Rozpočtové určení daní Ministerstvo financí ČR květen 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hospodaření nepodnikatelských organizací 1 Daně, dotace.
Advertisements

Důvod přijetí novely:  1. Přesunutí úpravy odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání z přechodných ustanovení (§ 364 až § 390) do jedenácté části.
Daň z příjmu FO řešení příkladu Řešitelky:Jana Bilíková Lucie Procházková Narcisa Vitnerová.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Zpracovala Mgr. Andrea Žylová DUM/VYDMUCHOV/ŽYLOVÁ/ČLOVĚK A PŘÍRODA /006.
OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ: EFEKTIVNOST A DOSTUPNOST ING. IVETA VRABKOVÁ, PH.D. 8. října 2014 Club Hotel Harmony Ostrava.
ROZBOR SOUČASNÉ SITUACE V ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ VZHLEDEM K DOPADŮM NA OBCE Členská schůze Spolku pro obnovu venkova Moravskoslezského kraje Hrádek, 18.
Rozpočtové právo Základy finančního práva Olga Sovová.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování školství  Školství – důležité odvětví veřejného sektoru  Školství:  Měří, hodnotí a tvoří lidský kapitál.
MÍSTO, KDE ŽIJI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Porovnání jednotlivých složek skutečného průměrného měsíčního platu za leden-únor 2011 a 2010 HZS krajů platový tarif příplatek za.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok
Porada ředitelů krajských škol a školských zařízení Kořenov, 26. září 2013.
Odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj 12. září 2016 Ostrava 117D815 - Podpora obnovy a rozvoje venkova.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 13. prosince 2012 Ing. Michaela Stříbrná.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 19. září 2012 Ing. Michaela Stříbrná.
Administrativní členění ČR VY_32_Inovace_17KR-1 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
Regionální politika EU v období Mgr. Oldřich Hájek.
Odd ě lení ekonomiky a kontroly, OSV, KÚ JMK.  Rozhodnutí Evropské komise ze dne č. 2012/21/EU  Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních slu ž.
ČESKÁ REPUBLIKA I. Česká republika - mapa STÁTNÍ SYMBOLY Velký státní znakMalý státní znak.
Navržené změny v RUD územních samosprávných celků Ing. Miroslav Kalousek ministr financí
Rozpočtové určení daní Národní konference VENKOV 2016 Litoměřice 20. – 21. října 2016.
Vnější služba – výsledky v oblasti trestního řízení
Mgr. Radek Jiránek ředitel Agentury pro sociální začleňování
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Národní program podpory cestovního ruchu
Financování dopravní infrastruktury v období
Místní rozpočtové jednotky
STÁŘÍ A VÝVOJ STÁRNUTÍ POPULACE V ČESKÉ REPUBLICE A JEJÍCH KRAJÍCH
Státní organizace.
VII. krajská konference prevence kriminality a rizikového chování
Sociální politika v EU. Charakteristika a vývoj sociální politiky EU
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Příjmy z kapitálového majetku
Jednoduché účetnictví
Obsah veřejných rozpočtů I
Rozpočet přímých NIV na rok 2017
Daň z příjmů právnických osob Silniční daň veřejnoprávních poplatníků
Odbor školství mládeže a sportu Oddělení školské ekonomiky
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Daň z příjmů právnických osob
Financování přímých NIV
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 12. prosince 2013 Liberec.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Výsledky šetření ÚZIS k nedostatku sester
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
Program obnovy venkova Jihočeského kraje v letech
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Daň z příjmů fyzických osob
Pozemkové úpravy.
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Tomáš Sedláček Hlavní makroekonomický stratég ČSOB
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Výkon přenesené působnosti úředníky územních samosprávných celků v kontextu jejich financování Mgr. Martin Stark tajemník městského úřadu v Horním Slavkově.
Aktuálně o stavu příprav na účinnost GDPR
Hodnocení korupčních rizik (CIA) Oddělení boje s korupcí Praha, 2018
VII. krajská konference prevence kriminality a rizikového chování
ministr práce a sociálních věcí
Ministerstvo financí ČR červen 2011
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Financování dopravní infrastruktury v letech 2018 – 2021
Daňové přiznání k dani z příjmů fo
ROZPOČET PŘÍMÝCH NEINVESTIČNÍCH VÝDAJŮ NA ROK 2019
Programové prohlášení Vlády ČR Urychlit a zjednodušit přípravu realizace staveb
Podnikový dluh a podnikový úpadek: analýza vývoje v roce 2012
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Transkript prezentace:

Rozpočtové určení daní Ministerstvo financí ČR květen 2011

I. „Technická novela“ RUD jako součást novely zákona o DPH

Novela zákona o DPH a její dosah do RUD (projednáno ve vnějším připomínkovém řízení) Novela DPH – od : zvýšení snížené sazby daně z přidané hodnoty na 14 %, – od : zavedení jedné sazby daně z přidané hodnoty ve výši 17,5 %, Novela zákona o RUD – Podíly obcí na DPH od 1. ledna ,93 % od 1. ledna ,90 % – Podíly krajů na DPH od 1. ledna ,29 % od 1. ledna ,28 % Pozn.: S novelou souvisí např. i změna rozpočtových pravidel, která zajistí, aby zvýšený výnos na DPH byl směřován pro důchodovou reformu.

