1 Georg Jeřabek 23.09.2016 Günther Steinbach Akademie Arbeitsmarktservice Österreich Interní vzdělávání personálu AMS (servisu pracovního trhu) Informační.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Advertisements

Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.
Evaluace ŠVP Ing. Libuše Burešová Únor 2011, Litvínov - Hamr.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Význam odborné praxe v rámci vysokoškolského profesního vzdělávání
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
PEČOVATELSKÉ CENTUM PRAHA 7 Pečovatelské centrum Praha 7 Realizace systému profesního vzdělávání v Pečovatelském centru Praha 7.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
1 NÁSTROJE V OBLASTI ŘÍZENÍ ANEB ÚSPĚŠNOST BEZ NÁSTROJŮ ? ÚSPĚŠNOST S NÁSTROJI ? Ing. Pavel Sladký M: Semináře, konzultace, motivační a certifikační.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
CZ / /0329 Interní trenéři – klíč k úspěchu malé firmy AIVD ČR AMSP ČR Ondřej Palán, ,
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
Organizační struktura
0350 – Podpora nových vzdělávacích metod v systému vzdělávání ČMKOS Žadatel: ČMKOS Partner: AIVD Mgr. Dušan Martinek
Helga Doležalová A-Z COMPUTER SERVICE s.r.o.
Regionální individuální projekt Příležitost pro mladé v Olomouckém kraji reg. č. CZ.1.04/2.1.00/ CÍLOVÁ SKUPINA PROJEKTU HODNOCENÍ KLÍČOVÝCH AKTIVIT.
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
KARIÉRNÍ SYSTÉM ŘEDITELŮ
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Význam dalšího vzdělávání na SOŠ TŽ
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační.
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
Centrum celoživotního učení Projekt Knihovny Kroměřížska.
Kariérové poradenství a úřad práce Současná situace a perspektivaSoučasná situace a perspektiva.
PEČOVATELSKÉ CENTUM PRAHA 7 Domov Svojšice Realizace systému profesního vzdělávání v Domově Svojšice.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Nová závěrečná zkouška 2 Individuální projekt národní Kulatý stůl, MŠMT,
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Přednáška Akce: Přednášející: Ing. Zdeněk Čežík | Konzultant managementu a podnikových procesů | TFM Výzvy Facility managera.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
6. HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Assessment centrum.
Projekt Impuls / Seminář
Projekt Impuls / Seminář
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Hlavní manažér SP Kvalita I
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
Organizační struktura
Kariérové poradenství a podnikavost
Transkript prezentace:

1 Georg Jeřabek Günther Steinbach Akademie Arbeitsmarktservice Österreich Interní vzdělávání personálu AMS (servisu pracovního trhu) Informační akce pro ředitelky a ředitele jihočeských úřadů práce

2 Georg Jeřabek Günther Steinbach Akademie Arbeitsmarktservice Österreich Přehled témat  Principy podnikového vzdělávání a zvyšování kvalifikace.  Základní vzdělávání v AMS (servis pracovního trhu)  Základní principy  Cíle  Struktura, trvání  Moduly vzdělávání  Nástroje zajišťování kvality  Čísla, data, fakta

3 Georg Jeřabek Günther Steinbach Akademie Arbeitsmarktservice Österreich Principy podnikového vzdělávání a zvyšování kvalifikace  Základní vzdělávání  Zprostředkování nezbytných znalostí a dovedností, které nelze získat jinak (škola, studium, učební obor, resp. na objednávku od jiných firem),  předběžné (vstupní) vzdělávání / praktikum / zaškolení na pracovišti,  profesní vzdělávání / vzdělávání, které může překročit rámec čistě podnikových požadavků.

