Inf Analogová a digitální televize. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální reprezentace
Advertisements

VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Elektrotechnika Přenosová technika
Ondřej Kostka 3IT.  Je technologie pro zachycování, zaznamenávání, přehrávání, přenos a obnovu pohyblivých obrázků používající elektronické signály nebo.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Inf Počítač a životní prostředí. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
AnotaceMetodický pokyn Prezentace, obsahující test znalostí o televizním digitálním vysílání. Na devíti snímcích rozebírá základní problematiku systému.
Inf Historie počítačů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Martin Jiřiště NÁZEV:VY_32_INOVACE_08C_15_televize TEMA:Multimédia a grafika.
Inf Ztrátová a bezztrátová komprese zvuku. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
1 Televizní obraz Digitální záznam Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního.
Inf Analogové a digitální zařízení. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Inf Sítě mobilních telefonů a GPS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Inf WWW – World Wide Web. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Inf Struktura sítě internet. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Inf Sociální sítě Facebook. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Technické prostředky v požární ochraně Požární žebříky.
Technická mechanika – Čepové tření
Inf Příklady použití grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Technická mechanika – Skládání sil 2
Inf Tvorba webu – struktura webu. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Inf Složky, soubory a objekty. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Inf Formáty zvukových souborů a videosouborů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Inf Struktura datových sítí. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Inf Normy pro citování knih a dalších zdrojů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Inf Mutlimédia. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Periferní zařízení počítače - opakování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Výroba eurooken - video
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Inf Bezpečný počítač.
Fyzika – Asynchronní elektromotor
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Inf Elektronická komunikace
Výstupní zařízení počítače - skener
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Inf Cykly ve vývojových diagramech
Výstupní zařízení počítače - tiskárny
Technická mechanika – diferenciál
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Inf Princip streamování videa a hudby
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Karnaughovy mapy – tři proměnné
Inf Prezentace informací
Výstupní zařízení - skener
Fyzika – Zesilovač.
Fyzika – Přenosová soustava ČR
Základní pojmy při používání Internetu
Výstupní zařízení - monitory
Inf Tabulkový procesor
Inf Barevné ladění dokumentů
Inf Tvorba WWW – tabulky a seznamy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Fyzika – Jaderná elektrárna
Číselné soustavy - Opakování
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Číselné soustavy
Inf Formáty grafických souborů
Fyzika – Jednoduchý elektrický obvod
Inf Vývojový diagram.
ELEKTROTECHNIKA Řazení kondenzátorů – sériové řazení
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Spojité a nespojité řízení
Inf Rastová a vektorová grafika
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Transkript prezentace:

Inf Analogová a digitální televize

Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 07_03_32_INOVACE_13

Předmět: INF Ročník: 4. Jméno autora: Jan Mlčůch Škola: SPŠ Hranice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jan Mlčůch. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Anotace: Žák se seznámí s analogovou a digitální televizí, jejich přednostmi a jejich nevýhodami. Dále s HD videem, HD televizí a pojmy DRM a HDCP Klíčová slova: analog, digital, HD video, DRM, HDCP Analogová a digitální TV

Analogová televize  analogová televize vznikla někdy před 60 lety  využívala pro své šíření modulaci elektromagnetických vln, které televizní přijímač převede na obraz  používala tehdy úžasné rozlišení PAL 720 x 576 bodů

Digitální televize  digitální televize využívá moderních technologií záznamu a šíření televizního signálu  v dnešní době již analogové vysílání téměř neexistuje a většina domácností je již vybavena přístroji pro příjem digitálního vysílání v HD kvalitě

Digitální televize  výhody digitální televize:  kompresní metody umožňují do jednoho kanálu analogové televize vložit až pět kanálů digitální televize (tzv. multiplex)  digitální obraz netrpí tzv. duchy a jinými poruchami, kterými trpěla klasická televize  je možné realizovat širokoúhlé vysílání v poměru 16:9  použitím nových kodeků a zvýšením datového toku je možné navýšit rozlišení na 720p nebo 1020p

Digitální televize  nevýhody digitální televize:  kvůli honbě za vyšším počtem kanálů (a tedy i reklamy) je signál pokažen přílišnou kompresí a může vytvářet zubaté hrany  není možné jej přijímat na starých televizorech  příjemce digitálního signálu musí vlastnit set-top box, který převede digitální signál na analogový

HD video  HD video je v principu obyčejné video, které pouze zvětší počet zobrazovaných bodů  větší počet bodů ale vyžaduje větší záznamové kapacity, větší rychlost přenosu videosignálu, nové kodeky a nové zobrazovací zařízení  důsledkem je inovace technického vybavení

HD televize  HD televize je televizní vysílání ve vysokém rozlišení  na rozdíl od klasické televize je pouze digitální a navíc v širokoúhlém poměru stran 16:9  obraz v HD kvalitě 1020p obsahu 1920 x 1020 bodů (tedy přes dva miliony bodů)  PAL rozlišení obsahovalo 720 x 576 bodů (tedy ani ne půl milionu bodů)

DRM a HDCP  Digital Rights Managment – digitální správa autorských práv  chrání práva vydavatelů hudebních a filmových titulů  snaží se uživatelům bránit v jednoduchém kopírování hudby či filmů  všechny filmy v HD kvalitě jdou přehrát jen na zařízeních podporující tzv. HDCP šifrování  jsou vybaveny dekódovacím čipem a přenos signálu s HDCP většinou realizují přes HDMI konektor

Použité zdroje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jan Mlčůch. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. ROUBAL, Pavel. Informatika a výpočetní technika pro střední školy : Praktická učebnice. 1. vyd. Brno : CP Books, a. s., c s. ISBN GAUTHIER, Michael. [online] , 04:26. [cit ]. File: Progressive_scan_hdtv.svg. Dostupné z: vg Veškeré použité obrázky (kliparty) pocházejí z obsahu webu a Wikipedie Common.