„Rozvojové aktivity Zlínského kraje“ Libor Lukáš hejtman Zlínského kraje PRACOVNÍ SEMINÁŘ SE ZÁSTUPCI ROZPOČTOVÉHO VÝBORU PSP ČR 1 Zlín – 21. 5. 2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

PROJEKT „ AGENT“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07./2.4.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Mgr. Barbora Hošková Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8.listopadu 2006.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Krajská samospráva Libor Lukáš statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Fakulta managementu a ekonomiky Zlín 7. 4.
Projekt: Místní akční plán rozvoje vzdělávání na území ORP Bystřice pod Hostýnem Informace o projektu.. Projekt „Místní akční plán rozvoje vzdělávání na.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
“Některé aspekty rozvoje regionu“ Libor Lukáš statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje SETKÁNÍ SE STAROSTY Luhačovice.
AKTUÁLNÍ VÝVOJ V ROP SČ 15. října 2015 Výroční konference – Senohraby Ing. Václav Chytil.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování školství  Školství – důležité odvětví veřejného sektoru  Školství:  Měří, hodnotí a tvoří lidský kapitál.
Kulatý stůl II. Nový Šaldorf-Sedlešovice MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů.
Kultura a památková péče v Pardubickém kraji v letech
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
STRATEGIE SPOLUPRÁCE OBCÍ MAS BYSTŘIČKA PROJEKT SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV „MAS JAKO NÁSTROJ SPOLUPRÁCE PRO EFEKTIVNÍ CHOD ÚŘADŮ“
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Čerpání prostředků z fondů EU na území Jihočeského kraje Ing. Petr Maroš vedoucí Odboru evropských záležitostí.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
Strategická východiska rozvoje dopravních sítí Ing. Tomáš Čoček, Ph.D. 1. náměstek - státní tajemník Ministerstvo dopravy ČR.
Strategický rozvoj Jihomoravského kraje Pracovní skupina pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Praha,
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
Struktura financování VVŠ RNDr. Alexander Černý Výjezdní zasedání managementu UTB ve Zlíně dne 20. března 2013.
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 20. března 2012.
Příprava Libereckého kraje na období Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů
Inovace jako nedílná součást programů financovaných z ESIF
Dokument KAP MSK - obsah
Národní program podpory cestovního ruchu
Postup aktualizace Regionálního akčního plánu Zlínského kraje Ing
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Členská schůze MAS Nepomuk,
KONCEPT NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Science centrum Lázně Chomutov???
Aktuální témata v oblasti Evropských strukturálních a investičních fondů JUDr. Olga Letáčková, náměstkyně pro řízení sekce koordinace evropských fondů.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů
SEMINÁŘ AKTIVNĚ S BESIPEM
Hlavní město praha a integrace cizinců
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Krajská hospodářská komora Zlínského kraje
Inovační potenciál České republiky
Cíle Pardubického kraje v oblasti cestovního ruchu
Další perspektiva prohloubení česko-polské přeshraniční spolupráce z pohledu regionů Výroční konference v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Podpora rozvoje dopravy s využitím ROP Střední Morava
hejtman Pardubického kraje
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Univerzitní město Olomouc
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Brno, 5. prosince 2011.
IKI jako prostředek pro komunikaci mezi VS a občany Pavel Parma
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
AKTUALIZACE REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE ZLÍNSKÉHO KRAJE
EQF a Národní soustava kvalifikací v České republice
Úvod do regionu Ing. Vlastimil Veselý.
MAP II. MAP Praha 12 pokračuje
Vzdělávání v Praze Hlavní město Praha podporuje řadu projektů s cílem zvýšit kvalitu vzdělávání zaměření na instituce zřizované Hlavním městem Praha pomoc.
Co dělá Olomoucký kraj pro podporu polytechnického vzdělávání?
Výroční zpráva o stavu podnikání v Ústeckém kraji za rok 2017
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR, z.s.
Financování dopravní infrastruktury v letech 2018 – 2021
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Projekt „Plánování sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Tematické setkání KAP Olomouckého kraje
Financování železniční infrastruktury
IX. Konference Finance pro města a obce
PhDr. Ondřej Kočandrle, oddělení infrastruktury VaV
Aktivity Olomouckého kraje v oblasti podpory podnikání v roce 2016
Transkript prezentace:

