Převod kompetencí krajům (decentralizace a dekoncentrace) Ing. Světlana Kubíková Vrchní ředitelka sekce veřejné správy, Ministerstvo vnitra Praha, 24.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kolik opravdu stojí veřejná správa?
Advertisements

Cizinci Vláda České republiky v roce 1999 zahrnula problematiku integrace cizinců na území České republiky do státní politiky. Bylo to jedinečné a velmi.
Veřejná moc a veřejná správa
Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
Samospráva venkovských obcí v komplexu veřejné správy.
Nástroje územního plánování
ředitel Krajského úřadu Olomouckého kraje
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Přezkum koordinovaného závazného stanoviska vydaného dle § 4 odst
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Veřejná správa – úvod.
Financování výkonu státní správy územních samosprávných celků
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
SENÁT PČR 11. ZÁŘÍ 2012 STANOVISKO SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV ČESKÉ REPUBLIKY K NÁVRHU KONCEPCE DOKONČENÍ REFORMY VEŘEJNÉ SPRÁVY ING. JOSEF BARTONĚK PŘEDSEDA.
TEST 1. Může Skrblík Ječmenovi proplatit pokutový blok jako výdaj tábora – střediska? Proč? 2. Byly splněny podmínky pro blokové řízení? 3. Může se Baghíra.
Organizace Státní správy
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Členění a organizace veřejné správy
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
© Moravskoslezský kraj DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Spolupráce veřejné správy s podniky.
ŘEŠENÍ PROTISOUTĚŽNÍCH OPATŘENÍ ZE STRANY VEŘEJNÉ MOCI Pohled Ministerstva vnitra.
Kontrola veřejné správy I.
Porada tajemníků obcí s rozšířenou působností Benešov, Brno Aktuální informace k legislativním návrhům zákonů o ÚSC a dalším.
Finanční kontroly ve veřejné správě IT podpora kontrolovaných procesů při správě prostředků SR a EU Konference ISSS Hradec Králové, březen 2004 RNDr. Zdeněk.
Veřejná správa.
Finanční a rozpočtové právo
Státní správa Petr Machala.
Porada MV s tajemníky úřadů obcí s rozšířenou působností Institut pro veřejnou správu Praha Benešov 12. říjen 2011.
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Systém organizace finanční správy
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
 V souladu s Koncepcí vzdělávání v oblasti krizového řízení, schválenou usnesením Bezpečnostní rady státu ze dne 16. listopadu 2004 č. 14 a Plánem hlavních.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
Organizace veřejné správy
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
ÚVOD DO VEŘEJNÉ SPRÁVY Přednáška č
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
ANOTACE OBJASNIT POJMY OBEC, MĚSTO, ZASTUPITELSTVO, RADA, STAROSTA, MĚSTSKÝ ÚŘAD. VÝUKOVÝ MATERIÁL.
Odbor dozoru a kontroly veřejné správy Koordinační porada k Hodnotící zprávě Ing. Tomáš Pösl.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
PRINCeGON – metodika řízení projektů Ministerstva vnitra
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
„Váš kraj, Váš rozpočet“. Projekt „Váš kraj, Váš rozpočet“  Běžná praxe: občané mají možnost vyjádřit se k návrhu rozpočtu až ve fázi, kdy je návrh rozpočtu.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Nástin přednášek – studijní pomůcky. Pojem správy  vedení, řízení, (ekonomická) péče o něco  záměrná činnost, sledující dosažení určitého cíle (účelu)
„OBCE SOBĚ“ „ Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností“
Problematika exekucí ve veřejnoprávních smlouvách Ing. Michal Obrusník.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok Obecný úvod  Návrh státního rozpočtu na rok 2013 kapitoly 335 – Ministerstvo zdravotnictví je předkládán.
Metodická pomoc obcím Porada se starosty obcí Pardubického kraje
1 Řešení rozporů při pořizování ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
1 Rada vlády pro udržitelný rozvoj Mikrotým k implementaci Strategie udržitelného rozvoje ČR ve spolupráci ústřední státní správy s územní veřejnou správou.
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
Etický kodex zaměstnance veřejné správy
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol ÚSC (2010 – 2011)
STANOVISKO SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV ČESKÉ REPUBLIKY K NÁVRHU KONCEPCE DOKONČENÍ REFORMY VEŘEJNÉ SPRÁVY ING. JOSEF BARTONĚK PŘEDSEDA SMS ČR SENÁT PČR.
Informace o plnění úkolů z Politiky územního rozvoje ČR
Stavební právo.
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
SAR Konference: 10 VIZÍ PRO STAVEBNÍ ROZVOJ PRAHY A ČR
Střední Morava – křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
Transkript prezentace:

