Zákon č. 477/2001 Sb. ze dne 4. prosince 2001 o obalech a o změně některých zákonů (zákon o obalech) Ústí nad Labem 4/2009Ing. Jaromír Vachta.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_05.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S3_07.
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
Změny v Dokumentaci o začlenění do kategorie činností se zvýšeným nebo s vysokým požárním nebezpečím kpt. Bc. Tomáš Hoffmann.
Celní úřad Praha Ruzyně V rámci vývozní operace vystupuje jako celní úřad vývozu nebo celní úřad výstupu, případně plní obě role.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
BEZPEČNOST JEŘÁBOVÉ DOPRAVY Při konstrukci a provozu jeřábů musí být přísně dbáno na zásady bezpečnosti, aby nebyl ohrožen život a zdraví osob a zabránilo.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Integrovaná prevence v resortu MZe. IPPC – integrovaná prevence a omezování znečištění  IPPC = integrovaná povolení (IP) a integrovaný registr znečištění.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná postupy pro.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_07.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.03 Ročník3. ročník.
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
ZÁKLADNÍ HLEDISKA A CÍLE PŘI ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
OCHRANA PROTI NESPRÁVNÉMU POSTUPU ZADAVATELE. PRAVOMOCI ÚOHS - § 112 vydává předběžná opatření, vydává předběžná opatření, rozhoduje, zda zadavatel při.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Zahájení a průběh správního řízení
Pravidla udělování autorizace podle zákona č. 179/2006 Sb.
Spotřební a energetické daně
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Pojem přeměna obchodní společnosti
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
Občanské soudní řízení I.
Povinnosti provozovatele střešních instalací při dodávkách přímým vedením
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Zákon o lesích (lesní zákon) č. 289/1995 Sb.
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
MVdr.Vratislav Krupka.
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Pozemkové úpravy.
Přehled nejdůležitějších novinek
Spotřební a energetické daně
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
STAVEBNÍ ZÁKON.
Zpráva ČR o implementaci směrnice 1999/13/ES o používání organických rozpouštědel. Radostovice
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Transpozice evropské spotřebitelské legislativy a její vymahatelnost
Občanské soudní řízení I.
AktuálnĚ z odpadů a oběhového hospodářství z pohledu MŽP
ZÁSOBOVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Občanské soudní řízení I.
Novelizace legislativy ve vztahu k RM ovocných rodů a druhů, podmínky pro UŘ v roce 2018 Lísek,
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
EVROPSKÁ UNIE.
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Cyklus malého projektu
Odbor právní a Krajský živnostenský úřad
Změna rozsahu definice elektrozařízení
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

Zákon č. 477/2001 Sb. ze dne 4. prosince 2001 o obalech a o změně některých zákonů (zákon o obalech) Ústí nad Labem 4/2009Ing. Jaromír Vachta

Účel a předmět zákona Předcházení vzniku odpadů z obalů („snižování“ parametrů obalů) Práva a povinnosti osob při nakládání s obaly a při uvádění obalů a balených výrobků na trh a do oběhu Práva a povinnosti osob při zpětném odběru a při využití odpadů z obalů Působnost správních úřadů v problematice odpadů Výjimky ze zákona o odpadech, rozsah platnosti zákona o odpadech

Vývoj legislativy Směrnice EP a Rady č. 94/62/ES o obalech a obalových odpadech (2004/12/ES) Rozhodnutí Komise č. 97/129/ ES, kterým se zavádí identifikační systém pro obalové materiály podle směrnice 94/62/ES Mezinárodní sdružení v oblasti obalů: WPO, EPI, EPIC, EUROPEN, Recyklační fond Harmonizované normy: –ČSN EN 13427:2005 Požadavky na používání evropských norem pro obaly a odpady z obalů –ČSN EN 13428:2005 Specifické požadavky na výrobu a složení – Prevence snižování zdrojů –ČSN EN 13429:2005 Obaly – Opakovaná použití –ČSN 13430:2005 Obaly – Požadavky na obaly využitelné k recyklaci materiálu Novela zákona č. 66/2006 Sb. – vazba na harmonizované normy

