Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zajímavé chemické pokusy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zajímavé chemické pokusy"— Transkript prezentace:

1 Zajímavé chemické pokusy

2 Sloní pasta Reakce H2O2 s jodidem draselným Pomůcky:
Odměrný válec (vyšší a užší- 100ml), plastová miska, kádinka Chemikálie: Nasycený roztok Kl, 30% roztok H2O2, saponát, (potravinářské barvivo) Postup: V odměrném válci dochází nejpravděpodobněji ke dvěma reakcím- k reakci H2O2 s Kl a ke katalytickému rozkladu H2O2 Peroxid vodíku reaguje s jodidem draselným za vzniku jódu a hydroxidu draselného. Vzniklý jód je možno dokázat přikápnutím škrobu, pěna následně zfialoví. 2 KI + H2 O2 –> 2 KOH + I2 Druhou probíhající reakcí je katalytický rozklad peroxidu vodíku: 2H2O2 → 2H2O + O2

3

4 Dehydratace sacharidů
Dehydratace sacharidů (cukrů) s kyselinou sírovou Dehydratací sacharidů (např. koncentrovanou kyselinou sírovou) vzniká uhlík a vodní pára. Dehydrataci sacharosy vyjadřuje následující chemická rovnice: C12H22O11 → 12 C + 11 H2O Postup: Do vysoké zkumavky nasypeme 3 lžíce sacharosy C12H22O11 a přilijeme k ní 5 ml koncentrované kyseliny sírové H2SO4. Můžeme pozorovat, že sacharoza nejprve hnědne (karamelizuje) a posléze uhelnatí (mění se na černý uhlík). Koncentrovaná kyselina dehydratační činidlo, čili odnímá vodu sacharose. Tato reakce je exotermní.

5

6 Dichromanová sopka Principem je exotermický rozklad dichromanu amonného: (NH4)2Cr2O7  ―>  Cr2O3 + N2 + 4 H2O Pomůcky: kahan, stojan, síťka Chemikálie: dichroman amonný Postup: Dichroman navršíme na síťku a zapálíme kahan. Výchozí látka (dichroman amonný) je jasně oranžová – tato barva je charakteristická pro všechny dichromany. Produkt je tmavě zelený, což je barva charakteristická pro chromité soli.

7

8 Hrnečku vař Reakce peroxidu vodíku s manganistanem draselným Pomůcky:
Odměrná baňka (250 ml), podložní tác, odměrná zkumavka, kádinka (100 ml) Chemikálie: Manganistan draselný (nasycený roztok), peroxid (30 %), saponát Postup: Připravíme si podložní tác, na který dáme odměrnou baňku. V kádince si mezitím odměříme 75 ml roztoku peroxidu vodíku a pár kapek saponátu. Tuto směs nalijeme do odměrné baňky. Obsah baňky promícháme. Poté si v odměrné zkumavce odměříme 10 ml manganistanu draselného a tento objem nalijeme do odměrné baňky. Pozorujeme velmi rychlou reakci.

9

10 Amoniaková fontána Pomůcky: Baňka s kulatým dnem (500 ml), kahan,
zápalky, indikátorové papírky, zátka s trubicí, vana s vodou Chemikálie: Koncentrovaná NH3, indikátor (thymolftalein) Postup: Do silnostěnné baňky s kulatým dnem nalijeme 2ml koncentrovaného roztoku amoniaku. Opatrně zahřívejte baňku nad plamenem, až se celá naplní plynným amoniakem. Baňku uzavřete zátkou s trubicí na konci zúženou, která sahá do baňky. Druhým koncem ponoříme trubici do kádinky s vodou, do které jste přidali několik kapek thymolftaleinu nebo fanolftaleinu. Amoniak se rozpouští ve vodě, čímž dochází k vytvoření podtlaku. Následně se nasává voda do baňky. Přidaný thymolftalein způsobuje modré zbarvení roztoku uvnitř baňky, jelikož amoniak se chová jako zásada. Fenolftelein způsobuje růžové zabarvení.

11

12 Chemický chameleon V kádince jsme rozpustili ve vodě malé množství cukru a hydroxidu sodného. V další kádince jsme rozpustili několik krystalků manganistanu draselného a tento červenofialový roztok přidali do bezbarvého roztoku cukru a hydroxidu. Směs jsme intenzivně míchali a sledovali změny barev.

13

14 Na pokusech a prezentaci se podíleli:

15 DĚKUJEME ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "Zajímavé chemické pokusy"

Podobné prezentace


Reklamy Google