Magdalena Kotýnková NF VŠE v Praze Průmysl 4.0: dopad digitalizace hospodářské činnosti na trh práce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Služby pro rodiny v ČR výzvy a perspektivy
Advertisements

Životní zkušenosti se stigmatem a diskriminací. Dagmar Zomerská a Jaroslav Hodbo ď Stigma a diskriminace osob s duševním onemocněním.
Konference UNIV 2K 1. a Ing. Petr Richter ředitel školy VOŠ, SPŠ a OA Čáslav Přemysla Otakara II. 938 VOŠ, SPŠ a OA Čáslav.
Ing. Vojt ě ch Miler Zkušenosti a zhodnocení projektu Regionálního centra podpory sociálního podnikání.
+ REPORT Z VÝZKUMU A ANALÝZY POT Ř EB LLP-2012-LV-KA4-KA4MP.
1 Neziskové organizace a rozvoj m ě st. Města a jejich vývoj 2 80% urbanizace ve vysp ě lých zemích Tém ěř 50% urbanizace v rozvojových zemích s rychlou.
 Typický osobní po č íta č m ůž eme rozd ě lit na t ř i č ásti:  Po č íta č ová sk ř í ň  Monitor  Další vstupn ě -výstupní za ř ízení (klávesnice,
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.
Zaměření ŽELEZNIČNÍ DOPRAVA (z pohledu studentů)
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Ruská federace x WTO a OECD
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Chce být ekonomie udržitelná resp. je toho vůbec schopna? Ing. Lubor Tvrdý, Ph.D. PROCES Centrum pro rozvoj obcí a regionů
Zám ě r diplomové práce Aplikace metody benchmarkingu v podnikovém prostředí Petr Ondrejka.
Filozofická hlediska inovací Inovace, evoluce a civilizace Oldřich Syrovátka Katedra společenských věd FM VŠE.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
Ond ř ej Švejda Postup integrace v rámci EHS, problémy ESUO a EURATOMU.
Vývoj nezaměstnanosti, segmentace pracovního trhu
Vývojové tendence na trhu práce. Přeměny ve způsobech organizace výroby FordismusPost-fordismus Flexibilita výroby Důsledky vývojových tendencí Růst participace.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Vybrané manažerské metody: Balanced Scorecard, EFQM
Hospodářství.
Agenturní zaměstnávání: shrnutí výsledků šetření agentury Sanep Pavel Janíčko ČMKOS.
Problematika distribučních modelů z pohledu pojišťoven Josef Lukášek.
STRATEGIE AV21 Špičkový výzkum ve veřejném zájmu
1 HR ve věku změn: výzvy trhu práce a Průmysl 4.0 Bohdan Wojnar, člen představenstva ŠKODA AUTO
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
P ř íprava a pilotá ž vzd ě lávacích program ů (v č etn ě metodik) pro d ě ti a mláde ž zam ěř ených na rozvoj metod vzd ě lávání v oblasti rozvoje klí.
Perspektivy mzdové konvergence mezi ČR a EU v širší národohospodářské perspektivě Seminář Friedrich Ebert Stiftung a ČMKOS 6. duben 2016 Aleš Chmelař,
Lidská společnost digitálního věku
 2006  Ministerstvo průmyslu a obchodu Příprava aplikace zákona č. 179/2006 sb. o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání do působnosti Ministerstva.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Koordina č ní skupina Rodiny, d ě ti a mládež Zámek "Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v D ěč ín ě " CZ.1.04/3.1.03/ “ 3. Komunitní.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_2101_GLOBÁLNÍ E. Téma: Pojem F. G._ GLOBÁLNÍ EKONOMIKA Číslo.
ZÁSAHY STÁTU DO EKONOMIKY Nikola Krásná C2B. stát svými regulacemi zasahuje do chování ekonomiky a role tr ž ního systému je omezená ▶ smíšená ekonominka.
Obecné souvislosti v sociálním zabezpečení Mirka Wildmannová.
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Kód vzd ě lávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0107 Název vzd ě lávacího materiálu: Ochranné.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | Jan Ernest ČESKÝ PRŮMYSL V ROCE 2013 Tisková konference, 6. listopad 2013, Praha.
Datové tržiště zaměřené na faktory ovlivňující vzdělávání dospělých a rozvoj lidských zdrojů s ohledem na trhu práce.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_0801_ŽIVOTNÍ Ú. Téma: Pojem _ŽIVOTNÍ ÚROVEŇ Číslo projektu:
Martina Vasková Hana Abbasová.  Cíle projektu  Profil společnosti  Nanotechnologie  Analýza prostředí – JAPONSKO  Strategie vstupu na japonský trh.
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:VkO Datum ověření ve výuce: Téma: Evropská unie Tématický okruh: Nadnárodní společenství Vzdělávací.
Zpracoval Ing. Jan Weiser Dispoziční řešení prodejen.
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
Josef Procházka08 VKZ (Výchova ke zdraví) P08B0308P.
Plyn – energie budoucnosti? Tomáš Varcop, CEO RWE Energie, s.r.o. innogy · Žofínské fórum·19 září 2016.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Národní hospodářství Ročník / obor studia:I. –
Služby I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Prognóza vývoje české ekonomiky
Tematicky zaměřený kulatý stůl
Josef Středula, předseda ČMKOS
ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE DIPLOMOVÁ PRÁCE
1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE
Inovace a regionální rozvoj
Základní pojmy v automatizační technice
Regulační teorie, od fordistické dělby práce k flexibilní výrobě
RASC Standardy řízení služeb
PŘÍJMY – NEROVNOST, DISKRIMINACE, CHUDOBA
Ekonomika– národní hospodářství
Průmysl Game Changer ? Kdo jsem ? Proč tu jsem ? Matěj Včelák
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Brno, 5. prosince 2011.
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
RISKUJ 2 EKONOMIKA. RISKUJ 2 EKONOMIKA INFLACE NEZAMĚSTNANOST HDP
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka) TNH 2 (S-7)
Tisková konference ČMKOS
EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY
Inovační strategie ČR a nástroje podpory MPO
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

