Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE GAZ Název DUMuGAZ K Stupeň a typ vzděláváníStřední vzdělání s výučním listem, odborné učiliště Vzdělávací oblastChování pracovníků ve službách, stravovací služby Vzdělávací oborGastronomická zařízení Vzdělávací okruhOrganizace práce – výrobní a odbytové středisko Druh učebního materiáluPrezentace, samostatná práce Cílová skupinaŽák, let AnotacePrezentace seznamuje žáky s částmi výrobního střediska a jeho funkcí a druhy a funkcí odbytového střediska Speciální vzdělávací potřeby- ano - Klíčová slova Veřejné a neveřejné stravování, výrobní středisko, hlavní kuchyně, sklady, přípravny, umývárny, výdejna, restaurace, kavárna, vinárna, pizzerie Datum Gastronomická zařízení – Organizace práce- výrobní a odbytové středisko
ÚSEK VÝROBY A ODBYTU Výrobní a odbytové středisko
SPOLEČNÉ STRAVOVÁNÍ - Je zvláštní forma individuálního nebo skupinového stravování lidí v provozovnách, které se zabývají hromadnou výrobou i prodejem pokrmů a nápojů, nebo jen jejich prodejem
STRAVOVÁNÍ VEŘEJNÉ - Poskytuje služby spojené s výrobou a konzumací pokrmů a nápojů všem zájemcům. Tyto služby zajišťují – restaurace, pohostinství, bistra, bufety a další odbytová střediska
STRAVOVÁNÍ NEVEŘEJNÉ - Je stravování uzavřených skupin strávníků. Náklady na stravování jsou hrazeny ze společenských prostředků anebo jsou částečně hrazeny i strávníky. Do neveřejného stravování jsou zahrnována závodní stravování, školní, důchodců, zdravotní zařízení a další.
VÝROBNÍ A ODBYTOVÁ STŘEDISKA Zajišťují úkoly veřejného a neveřejného stravování - Výrobu a prodej pokrmů - Výrobu a prodej nápojů
VÝROBNÍ STŘEDISKO Vyrábí různý sortiment pokrmů a nápojů a tvoří jej: - Teplá kuchyně, studená kuchyně, hrubé a čisté přípravny, sklady, výdej jídel, umývárny bílého a černého nádobí Součástí výrobního střediska je sociální vybavení pro zaměstnance: - šatny, sprchy, wc, jídelna pro zaměstnance, kancelář vedoucího
ODBYTOVÉ STŘEDISKO Je zařízení spojené s výrobním střediskem, ale může být i samostatně. Dochází v něm k prodeji pokrmů a nápojů. Patří sem: - restaurace, motorest, pohostinství, jídelna se samoobsluhou, bufet, bistro, pizzerie, kavárna, vinárna a další
SAMOSTATNÝ ÚKOL 1. Vysvětli termín veřejné a neveřejné stravování 2. Vyjmenuj činnosti a části výrobního střediska 3. Vysvětli činnosti a vyjmenuj druhy odbytových středisek
POUŽITÁ LITERATURA Šebelová,Marie,: Zařízení závodu, Nakladatelství Parta,2005, ISBN foto Mgr. Věra Tupá
Použitá literatura Šebelová,Marie,: Zařízení závodu, Nakladatelství Parta,2005, ISBN foto Mgr. Věra Tupá