4 Georg Jeřabek Günther Steinbach Akademie Arbeitsmarktservice Österreich Principy podnikového vzdělávání a zvyšování kvalifikace  Další vzdělávání  Oborově specifické další vzdělávání Změny na produktech (např. finanční podpora pracovnímu trhu), zákonů, pracovních příkazů a nástrojů (např. počítačové aplikace), organizačních struktur. Doškolování pro kompenzaci individuálních deficitů, rozšiřování kvalifikace v případě změn úkolů a / nebo pracoviště.  Další vzdělávání zaměřené na osobní růst Chování orientované na zákazníka Pilíře interní komunikace a pracovních procesů  Získání konkurenceschopnosti zaměstnanců

5 Georg Jeřabek Günther Steinbach Akademie Arbeitsmarktservice Österreich Principy podnikového vzdělávání a zvyšování kvalifikace  Z toho vyplývá :  Podnikové vzdělávání slouží v prvé řadě (výlučně) podnikovému účelu.  Podnikové vzdělávání je určováno potřebami podniku z hlediska produktivity a kvality (produktů a služeb).  Musí se vyplatit ve smyslu „return on investment = návratnosti vložených prostředků“.  Podnik má životní zájem na účinnosti vzdělávání a jeho pozitivních dopadech na pracovní procesy.

6 Georg Jeřabek Günther Steinbach Akademie Arbeitsmarktservice Österreich Základní principy základního vzdělávání  Povinné pro všechny nově nastupující zaměstnance  Vstupní (předběžné, před zahájením jejich působení na pobočkách), každé 4 až každých 8 týdnů začíná nový vzdělávací kurs.  Duálně (kombinace části vzdělávání přímo na pracovištích na pobočkách a části centrálního vzdělávání ve vzdělávacím centru v Linci).  Modulárně (společné a různorodé moduly pro různé typy pracovišť, pracovních úseků).  Jednotně (kvalifikační úroveň, obsahy a cíle vzdělávání jsou jednotné v celém Rakousku, jsou stanoveny normativně a odsouhlaseny podle požadavků příslušných typů pracovišť).  Didaktika je prakticky orientovaná a zaměřuje se na řešení případů.

7 Georg Jeřabek Günther Steinbach Akademie Arbeitsmarktservice Österreich Cíle základního vzdělávání  Získání znalostí a schopností, jichž je zapotřebí pro příslušná pracoviště ( = kvalifikační funkce).  Identifikace s cíli podniku, identifikace vlastní pozice a hodnoty osobního příspěvku a spolupráce k plnění úkolů ( = socializační funkce).  Zjištění odborné způsobilosti nových zaměstnanců ( = selekční funkce).

8 Georg Jeřabek Günther Steinbach Akademie Arbeitsmarktservice Österreich Doba trvání a struktura vzdělávání  40 týdnů vzdělávání v každém běhu  z toho max. 23 týdny (= 713 hodin) prezenčních akcí ve vzdělávacím centru,  z toho 288 hodin praktické práce na počítači a trénink zaměřený na řešení případů se zapojením práce na počítači,  minimálně 17 týdnů (= 585 hodin) praktik ve vlastní pobočce,  6 vzdělávacích modulů pro různá působiště servisu pracovního trhu (úřadů práce),  3 vzdělávací úseky se zkouškami.

9 Georg Jeřabek Günther Steinbach Akademie Arbeitsmarktservice Österreich Vzdělávací moduly Modul 1. úsek 6 týdnů Cílová skupina Všichni noví zaměstnanci Dimenze cíle socializace selekce Cíl vzdělávání Získání základních znalostí o správě pracovního trhu (AMS). Identifikace vlastního postavení ve struktuře AMS a vlastního příspěvku k poskytování služeb. Jednotný firemní styl (CI) AMS, orientace na zákazníka a cíl, interní komunikace. Identifikace s cíli a úkoly AMS. Obsah vzdělávání Přehled skupin zákazníků, produktů, služeb. Legislativní, politické a společenské rámcové podmínky. Organizace poskytování služeb (struktura a průběh). Zásadní nástroje managementu a zásadní pracovní nástroje. Ukončení vzdělávání Každý 3., 4. KV Další semináře v odborné oblasti

10 Georg Jeřabek Günther Steinbach Akademie Arbeitsmarktservice Österreich Vzdělávací moduly Modul 2. úsek 19 týdnů Cílová skupina Poradci regionálních poboček Interní služby zemských a spolkových poboček Cílová dimenze socializace kvalifikace Cíl vzdělávání Pochopení pracovních postupů v dané pracovní oblasti. Identifikace přesahů a souvislostí. Zajištění součinnosti pracovních úseků. Získání schopnosti k definitivnímu vyřízení jednoduchých, resp. standardních případů. Obsah vzdělávání Průřezové znalosti a schopnosti z oborů SfA, SfU a SL. Další poznatky, které jsou nezbytné pro pochopení procesů a spolupráce s ostatními úseky. Příslušné pracovní nástroje Praktický trénink v řešení případů. Interní služby Individuální pokračování vzdělávání, ve vztahu k pracovišti, individuální ukončení vzdělávání