„Rozvojové aktivity Zlínského kraje“ Libor Lukáš hejtman Zlínského kraje PRACOVNÍ SEMINÁŘ SE ZÁSTUPCI ROZPOČTOVÉHO VÝBORU PSP ČR 1 Zlín –

OBSAH PREZENTACE 1. ZLÍNSKÝ KRAJ – POSTAVENÍ V RÁMCI ČR 2. VÝCHODISKA A CÍLE PRO ROZVOJ KRAJE 3. VNITŘNÍ KONKURENCESCHOPNOST KRAJE 4. VNĚJŠÍ KONKURENCESCHOPNOST KRAJE 4.1. Podnikání a inovace 4.2. Dopravní dostupnost regionu 4.3. Vzdělávání a lidské zdroje 4.4. Cestovní ruch 5. „ROP“ - STŘEDNÍ MORAVA 6. PŘÍKLADY FINANCOVÁNÍ ROZVOJOVÝCH AKTIVIT 7. „PLNOHODNOTNOST KRAJE“ 2

HDP na 1 obyvatele Průměrná hrubá mzda (11. pozice kraje v rámci ČR) (10. pozice v rámci ČR) 1. ZLÍNSKÝ KRAJ – POSTAVENÍ V RÁMCI ČR Česká republika Zlínský kraj Zdroj: ČSÚ 3

Registrovaná míra nezaměstnanosti (v %, k ) Nepříznivý trend – nárůst nad úroveň ČR mezi lety 2001 – 2002 až na současné 9. místo mezi kraji ČR v míře nezaměstnanosti 1. ZLÍNSKÝ KRAJ – POSTAVENÍ V RÁMCI ČR 4

podíl ZK pořadí mezi v rámci ČR 14 kraji ČR __________________________________________________________________________________________  na počtu obyvatel 5,8 % 8.  na počtu nezaměstnaných 5,8 % 9.  na tvorbě HDP 4,8 % 11.  na exportu 5,3 % 9.  průměrná mzda ve ZK (ČR) ,- (20 211,-) ZLÍNSKÝ KRAJ – POSTAVENÍ V RÁMCI ČR 5

2. VÝCHODISKA A CÍLE Zlínský kraj usiluje o vyšší konkurenceschopnost regionu, která se odrazí nejen ve zlepšení makroekonomických ukazatelů rozvoje kraje, ale také ve snížení vlastních mandatorních výdajů díky vyšší ekonomické výkonnosti a vnitřní dynamice Východiska k ovlivnění konkurenceschopnosti jsou: –Vnitřní – realizace regionální politiky v oblastech pod přímou kontrolou kraje (zdravotnictví a sociální péče, střední školství, silnice II. a III. tříd, kulturní zařízení) –Vnější – nepřímé nástroje kraje formující příznivé prostředí (koncepční dokumenty a jejich naplňování v oblastech podpory podnikání a inovací, cestovního ruchu, vzdělávání a lidských zdrojů…) Koncepční dokumenty obsahují konkrétní plány akcí, které formou rozvojových projektů směřují k docílení žádoucích změn a naplnění definovaných cílů Při plánování rozvoje jsou důležitou stránkou finanční zdroje – strukturální fondy EU představují významný a neopakovatelný nástroj na podporu těchto aktivit a kraj se snaží o maximální využití možností strukturálních fondů, nicméně je nutné zapojit také krajské a republikové rozpočtové zdroje a samozřejmě i soukromý kapitál 6

