Aktuální úkoly AČR v problematice řešení krizových stavů nevojenského charakteru a součinnost s IZS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_05.
Advertisements

Kutná Hora 26. května 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA.
Zásady vztahů orgánů Jihomoravského kraje k řízení neškolských příspěvkových organizací Pracovně právní oblast, oblast odměňování, organizační záležitosti.
Nález předmětu s podezřením na přítomnost B-agens nebo toxinů STČ – 05/IZS Zdolávání mimořádných událostí.
Integrovaný záchranný systém a jeho složky
Úloha zdravotnictví v systému krizového řízení LK Alena Riegerová vedoucí odboru zdravotnictví KÚ LK školení starostů, jaro 2015.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Operační řízení útvarů Policie ČR s celostátní působností CZ.1.06/1.1.00/ Operační řízení útvarů Policie ČR s celostátní působností CZ.1.06/1.1.00/
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Zdravotnická záchranná služba je zdravotní službou dle zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách, v jejímž rámci je na základě tísňové výzvy, není-li.
Bezpečnostní opatření Policie ČR se Státní plavební správou „VODA 2016“
Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje Odbor cizinecké policie 10. ledna 2013.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Návrh věcného záměru zákona o stavebních úřadech - co by bylo, kdyby… Ing. Jiří Štochel, VITA software s.r.o. 1.
POVODEŇ Povodeň je přechodné výrazné zvýšení hladiny vodních toků nebo jiných povrchových vod, při kterém voda zaplavuje území mimo koryto vodního toku.
Demonstrování úmyslu sebevraždy STČ 02/IZS Zdolávání mimořádných událostí.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory –Ochrana před živelními pohromami ve vztahu k cyklu krizového managementu Operační program Vzdělávání pro.
Odbor služby pořádkové policie Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje Odbor služby pořádkové policie.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
LEGISLATIVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D. Vedoucí Ústřední odborné rady ochrany obyvatelstva SH ČMS 1.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Strana 1 INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ V ČESKÉ REPUBLICE Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of.
Rozpis rozpočtu a normativy Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 9. června 2011 Monika Čermáková.
MINISTERSTVO OBRANY ČR MINISTERSTVO OBRANY ČESKÉ REPUBLIKY Příprava občanů k obraně státu Ing. Daniela Hölzelová Odbor komunikace – Oddělení Public Relations.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
STS/S 09 Taktické a bezpečnostní zásady pro umísťování MPT na místě zásahu Zpracováno: Zpracoval: por.Bc. Martin Hrabina Hasičský záchranný.
MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 SOUTĚŽ PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL HZS Ústeckého kraje.
Kontrolní činnost ve zdravotnictví
Situace na trhu práce v JmK a veřejná služba
Bezpečnostní systém ČR
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Závěrečný účet kapitoly 335 Ministerstvo zdravotnictví ČR za rok 2016
Bezpečí – pro někoho pocit, pro nás realita
Typová činnost složek IZS při společném zásahu u mimořádné události s velkým počtem raněných a obětí STČ – 09/IZS.
Úřad práce České republiky
„Váš kraj, Váš rozpočet“
Název opory – Právní předpisy – požární ochrana
Bojový řád jednotek požární ochrany Činnost hasičů na místě zásahu
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
České a československé právní dějiny Ladislav Vojáček
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
NV č. 201/2010 Sb. ze dne 31. května 2010  o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu ve znění NV č. 170/2014 Sb. ze dne 6. srpna 2014.
Přehled nejdůležitějších novinek
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
STAVEBNÍ ZÁKON.
Roční zúčtování záloh na daň a daňového zvýhodnění za rok 2017
Ochrana člověka za mimořádných událostí
Krizové řízení školení starostů obcí v Českých Budějovicích
PODPORA SPECIFICKÝCH SKUPIN OBČANŮ PŘI MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTECH
Krizové řízení a integrovaný záchranný systém – vybrané otázky
Výkon přenesené působnosti úředníky územních samosprávných celků v kontextu jejich financování Mgr. Martin Stark tajemník městského úřadu v Horním Slavkově.
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Služba pořádkové policie Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol výkonu přenesené a samostatné působnosti svěřené orgánům obcí, krajů a hlavního města Prahy za léta 2014–2016.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
Život bez střeva , Praha.
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
Integrované operační středisko – „srdce policie“
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Krajské ředitelství policie Ústeckého kraje Projekt Interreg V A č Mobilně a efektivně ve společném příhraničí Spolupráce policie.
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
České a československé právní dějiny
Transkript prezentace:

