Otázky po válce Období po 2. sv. válce. Charakter doby velmoci řeší uspořádání světa řeší, zda mají potrestat viníky války konference v Postupimi (Německo,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ukončení 1. světové války
Advertisements

OSN OSN= organizace spojených národů
Svět na rozcestí Evropa Supervelmoci – SSSR, USA Atomové zbraně.
SVĚT PO PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLCE
STUDENÁ VÁLKA.
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VMzáří 2011 Ročník použití VM9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VMPowerpoint prezentace,
Svět po roce 1945 I..
Kapitola 1: Poválečné rozdělení světa
POSTUPIMSKÁ KONFERENCE
FORMOVÁNÍ SOVĚTSKÉHO BLOKU
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
VY_32_INOVACE_2D.9.14 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
STUDENÁ VÁLKA.
SVĚT PO 2. SVĚTOVÉ VÁLCE PhDr. Jana Žáková.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Sovětizace.
STÁTY A ORGANIZACE VÝCHODNÍHO BLOKU
Evropská integrace Poválečný vývoj v Evropě
Vytvoření protihitlerovské koalice, otevření druhé fronty
Německá otázka, vznik SRN a NDR
Německá otázka. Stavba berlínské zdi
Porážka fašismu a důsledky 2. světové války
POSTUPIMSKÁ KONFERENCE
Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H4A, 4ročník
POLITICKÉ A ÚZEMNÍ DŮSLEDKY
EVROPA PO ROCE 1945.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Poválečné.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ317 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník3. ročník.
SJEDNOCOVÁNÍ ZÁPADU a SJEDNOCOVÁNÍ VÝCHODU
Trojitý zápisník Přečti si citaci.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Poválečné.
Studená válka.
Studená válka 1. fáze uč
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA ( – )‏
Rozdělená Evropa.
EVROPA V POČÁTCÍCH STUDENÉ VÁLKY
Studená válka Poválečné uspořádání Německa Založení vojenských paktů
Svět po 2. světové válce.
EVROPA A SVĚT PO ROCE 1945.
2. světová válka v Evropě Koordinace postupu spojenců
Postupimská konference
Digitální učební materiál: Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Svět po 2. světové válce. Mír Válka v Evropě skončila Německo bylo rozděleno na 4 okupační pásma, která si rozdělili vítězové (VB, Francie,
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE 1. fáze studené války období zadržování komunismu (1946 – 1953)
M. Kryška.  41/A  1. Porovnej počet zapojených států v I. a II. světové válce. O kolik se lišil?  2. Kolik států bylo během II. světové války neutrálních?
2. Fáze Vytvořili: Tereza Maxová, Jiří Horák, Michaela Slavíková, Jeremiáš Furst.
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
EVROPA A SVĚT PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE – 2. část
Cesta ke studené válce v Evropě
Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu
Formování protihitlerovské koalice. Velká trojka.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
FORMOVÁNÍ SPOJENECKÉ KOALICE
2. fáze studené války – V čele Sovětského svazu Stalina vystřídal Nikita Sergejevič Chruščov V SSSR došlo k mírnému uvolnění poměrů Po Stalinově.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Dějepis ročník
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
STUDENÁ VÁLKA 1.
Plány na uspořádání světa po druhé světové válce
Polovina 50. let 20.století Milan Šimek Dějepis a občanská výchova
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_DĚJEPIS
Šablona III/2 STUDENÁ VÁLKA V ASII Mgr. Lucie Opltová – 1
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Studená válka - 1. fáze uč. 96 – 101 PS
STUDENÁ VÁLKA 1.
Cesta ke studené válce v Evropě
Poválečné uspořádání uč
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE
Anotace Žák se seznámí s problematikou vzniku, historií a fungováním Severoatlantické aliance a jejím významem pro obranyschopnost České republiky Autor.
Severoatlantická aliance
Transkript prezentace:

Otázky po válce Období po 2. sv. válce

Charakter doby velmoci řeší uspořádání světa řeší, zda mají potrestat viníky války konference v Postupimi (Německo, Cecilienhof) červenec 1945 schůze tzv. „velké 3“ VB, SSSR, USA uspořádání světa trest pro Německo hranice států

Nové hranice států Německo a Berlín rozděleno do 4 okupačních zón (VB, F, USA,SSSR) určeny hranice mezi Polskem a Německem SSSR zabralo Pobaltské republiky (Litva, Lotyšsko, Estonsko) a část Polska odsun Německa a Maďarska z území ČSL a obnovení jeho hranic (bez Podkarpatské Rusi) ztráta Podkarpatské Rusi (začleněna do SSSR)

