NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3.2.8.3. M 19 TÉMA: Astronomická technika.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Advertisements

19. Zrcadla a čočky Číslo a název projektu
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
OPTICKÉ PŘÍSTROJE 3. Dalekohledy.
Dalekohledy (Učebnice strana 121 – 123)
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Dějiny průzkumu sluneční soustavy
Můj pohled na techniku není jen o počítačích a jiných vymoženostech,které člověk používá denně a je na nich závislí ale i o technice,která pomáhá našemu.
Užití čoček v praxi Lupa (wikipedie)
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Oko jako optická soustava, optické přístroje
19. Zobrazování optickými soustavami
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
OPTICKÉ PŘÍSTROJE 3. Dalekohledy Podmínky používání prezentace
Planetky.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Dalekohledy.
Digitální učební materiál
Metody výzkumu vesmíru. Dalekohled Dalekohled Zvyšuje rozlišovací schopnost Zvyšuje rozlišovací schopnost Soustředí do ohniska mnohem více světla Soustředí.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Dalekohledy.
Kosmonautika.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – Sluneční soustava autor VM:Ondřej.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_803_5TR_PRV Autor: Mgr. Jana Stolá 1.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
FY_066_Vesmír_Vesmír Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Obrazy (geometrická optika)
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Hvězdárna a planetárium, výzkum vesmíru Pří_141_Rozmanitost přírody_Hvězdárna a planetárium, výzkum vesmíru Autor: Mgr. Helena Koždoňová Škola: Základní.
Gravitační síla, gravitační pole
Planety sluneční soustavy – Velké planety
Velký Vesmír Nejnovější informace o vesmíru 2007.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – Slunce a vesmír autor VM:Ondřej.
PŘÍRODNÍ VĚDY AKTIVNĚ A INTERAKTIVNĚ Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském.
VESMÍR.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 19.
Optický dalekohled či teleskop = přístroj k optickému přiblížení pomocí dvou soustav čoček nebo zrcadel Hlavní parametry optických přístrojů - světelnost.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák navazuje na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubuje. Lupa, mikroskop, dalekohledy Název školy:
Umělé objekty, neboli umělá kosmická tělesa jsou objekty vytvořené člověkem, které se pohybují ve vesmíru.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_20_ Dalekohledy Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Fyzika - optické přístroje subjektivní Autor:
OPTICKÉ PŘÍSTROJE Lupa slouží k pozorování malých blízkých předmětů spojná čočka s ohniskovou vzdáleností do 25 cm zvětšuje 10x předmět.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 05 TÉMA: Kladka volná a kladkostroj.
Hv ě zdy a vesmírná t ě lesa Eliška Navrátilová, Lenka Dohnalová a Jana Březinová.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.18_Mereni_vzdálenosti_ve_vesmiru_Ziskavani_.
MATFYZIN Samuel Brablenec.
Optické přístroje - dalekohledy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Dalekohled Optické přístroje Název školy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy: ZŠ Netvořice
GEOMETRICKÁ OPTIKA Oko, přístroje.
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
GRAVITACE. GRAVITACE Jak se gravitace projevuje tělesa puštěná z výšky nad zemí padají dolů kolem naší Země obíhá Měsíc a nikam neodletí planety naší.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Italská renesance a humanismus
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám
Název školy: MŠ a ZŠ,Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Obrazy (geometrická optika)
PAPRSKOVÁ OPTIKA 8. ZVĚTŠENÍ DALEKOHLEDU
F-Pn-P066-Dalekohledy PAPRSKOVÁ OPTIKA 7. DALEKOHLEDY.
2. Centrální gravitační pole
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
MERKUR Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 19 TÉMA: Astronomická technika ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

Prezentace je určena žákům 9. tříd základních škol. Je v ní vyložen vývoj astronomických dalekohledů, dále jsou zmíněny kosmické sondy a jejich druhy. Prezentace je doplněna ilustrativními obrázky a odkazem na video o vesmírné sondě Voyager 1.

