© Asociace dodavatelů plastových potrubí - Ing. Pavel Prokop, X / 2007 Today about future … 1 4. Kanalizační sítě v Evropě - výstupy projektu SMP 1.SMP.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrany vedení.
Advertisements

KANALIZACE A VODOVOD V OBCI SIBŘINA KANALIZAČNÍ PŘÍPOJKY
Tvorba a realizace programu výuky moderních komunikačních technologií na SŠ informatiky a spojů Brno Projekt ESF Realizační tým: odborní učitelé SŠ informatiky.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Facility management ČSN EN
Národní informační středisko
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
CHYBY MĚŘENÍ.
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Integrovaná střední škola, Slaný
Prezentace bakalářské práce. Josef Karliak, DiS. Monitoring záložních zdrojů UPS připojených do sítě Fakultní nemocnice v Hradci Králové.
E M A S Workshop Pavel Růžička, MŽP Projekt „Environmentální řízení měst se zaměřením na energetický management“ Ústí nad Labem,
Auditorské postupy Činnosti před uzavřením smlouvy
Detekce vodovodních poruch milan MÁCA - AQUA detekce.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
Inovace systémů vytápění Možnosti úspor při vytápění a přípravě teplé vody TRONIC CONTROL® s.r.o. Ing. Vít Mráz.
VŠB - TU Ostrava, Fakulta Elektrotechniky a Informatiky Rozvoj RCM v elektroenergetice Ing. Jan Gala.
Zavádění a údržba informačních systémů
MANET … přehled dostupných modulů …. MODULARITA: MANET je plně modulární což značí jeho otevřenost dalšímu rozvoji. V okamžiku vzniku nového modulu lze.
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Integrovaná střední škola, Slaný
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Optický přenosový systém
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Adaptivní preference pro délku nohou u potenciálního partnera
POTENCIÁL ČR Z HLEDISKA POSKYTOVÁNÍ PpS ZZ30
Test dobré shody Fisherův přesný test McNemar test
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: LIBOR VOSÁHLO Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_MATERIÁL.
Optimalizace logistického systému a řetězců
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Obsah systému péče o zdraví zaměstnanců a jeho praktická aplikace v konkrétním prostředí POKRAČOVÁNÍ Ing. Kristýna Přibylová.
ZKUŠEBNICTVÍ A KONTROLA JAKOSTI 01. Experimentální zkoušení KDE? V laboratoři In-situ (na stavbách) CO? Modely konstrukčních částí Menší konstrukční části.
Data pro posuzování environmentálních rizik Hustopeče, Petr Trávníček Luboš Kotek Petr Junga.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Risk Analysis Consultants s.r.o
CW01 - Teorie měření a regulace © Ing. Václav Rada, CSc. cv ZS – 2010/2011 Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb.
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
1 Řízení implementace IS a SS* Šablony. 2 Vzorové postupy.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: LIBOR VOSÁHLO Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_ARMATURY.
Temelín.
Objekty na tepelných sítích
10. JEDNOPLÁŠŤOVÉ A DVOUPLÁŠŤOVÉ PLOCHÉ STŘEŠNÍ KONSTRUKCE – STAVEBNĚ FYZIKÁLNÍ PROBLEMATIKA Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Přehled materiálů pro kanalizační potrubí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Šmíd. Dostupné z Metodického portálu
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
Bc. Jaromír Šetek VNÍMÁNÍ ZEMĚ PŮVODU ZNAČKY A ZEMĚ PŮVODU PRODUKTU VEDOUCÍ PRÁCE: Ing. Pavel Štrach, Ph.D. et Ph.D.
Spoje potrubí-zákl. informace1 VY_32_INOVACE_441.
Spoje potrubí-hrdlové spoje plastových trub1 VY_32_INOVACE_448.
Technické prostředky v požární ochraně Řád technické služby.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada16 AnotaceHrdlové.
Přechod na ISO 9001:2015 v DIAMO, s. p.
Elektrické stroje netočivé
Kompresní stanice Jirkov
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
Zdanění provozu motorových vozidel v České republice
Projekt LABEL LABE-ELBE – Adaptace na povodňové riziko v povodí Labe
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Analýza hodnot zákazníka
Lucie Mališová 1. ročník N GK-KART
Příjmová situace a zaměstnanost starších osob v evropském kontextu
Webové portály LDS/MDS
Rozvoj metod mapování, zejména na evropské úrovni
Rehabilitace kanalizačních staveb na poddolovaném území
Environmentální Profil
Transkript prezentace:

© Asociace dodavatelů plastových potrubí - Ing. Pavel Prokop, X / 2007 Today about future … 1 4. Kanalizační sítě v Evropě - výstupy projektu SMP 1.SMP projekt, geneze projektu a jeho cíle 2.Realizace projektu SMP 3.Výstupy projektu – klíčová zjištění

© Asociace dodavatelů plastových potrubí - Ing. Pavel Prokop, X / 2007 Today about future … SMP projekt ( Sustainable Municipal Pipes project ), - geneze projektu a jeho cíle

© Asociace dodavatelů plastových potrubí - Ing. Pavel Prokop, X / 2007 Today about future … SMP projekt ( Sustainable Municipal Pipes project ), - geneze projektu a jeho cíle Proč ? - jelikož pokračují potíže s netěsnými kanalizačními systémy v celé Evropě, které mohou mít významný vliv na životní prostředí (ŽP) - doposud nebyla provedena studie trub uložených v zemi, která by se soustředila na tyto výstupy : - prověřit vliv netěsností a defektů kanalizací na životní prostředí - analyzovat a porovnat funkčnost nejvíce používaných trubních materiálů používaných v kanalizačních sítích - určit, které trubní materiály mohou představovat riziko pro životní prostředí - najít výsledky a dosáhnout shody v závěrech platných v evropském měřítku Klíčový účel a cíl projektu : Určit, jak materiály plní požadavky na spolehlivý provoz, včetně dopadů na ŽP.