OSN ( Organizace spojených národů) duben 1945, San Francisco snaha zabránit další válce (kolektivní bezpečnost) založeno na principu suverénní rovnosti (každý stát má jeden hlas) 51 států i ČSL navázala na Spojené národy

Norimberské procesy potrestání válečných zločinců Norimberk, Německo zločiny proti lidskosti a míru 22 obžalovaných, 12 trestů smrti (2 spáchali sebevraždu)

„Od Štětína na Baltu po Terst na Jadranu se nad Evropou snesla železná opona.“ Winston Churchill (Fulton, jaro 1946, ku příležitosti návštěvy USA)

Železná opona SSSR největší podíl na porážce Německa zhoršení jednání mezi SSSR a USA (na jejich straně VB, F, aj.) USA očekává, že se většina evropských států stane demokratickými SSSR má vliv na jednotlivé státy přes komunistické strany jednotlivých států obavy USA ze šíření komunismu

Vznik dvou bloků Východní blok nedemokratické zřízení zestátnění hospodářství v čele SSSR další státy: Albánská lidová republika, Bulharská lidová republika, Československá socialistická republika, Maďarská lidová republika, Polská lidová republika, Rumunská socialistická republika, Německá demokratická republika Západní blok demokracie tržní hospodářství v čele USA další státy: Západní Evropa Velká Británie, Francie, Itálie, Lucembursko, Belgie aj.

Studená válka (1947 – 1991) spor vyvrcholil v období, kterému říkáme Studená válka r začíná krize v jednání mezi V a Z USA vydal tzv. Marshallův plán (materiální pomoc poválečné Evropě) SSSR a státy východního bloku (pod donucením) pomoc odmítly (ČSSR prvně ano a pak pod tlakem Stalina odmítlo) studená válka byla o prezentaci vojenské síly států vznik dvou supervelmocí SSSR a USA

Německo rozděleno do 4 válečných zón osud Německa byl spojen se sporem SSSR a USA části demokratického Německa se spojily v jednu tzv. Trizonii (VB, F, USA) proti stojí SSSRb Trizonie = Spolková republika Německo (SNR), hlavní město Bonn Část SSSR = Německá demokratická republika (NDR), hlavní město Berlín spor vrcholí v jednání o společné měně, SSSR blokuje dodávky a přístup do západního Berlína, spojenci zahajují letecký most

Vojenská a ekonomická integrace Západu západní státy uzavřely v r spojenectví Washington (Severoatlantická smlouva) NATO 10 evropských států + USA a Kanada EHS (Evropské hospodářské společenství = podpora prozápadních států v hospodářství)

Budování Východního bloku snaha rozšířit svůj vliv do dalších států sjednocení (boj v případě ohrožení) ve státech V a JV Evropy komunismus Státy jsou ale označovány jako Lidově demokratické republiky Potlačení republiky, socialismus Totalitní režim Odboj Jugoslávie

RVHP (Rada vzájemné hospodářské pomoci) Založena r SSSR, Albánie, Bulharsko, Maďarsko, Československo, Polsko, Rumunsko, Německá demokratická republika vzájemná hospodářská pomoc (ČSL silné – doplácelo) Stalin dal východním zemím obilí, aby nepřijaly Marshallův plán, samotné Rusko ale hladovělo

Varšavská smlouva Založena v r jednotné vojenské a obranné společenství v čele SSSR Využita při obsazení Maďarska a Československa po smrti Stalina oslabení teroru – nastupuje Nikita Chruščov

Studená válka v Asii Čína, Vietnam, Severní Korea zánik kolonií Korea Rozdělena: 1.) severní část (komunistický režim podporovaný Čínou, dodnes) 2.) Jižní část (osvobozena americkou armádou, demokratický režim)

Čínská lidová republika občanská válka, zvítězili komunisté v čele Mao ce-tung změna v průmyslovou zemi (průmyslová země, venkov – hladomor) po smrti Maa reformy (hladomor) =) snaha stát se světovou velmocí (potlačení lidských práv) Demonstrace studentů rozehnána vojskem 90. léta =) úspěch v ekonomice, modernizace režimu (otevření se do Evropy, ale stále omezování osobních práv)