Aktuální úkoly AČR v problematice řešení krizových stavů nevojenského charakteru a součinnost s IZS

Právní předpisy / směrnice / dohody: Zákon 219/1999 Sb., o ozbrojených silách; Zákon 239/2000 Sb., o integrovaném záchranném systému;  Rámcová dohoda mezi MV a MO o spolupráci: Dohoda o plánované pomoci na vyžádání mezi MV-GŘ HZS a GŠ AČR, Realizační dohoda uzavřená mezi Policií ČR a Armádou ČR k provedení NV č.465/2008 Sb., o povolání vojáků AČR k plnění úkolů PČR při radiačních haváriích na JE;  Realizační dohoda mezi Krajským ředitelstvím policie Jihomoravského kraje, UO v Brně a VeSpS Olomouc (JE Dukovany);  Realizační dohoda mezi Krajským ředitelstvím policie Jihočeského kraje a VeSpS Olomouc (JE Temelín). Směrnice NGŠ AČR k nasazování sil a prostředků v rámci IZS a k plnění úkolů Policie ČR  Rámcová smlouva o činnosti složek Celostátní radiační monitorovací sítě v působnosti MO

Síly a prostředky AČR vyčleňované ve prospěch složek IZS v roce 2010   Letecké síly a prostředky pro záchranné práce  Odřady pro nouzové ubytování.  Odřady pro evakuaci a humanitární pomoc.  Odřady pro pomoc technikou.  Odřady pro zabezpečení sjízdnosti.  Odřady pro terénní a zemní práce.  Odřady pro průzkum a detekci látek CBRN.  Odřady pro dekontaminaci techniky.  Odřady pro dekontaminaci osob.  Zdravotnické odřady.  Veterinární odřady. Součást Ústředního poplachového plánu ČR Celkem:osoby466 pozemní technika203 vrtulníky4

Přehled využitelných sil a prostředků do ostatních složek IZS Název odřadu OsobyTechnikaPoznámka Humanitární základna a stavební tým do odřady Odřad k evakuaci osob při povodních do odřady Odřad k převozu hum. pomoci a nouzovému zásobování do odřady Vyprošťovací odřad do odřady Odřad k zab. průjezdnosti na komunikacích a ve městech do odřady Odřad pro nouzové přemostění do odřady Odřad k provádění zemních prací do odřady Odřad k provádění trhacích a demoličních prací do odřad Speciální mobilní (průzkumný) biologický tým do odřady Stacionární mikrobiologická laboratoř do odřad

Přehled využitelných sil a prostředkůdo ostatních složek IZS Název odřadu OsobyTechnikaPoznámka Letecká skupina radiačního průzkumu do do odřad Družstvo radiačního a chemického průzkumu do odřady Odřad pro dekontaminaci osob do odřadů Odřad pro dekontaminaci tech. do odřadů Specializovaná infekční nemocnice 1- 1 odřad Mobilní zdravotnický tým do odřady Vojenská veterinární zásahová skupina do odřady Vrtulník v pohotovosti SAR do odřady Vrtulník k plnění úkolů ve prospěch IZS do odřad

