8/ Etiketa v diplomacii II -společenské podniky -pozvánky -stolování -odívání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
Advertisements

Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
Móda za 1. světové války Zlatý věk
Střední zdravotnická škola Mostecká Tábor DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Klasicistní MÓDA VY_32_INOVACE_ 18 Klasicistní móda.
stravovacích zařízení
Střední zdravotnická škola Mostecká Tábor DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
aneb Jak se slušně chovat 
Etiketa v životě, ve společnosti, v práci
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Moje budoucnost.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
Pozvání na seminář Rétorika a komunikace s Janem Přeučilem
- je pevná sestava pokrmů, doplněná vhodnými nápoji, používaná k určité příležitosti. Bc. Daniel Vančura.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Stolničení Ročník:1. Téma:
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Stejnokrojový předpis
Společenské akce.
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ RAUT_PŘÍPRAVNÉ PRÁCE, STUDENÝ STŮL
Zdravení – - podávání.
VY_52_INOVACE_ZBO2_5364HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Nova uniforma. Je pravda, ze se meni uniforma? Udelali jsem male zmeny, abyste meli vice moznosti vyberu: Muzete nosit bile triko s limeckem (s golierikom)
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Stolničení Ročník:3. Téma:
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ PŘÍPRAVA A ÚPRAVA SLAVNOSTNÍ TABULE
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Stolničení Ročník:3. Téma:
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ RAUT_ CHARAKTERISTIKA
Raut.
Plantea Nabídka spole č enských akcí Plantea, s. r. o.
Lyžařský kurz ► místo : Soláň – Bzové, hotel Lúka ► ► odjezd : neděle v 13:30 hod, ► sraz v 13:00 hod ► návrat : pátek do.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_JDEME_TANCIT_OBLEKANI_ PREZENTACE_17 Název školyStřední.
7/ Etiketa v diplomacii I. Etiketa v diplomacii – prokazování úcty, … Guth-Jarkovský: „Zdvořilost a dobrý mrav žádá, abychom se k neznámým chovali vždy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_PRACOVNI_PLAN_PREZENTACE_06 Název školyStřední škola služeb,
Kvíz Kvíz
6/ Diplomatický protokol, diplomatické uzance -popis formálních postupů v diplomacii -používání jazyků v diplomacii -praktické příklady z „prolamování“
TEST Společenské chování
Zpracovala Irena Krištofová.  Typický oděv má …  Popis ženského oděvu  To co měli na hlavě bylo velice důležité  Co všechno museli nosit páni  Fotky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ DĚJEPIS VY_32_INOVACE_13_ středověká kultura oblékání Jméno autora:Mgr. Lenka Habartová.
VY_32_INOVACE_EV_8A_16M Škola: Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Využívání informačních a komunikačních technologií, etická.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_HOSTINY_OBJEDNAVKA_HOSTIN_PREZENTACE_05 Název školyStřední škola služeb,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_RAUT-1_PREZENTACE_13 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
Základy stolování. Vypracoval: Lukáš Karlík
Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Diplomatický protokol Ivana Hlavsová.
Etiketa = pravidla slušného chování
Příprava místnosti a slavnostní tabule
Diplomatický protkol 7 a 8-9
OSTATNÍ HOSTINY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
OSTATNÍ HOSTINY I. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
RAUT II. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Zakládání inventáře na slavnostní tabuli
ROZDĚLENÍ HOSTIN Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
OBSLUHA, U STOLU Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Společenská výchova – V restauraci
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
Kategorizace hostinských zařízení a nabídka produktu stravovacích zařízení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová.
Technika obsluhy – Společenská setkání
Slavnostní hostiny Rozdělujeme podle dvou základních kritérií
OSTATNÍ HOSTINY III. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Druhá polovina 19. století (druhé rokoko)
KUCHAŘ/ČÍŠNÍK STEFANIE WINTEROVÁ. Číšník (servírka) je profese v oblasti gastronomie a pohostinství, číšník v baru se nazývá barman, v hostinci hostinský,
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Lidé kolem nás TÉMA: Zásady.
Transkript prezentace:

8/ Etiketa v diplomacii II -společenské podniky -pozvánky -stolování -odívání

Etiketa v diplomacii společenské podniky -viditelná část diplomacie -hlavním cílem je setkat se s určitou skupinou lidí za určitým účelem (ten je většinou uveden na pozvánce, skutečný účel bývá mnohdy skrytý) -jídlo a nápoje jsou jakoby doplňkem (ale velmi důležitým) -mají řadu zaběhnutých podob, názvů (občas obtížné o jaký typ jde) a projevů etikety -lze je obecně kategorizovat : -podle společenské závažnosti -zda jsou oficiální/slavnostní, či neoficiální/pracovní -dle doby konání (večerní obvykle prestižnější) -zda probíhají vsedě, nebo vestoje „Diplomacie je box v glazé ruka- vičkách, při němž místo gongu zní cinkání sklenic se sektem.“ G. Pompidou

