědní obor. Nedostatečný respekt oborových bohemistů. Specifické výsledky oborové didaktiky nejsou považovány za adekvátní výsledky vědecké a výzkumné činnosti a také nejsou zohledněny v metodikách pro hodnoceni VaV, z čehož plyne i nízká odborná produkce v oborové didaktice a nízká orientace na oborový didaktický výzkum. Z toho vyplývá nedostatek kanonických a všeobecně uznávaných prací, které by rozvíjely terminologii, metodologii oboru. Nedostatečný počet akreditovaných pracovišť (doktorská, habilitační a profesorská řízení). Didaktici na pracovištích paběrkují, odborná komunita není propojena, chybějí společné výzkumné projekty (zdůraznila M. Š.). Nejednoznačnost profilu absolventa připravovaného pro učitelské povolání. Chybějí centra pro cvičné pedagogické praxe na nejlepších školách v ČR, event. i v zahraničí. Nedostatek kvalitních uchazečů o studium učitelství. Neproporční vyvážení teoretických předmětů a praktického „výcviku“ studentů. Odtržení didaktiků vyučujících na VŠ od praxe (potřeba souběžných úvazků na ZŠ nebo SŠ). Didaktiku budujeme na kvalitních teoretických základech umožňujících aplikaci lingvoliterárního přístupu, stejně jako na kritickém hodnocení existujících výukových metod, k čemuž využíváme zkušeností řady vynikajících ostravských češtinářů.

Děkuji srdečně za pozornost. Martina Šmejkalová