Odřady pro dekontaminaci techniky a osob Název odřadu - kód typu zdroje Základní schopnost odřadu- slovní popisČasová kalkulace pohotovosti k výjezdu 5 x Dekontaminační odřad-technika Dekontaminace techniky a terénu od biologických, chemických a radiologických látek 24/4 h 5 x Dekontaminační odřad-osoby Dekontaminace osob od biologických, chemických a radiologických látek 24/4 h Nasazení SaP AČR k plnění úkolů v rámci IZS při radiačních haváriích na JE Název odřadu - kód typu zdroje Základní schopnost odřadu- slovní popisČasová kalkulace pohotovosti k výjezdu Letecká skupina radiačního průzkumu Provádění vzdušného radiačního průzkumu - CBRN specialisté 6 hodin Letecká skupina radiačního průzkumu Vzdušný radiační průzkum - vrtulník s osádkou 6 hodin 2x Družstvo radiačního a chemického průzkumu Monitorování radiační a chemické situace z hlediska výskytu současných bojových otravných látek 24 hodin (6 hodin pro ARMS) Odřady pro průzkum a detekci látek CBRN

SaP AČR mohou být nasazeny na základě nařízení vlády k plnění úkolů PČR při zajišťování ochrany státních hranic nebo k plnění úkolů služby pořádkové policie anebo ochranné služby, pokud SaP PČR nejsou dostatečné k zajištění vnitřního pořádku a bezpečnosti státu, vojáci povolaní k plnění úkolů PČR, mají při plnění úkolů policie oprávnění a povinnosti policistů, pokud vláda ČR rozsah těchto oprávnění a povinností neomezí, plní úkol ve vojenském stejnokroji a jsou označeni rukávovou páskou nebo reflexní vestou s označením „POLICIE“, případně průkazem potvrzujícím oprávnění k plnění úkolů policie, konkrétní úkol, rozsah jeho plnění a výzbroj příslušníků AČR stanoví nařízení vlády ČR. Nasazení SaP AČR k plnění úkolů PČR:

Pravomoc vyžadování vyčleněných SaP AČR v případě vzniku mimořádné události 2. nebo 3. MÚ na JE a) k zabezpečení dekontaminace osob a techniky a případně hospodářských zvířat (stanovená dekontaminační místa-havarijní plány JE): na JE Temelín: hejtman JK nebo jeho odpovědný zástupce, nebo v případě nebezpečí z prodlení ředitel HZS Jihočeského kraje nebo jeho odpovědný zástupce (řídící důstojník nebo velitel zásahu) u SOC MO, na JE Dukovany: hejtman kraje Vysočina a Jihomoravského kraje nebo jeho odpovědný zástupce, nebo v případě nebezpečí z prodlení ředitel HZS kraje Vysočina a Jihomoravského kraje, nebo jeho odpovědný zástupce (řídící důstojník nebo velitel zásahu) u SOC MO. b) podíl na evakuaci města Týn nad Vltavou – požadavek předsedy KŠ města – velitel posádky Bechyně, c) nouzové ubytování – KVV – přehled o ubytovacích a stravovacích zařízeních ve voj. Objektech, 3. stupeň – org. zabezpečení využití. d) k plnění úkolů pořádkové služby PČR: ředitelé příslušných Krajských ředitelství PČR Jihočeského kraje, kraje Vysočina a Jihomoravského kraje u vyčleněných jednotek (VeSpS, UO).

K plnění úkolů Policie České republiky při zajišťování vnitřního pořádku a bezpečnosti na území České republiky se po dobu nezbytně nutnou použije v případě vzniku radiační havárie na  JE Dukovany nejvýše 500 vojáků v činné službě a v případě vzniku radiační havárie  JE Temelín nejvýše 200 vojáků v činné službě. Vojáci v činné službě plní úkoly podle § 1 pod velením příslušníka Policie České republiky. Vojáci v činné službě plní tyto úkoly se zbraní. Nasazení SaP AČR dle NV ze dne č. 465/2008 Sb.o povolání vojáků AČR k plnění úkolů PČR při radiačních haváriích na JE (vyčlenit s účinností od 1. ledna 2009)

Závěr