Magdalena Kotýnková NF VŠE v Praze Průmysl 4.0: dopad digitalizace hospodářské činnosti na trh práce

Obsah prezentace Kon č í éra industriální spole č nosti? Dochází ke zm ě n ě závislosti mezi ekonomickým r ů stem a objemem a kvalitou pracovní síly? Jaké lze sledovat zm ě ny v obsahu a formách práce? Jaká je budoucnost práce? Motto: „Ml č ení o digitalizaci je v č eské spole č nosti ohlušující“ Jan Gruber: Digitalizace a budoucnost práce, Listy 3/2015 dvoum ě sí č ník pro kulturu a dialog

Zm ě na závislosti mezi ekonomickým r ů stem a objemem a kvalitou pracovní síly v post – industriálních spole č nostech Industriální spole č nost: pro ekonomický r ů st byla rozhodující produkce materiálních statk ů závislá na objemu a kvalit ě pracovní síly Post-industriální spole č nost: pro ekonomický r ů st je rozhodující produkce znalostí, v ě d ě ní, algoritm ů a informa č ní toky, p ř echod od p ř etvá ř ení hmoty k práci s informacemi závislost na objemu a kvalit ě pracovní síly klesá

N ě mecko: Pr ů mysl 4.0 Č tvrtá zm ě na ve výrob ě a v administrativ ě : Pára Elekt ř ina Numericky ř ízené stroje Digitalizace a automatizace : Úplné propojení stroj ů a jejich ovládání pomocí softwarových program ů uložených na Internetu bez nutnosti lidské obsluhy

P ř ichází Pr ů mysl 4.0…

P ř ichází Pr ů mysl 4.0…. Masové rozší ř ení internetu do: výroby administrativy Internet v ě cí Č tvrtá pr ů myslová revoluce p ř inese v p ř íštích deseti letech: propojení výrobního procesu s vývojem a servisem digitalizaci administrativy a služeb bezobslužnost ve výrobním procesu

P ř ichází Pr ů mysl 4.0…..