© Asociace dodavatelů plastových potrubí - Ing. Pavel Prokop, X / 2007 Today about future … Realizace SMP projektu Základní popis -provedení CCTV snímání a analýza cca km kanalizačního systému -systém byl mix, úseky jak oddílné tak i jednotné kanalizace, potrubí uložené v zemi -zjištění byla prováděna v Německu, Nizozemí a ve Švédsku

© Asociace dodavatelů plastových potrubí - Ing. Pavel Prokop, X / 2007 Today about future … Realizace SMP projektu Základní popis - pokračování -měření prováděla nezávislá externí technická konzultační firma -typy materiálů byly pro příbuznost technických parametrů rozděleny na dvě skupiny, flexibilní a tuhé -doba instalace 3 – 30 let zpět, průměrné stáří instalace : - tuhé potrubí 11,5 let - flexibilní potrubí 6,8 let

© Asociace dodavatelů plastových potrubí - Ing. Pavel Prokop, X / 2007 Today about future … Realizace SMP projektu Základní popis – pokračování -měřená potrubí do DN 800 -všechny poruchy byly posuzovány ve shodě s EN veškerá potrubí byla v provozu -infiltrace i úniky byly posuzovány jako klíčové poruchy s ohledem na ŽP -poruchy a defekty potrubí byly hlavním zdrojem infiltrací a netěsností -sofistikovaný systém sběru dat, vyhodnocování a interpretace zjištění

© Asociace dodavatelů plastových potrubí - Ing. Pavel Prokop, X / 2007 Today about future … Výstupy SMP projektu Obecná zjištění -mnoho poruch, ať u trub tuhých i flexibilních, je připisováno „špatné“ instalaci, nevhodné postupy nebo slabá zručnost a / nebo slabá kontrola nebo vůbec -flexibilní potrubí významně méně podléhá defektům než potrubí tuhá -vysoký podíl defektů u tuhých potrubí souvisí s infiltrací nebo úniky

© Asociace dodavatelů plastových potrubí - Ing. Pavel Prokop, X / 2007 Today about future … Výstupy SMP projektu Elementární přímá zjištění -z hlediska vlivu na životní prostředí v průměru všech případů infiltrace a úniků je podíl u flexibilních trub 15 %, tj. 1:6 ve srovnání s trubkami tuhými -z hlediska počtu poruch s ohledem na instalovanou délku obou typů trub je podíl defektů u flexi trub 20 %, tj.1:5 ve srovnání v trubkami tuhými -z hlediska netěsnosti spojů je podíl u trub flexibilních 25 %, tj. 1:4 vers. trubky tuhé

© Asociace dodavatelů plastových potrubí - Ing. Pavel Prokop, X / 2007 Today about future … Výstupy SMP projektu Hlavní důsledky -lomy a průsaky jsou u flexibilních trub relativně vzácné, naproti tomu trubky tuhé jsou mnohem citlivější na změnu podmínek v půdě, zemi -flexibilní potrubí je daleko méně náchylné ke ztrátě soudržnosti při extrémním zatížení, jelikož flexibilita napomáhá rozkládat zatížení a tím zabraňuje únikům -přetížení tuhých trub vede ke koncentraci napětí, což typicky vede k lomu, zhroucení roury a netěsnostem -je významně menší risk vzhledem k ŽP u instalované flexi trubky než u trubky tuhé

© Asociace dodavatelů plastových potrubí - Ing. Pavel Prokop, X / 2007 Today about future … Výstupy SMP projektu – pokračování Klíčové výstupy -v provozu je flexibilní potrubí spolehlivější než potrubí tuhé -potrubí uložené v zemi potřebuje flexibilitu -tvarovky pro flexi potrubí mají těsnější tolerance a tím zabezpečují daleko lépe vlastní spoj -Instalace flexi potrubí významně snižuje risk s ohledem na ŽP -pokud volíte materiál potrubí, najděte odvahu a volte plasty a ohledem na dlouhý, méně nákladný a spolehlivý provoz

© Asociace dodavatelů plastových potrubí - Ing. Pavel Prokop, X / 2007 Today about future … 11 Ztráty vody

© Asociace dodavatelů plastových potrubí - Ing. Pavel Prokop, X / 2007 Today about future … 12

© Asociace dodavatelů plastových potrubí - Ing. Pavel Prokop, X / 2007 Today about future … 13

© Asociace dodavatelů plastových potrubí - Ing. Pavel Prokop, X / 2007 Today about future … 14 Moderní plastové systémy v městských sítích – minimum problémů...