Reflexe otroctví a teritoriální expanze v americké zahraniční politice (1. polovina 19. století – americká občanská válka)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pavel Tůma, 3.ročník.  VB bojovala spolu s indiány  VB uhájila panství v Kanadě  1814 Mírová smlouva v Gentu  Bitva u New Orleans.
Advertisements

Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Dějiny významných států v Evropě i ve světě – Významné státy mimo Evropu – USA, občanská válka v USA Označení materiálu: VY_32_INOVACE_11_usa.ppt Vzdělávací.
Nový zákon o nemocenském pojištění. Vývoj průměrného procenta pracovní neschopnosti.
Případové studie Úvodní informace Zpracovávaná témata Ukázka zpracovaného tématu CZ.1.07/1.1.00/ My to umíme.
Určeno pro: žáky 2.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Ekonomika Téma: Centrální banka Jméno.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Některé právní důsledky zrušení anonymity dárců spermií JUDr. Jan Mach
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU (právní úprava v EU a její implementace do právního řádu ČR)
NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE Liberec 15. prosince 2011 JUDr. Helena VAŠKOVÁ.
 podmínkou pro vznik republiky=ústava  poslanci na ní pracují, Francie válčí dál  Francie velice oslabená – vzrůstají nepokoje a nespokojenost  soudní.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Občanská válka severu proti jihu Adéla Hrubá 7.C.

Osvícenství. Na počátku moderní společnosti... Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
ANOTACE Materiál je určen k získání informací o tom, kde a jak žijí lidé na Zemi. V úvodní výkladové části se žáci seznámí s rozložením obyvatelstva na.
Software Licence a distribuce Karel Nymsa Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_12_ Státní vyznamenání Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vnější služba – výsledky v oblasti trestního řízení
Definice tématu II Robert Zbíral
Koordinace rodinných dávek, pohřebné
Matyáš Fornůsek 5. ročník ZŠ
Výsledky, důsledky, možnosti vývoje
Pojem přeměna obchodní společnosti
Sociální politika v EU. Charakteristika a vývoj sociální politiky EU
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
MOC VÝKONNÁ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Anotace Objasnit důvody vzniku státu. Seznámit žáky se znaky státu, popsat různé historické typy států. Výukový materiál.
Politické strany a politické směry
Sekundární právo v oblasti sociální politiky
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Zrušení a zánik obchodní společnosti
Lidská práva Mgr. Vladimír Velešík.
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
ANOTACE POLOŽIT ŽÁKŮM NĚKTERÉ OTÁZKY Z OBLASTI PRÁVNÍHO VĚDOMÍ
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
Vliv změn ve Studijním a zkušebním řádu na registrace a zápis studentů
Volby v ČR Název školy: ZŠ Salvátor
Vykazování postupu nebo stavu
Římské výboje v západním Středomoří
Raná řecká tyranida, Sparta
Přístupy v zahraniční politice II.
Jih X Severu Občanská válka Autor: Lenka Mulačová
Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých států
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Sousedský efekt v senátních volbách
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Římská republika.
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
REVOLUCE ROKU 1848.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Když vás potká vyhoření
Pohyb a rozmístění obyvatelstva na Zemi
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Slovní úlohy o společné práci − 3
ČEŠI A NĚMCI SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Periklés (Περικλής).
Transkript prezentace:

Reflexe otroctví a teritoriální expanze v americké zahraniční politice (1. polovina 19. století – americká občanská válka)

Deklarace nezávislosti (1776): „…všichni lidé jsou stvořeni sobě rovni, že jsou obdařeni svým stvořitelem určitými nezcizitelnými právy, že mezi tato práva náleží život, svoboda a sledování osobního štěstí. Že k zajištění těchto práv se ustanovují mezi lidmi vlády, odvozující svojí oprávněnou moc ze souhlasu těch, jimž vládnou…“