N ě mecko: Práce 4.0 Digitalizace a automatizace ekonomiky: Zvýšení produktivity až o 30% Propojení výroby a zákazník ů („chytré továrny“) Cloudová uložišt ě, 3D tisk, datová centra, automatické hlášení problém ů, „chytré sklady“ Navazující zm ě ny na trhu práce

Industriální éra a „b ě žný pracovní pom ě r“ Po č átek industriální éry: p ř esun ř emeslné práce z domácností do továren práce - výd ě le č ná č innost závislost d ě lník ů na mzd ě Pr ů b ě h industriální éry: vyjednávání o mzdách a pracovních podmínkách výd ě le č ná č innost oprav ň ovala zam ě stnané k p ř ístupu ke mzd ě a k sociálnímu zabezpe č ení pracovn ě právní zákonodárství - vysoká úrove ň pracovních jistot „b ě žný pracovní pom ě r“ Kapitál a práce: základní výrobní faktory v antagonistickém vztahu, avšak úzce svázané

70. léta minulého století: po č átek postindustriální éry Nástup pracovn ě úsporných technologií a nár ů st nezam ě stnanosti Koncept tzv. p ř irozené míry nezam ě stnanosti: nezam ě stnanost je pojata jako p ř irozený jev Koncept duálního trhu práce: primární segment s kvalitními pracovními místy a sekundární segment s nejistými pracovními místy. 90. léta: koncept flexicurity

Segmentace trhu práce

Periferní trh práce Nejistá pracovní ujednání: vnucené do č asné a č áste č né úvazky, vynucené sebezam ě stnávání, agenturní zam ě stnávání, neformální zam ě stnání ( č áste č n ě v šedé ekonomice) Nekvalitní pracovní místa: horší pracovní podmínky (práce na sm ě ny, intenzivn ě jší práce, pod úrovní kvalifikace, mén ě autonomie v práci, práce ohrožující zdraví), nižší mzdy a mzdové vyhlídky

Jaká je budoucnost práce ? Centrum Pew Research: lidská práce bude nahrazena roboty a stroji, lidé vymyslí nové č innosti lidská práce bude nahrazena roboty a stroji, vše bude provázeno sociálním nap ě tím a velkou p ř íjmovou nerovností Fragmentace práce: od celoživotní kariéry k prolínání zam ě stnání, dalšího vzd ě lávání, harmonizace práce a pé č e o rodinu

Jaké dopady lze o č ekávat na trhy práce? Ubývání monotónních a fyzicky náro č ných profesí Zaniknout m ů že až 40% pracovních míst (tvorba nových pozic?) Nové profese zam ěř ené na sb ě r, uchování a využívání specializovaných znalostí ( Č eský institut informatiky, robotiky a kybernetiky) Zvýšení mezd: vyšší nároky na pracovní sílu, vyšší produktivita

Co se d ě je ve spole č nosti? Zvyšující se nerovnosti a nejistoty trhu práce Segmentace trhu práce Negativní stránka flexibilizace práce: znejist ě ní osob, život jednotlivce ztrácí jasnou č asovou strukturu eroze sociální soudržnosti spol ů e č nosti Pozitivní stránka flexibilizace práce: možnost propojení práce a dalšího vzd ě lávání, pracovního a rodinného života, práce a volného č asu Lze využít technologický pokrok pro zvýšení kvality života?

Č eská republika a Pr ů mysl 4.0 MPO: Národní iniciativa Pr ů mysl 4.0 Č esko n ě mecká obchodní komora, Velvyslanectví NSR v Praze Závislost na exportu, potenciál ve spolupráci se zahrani č ními partnery V roce 2014 m ě l pr ů mysl na hrubé p ř idané hodnot ě Č R podíl 32,6 %