Novela zákona o DPH a její dopady do veřejných rozpočtů Podíl na DPH v r při současném nastavení podílů a po změně (mld. Kč) Státní rozpočet Rozpočty obcí Rozpočty krajů  Státní rozpočet Rozpočty obcí Rozpočty krajů 14,94,51,921,300 Podíl na DPH v r při současném nastavení podílů a po změně (mld. Kč) státní rozpočet rozpočty obcí rozpočty krajů  státní rozpočet rozpočty obcí rozpočty krajů 15,74,82,022,500 Pozn.: Materiál je vládě předkládám s rozpory.

II. Novela RUD plynoucí z programového prohlášení vlády varianta představená v únoru 2011varianta představená v únoru 2011

Stručná rekapitulace varianty představené v únoru 2011 Stanovení objemu a kritérií Posílení systému RUD – na úkor SR …………………………………………………. 1,0 mld. Kč, (převedení části prostředků určených na dotační tituly do RUD) – na úkor největších měst Praha …………………………………………………… ztráta 1,1 mld. Kč Brno, Ostrava, Plzeň ……………………………. celková ztráta 0,5 mld. Kč Váhy navržených kritérií: – prostý počet obyvatel (3 %), – celková rozloha (3 %) – násobky postupných přechodů (89 %) Nově kritérium školství – žáci MŠ a ZŠ – váha 5 % (na úkor násobků postupných přechodů), – přesun dotace na žáka z kap. VPS (1,5 mld. Kč) do systému RUD

Další parametry návrhu MF Zachován oddělený propočet Prahy a měst Plzně, Ostravy a Brna Snížení poměru výnosu na obyvatele mezi hl. m. Prahou a kategorií obcí s nejnižším výnosem na obyvatele – snížení poměru ze současného 4,4 na 3,8 násobek Předpokládaná účinnost: leden 2013

Stanoviska SMS a SMO SMO ČR Celkový postoj KLADNÝ – oceňuje snahu o konsensus mezi nesourodými požadavky. Z hlediska konkrétních parametrů modelu SMO uvádí školství: váha kritéria 5 % – svaz žádá přesun současného příspěvku na školství do RUD (1,5 mld. Kč) a zrušení úhrady NIV za dojíždějící děti rušení dotačních titulů ve prospěch RUD: svaz žádá krácení dotačních titulů a přerozdělení finančních prostředků pro obce s nejnižšími příjmy na obyvatele již pro rok 2012 ztráty Brna, Plzně a Ostravy: svaz žádá bližší o informace k dopadům SMS ČR Celkový postoj ZÁPORNÝ – považuje navržený model za neodůvodněný (návrh by měl vycházet z výsledků analýzy VŠE), dosažený poměr 3,8 je v rozporu s koaličními dohodami (poměr k Praze připouští ve výši max. 3-násobku), zvláštní postavení měst Brna, Plzně a Ostravy ve výpočtu považuje za nepřijatelné. Z hlediska konkrétních parametrů modelu SMS uvádí prostý počet obyvatel - váhu v modelu požaduje podstatně zvýšit rozloha – souhlasí s celkovou rozlohou (příp. modifikací k vyloučení extrémů) k dosažení 3-násobku navrhuje stagnaci příjmů Prahy (příp. i POB). Města Praha, Brno, Ostrava Vyslovily s návrhem zásadní nesouhlas – považují ho za nedostatečně podložený, nesouhlasí se ztrátami.

