Richard Dlouhý. Druhy elektráren  Vodní  Solární  Jaderná  Větrná  Tepelná  Geotermální Tyto elektrárny vytvářejí elektrickou energii.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hrátky s elektřinou Vypracovala: Anna Doležalová Datum:
Advertisements

ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Z obnovitelných zdrojů
Fyzika Ekologie ©2008 (PowerPoint) Petra Křenová, Jirka Juřena a Lukáš Gottwald™
ELEKTRÁRNY.
Výroba a distribuce elektrické energie
Rozvodná elektrická síť
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Zpracovaly:Klára Hamplová Barbora Šťastná
Energetika.
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
EKO KVÍZ.
ALTERNATIVNÍ ZDROJE ENERGIE
ROZVODNÁ ELEKTRICKÁ SÍŤ
Jaderná energie.
Elektrárny.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.

Elektrická energie V současnosti nejvíce strojů a nástrojů pohání elektrická energie. Získává se přeměnou jiného druhu energie. Základem pro její výrobu.
Energetika.
Společenské a hospodářské prostředí
Jsou zásoby přírodních zdrojů na Zemi omezené?
Výroba elektrické energie Druhy elektráren Připraveno s využitím materiálů společnosti ČEZ určených pro školy.
Fyzika Elektrárny.
Česká republika: Tepelné elektrárny Hospodářský zeměpis
Tepelná elektrárna.
Jaderná Elektrárna.
Elektroenergetika úvod do předmětu.
Zdroje energie v ČR a koncepce energetiky do budoucnosti Vypracoval: Michal Zelenský.
Přírodní zdroje Česka Anotace
Vodní Elektrárny.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Výroba elektrické energie
Výroba elektrické energie - obecná část
Výroba elektřiny VY_30_INOVACE_ELE_733
Těžký průmysl Energetika.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Výroba a přenos elektrické energie Číslo DUM: III/2/FY/2/2/17 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Výroba a přenos elektrické energie. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Nevyčerpatelné energetické zdroje Zbožíznalství 1. ročník.
Elektrárny VY_32_INOVACE_2A_17 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Energie III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_32_ČLOVĚK A ENERGIE. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a životní prostředí Zdroje energie III. Alternativní zdroje 2/2 Anotace: Prezentace slouží jako.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_192_Elektřina-výroba a rozvod AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav.
+. Adam Mach 12 let, 7.A Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
Energetický průmysl. Co to je? Energetika je průmyslové odvětví, které se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí(rozdělování) všech forem energie Jedná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
ZŠ Strossmayerovo nám. 4, Praha 7 Autor: Ing. Miroslava ROMANOVÁ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod AUTOR: Mgr. Petr Hlava NÁZEV: Jak lidé využívají přírodu TEMA: Přírodní složky.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav AUTOR: Jana Valášková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 13 _FYZIKA TÉMA: Elektrárny – typy elektráren ČÍSLO PROJEKTU:cz.1.07/1.4.00/
10 VÝROBA A PŘENOS ELEKTRICKÉ ENERGIE VY_32_INOVACE_10 autor: Mgr. Miroslava Mahdalová identifikace: G třída: 8. předmět: Fyzika anotace: Doplnění.
Geotermální energie.
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Energie ohně.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk Lecián Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA LOUNY, PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR.JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_18_TYPY.
JADERNÁ ELEKTRÁRNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_32_INOVACE_08_Člověk a energie
ELEKTRÁRNY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Druhy elektráren Výroba a přenos elektrické energie Název školy
VY_52_INOVACE_57_Průmysl ČR 1
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

Richard Dlouhý

Druhy elektráren  Vodní  Solární  Jaderná  Větrná  Tepelná  Geotermální Tyto elektrárny vytvářejí elektrickou energii

 V každé elektrárně je generátor kromě solární. Generátor generuje elektrickou energii pokud ho něco roztočí. Nejčastěji generátor roztočí turbína kterou roztáčí pára.

tepelná, jaderná Elektrárny využívající NEOBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE

tepelná Tepelná paliva jako je uhlí nebo ropa – spalována ve velkých pecích – ohřev vody – pára – turbína – generátor - elektrická energie

 V ČR tepelné elektrárny nejvíce využívají uhlí  U nás jsou 3 tepelné elektrárny, jedna je v Ústí nad Labem, další ve Dvoře Králové nad Labem a pak v Ostravě  Jsou na těchto místech, protože jsou poblíž uhelné doly  Tepelné elektrárny znečišťují ovzduší, protože vypouštějí splodiny

Jaderná elektrárna používá atomy uranu – rozbití – energie - ohřev vody – pára - turbína – generátor - elektrická energie.

 Jaderná elektrárna využívá jádra uranu  Nachází se v Temelíně a v Dukovanech  Jsou nebezpečné pro pracovníky i pro okolní obyvatelé, kdyby vybuchla, tak by všechno okolo shořelo a bylo by vysoce radioaktivní  Radioaktivita zabijí!!!  Znečištění: odpad, který zbude je nadále radioaktivní

Rozvádění do domů Elektrika jde do první transformační stanice kde se napětí zvyšuje na voltů aby se omezily přenosové ztráty. Potom jde do rozvodny kde se napětí snižuje na pro těžký průmysl a továry. Pak jde do další rozvodny napětí se snižuje na voltů pro domy a kanceláře.

A teď malé zopakování Co je toto za elektrárnu?Jak funguje tepelná elektrárna? Co je zase toto za elektrárnu?

na světě jsou i elektrárny, které využívají přírodní živly

Vodní  používá vodu z přehrad – turbína – generátor - elektrická energie.

 výhody vodních elektráren: dají se postavit na přehradách, obnovitelné zdroje  Nevýhody vodních elektráren: před přehradou a i za ní se zvyšuje a snižuje hladina vody je to velmi nebezpečné ale to u nás v ČR nehrozí, když není voda, tak elektrárny negenerují elektřinu  znečištění: ryby nemohou plavat pod ani nad přehradu (losos, úhoř)  Na využívání je potřeba vodní tok

Solární  Solární používá paprsky slunce – velké skleněné panely – elektrická energie.

 Nevýhody: jestliže nesvítí slunce, tak negenerují elektřinu  Výhody dají se dát na střechy  Znečišťuji pole kde se postavili  Aby se mohly postavit, tak tam musí svítit slunce  Jsou v ČR hodně časté

Větrná  Větrná používá vítr – velké vrtule – převody – generátor - elektrická energie.

 Nevýhody: domy se mohou stavět od určité vzdálenosti  Výhody: generuji hodně energie, když vane vítr  Znečištění: staví se například na úrodných polích  Na postavení je potřeba místo kde fouká vítr

Geotermalní  voda je vpouštěna do půdy – teplo – pára – turbína – generátor - elektrická energie

 Geotermální elektrárny jsou v ČR prot0že js0u na místech kde je velké tepl0 blízko jádra nebo magmatu

Shrnutí, zhodnocení  Já považuji za nejlepší elektrárnu: větrnou elektrárnu  Mněli bychom šetřit elektrikou protože se vyrábí draze a z neobnovitelných zdrojů

Na co elektřinu potřebujeme  Na elektroniku: telefony, tablety, počítače  Na domácí potřeby: mixér, elektrický sporák, světlo, topení, bojler  Na dopravu: metro, vlaky, tramvaj, trolejbus  Na průmysl: továrny – výroba (jídla, oblečení, výrobků…) = svícení, topení, pohon strojů a přístrojů

Zdroje encyklopedie a vlastní zkušenosti+internet Děkuji za pozornost