Ústava USA: „Místa ve Sněmovně reprezentantů a přímé daně se rozdělí mezi jednotlivé členské státy Unie podle počtu jejich obyvatel, který se určí tak, že k celkovému počtu všech svobodných osob, včetně těch, které jsou v časově omezeném služebním poměru, a kromě Indiánů, kteří neplatí daně, se připočtou tři pětiny všech ostatních osob.“

Sever USA: expanze na sever (Kanadu, zbytek Severní Ameriky); Jihu USA: expanze na jih (Florida, Kuba, Mexický záliv) a jihozápad (Texas, Mexiko) Konflikt: budoucnost otroctví v USA, interpretace Ústavy (pravomoci států versus federální vláda) Řešení: odloženo ad acta

Teritorium Missouri žádá o vstup do Unie (1818) Problém: Missouri (otrokářský stát) může narušit rovnováhu v Senátu Řešení: kompromis – stanovení hranice (36° a 30' severní šířky) za kterou nesmí otroctví rozšiřovat

Návrh Daniela Webstera na podporu revoluce v Řecku (1824) Odpověď Johna Randolpha – nelze podporovat Řeky proti tureckým utlačovatelům, když Amerika sama legitimuje otroctví => starejme se sami o sebe D. Webster: podpora Řecka je v souladu s americkými ideály svobody a boje proti utlačovatelům J. Randolph: pokud podpoříme Řeky, zpochybníme otroctví v USA Spor Webster vers. Randolph odhaluje jak se konflikt v domácí politice („co s otroctvím?“) odráží na zahraniční politice („jaké ideály prosazovat?“)

zvolen Jihem USA (porazil Johna Q. Adamse) Jackson oslavoval individualismus, rovnostářství, práva jednotlivce – tj. hodnoty Severu, které podrývaly plantážnickou aristokracii během 30. let začal výrazně růst vliv hnutí abolicionistů V obavě, aby nedošlo k rozpadu Unie, odmítl podpořit anexi Texasu Výsledek: antagonismus mezi Severem a Jihem roste

Sever USA – spojenec Velké Británie v boji proti otroctví; brání další teritoriální expanzi Mexiko vyhlásilo nezávislost (1821) a zrušilo otroctví na svém území (1829) Jih – izolován, nutnost expanze v zájmu uchování otrokářského systému; obava z „obklíčení“ svobodnými státy Znovuotevřen spor s Mexikem; záminka – povstání v Texasu ( )

Zvolen „Jižany“ – díky nejednotě „Severu“ Hlavní téma voleb 1844: anexe Texasu Polk: pro anexi Texasu, Kalifornie a Oregonu Reinterpretace Monroeovy doktríny: od doktríny evropské neintervence k doktríně intervence USA - Válka s Mexikem ( ) - Jednání s Británií o Oregon (1846) Otázka otroctví (a směřování zahraniční politiky) nevyřešena

Podmínka Davida Wilmota: zákaz šíření otroctví v nově přijatých státech Unie Výsledek: přijato ve Sněmovně, zablokováno v Senátu Po čtyřech letech sporů přijat „Kompromis z roku 1850“ Kompromis byl dočasným řešením problému otroctví

Teritorium Nebrasky (spojnice mezi USA a Pacifikem) Vstup do Unie by naboural rovnováhu – Jih: pouze za předpokladu, že bude přijato bez omezení otroctví (nutnost zachovat kompromis z roku 1820) Teritorium Nebrasky rozděleno: Nebraska (svobodný stát) + Kansas (referendum) => ukončena platnost kompromisu z roku 1820 Občanská válka („Bleeding Kansas“): abolicionisté vers. vlastníci otroků ( )

Odpůrce otroctví: Proti zavádění otroctví do nových států Unie ne však abolicionista: nemůže zasahovat do kompetencí států „Naše republikánské roucho je špinavé. Pojďme ho znovu očistit… Přijměme znovu Deklaraci nezávislosti.. Když to udělám, nejenže zachráníme Unii; ale zachráníme ji tak, že bude a navždy zůstane hodna takové záchrany“ Zvolení Lincolna => Jih vyhlašuje Konfederaci (1861) Začátek Americké občanské války ( )