Etiketa v diplomacii Společenské podniky -oběd (méně slavnostní, může být pracovní), večeře (bývá slavnostnější a bohatší) – oblečení, zasedací pořádek, jmenovky, manželky?, menu, prostírání, etiketa stolování, přípitky, aperitiv, káva, doutníky …; odlišnosti jestli na úrovni vysokých politiků, nebo velvyslanců… -banket, galavečeře (velmi slavnostní, státní návštěvy) -recepce (vedle oběda a večeře nejrozšířenější typ) – vestoje, jídlo (studené i teplé) si servíruje host ze servírovacích stolů; raut – neformální setkání velkého počtu lidí, výraz se v diplomatickém světě nepoužívá, v některých zemích vůbec -koktejl - vestoje, při méně významných příležitostech, odpoledne, jídlo se roznáší na podnosech; číše vína – vestoje, kratší -buffet-lunch, buffet-dinner – něco mezi obědem/večeří a recepcí; hosté se obsluhují sami u servírovacích stolů a pak si sedají ke stolům (většinou bez zasedacího pořádku), někdy „hlavní stůl“ se zasedacím pořádkem V.I.P. -garden party – společenský podnik s větším počtem účastníků, mívá podobu buffet- dinneru nebo recepce -pracovní snídaně, čaj (většinou čistě společenská záležitost) -matinée (dopolední představení literární, hudební, taneční) – event. lehké občerstvení (nápoje, pečivo), réveillon (občerstvení po půlnoci, po nějakém programu) -… slavnostní ples, představení v opeře, vernisáž, picnic, mše, …

Etiketa v diplomacii Společenské podniky jsou často provázeny proslovy nebo přípitky. Pozvání na společenský podnik musí mít vždy formu jmenovité písemné pozvánky. V ní je mj. požadavek na odpověď (R.S.V.P., P.M., Regrets only), často informace o požadovaném oblečení (dress code), zda je zvána manželka, apod. Stolování – zásady, otazníky: -standardní uspořádání – příbory, sklo, jmenovka, jídelní lístek, … -ubrousek – látkový na kolena, průběžně používat, nakonec napravo vedle talíře; papírový nakonec na talíř -lokty – ne na stůl, ne doširoka do stran -příbor – na talíři křížem, chceme-li pokračovat v jídle; rovnoběžně doprava, končíme-li -od stolu vstáváme až po hlavní osobě -nehoupeme se na židli -nemlaskat, nemluvit s plnými ústy, necinkat příborem o talíř -ve všem se podřizovat organizátorovi akce

Etiketa v diplomacii Dochvilnost (?) -Záleží na typu spol. podniku, místních zvyklostech

Příklady rozsazení u stolu: a) hostitelé ve středu stolu, b) hostitelé v čele stolu a) H Č.host b) H P8P8 P7P7 HaHa H D2D2 D6D6 D1D1 D5D5 P3P3 P4P4 HaHa P2P2 D4D4 P6P6 P1P1 D3D3 P5P5 P6P6 D4D4 P2P2 D5D5 P3P3 D1D1 P8P8 D6D6 P4P4 D2D2 P5P5 P1P1 D3D3 P7P7

Etiketa v diplomacii - odívání Váš celkový vzhled musí být bezvadný. 1) Chcete vzbudit ten nejlepší dojem/sympatie 2) Vyjadřujete tím respekt vůči Vašim partnerům/lidem, se kterými komunikujete Odívání -druhy oděvů: pro volný čas, pracovní, vycházkový (inofficial, tenue de ville), formální společenský -Muž, který žije společensky by měl mít v šatníku minimálně: tmavý a světlý oblek, společenské košile, několik kravat, látkové kapesníky, uzavřené černé a hnědé boty s koženou podrážkou -Žena: elegantní kostým, dostatek halenek, dlouhé večerní šaty s krátkým rukávem, dlouhé šaty s dlouhým rukávem, koktejlové šaty, klasické černé boty, kabelky, rukavice -společenský oblek tmavý – nejvíce rozšířený, přes den zpravidla používáme světlejší -smoking (black tie, cravate noir) – černý, sako lesklé klopy, zapínání většinou na jeden knoflík, kalhoty po stranách lesklý lampas, bílá košile se zvednutým límečkem a ohnutými růžky, černý motýlek, lesklé černé boty, (černá vesta, homburg, kapesníček, červený/bílý karafiát)

Etiketa v diplomacii - odívání -žaket (tailcoat, cut, cutaway, chaqué) – formální denní oblek, černé sako se šosy, šikmo střižené vepředu, zapíná se na jeden knoflík, šedá/černá vesta,šedé proužkované kalhoty, bílá košile, šedá/stříbřitá kravata, černé boty, (cylindr, hůlka, kapesníček do kapsy saka, květina do klopy) -frak (white tie) – nejformálnější večerní oblečení, černý, sako se šosy, špičaté klopy, nezapíná se, kalhoty s lampasy, bílá vesta, bílá košile se zvednutým límečkem a ohnutými růžky, bílý motýlek, žádné náramkové hodinky, (bílé kožené rukavice, černý cylindr, při nástupní audienci černá vesta) -koktejlové šaty (krátké/polokrátké), společenské dopolední/odpolední šaty, velká večerní toaleta (dlouhá, hluboká dekoltáž, obvykle ne dlouhé rukávy, ale dlouhé rukavice, šperk, šála, krátký kožich přes ramena, večerní kabelka, lehké, i světlé materiály, u dvora nikdy černá), malá večerní toaleta (dlouhá/polodlouhá, těžší materiály, dekoltáž nepříliš hluboká, rukávy kratší i delší) -svrchní kabáty, rukavice, klobouky, …uniformy

Etiketa v diplomacii národní odlišnosti při aplikaci zásad etikety -rozdíly vzniklé odlišným společensko-historickým vývojem (královské x republikánské tradice, odívání, oslovování, úloha květin, …) -rozdíly vzniklé ze „samozřejmosti“ užívání některých postupů (např. konzumace plodů moře, hlemýžďů apod.) -odlišná citlivost na některé „přestupky“ mnoho dalších situaci, kdy je nutno pamatovat na zaběhnutou etiketu, např.: Děkování, dary a jiné pozornosti, kondolenční listiny, pamětní zápisy, tykání, nazývání někoho „přítelem“, představování se při nástupu do funkce, loučení při odchodu z funkce (úloha doyena diplomatického sboru),