Č eský trh práce: vývoj sektorové zam ě stnanosti v letech

Č eský trh práce: high-tech sektor Znak vysp ě losti spole č nosti Ekonomické č innosti high-tech sektoru: high-tech zpracovatelský pr ů mysl (nap ř.: výroba po č íta čů, spot ř ební elektroniky a optických p ř ístroj ů, letadel a jejich motor ů, kosmických lodí a jejich za ř ízení) high-tech služby (audiovizuální a informa č ní č innosti, č innosti v oblasti ICT a výzkum a vývoj). Nízké zastoupení zam ě stnaných osob v high-tech oborech na č eském trhu práce: 3,2 % osob z celkového po č tu zam ě stnaných osob, tj. kolem 160 tis. zam ě stnaných

Silné stránky p ř ipravenosti Č R: Otev ř enost ekonomiky Silné napojení na n ě mecký pr ů mysl a výzkum Zájem o vysokoškolské vzd ě lání Tradice pr ů myslové výroby Inova č ní výkonnost Škoda Auto: poslední model Superb již s autopilotem

Slabé stránky p ř ipravenosti Č R: Nep ř ipušt ě ní si možných zm ě n Neexistující p ř edstava o ekonomické efektivnosti zavedení Pr ů myslu 4.0 Vysoký po č et zam ě stnaných na mén ě kvalifika č n ě náro č ných pozicích Nedostate č n ě specializované č eské školství pro nové pot ř eby pracovního trhu Nedostate č né pokrytí rychlým internetem

Záv ě ry Zvyšující se nerovnosti a nejistoty trhu práce Segmentace trhu práce Lze využít technologický pokrok pro zvýšení kvality života?

Zdroje BAUMAN, Z. (1998): Work, Consumerism and The New Poor. Oxford: Oxford University Press. BOGEDAN, C., SCHILDMAN CH Co znamená „strana pracujících“ v 21. století?, In: Eseje o práci. Praha: Friedrich-Ebert-Stiftung, ISBN , pp CAZES, S., NESPOROVÁ, A Labour markets in transition. Ženeva: ILO. CENTRUM PEW RESEARCH Internet, Science & Tech. [online]. [cit. 10. února 2016]. Dostupné na: EVROPSKÁ KOMISE Bílá kniha EU: R ů st, konkurenceschopnost, zam ě stnanost – výzvy a cesty vp ř ed pro 21. století, Brusel: Evropská komise. FRIEDMAN, M The Role of Monetary Policy. (Presidential Address, American Economic Association, 29 December 1967). American Economic Review. Vol. 58, No. 1, pp ILO, World of work, Ženeva: ILO. INDUSTRIE Industrie 4.0 jako významný trend n ě meckého pr ů myslu a výzkumu. [online]. [cit. 24. b ř ezna 2016]. Dostupné na: GRUBER, J Digitalizace a budoucnost práce. In: Eseje o práci. Praha: Friedrich-Ebert-Stiftung. ISBN , pp KOCKA, J Práce v kapitalismu. In: Eseje o práci, Praha: Friedrich-Ebert-Stiftung. ISBN , pp KORBEL, P Pr ů myslová revoluce 4.0: za 10 let se továrny budou ř ídit samy a produktivita vzroste o t ř etinu. In: Hospodá ř ské noviny [online]. [cit. 24. b ř ezna 2016]. Dostupné na: produktivita-vzroste-o-tretinu KRONIG, R Total Digital – Rationalisierung unter dem Deckmantel einer Revolution. [online]. [cit. 12. b ř ezna 2015]. Dostupné na: MPO, Národní iniciativa Pr ů mysl 4.0. Praha: MPO ST Ř EDULA J Debata o daních tady ješt ě ani neza č ala. Rozhovor s Josefem St ř edu. In: Eseje o práci. Praha: Friedrich-Ebert-Stiftung. ISBN , pp PIORE, M.J., DOERINGER, P. B Internal Labor Markets and Manpower Adjustment. New York: D.C. Heath and Company. WAHLSTER, WOLFANG. Industrie 4.0: Das Internet der Dinge kommt in die Fabriken. [online]. [cit ]. Dostupné na: r-data.pdf WILTHAGEN T., TROS F The Concept of „Flexicurity“: A new approach to regulating employment and labour markets. [online]. [cit. 10. února 2016]. Dostupné:

D ě kuji za pozornost