11 Georg Jeřabek Günther Steinbach Akademie Arbeitsmarktservice Österreich Vzdělávací moduly Modul 3. úsek 14 týdnů Cílové skupiny Poradci regionálních poboček Interní služby zemských a spolkových poboček Cílová dimenze socializace kvalifikace Cíl vzdělávání Získání specifických znalostí a schopností, jichž je zapotřebí pro příslušný pracovní úsek, pro definitivní vyřešení případů při běžném chodu pobočky. Bez speciálních znalostí. Aplikace a realizace získaných schopností ve styku se zákazníky. Obsah vzdělávání Prohlubující a doplňující odborné znalosti a schopnosti pro práci s počítačovým systémem ke komplexnímu zpracování řešených případů. Komunikace zaměřená na zákazníky. Praktický trénink při řešení případů, včetně využívání počítačového systému. ID: interní zákazníci, specifický management kvality 3 A Servisní zóna 3 ID Interní služby 3 B Poradenská zóna 3 C ServiceLine 3 D Servis pro podniky

12 Georg Jeřabek Günther Steinbach Akademie Arbeitsmarktservice Österreich Nástroje zajišťování kvality  Elektronická zpětná vazba po všech vzdělávacích akcích.  Zpětná vazba k jednotlivým úsekům vzdělávání založená na informačních technologiích.  Dotazování všech absolventů a jejich nadřízených.  Dotazování všech docentů a koučů působících v kurzech.  Evaluace učebních pomůcek (skript).  Stanovené zkušební standardy.  Vlastní certifikát pro interní docenty.  Hodnocení studenty.  Průběžné změny kurikul podle standardizovaného postupu.

13 Georg Jeřabek Günther Steinbach Akademie Arbeitsmarktservice Österreich Akademie  26 seminárních učeben  16 učeben vybavených počítači (178 tréninkových míst),  8 učeben pro velké skupiny (po 22 místech),  2 učebny pro střední skupiny (po 15 místech),  1 zkušební a referenční místnost,  8 kanceláří zaměstnanců.  Multifunkční koncepce využití  Prostory ve foyer pro přestávky a malé skupiny.  Obytná zóna s 75 garsoniérami.  Park s pracovními stoly.

14 Georg Jeřabek Günther Steinbach Akademie Arbeitsmarktservice Österreich Data, čísla, fakta  1997 – založení IPA a vzdělávacího centra v Linci jako zařízení státní organizace podle § 11 zákona o správě pracovního trhu pro provádění základního vzdělávání.  Zařízení je od roku 2000 přímo podřízeno představenstvu.  1997 až konec roku 2011 – absolventů základního vzdělávání.  2003 – přesídlení do nově vybudovaného vzdělávacího centra na náměstí Bulgariplatz v Linci  353 interní referenti, z toho 274 s certifikátem zajišťování kvality, tvoří skupinu trenérů GSA.  Tým tvoří sedm stálých zaměstnanců a vedoucí.

15 Georg Jeřabek Günther Steinbach Akademie Arbeitsmarktservice Österreich Data, čísla, fakta  V roce 2011 proběhlo 18 vzdělávacích běhů, 12 nich bylo zakončením kurzu z roku 2010, zahájeno bylo 7 standardních běhů.  V 776 vzdělávacích akcích byly v roce 2011 realizovány vyučovací jednotky. Počet zúčastněných interních trenérů a trenérek: 242.  47,41 % z nich byly ženy.  V roce 2011 realizovalo 44 externích odborníků vyučovacích jednotek (zaměření: využívání počítačových systémů a poradenské kompetence).  V roce 2010 ukončili základní vzdělávání 302 absolventi a absolventky.  Standardní vzdělávací běh začíná zhruba každých 6 týdnů.

16 Georg Jeřabek Günther Steinbach Akademie Arbeitsmarktservice Österreich Arbeitsmarktservice Österreich Interne Personalausbildung Servis pracovního trhu Rakousko Interní vzdělávání personálu Děkuji vám za pozornost Kontakt: AMS Österreich Interne Personalausbildung Wienerstraße 56 A-4020 Linz