Problematika interpretace výsledků Stanovení „trojnásobku“ Programové prohlášení: „.. snížení poměru mezi „nejchudšími a nejbohatšími“ obcemi..“ (z hlediska příjmů na obyvatele) – v současné době velice sledovaný a politicky propagovaný poměr mezi Prahou (jako „nejbohatší“ obcí) a „nejchudšími obcemi“ Které příjmy budou započteny? – Jen sdílené daně (podíl obcí 21,4 % ) – Daňové příjmy dle RUD (sdílené, motivace, výlučné) Kdo je nejbohatší? – Praha: 31,7 tis. Kč/obyv. (dle RUD) – Modrava: 97,1 tis. Kč/obyv. (dle RUD)

Problematika interpretace výsledků - výnos na obyvatele tis. Kč Počet obyvatel Výnos na obyvatele OD - DOdle RUD 1 až ,4 101 až ,4 201 až ,6 501 až , až , až , až , až , až , až , a více ,3 C E L K E M ČR ,5 Obce jsou zatříděny dle počtu obyvatel do velikostních kategorií

Problematika interpretace výsledků - výnos na obyvatele tis. Kč Počet obyvatel Výnos na obyvatele Decildle RUD , , , , , , , , , ,4 Celkový součet ,5 Obce byly seřazeny podle obyvatel od nejmenšího počtu k největšímu a tento statistický soubor dat byl rozdělen na decily.

Další postup přípravy novely RUD Varianta navržená MF ČR v únoru 2011 – kompromisní variantu ze strany MF ČR Možnost navržení dalších variant pro úpravu systému RUD – Zahrnutí Brna, Ostravy, Plzně popř. Prahy do standardního výpočtu – Výraznější krácení dotačních titulů ve prospěch RUD – DPPO placená DSO – daňový příjem DSO – Konsolidace státního rozpočtu a dopady do RUD

Přehled daňových příjmů obcí a krajů za rok 2010 sumarizace po krajích Daňové příjmy dle RUD zahrnují: - sdílené daňové příjmy: DPH, DPFO, DPPO - podíl 21,4% - §4 odst. 1 písm. b) až f) zákona - výlučné daně: daň z nemovitostí - podíl 100 % - §4 odst. 1 písm. a); DPPO placenou obcemi - podíl 100 % - §4 odst. 1 písm. h) - motivační daně: DPFO z podnikání - podíl 30 % - §4 odst. 1 písm. g); DPFO ZČ (dle počtu zaměstnanců) - podíl 1,5 % - §4 odst. 1 písm. i) Zdroj dat: státní pokladna

Přehled daňových příjmů statutárních měst a Prahy v roce skutečnost

Transfery a půjčky ze státního rozpočtu a státních fondů přijaté ÚSC, DSO

DPPO placená DSO – daňový příjem DSO dle RUD? Obce mají právo být členy svazku obcí (nikoliv povinnost) za účelem ochrany a prosazování svých společných zájmů. Svazek obcí nemá své příjmy jednoznačně stanoveny zákonem, jejich stanovení závisí výhradně na rozhodnutí jeho členských obcí, resp. na tom, jaké tyto členské obce přijaly stanovy svazku obcí, které tvoří součást smlouvy o vytvoření svazku. DSO je právnickou osobou, která je, jako ostatní právnické osoby, poplatníkem daně z příjmu právnických osob. Stejným poplatníkem této daně je i územní samosprávný celek (obec nebo kraj), kterému se však jím hrazená daň 100 % vrací z důvodu zajištění stabilizace financování území a k odstranění extrémů v úrovni příjmů municipalit. Vracení 100 % daně z příjmů jejichž poplatníkem je dobrovolný svazek obcí tomuto svazku by znamenalo pouze neodůvodněné zvýhodnění konkrétní právnické osoby oproti jiným právnickým osobám, a to na úkor daňových příjmů obcí a krajů. Z právního posouzení uvedeného požadavku vyplývá, že by případné vracení daně z příjmů svazku obcí mohlo být považováno i za nedovolenou veřejnou podporu.

Zadluženost obcí, krajů a státu (mld. Kč) Kraje Kraje1,31,52,97,710,414,620,919,1 Obce Obce48,355,870,474,979,081,079,380,180,683,3 Stát Stát345,0395,9493,2592,9691,2802,5892,3999, , ,0

Střednědobé výdajové rámce na léta 2012 a 2013 fin. ú daje v mld. Kč Rok Výdajové rámce1 154,21 176,81 211,7 Deficit VR na HDP plán3,50%2,90%1,90% Nutná příjmová a výdajová opatření-28,9-60,0-98,4 Aktualizované příjmy a výdaje => deficit4,20%4,30%4,10%

Zadluženost obcí za rok 2010 Název kraj Počet obyvatel Počet obcí Zadluženost (tis. Kč) Hlavní město Praha Středočeský kraj Jihočeský kraj Plzeňský kraj Karlovarský kraj Ústecký kraj Liberecký kraj Královéhradecký kraj Pardubický kraj Vysočina Jihomoravský kraj Olomoucký kraj Zlínský kraj Moravskoslezský kraj C E L K E M ČR Počet obyvatel ODDO Počet obyvatel Počet obcí Zadluženost (tis. Kč) a více C E L K E M OBCE Praha Brno Ostrava Plzeň C E L K E M ČR

Děkuji Vám za pozornost