Převod kompetencí krajům (decentralizace a dekoncentrace) Ing. Světlana Kubíková Vrchní ředitelka sekce veřejné správy, Ministerstvo vnitra Praha, 24. června 2008

Cíl vlády č ,,Dokončení převodu vybraných kompetencí z centrální úrovně na územní samosprávné celky a územní reformu ve zbývajících agendách doposud vykonávaných ústředními správními úřady“

Cíle projektu Vymezení konkrétních oblastí, ve kterých je funkce státu nezastupitelná Podrobné zkoumání konkrétní funkce státu v území z hlediska toho, zda některé funkce by vůbec nemusela veřejná moc vykonávat – možnost regulace jinými mechanizmy Podrobné zkoumání každé kompetence v rámci decentralizace a dekoncentrace

Etapy projektu I etapa – provedení analýzy všech činností, které vykonává stát II. etapa – vyhodnocení výstupů a zpracování konečného materiálu s možnými návrhy a podněty

Závěry s výstupy analýzy Převážná část kompetencí už byla převedena Role státu je nezastupitelná z důvodu charakteru či povahy jednotlivých kompetencí, které přesahují lokální a regionální význam

Resort N á vrh PředkladatelStanovisko resortu MF Povolov á n í výhern í ch a hrac í ch automatů aj. pouze se souhlasem obce (z á kon č. 202/1990 Sb.) SMO nezn á m é MMR Povolov á n í Ú PD do samostatn é působnosti ( z á kon č. 183/2006 Sb.) SMO negativn í MV Rozhodov á n í o přenosu působnosti dle § 66a z á kona o obc í ch – VPS na kraje AK souhlasn é MV Rozhodov á n í o přenosu působnosti ORP na jinou ORP na kraje (§ 66b z á kona o obc í ch) AK negativn í MŽP Udělov á n í výjimky dle § 43 z á kona č. 114/1992 Sb. na kraje AK souhlasn é M Š MTVeden í agendy rejstř í ku š kolských zař í zen í přev é st na kraje (§ 149 odst. 1 z á kona č. 561/2004 Sb.) AK negativn í Návrhy na převody kompetencí ze státu na územní samosprávné celky

V průběhu reformy veřejné správy přešly na kraje významné kompetence Odpovědnost za rozvoj kraje Školství Dopravní obslužnost Krizové řízení Správa a údržba komunikací tzv. II. a III. třídy Nemocnice, zdravotnictví

Současné kompetence krajů Dozorové kompetence nad obcemi Imigrace a cizinecká politika Podpora regionálního prostředí Regionální rozvoj Doprava a silniční rozvoj Ochrana životního prostředí Školství, kultura Památková péče Zdravotnictví Podpora venkovského prostoru Pracovní trh Územní plánování Krizové řízení Politika bydlení, sociální péče

Limity omezující decentralizační proces Potřeba zajištění jednotnosti právního řádu Finanční náklady Větší nároky na odbornost úředníků Nevhodnost v oblastí speciálních postupů (obrana a bezpečnost státu) Nevhodnost u záležitostí s dosahem celostátního významu

Doporučení Decentralizovat či dekoncentrovat za předpokladu, že konkrétní kompetence bude zajišťována na nižší úrovni lépe a efektivněji Otázky přenosu kompetencí jsou spjaty s posílením finanční základny operativní územní samosprávy, bez níž by posílení kompetencí na samosprávu nebylo reálné Pokračující decentralizační a dekoncentrační proces se bude odvíjet podle dalšího postupu reformy veřejné správy – reforma ústřední státní správy.

Děkuji za pozornost