Jak připravit víno z vody Efektní pokus Motivační pokus Žákovský pokus - neutralizace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TEORIE KYSELIN A ZÁSAD NEUTRALIZACE, pH.
Advertisements

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Chemie.
Pipetování a titrace VY_32_INOVACE_CH1 – 10 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Bouřka pod vodou.
Destilace VY_32_INOVACE_CH1 – 03 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
PH Vypočítejte pH roztoku kyseliny chlorovodíkové o látkové koncentraci 0,01 mol.dm-3. Řešení: –    úplná disociace HCl + H2O  H3O+ + Cl- –    z reakční.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH18/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Určování pH roztoku.
Laboratorní práce Sacharidy I. PaedDr. Jiřina Ustohalová.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_52_INOVACE_PV18.03 Téma: Neutralizace Číslo.
Neutralizace Mgr. Helena Roubalová
Kyseliny a zásady.
Neutralizace.
Kyselost a zásaditost vodných roztoků
Kyselost a zásaditost, indikátory
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
Neutralizace.
Esterifikace Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
„Co má rum společného s vínem?“
Hydroxidy Richard Horký. pH a indikátory Názvosloví 2Názvosloví 1SymbolyVlastnosti
Hydroxidy Mgr. Helena Roubalová
Soutěž pana ZKUMAVKY FINÁLE Pokyny Odpovídejte pouze přeškrtnutím okénka se správnou odpovědí 1. otázka abcd.
Přírodovědné praktikum Sacharidy 9. ročník
LABORATORNÍ PRÁCE Organická analýza PaedDr. Jiřina Ustohalová
Neutralizace Vznik solí
Laboratorní práce č. 3 Vlastnosti aktivního uhlí Mgr. Helena Roubalová
Příprava peroxidu chromu Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Martin Rolek VY_32_INOVACE_8A17.
Jak vznikají soli.
Jméno : Ing. Renata Šandová
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Základní škola a mateřská škola Dvorce, okres Bruntál, příspěvková organizace Pořadové číslo projektu:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Acidobazické indikátory
Neutralizace – efektní experiment Barevná pěna
Vlastnosti dusičnanu sodného – efektní motivační experiment Hořící obrázek Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Martin Rolek.
Neutralizace.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
ŠablonaIII/2číslo materiálu394 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
Kyselost a zásaditost vodných roztoků
Vlastnosti fenolftaleinu – efektní motivační experiment Amoniakální fontána Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Martin.
Neutralizace Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Ch_051_Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Eduard Šram Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_II.CH17 Vytvořeno:17. 3.
Neutralizace. Je reakce kyseliny s hydroxidem, při které vzniká sůl příslušné kyseliny a voda. Při neutralizaci se uvolňuje teplo – je to exotermická.
AHOJ já jsem malý chemik a provedu Vás tímto T-reportem.
Půdní reakce Půdní reakce patří k nejvýznamnějším charakteristikám půdy !!! Vyjádření  v hodnotách aktivity (koncentrace) hydroxoniových (H 3 O + ) iontů.
Žákovský pokus Hydrolýza solí a stanovení pH Ing. Lenka Molčanová.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_01_19 Neutralizace Autor Melicharová Jana.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
PŘÍPRAVA MÝDLOVÉHO SLIZU
Kyselé a zásadité roztoky, pH stupnice
Zajímavé chemické pokusy
Pokus inteligentní voda
Neutralizace Vznik solí
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Redoxní reakce.
Chemické rovnice a reakce v praktické výuce chemie
Látková koncentrace.
Jak vznikají soli Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Chemické sloučeniny Autor: Mgr. Iva Hirschová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Jak vznikají soli Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
NEUTRALIZACE.
Transkript prezentace:

Jak připravit víno z vody Efektní pokus Motivační pokus Žákovský pokus - neutralizace

1. Efektní pokus Praktikanti z chemie jej každoročně předvádějí našim žákům z 1. stupně jako součást předvánočního vystoupení, v němž prezentují kolem 25 efektních pokusů.

2. Motivační pokus Předvádí vyučující žákům 8. ročníku v 1. hodině chemie Znovu zopakuje žákům 9. ročníku na úvod neutralizace

Potřeby Pomůcky: 4 kádinky 250 ml Chemikálie: 5% HCl, 1% NaOH, fenolftalein, voda

Pracovní postup Předem si do jedné z kádinek dám pár kapek fenolftaleinu, do druhé pár kapek hydroxidu a do třetí pár kapek kyseliny. Před zraky žáků do poslední 4. kádinky napustím vodu – tu budu měnit ve víno. Tuto vodu přeliji do 2. kádinky (s fft – nic se nezměnilo). Pak pokračuji v přelévání do 3. kádinky (s hydroxidem – obsah zrůžoví). Na závěr růžové víno přeliji do 4. kádinky (s kyselinou – obsah se odbarví).

Doporučení Kádinky je třeba důkladně vymýt a je dobré si je předem nenápadně označit: V – voda F – fenolftalein H – hydroxid K - kyselina

Žákovský pokus - neutralizace Pomůcky: žákovská souprava – zkumavka, odměrná zkumavka, kapátko, kádinka 100 ml Chemikálie: 1% NaOH, 1% HCl, 1% fenolftalein, voda

Pracovní postup: Odměřit 1ml 1% NaOH, přelít do zkumavky, přikápnout kapku fft – co se stalo? K roztoku hydroxidu a fft ve zkumavce pomalu přikapávat roztok HCl a protřepávat, až přidáním 1 kapky se obsah zkumavky odbarví. Opakovaně přidávat kapku hydroxidu (obsah se obarví) a kyseliny (odbarví se). Na hodinové sklíčko nalijí pár kapek odbarveného roztoku ze zkumavky a nechají odpařit – vyloučí se krystalky soli (jeden z produktů neutralizace).

Doporučení Zkumavka musí být řádně umytá Pokud na přikapávání hydroxidu, kyseliny i fft používají jedno kapátko, musejí ho vždy důkladně propláchnout v kádince s vodou Je třeba dbát na bezpečnost – používat brýle

Na závěr zodpoví několik otázek: 1. Jak se nazývají látky, které mají v různém prostředí (kyselém, neutr., zás.) různou barvu? 2. Jak se obecně označuje reakce kyseliny s hydroxidem, co při ní vzniká? 3. Zapiš rovnicí reakci, která probíhala ve zkumavce. 4. Jak bychom mohli dokázat, že jedním z produktů je chlorid sodný?