V rámci rozvojových aktivit přímo ovlivnitelných Zlínským krajem je pozornost soustředěna zejména do následujících oblastí: doprava – rekonstrukce komunikací II. a III. třídy a mostů s využitím dotací EU (plán na rok 2008 je ve výši 443 mil. Kč) příprava průmyslové zóny Holešov – financování infrastruktury v celkové výši 1,1 mld. Kč zdravotnictví – významné investiční akce týkající se nemocnic a krajského střediska Záchranné zdravotní služby (plánované v celkové výši téměř 700 mil. Kč) zvýšení atraktivnosti a kvality života ve Zlínském kraji realizací nových prostor pro Krajskou galerii a krajskou knihovnu (plánovaná investice ve výši 870 mil. Kč) sociální pobytová zařízení – investice v objemu téměř 470 mil. Kč reagující zejména na demografický vývoj – proces stárnutí obyvatel, kdy kraj zlepšuje podmínky pro život seniorů v sociálních pobytových zařízeních optimalizace v oblasti středního školství restrukturalizace procesů řízení v krajských nemocnicích a Správách a údržbách silnic 3. VNITŘNÍ KONKURENCESCHOPNOST KRAJE 7

Je ovlivněna realizací aktivit definovaných v koncepčních dokumentech Zlínského kraje a jejich Akčních plánech Základním koncepčním dokumentem je PROGRAM ROZVOJE ÚZEMNÍHO OBVODU ZLÍNSKÉHO KRAJE (připraven v červnu 2002), nyní probíhá jeho rozsáhlá inventarizace a aktualizace formou zpracování „STRATEGIE ROZVOJE KRAJE DO ROKU 2020“. Strategie je zaměřena na následující priority: 4. VNĚJŠÍ KONKURENCESCHOPNOST KRAJE 8 1.Konkurenceschopná ekonomika (podnikání MSP a služby; průmysl, věda, výzkum a inovace; informační a komunikační technologie) 2.Úspěšná společnost (školství a celoživotní učení; trh práce; sociální služby; zdravotnictví) 3.Efektivní infrastruktura a zemědělství (životní prostředí a energetika; zemědělství; doprava; veřejná služba – správa veřejných záležitostí) 4.Atraktivní region (cestovní ruch; kultura a památková péče)

Zlínský kraj realizuje podpůrné aktivity v oblasti podnikání a inovací definované v REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGII ZLÍNSKÉHO KRAJE s cílem zvýšit konkurenceschopnost firem v kraji a zatraktivnit Zlínský kraj pro zaměstnavatele, zaměstnance i investory, např.: 4.1. Podnikání a inovace (1) 9 Rozvoj podnikatelského inovačního centra – podnikatelského inkubátoru, vědeckotechnického parku a centra pro transfer technologií – ve spolupráci s Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně a Technologickým inovačním centrem (společně založený subjekt Zlínským krajem a UTB ve Zlíně) Mapování možností klastrů a podpora fungování existujících klastrů Školení a semináře ke zvyšování absorpční kapacity firem v oblasti inovací a jejich zapojení do mezinárodních projektů Vybudování sítě v oblasti kvalifikovaných poradenských služeb pro inovační aktivity podnikatelů

Další aktivity podporující (zejména inovující) podnikatele: Pomoc s financováním projektů podnikatelských subjektů v rámci programů Regionálního podpůrného zdroje Poradenství v oblasti ekologie a úspor energií prostřednictvím Krajské energetické agentury Zlínského kraje Databáze a prezentace firem na mezinárodní scéně pro zapojení do mezinárodního obchodu a mezinárodních projektů (aktivity v rámci Regionální inovační strategie, obchodní mise Zlínského kraje atd.) Projekt Kontaktního centra pro východní trhy podporující zahraničně obchodní aktivity podnikatelů – společně s Krajskou hospodářskou komorou Zlínského kraje – zaměření zejména na partnerské regiony v Polsku, Ukrajině, Rusku, Číně, Egyptě 4.1. Podnikání a inovace (2) 10