Obal – výrobek určený k ochraně, manipulaci, prezentaci výrobku určenému spotřebiteli Výrobek – věc vyrobená/jinak získána a je určena k uvedení na trh nebo do oběhu Nakládání s obaly – výroba, uvádění na trh, do oběhu, použití, úprava a opakované použití Uvedení obalu na trh – poprvé předán/nabídnut poprvé k distribuci nebo používání (též dovoz do EU) Uvedení obalu do oběhu – předání s výjimkou uvedení na trh Dovoz obalu – propuštění do celního režimu volného oběhu, zušlechťovacího režimu, dočasného použití nebo přepracování Základní definice

Příloha č. 1 – Kritéria a příklady upřesňující pojem obal Kritérium 1 – není nedílnou součástí výrobku, není nezbytný k uchovávání výrobku, všechny části nejsou společně používány (obal: ano pouzdro na CD, krabice, ne: květináč) Kritérium 2 - plnění v místě prodeje (obal: ano tašky z plastů, ne: jednorázové příbory) Kritérium 3 - pomocné prvky nejsou nedílnou součástí výrobku (obal: ano visačky, etikety, součásti obalu: samolepící etikety)

Požadavky na uvádění obalů na trh Minimální hmotnost a objem s cílem snížit množství odpaduMinimální hmotnost a objem s cílem snížit množství odpadu Splnění podmínek harmonizovaných ČSNSplnění podmínek harmonizovaných ČSN Koncentrace látek uvedených v Seznamu (vyhl. Č. 232/2004 Sb.) v souladu s limitními hodnotami dle zvláštních předpisůKoncentrace látek uvedených v Seznamu (vyhl. Č. 232/2004 Sb.) v souladu s limitními hodnotami dle zvláštních předpisů Limitní hodnota Pb, Cd, Hg, Cr je 100 mikrog/g (výjimky)Limitní hodnota Pb, Cd, Hg, Cr je 100 mikrog/g (výjimky) Využitelnost použitého obalu (recyklace, energetické spalování, organická recyklace)Využitelnost použitého obalu (recyklace, energetické spalování, organická recyklace) Povinnost předložit kontrolním orgánům technickou dokumentaciPovinnost předložit kontrolním orgánům technickou dokumentaci Povinnost označování materiálu obaluPovinnost označování materiálu obalu

Povinnosti pro jednotlivé druhy obalů Opakovaně použitelné obaly - zajistit opatření dle přílohy č. 2 Vratné obaly - zajistit opatření dle přílohy č. 2/B1 a B2 Vratné zálohové obaly - dodržovat výši zálohy - označení obalů jako vratné - povinnost jejich vykupování Zpětný odběr - povinnost prokázat, že se stanou odpadem - povinnost informovat o zajištění zpětného odběru

Příloha č. 2 - Systémy zajišťování opakovaného použití Systémy (uzavřený, otevřený, smíšený) Kritéria pro uzavřený systém - trvalé vlastnictví obalu - specificky odsouhlasený obal - sběrná místa Kritéria pro otevřený systém - rozhodnutí uživatele o opakovaném použití - vlastnictví dle uživatele obalu - obecná specifikace Kritéria pro smíšený systém - vlastnictví konečného uživatele - pomocné výrobky - náhradní balení

Využití odpadů z obalů Požadavek na využití odpadů (Příloha č. 3) Obaly pro nebezpečné látky a věci (Příloha č. 3/B) Zpětný odběr a využití odpadu na vlastní náklady Autorizovaná obalová společnost (Smlouva o sdruženém plnění) Využití opakovaně použitelných obalů Povinnost návrhu zápisu do „Seznamu“

Příloha č. 3 – Požadovaný rozsah recyklace a využití obalového odpadu v % Papír Sklo Plasty Kovy Dřevo Celkem 49/50 50/52 53/56 55/60 (recyklace/využití) Poznámka: Recyklace je forma využití

