HORIZONT 2020 rámcový program pro výzkum a inovace (2014 - 2020)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropa 2020 Integrované směry
Advertisements

Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Rozpočet a politiky EU Milena Vicenová ČZU Praha,1. listopad 2013.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Příprava nové dopravní politiky ČR
30. září 2014 Vodňany EVROPSKÁ ÚZEMNÍ SPOLUPRÁCE
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Informace o 7. ministerské konferenci procesu Evropské.
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Title Sub-title European Commission Enterprise and Industry Lukáš Procházka TC AV ČR Rámcový program pro konkurenceschopnost a inovace – účast českých.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
Příprava projektového návrhu Lukáš Straňák, Ostrava 2006.
Rámcový program EU pro výzkum a inovace
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
© 2010 IBM Corporation Chytré řešení pro úspory při poskytování veřejných služeb Ivo Kramoliš – ředitel IBM Global Business Services Česká republika 03/12/2010.
Aktuální prioritní grantové možnosti Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Operační program.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
1 Výzkum, vývoj a inovace v ČR a ve světě Karel Šperlink, AIP ČR Praha, INOVACE 2011.
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
8. rámcový program EU pro výzkum a inovace
OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (op pik)
1 Informační seminář - výzvy Horizon 2020 Eva Jarošová
Návrh reformy SZP Evropská komise předložila návrh reformy SZP pro období po roce Účelem tohoto návrhu je posílit konkurenceschopnost, udržitelnost.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO Ing. Martin.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
ENERGETICKÁ POLITIKA EU: udržitelná, bezpečná a dostupná energie Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a EPOS při MMR.
Vize 2050 České republiky … jak dál? Miroslav Havránek Jiří Vrubel Praha
N. Witzanyová Lichtenštejnský palác 16. října 2012; obrázky v prezentaci jsou z webu EK ohledně Evropského výzkumného prostoru
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Mládež v pohybu – iniciativa strategie Evropa 2020.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 3 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Fondy EU programové období 2014 – 2020 Fakulta sportovních studií Projektový management ve sportu Mgr. Pavel Mrnuštík 1.
Dobrovolné nástroje v_působnosti MŽP Ing. Jan Kříž náměstek pro řízení sekce fondů EU, finančních a dobrovolných nástrojů.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
Priority Poslaneckého klubu ELS-ED na období
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Nástroj změny v místním prostředí
Nástroj změny v místním prostředí
EU Moravskoslezský kraj a příležitosti budoucí kohezní politiky
Technologická agentura
Nástroj změny v místním prostředí
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

HORIZONT 2020 rámcový program pro výzkum a inovace ( )

jednotný celoevropský program pro výzkum a inovace podpora strategie Evropa 2020 (Evropa inovací): výzkum a inovace mají ústřední význam pro dosažení cílů inteligentního a udržitelného růstu podporujícího začlenění navržený rozpočet 80 mld. EUR (nyní se hovoří o částce 70 mld. EUR) www. ec. europa.eu/research/horizon2020 HORIZONT 2020

Priority I. Vynikající věda (Excelence) II. Vůdčí postavení v průmyslu III. Společenské výzvy

Financování jednotlivých priorit

I. Vynikající věda  Posílení hraničního výzkumu činností Evropské výzkumné rady (European Research Council - ERC)  Posílení výzkumu v oblasti budoucích a vznikajících technologií (Future emerging technologies - FET)  Posílení dovedností, odborné přípravy a profesního rozvoje prostřednictvím akcí Marie Curie-Skłodowské (akce Marie Curie)  Posílení evropských výzkumných infrastruktur

Financování I. priority

II. Vůdčí postavení v průmyslu Vedoucí postavení v klíčových a průmyslových technologiích – Informační a komunikační technologie (ICT) – Nanotechnologie – Pokročilé materiály – Biotechnologie – Pokročilá výroba a zpracování – Vesmír Přístup k rizikovému financování (jako dluhový a kapitálový nástroj) Inovace v MSP (zaměřeno na podporu malých a středních podniků)