4.2. Dopravní dostupnost regionu A) DÁLNICE A RYCHLOSTNÍ KOMUNIKACE: V souvislosti se zprovozněním nových úseků D1 na celé trase Praha – Kroměříž – Hulín – Přerov – Ostrava – polská státní hranice předpokládáme přípravu a realizaci výstavby navazujících komunikací R49 (vytvoření západovýchodního propojení ve směru ČR – Slovensko – Ukrajina…) a R55 (severojižní propojení ve směru Přerov – Břeclav) 11 B) SILNICE I. TŘÍDY: Nejdůležitější stavby jsou na komunikacích I/57 (Valašské Meziříčí – Vsetín), I/49 (rozšíření úseku Malenovice – Otrokovice), I/50 (obchvat Bánova na frekventované komunikaci směrem na Slovensko) a I/35 (Valašské Meziříčí – Palačov) C) LETECKÁ DOPRAVA V oblasti letecké dopravy Zlínský kraj společně s Olomouckým krajem prosazuje rozvoj smíšeného provozu na vojenském letišti Přerov – Bochoř, který je důležitý mimo jiné i pro Integrovaný záchranný systém Zlínského kraje (vrtulníková letka) Zlínský kraj má na svém území letiště s mezinárodním statutem v Kunovicích, které rovněž disponuje potřebnou infrastrukturou (terminál apod.). Probíhají jednání s vedením Leteckých závodů o spolupráci při využívání tohoto letiště (pro leteckou dopravu Praha – Kunovice – Vídeň) D) ŽELEZNIČNÍ DOPRAVA Je dokončený II. železniční koridor „Bohumín – Břeclav“ Připravuje se modernizace žel. trati „Otrokovice – Vizovice“, která by měla být financována v rámci OP Doprava – předpokládané náklady 3,2 mld. Kč

zvyšování atraktivnosti tzv. řemesel prostřednictvím stipendijního programu „Podpora řemesel v odborném školství“ ( Kč/měsíc na studenta) projekty zaměřené na oblast vzdělávání, kariérní poradenství a evaluaci škol, zejména na ZŠ a SŠ (financované v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost a OP Lidské zdroje a zaměstnanost) Řízení programu tzv. Globálních grantů v oblasti vzdělávání – prostředky OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost v předpokládaném objemu 1 mld. Kč administrované Zlínským krajem na neinvestiční projekty s prvky inovativního přístupu ve vzdělávání pro instituce počátečního vzdělávání (základní, střední školy), města, obce, vzdělávací instituce vzdělávací aktivity a odborná školení pro podnikatelskou veřejnost ve spolupráci s Technologickým inovačním centrem (společný projekt Zlínského kraje a UTB ve Zlíně) v rámci Regionální inovační strategie Zlínského kraje 4.3. Vzdělávání a lidské zdroje 12 Zlínský kraj usiluje o kvalifikované lidské zdroje pro ekonomický rozvoj svého území a realizuje či připravuje programy a projekty reagující na potřeby a klíčové problémy v této oblasti, zejména:

V oblasti cestovního ruchu je komparativní výhodou Zlínského kraje rozmanitost (mix několika lidových kultur, široká nabídka památek a možností trávení volného času). Cestovní ruch je vnímán jako důležitá součást rozvojových aktivit kraje (slogan „KOUZLO ROZMANITOSTI“) Zlínský kraj zpracoval PROGRAM ROZVOJE CESTOVNÍHO RUCHU a prostřednictvím vlastní organizace „CENTRÁLA CESTOVNÍHO RUCHU VÝCHODNÍ MORAVY o. p. s.“ realizuje projekty k propagaci Zlínského kraje jako destinace pro cestovní ruch: 4.4. Cestovní ruch cílený marketing a koordinace aktivit – přímá marketingová kampaň, prezentace na veletrzích, společná propagace 4 moravských krajů rozpracování strategie „marketingových značek“ – významných turistických oblastí a produktů (např. Baťův kanál) spuštění Turistického informačního portálu morava.czwww.vychodni- morava.cz projekt Moravská jantarová stezka, rozvoj Baťova kanálu, integrované plány rozvoje vybraných území s významným potenciálem v turismu 13

