Výběr úkolů pro rozbor divadelní hry po obsahové, literární a jazykové stránce. Prezentace je doplněna ukázkou z internetu a pracovním listem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořeníduben 2013 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka (DUM 28) Rozmanitost.
Advertisements

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Č ÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU VYS_32_INOVACE_495_Fixační přípravky NÁZEV ŠKOLY Vyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a.
Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál.
Hudební písňová forma Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_04_HUDEBNÍ PÍSŇOVÁ FORMA.
Deník příjmů a výdajů Průběžné položky. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
VZNIK PRACOVNÍHO POM Ě RU Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_08_VZNIK PRACOVNÍHO.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Práce se spojnicovým diagramem Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Správné držení těla Správný postoj Správný posed Správná chůze VY_32_INOVACE_04_36.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Radka Škulaviková ČísloVY_32_Inovace_3441 NázevZpráva a zpravodajství Téma hodinyZpráva a zpravodajství.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Aleš Hladík Název: VY_32_INOVACE_6A_3_Vlastní a obecná jména Téma: 6A_ČJ7.roč.
PRVNÍ JEMNICKÁ BITVA O UPEVNĚNÍ KRÁLOVSKÉ MOCI LUCEMBURSKÉ Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_05_CÉVNÍ SOUSTAVA
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
SLABIKÁŘ DĚTSKÝCH PRÁV VY_32_INOVACE_01_10
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Název vzdělávacího materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Školství v 17. a 18. století Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_04_Česká.
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE
Název vzdělávacího materiálu
Název projektu: Moderní škola
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Mýty a pověsti Tematická oblast
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Informatika 9. ročník (volitelný předmět)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Barva světla, šíření světla a stín
VY_32_INOVACE_2C_19_ZIVOTOPIS Životopis dubna 2012
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Komunikace a interakce
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Konstantin a Metoděj v České republice.
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Fyzika Účinek síly na těleso otáčené kolem pevné osy. Páka.
4.1 – 4.3 Lineární nerovnice i jednoduchý podílový tvar
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.17_Báseň Datum: 25.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Dalekohledy Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Živá příroda – vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_CERTOVSKE_RYMOVANI Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Realismus - Rusko VY_32_INOVACE_VII-A-14.
VEDLEJŠÍ VĚTA PŘEDMĚTNÁ
TEMA: Homonyma, synonyma, antonyma, paronyma
Hromadné dokumenty opakující se pro kolekci osob
Modelová oblast PR Příhrazské skály
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Výběr úkolů pro rozbor divadelní hry po obsahové, literární a jazykové stránce. Prezentace je doplněna ukázkou z internetu a pracovním listem

NIKOLAJ VASILJEVIČ GOGOL Čas: 00: :00

Otázky k ukázce z divadelní hry: 1) Které své vlastnosti už zde představuje Chlestakov? 2) Na příkladu příchozích mužů doložte jejich chování vůči Chlestakovovi. Proč se tak chovali?

Vysvětlete myšlenky z textu: 1) „V mnohém případě mnoho rozumu více škodí, než kdyby ho vůbec nebylo.“ 2) „Mladého spíše pročicháš. Běda, je-li to starý čert, ale mladý má co na srdci, to na jazyku.“ 3) „Když velmož mluví, cítí člověk strach.“ 4) „Na to člověk žije, aby trhal květy požitku.“ 5) „Vy, když promluvíte slovo, jako by Cicero z úst vyletěl.“ 6) „Kdybych to udal na tebe, mohl bych tě také přivést do Sibiře.“ 7) „Takové svini leze vždy do rypáku štěstí!“ 8) „Galanterní, u všech čertů, jsou tam způsoby.“ (Které slovo je špatně - vysvětlete rozdíl. O čem to u mluvčího svědčí?) 9) „Musíme se dáti do toalety.“ (V čem tkví jazyková hříčka?) 10) Vysloužilý voják Rastakovský vypráví Chlestakovovi zážitky z války s Turkem. Dělá, že nerozumí, že chce Chlestakov půjčit, naopak přednáší prosbu, aby ve vládě vyřídili jeho zvýšení penze – žádost podal již před 30 lety. O čem to v Rusku svědčí? 11) Jak kdekoliv zapůsobí zpráva, že přijede kontrola? (Uveďte příklad)

Výrazům z textu přiřaď náležitý význam ŠČI PIROH LABARDAN

Vysvětlete, co znamenají jednotlivé výrazy: jede inkognitodrožkakordrozmlouvá s jemnou delikátností taškářmít všech pět pohromaděpodívejme se, jak umí prášit krčmapochlebenstvíporazí i slonabýt upejpavý šohajco na srdci, to na jazykuadmirállivre j častovat někoho

V divadelní hře se často hovoří o ruské měně. Vyberte, jakou správnou hodnotu má rubl přibližně vůči české koruně (v současnosti) 100 rublů = 25, 19 Kč 100 rublů = 65, 29 Kč 100 rublů = 3, 23 Kč 100 rublů = 64, 37 Kč 100 rublů = 20, 54 Kč

Odpovězte na otázky k textům v pracovním listě A. Charakterizuj tohoto člověka. B. Charakterizuj tohoto člověka. C. Co svědčí o léčení ve městě? D. Jak lidé sami sebe ponižují? E. Jaká vlastnost z textu vyplývá? F. Jaké má hejtman povinnosti? Jaké vlastnosti hejtmana z textu vyplývají? Proč to všechno dělá? G. Jaké vlastnosti projevuje Chlestakov? Co v řeči upozorňuje hejtmana, že je to revizor? H. Kdo všechno má být potrestán? Proč byl odveden na vojnu manžel zámečnice?

Odpovězte na otázky k textům v pracovním listě CH. Co si myslí obyvatelé města o působení hejtmana v Petrohradě? I. Vyhledejte v textu všechny nesmysly. A na závěr: Proč obsahují ruská jména tři části a jak se tvoří? Vytvořte podobným způsobem vaše jméno.

Přečtěte úryvek ze hry podle osob tak, jako byste stáli na jevišti Pracovní list - dramatické čtení

Posuďte, ze které části hry Revizor jsou fotografie a co se tam právě odehrává:

Externí odkaz z Zdroje: Gogol, Nikolaj Vasiljevič. Revizor. Z ruského originálu... přeložil Zdeněk Mahler. 1. vyd. Praha : Artur, s. Edice D ; sv. 73. ISBN