Financování II. priority

III. Společenské výzvy Zdraví, demografická změna a dobré životní podmínky Zajišťování potravin, udržitelné zemědělství, mořský a námořní výzkum, vnitrozemské vodní zdroje a biohospodářství Bezpečná, čistá a účinná energie Inteligentní, ekologická a integrovaná doprava Oblast klimatu, účinné, využívání zdrojů a surovin Evropa v měnícím se světě Bezpečná společnost – ochrana svobody a bezpečnosti Evropy a jejích občanů

Financování III. priority

Potravinové zabezpečení, udržitelné zemědělství, mořský a námořní výzkum, vnitrozemské vodní zdroje a biohospodářství Vymezené směry Udržitelné zemědělství a lesnictví Udržitelný a konkurenceschopný agropotravinářský sektor pro bezpečnou a zdravou výživu Otevření potenciálu vodních živých zdrojů Udržitelný a konkurenceschopný bioprůmysl Specifický cíl: Zajistit dostatečnou nabídku bezpečných a kvalitních potravin a bioproduktů, které jsou výsledkem využití moderních biotechnologií, rozvíjet služby pro podporu souvisejících ekosystémů, jakož i rozvíjet konkurenceschopné nízkouhlíkové produkční řetězce, a tak urychlit přechod k udržitelné evropské bioekonomice.

Bezpečná, čistá a účinná energie Vymezené směry Vybudovat inteligentní udržitelné využívání energie, a tak redukovat její spotřebu a snižovat uhlíkového znečištění Dospět k nízkouhlíkové, a přitom levné produkci elektrické energie Alternativní paliva pro mobilní zdroje energie Jednotná inteligentní elektrická rozvodná síť pro Evropu Nové znalosti a technologie Nástroje pro robustní rozhodování (odolné vůči nepředvídatelným změnám) a zapojení veřejnosti Podpora tržního uplatnění inovací v energetice Specifický cíl: Realizovat přechod na spolehlivý, udržitelný a konkurenceschopný energetický systém v situaci rostoucího nedostatku zdrojů, zvyšující se energetické potřeby a změny klimatu.

Ochrana klimatu, účinné využívaní zdrojů, suroviny Vymezené směry Boj s klimatickými změnami a vyšší efektivita adaptace na ně Udržitelné zacházení s přírodními zdroji a ekosystémy Zajištění udržitelných dodávek neenergetických a nezemědělských surovin Umožnění přechodu k zelené ekonomice prostřednictvím ekoinovací (snížení tlaku na životní prostředí, zvýšení efektivního využívání zdrojů a nárůstu pracovních příležitostí) Rozvoj komplexních a dlouhodobých systémů sledování životního prostředí a environmentálních informačních systémů Specifický cíl: Dospět k hospodářství, které účinně využívá zdrojů a je odolné vůči změnám klimatu, a dosáhnout udržitelných dodávek surovin tak, aby byly uspokojeny potřeby rostoucí světové populace při omezených přírodních zdrojích naší planety. Činnosti přispějí ke zvýšení konkurenceschopnosti Evropy a zlepšení životních podmínek, přičemž zajistí ekologickou vyváženost a udržitelnost, přispějí k tomu, aby průměrné globální oteplení zůstalo pod 2 °C, a napomůže tomu, aby se ekosystémy a společnost mohly přizpůsobit změně klimatu.

Návrh pravidel H novinky oproti 7. RP Jednotný soubor pravidel Jeden projekt - jedna sazba pro financování Maximálně 100 % přímých nákladů (s výjimkou akcí „close to market“, kde bude maximum 70 %) Nepřímé uznatelné náklady: pevná sazba ve výši 20 % přímých uznatelných nákladů Jednoduchá kritéria hodnocení: Excelence – Dopad - Implementace (pro ERC pouze Excelence) Nové formy financování zaměřené na inovace Mezinárodní účast bude snazší a zároveň bude lépe chránit zájmy Evropy Méně kontrol, zato lépe cílených Vylepšená pravidla týkající se duševního vlastnictví

Děkuji za pozornost