5. „ROP“ - STŘEDNÍ MORAVA Prioritní osa 1 – Doprava 38,8 % = mil.Kč Prioritní osa 2 – Integrovaný rozvoj a obnova regionu 39,4 % = mil. Kč Prioritní osa 3 – Cestovní ruch 18,5 % = mil. Kč 1.3 Bezmotorová doprava 592 mil. Kč 2.1 Rozvoj regionálních center mil. Kč 2.2 Rozvoj měst (obce nad 5000 obyvatel) mil. Kč 2.3 Rozvoj venkova (obce 500 – 5000 obyvatel) mil. Kč 3.1 Integrovaný rozvoj cestovního ruchu 776 mil. Kč 3.2 Veřejná infrastruktura a služby 776 mil. Kč 3.3 Podnikatelská infrastruktura a služby mil. Kč Prioritní osa 4 – Technická pomoc 3,3 % =629 mil. Kč 4.1 Implementace 422 mil. Kč 4.2 Absorpční kapacita 207 mil. Kč 2.4 Podpora podnikání 450 mil. Kč 3.4 Propagace a řízení 212 mil. Kč Prioritní osy a oblasti podpory ROP Střední Morava Celkem 100 % = mil.Kč 18 % z celkové alokace na ROPy 1.1. Regionální dopravní infrastruktura mil. Kč 1.2 Veřejná doprava mil. Kč Údaje ve schématu jsou uvedeny v mil. Kč 14 Významný nástroj kraje při ovlivňování politiky územního rozvoje

Výzvy k předkládání projektů jsou již vyhlášeny ve všech opatřeních ROP a řízení procesů spojených s administrací ROP přináší velké zkušenosti pro další zacílení rozvojových aktivit. U již uzavřených výzev dochází k významným převisům poptávky po finančních zdrojích ROP nad alokovanými prostředky v rámci daných výzev – u některých výzev až 5-7x vyšší požadavek než alokace. Pro další výzvy se připravuje nový nástroj ke zvýšení absorpční kapacity v ROP – podpora předfinancování realizovaných projektů za pomoci Regionálního podpůrného zdroje a spolupráce s PPF Bankou směřující k lepšímu komfortu při administraci programu a finančním tokům. 5. „ROP“ - STŘEDNÍ MORAVA 15

Kromě prostředků strukturálních fondů využívá Zlínský kraj k financování aktivit s dlouhodobým přínosem úvěrové prostředky od Evropské investiční banky: Na projekty v oblasti silniční infrastruktury, školství, zdravotnictví a zařízení sociální péče bylo dosud čerpáno 550 mil. Kč úvěrových prostředků Připravuje se uzavření další úvěrové linky z Evropské investiční banky ve výši 2 mld. Kč na období let 2009 – 2015 pro předfinancování a kofinancování projektů realizovaných v rámci strukturálních fondů, ale také individuálních investičních akcí financovaných z vlastních zdrojů Dobrá spolupráce je nastavena mezi Státním fondem dopravní infrasruktury a kraji v oblasti profinancování projektů z ROP, řešení bodových závad na silnicích II. a III. tříd 6. PŘÍKLADY FINANCOVÁNÍ ROZVOJOVÝCH AKTIVIT 16

Prosazování další etapy veřejné správy při konstituování obsluhy území přehledné pro občana – vytvoření pocitu a atmosféry tzv. „sounáležitosti“ Vychází z předpokladu, že krajská samospráva a orgány veřejné správy by měly být ztotožněny se společnými zájmy území a podílet se na jeho rozvoji Jde o státní orgány jako je krajská policie, krajský soud, krajský finanční úřad… atd. Vytvoří se kvalitní partnerství, které může vhodným způsobem napomoci k dosažení rozvojových cílů na celém území Zlínského kraje 7. „PLNOHODNOTNOST KRAJE“ 17

Tomáš Baťa „Kdo chce pomoci sobě a jiným, musí opustit dobré, aby vybojoval lepší. Nesmí držet vrabce v hrsti jen proto, že je lepší než holub na střeše. Bez odvahy ke změně není zlepšení, není blahobytu.“ 20. léta minulého století 18

Libor Lukáš hejtman Zlínského kraje DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST! 19