 Ke sledování vesmíru se používají astronomické dalekohledy a kosmické sondy.

 První dalekohled si 2. října 1608 nechal patentovat holandský optik Hans Lippershey.  Jeho poznatky použil již o rok později známý italský vědec Galileo Galilei a pomocí zdokonaleného dalekohledu složeného ze spojky a rozptylky učinil řadu převratných objevů, jako jsou Jupiterovy měsíce nebo skvrny na Slunci. Bohužel při pozorování Slunce si nechránil zrak a později oslepl.

 Dalekohled dále zdokonalil Johannes Kepler, který použil dvou spojek. Získal tak sice převrácený, ale ostřejší obraz. Do jeho dalekohledu bylo možno vložit například nitkový kříž pro přesnější zaměření.  Rozvoj astronomických dalekohledů v 18.a 19. století vedl k dalekohledům stále delším (kvůli zvětšení) i hmotnějším (kvůli světelnosti), které byly stále obtížněji použitelné.  Nejdelší dalekohledy měřily kolem 60 m.

 První reflektor, dalekohled se zrcadlem jako objektivem, navrhl Isaac Newton roku  Vyřešil tak problém chromatické čili barevné vady, která vzniká rozdílným indexem lomu pro světlo různé vlnové délky (barvy) v čočce objektivu a projevuje se „duhovými okraji“ pozorovaných předmětů.  Od konce 19. století začínají pro astronomické účely převládat reflektory, neboť zrcadla velkých průměrů lze snáze vyrobit a také konstrukce takového dalekohledu je jednodušší.

 Největší současné reflektory mají průměr zrcadla kolem 10 m.  Největší dalekohled v ČR je umístěn v Ondřejově a má průměr zrcadla 2 m.  Pro ještě větší projekty se používají automaticky koordinované soustavy segmentovaných zrcadel.  Také Hubbleův vesmírný dalekohled je reflektor o průměru zrcadla 2,4 m a o ohniskové vzdálenosti téměř 60 m.

 Kosmická sonda je umělé kosmické těleso bez lidské posádky vypuštěné k Měsíci nebo na únikovou dráhu ze zemského gravitačního pole.  Úkolem těchto sond je výzkum vlastností prostoru, kterým prolétají a především těles sluneční soustavy, k nimž se přiblíží.

Podle hlavního zkoumaného objektu je dělíme na:  Měsíční (lunární) sondy - zkoumají Měsíc a jeho okolí  Meziplanetární (interplanetární) sondy - zkoumají vlastnosti meziplanetárního prostoru, hmoty a polí v něm se nacházejících  Sluneční (solární) sondy - zkoumají bližší okolí Slunce

 Planetární sondy - zkoumají pevná tělesa sluneční soustavy, především planety, jejich satelity (měsíce) a planetky  Kometární sondy - zkoumají vlastnosti komet  Mezihvězdné (interstelární) sondy - jsou určené k průzkumu vlastností mezihvězdného prostoru za hranicemi sluneční soustavy (zatím žádná taková sonda nebyla dosud vypuštěna)

 Přednáška „Dalekohled a pozorovací technika". Hvězdárna Pardubice [online]. [cit ]. Dostupné z: %E2%80%9Edalekohled-a-pozorovaci-technika%E2%80%9C/ %E2%80%9Edalekohled-a-pozorovaci-technika%E2%80%9C/  Astronomie: Astronomická technika. Astroweb [online]. [cit ]. Dostupné z:  Dalekohled. In: Wikipedia : the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:  Living future. OSIRIS-REx [online]. [cit ]. Dostupné z:  Kosmická sonda. In: Wikipedia : the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:  České noviny: Věda a technika. ceskenoviny.cz [online]. [cit ]. Dostupné z: dostala-na-okraj-slunecni-soustavy/724761&id_seznam= dostala-na-okraj-slunecni-soustavy/724761&id_seznam