MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI KOORDINAČNÍ SETKÁNÍ S ŘO A SEA HODNOTITELI DOHODY O PARTNERSTVÍ A PROGRAMŮ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Advertisements

Zapojení veřejnosti do SEA Integra Consulting Services Jana Svobodová Jana Hrnčířová.
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Evaluace Rámce podpory Společenství Evaluační jednotka strukturálních fondů.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Michal Musil 10. listopadu 2011
Veřejné projednání koncepce Ústí nad Labem, Palác ZDAR STRATEGIE ROZVOJE MĚSTA Ústí nad Labem 2015 – 2020 POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ.
E M A S Workshop Pavel Růžička, MŽP Projekt „Environmentální řízení měst se zaměřením na energetický management“ Ústí nad Labem,
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
Integrovaná strategie území Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. Kateřina Valdová.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Východiska Klíčové téma - problematika podvodů obecně a korupce.
Integrovaná strategie území Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. Jan Balcar.
Zpracování záměru projektu a jeho příloh Ing. Hana Kuželková, NVF, o.p.s.
Koncepce podpory místní Agendy 21 v ČR zpracování strategického dokumentu 2010.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Datum: 25. října 2010.
Novela stavebního zákona
Oddělení Evaluační jednotky SF Předběžné hodnocení programových dokumentů: Ex-ante evaluace NRP/NSRF - zpracováno: –Ex-ante hodnocení NRP –Pracovní.
Seminář k ukončování projektů Fondu soudržnosti 19. března 2008 Dokladování udržitelnosti projektů v Závěrečných zprávách Fond soudržnosti sektor životního.
Seminář k ukončování projektů FS Státní fond životního prostředí ČR Praha,
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
REGIONÁLNÍ AKČNÍ PLÁN PRO ÚZEMÍ KRAJE VYSOČINA (RAP)
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Národní plány povodí Aktuální stav přípravy a souhrn programu opatření.
TŘINÁCTÉ ZASEDÁNÍ Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Barokní refektář Dominikánského kláštera u sv. Jiljí Jilská 7a, Praha 1.
Místní Agenda 21 MŽP a PS MA21 RVUR Ing.arch. Marie Petrová PS URROU,
Stanoviska a vyjádření krajského úřadu po novele stavebního zákona zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění.
Regionální akční plán Libereckého kraje Inovační platforma pro Strategii inteligentní specializace 6. března 2015, science centrum iQLANDIA.
Aktuální stav přípravy programového období František Kubeš odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj ČR RSK Pardubického.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Posouzení vlivů Národního rozvojového plánu pro programové období 2007 – 2013 na životní prostředí Regionální environmentální centrum ČR Praha,
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Praha, duben 2016.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
Provozování vodohospodářské infrastruktury
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Pracovní setkání 28. června 2007
Podpora krajského akčního plánování
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Příprava programového období 2014 – 2020
Posuzování vlivů na ŽP Jana Dudová.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2014
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje
Posuzování vlivů na životní prostředí v procesu územního plánování
OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Program rozvoje Ústeckého kraje
Informace o plnění úkolů z Politiky územního rozvoje ČR
Zkrácený postup pořizování aktualizace ZÚR
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Střední Morava - křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
Aktuality k územním studiím krajiny z hlediska IROP
Transkript prezentace:

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI KOORDINAČNÍ SETKÁNÍ S ŘO A SEA HODNOTITELI DOHODY O PARTNERSTVÍ A PROGRAMŮ

1.Aktuální informace o přípravě Dohody o partnerství - MMR 2.Programové období 2014 – 2020 a proces SEA – MŽP 3.SEA hodnocení Dohody o partnerství pro programové období Integra Consulting s.r.o. Program jednání

 Dne 6. února 2014 Dohoda o partnerství společně s vyhodnocením SEA předložena Ministerstvu životního prostředí – ten samý den zveřejnění ze strany MŽP v Informačním systému SEA  Probíhá uveřejňování dotčenými správními úřady a územními samosprávnými celky na úředních deskách  Probíhá lhůta 30 dnů k veřejnému projednání – 2. týden v březnu  Následně další jednání neformálního dialogu s EK – aktuální verze Dohody již předána EK AKTUÁLNÍ STAV PŘÍPRAVY DOHODY O PARTNERSTVÍ

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI SEA HODNOCENÍ DOHODY O PARTNERSTVÍ PRO PROGRAMOVÉ OBDOBÍ

 Zaměřeno na priority financování v Dohodě se zohledněním hlavních očekávaných výsledků (definovány pro ČR)  Hodnoceny vlivy jednotlivých priorit financování Dohody z hlediska jednotlivých témat ŽP (kapitola 6) – s ohledem na obecnost Dohody bylo hodnocení zaměřeno zejména na identifikací možných rizik, respektive příležitostí (SEA Dohody nezohledňuje obsah jednotlivých programů)  Navržena doporučení k minimalizaci identifikovaných rizik a nejistot (kapitola 7) – výchozí doporučení pro uplatnění v programech HLAVNÍ VÝSTUPY SEA HODNOCENÍ

 Směřují k Dohodě, programům, případně i na projektovou úroveň (což je v souladu s dobrou praxí SEA)  Doporučení k programům / projektům je nutné chápat jako doporučení pro další rozpracování a upřesnění v rámci jednotlivých programů (tj. SEA na daný program může vyloučit riziko identifikované SEA Dohody díky podrobnějším informacím o obsahu dokumentu)  Závěry SEA Dohody nejsou závazné pro jednotlivé programy, respektive projekty – hlavním záměrem bylo upozornit na možná rizika a příležitosti plynoucí z velmi obecně formulovaného dokumentu DOPORUČENÍ K MINIMALIZACI RIZIK

 Rámcový návrh pro úroveň programů  Cílem je zohlednit v rámci celkového hodnocení a výběru projektů pro oblast životního prostředí (vazba na čl. 8 obecného nařízení)  Sada návodných environmentálních otázek pro hodnocení a výběr projektů z hlediska jednotlivých témat životního prostředí (Tabulka 4 SEA hodnocení)  Do environmentálního hodnocení budou vstupovat pouze projekty v rámci specifických cílů, kde je to relevantní STANOVENÍ KRITÉRIÍ PRO VÝBĚR PROJEKTŮ

 Tabulka 3 SEA hodnocení  Pro sledování vlivů uplatňování Dohody  Soubor je navržen jako rámcový a výchozí pro celkový systém programů v období  Možné úpravy na základě finalizace Národního číselníku indikátorů a rozpracování v jednotlivých programech  Zajištění celkové koordinace systému sledování vlivů programových dokumentů v rámci fondů EU na ŽP – popis aktivit nutných k zajištění monitoringu (úroveň Dohody i programů) ENVIRONMENTÁLNÍ INDIKÁTORY

 Vyhodnocení vlivů na území soustavy Natura 2000  Vyhodnocení vlivů na veřejné zdraví SAMOSTATNÉ PŘÍLOHY SEA

Děkuji za pozornost! Kateřina Ambrožová