Seznam osob, které jsou nositeli povinnosti zpětného odběru nebo využití obalů Návrh na zápis do Seznamu na MŽP Obsah žádosti -Popis zajištění zpětného odběru -Způsob informování spotřebitele -Možnosti využití obalů -Zaplacení registračního poplatku Zápis do Seznamu a kontrola povinností Seznam veřejně dostupný Výjimky z povinnosti zápisu do Seznamu Povinnost vést evidenci obalů

Evidence obalů Evidence o obalech a odpadech z obalů a způsobech nakládání Ohlašování a prokazování údajů z evidence MŽP (ČIŽP) Archivace příslušných dokladů Zajištění souhrnné evidence MŽP (vyhláška č. 641/2004 Sb.) Výjimky z povinnosti evidence (množství 300 kg a obrat 4,5 mil. Kč)

Příloha č. 4 – Evidence množství obalů, množství odpadů z obalů a způsobu jejich využití Obaly vyrobené v ČR, dovezené, vyvezené Obalový odpad vzniklý, použitelný - podle materiálu Obalové odpady využité nebo spálené s energetickým využitím, recyklované – podle materiálu

Autorizace k zajištění sdruženého plnění Autorizovaná obalová společnost (autorizovaná společnost) Rozhodnutí o autorizaci na podkladě žádosti Žádost o vydání rozhodnutí (projekt zajišťování sdruženého plnění) Obsah rozhodnutí a jeho platnost Omezení platná pro autorizované společnosti Povinnosti při zajišťování sdruženého plnění Dohled nad činností autorizované společnosti

Registrační a evidenční poplatky Zápis do Seznamu 800 Kč/rok Vydání rozhodnutí o autorizaci 2000 Kč a evidenční poplatek 800 Kč/rok za každou osobu Výjimky z evidenčních poplatků Penále za neplacení registračních a evidenčních poplatků

Výkon státní správy MŽP – autorizace, evidence, MPO – stanovisko k autorizaci MZem – stanovisko k autorizaci KHS – kontroluje zákon ČOI – kontroluje zákon ČZPI – kontroluje zákon ČIŽP – kontroluje zákon SUKL – kontroluje zákon Celní orgány – vyzývají ke kontrole

Správní delikty - pokuty Do 500 tis. Kč – neminimalizuje obal, není technická dokumentace, neumožní opakované použití obalu, nezajistí zpětný odběr, nedá návrh zapsání do Seznamu Do 1 mil. Kč – porušení povinnosti evidence Do 10 mil. Kč – činnost bez autorizace, nevyužití odpadu, porušení povinností autorizované společnosti Promlčecí doba

Specifické požadavky na obaly nebezpečných CHLP – zákon č. 356/2003 Sb. Požadavky na obaly při uvádění na trh a do oběhu - bezpečný obal a uzávěr - vhodný materiál - pro T+, T a C odolný dětem a výstrahy pro nevidomé (též Xn, F+, F) - nesmí dojít k záměně s hračkou - obaly pro ADR a RID vyhovují Požadavky pro distributory –Uvádět do oběhu CHLP v původním obalu nebo nově zabalené v souladu se zákonem

Požadavky na označování obalů CHLP Požadavky na označování při uvádění na trh a do oběhu CHL - chemický název - firma, telefon - výstražný symboly - standardní věty označující specifickou rizikovost (R-věty) - standardní pokyny pro bezpečné zacházení (S- věty) - číslo ES (název „označení ES“) Požadavky na značení CHP - obchodní název, název nebezpečné látky - ostatní jako u CHL

Další specifické požadavky na obaly Požadavky na obaly pro potraviny – vyhláška č. 38/2001 Sb. (č. 207/2006 Sb.) Požadavky na obaly léčiv – Český lékopis 2005 (Evropský lékopis, 5.vydání) Značky uváděné na obalech dle ČSN :2003 (identifikační kód a grafická značka, případně písmenný kód) Další používané značky – ČSN EN 13193:2001