Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Fyzika – Přenosová soustava ČR

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Fyzika – Přenosová soustava ČR"— Transkript prezentace:

1 Fyzika – Přenosová soustava ČR

2 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:05_01_32_INOVACE_12

3 Elektrická přenosová soustava ČR
Předmět: Fyzika Ročník: 2. Jméno autora: Mgr. Radek Hoszowski Škola: SPŠ Hranice Anotace: Princip a typy jednotlivých vedení elektrické přenosové soustavy v ČR. Klíčová slova: Vedení VN, VVN a NN, sloupy vedení. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radek Hoszowski Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

4 Elektrická přenosová soustava ČR
Elektrická přenosová soustava je soubor zařízení, jenž zajišťují přenos elektrické energie od výrobce k odběratelům. Tímto se míní přenos ve velkém objemu, od elektráren k velkým rozvodnám. Část rozvodů od rozvoden k jednotlivým uživatelům, například domácnostem či podnikům, se nazývá distribuční soustava.

5 Výroba v elektrárně Alternátory otáčející se v elektrárnách (kromě fotovoltaických) vyrábějí elektrickou energii o hodnotě několika kV a MA. Takovéto proudy nejsme schopni rozvádět na velké vzdálenosti (vodiče by měly velký průřez a vznikali by obrovské ztráty). Obr. 1 – Rotor alternátoru

6 Transformace a rozvod Proto vyrobenou el. Energii, ihned v elektrárně transformujeme na vysoké napětí většinou 110 kV, 220 kV a 400 kV. Takovéto vysoké napětí jsme již schopni pomocí přenosové sítě rozvádět po celé ČR.

7 Přenosová síť Obr. 2 – přenosová síť

8 Rozvodná síť U každého města, vesnice, či velkého závodu toto vysoké napětí transformujeme na nižší na 22kV a to dále rozvádíme distribuční soustavou a následně transformujeme na síťové napětí 3x400V/230V. A to je napětí, které naměříme i doma v zásuvkách. Obr. 3 – Nízké napětí

9 Rozdělení napětí VVN – velmi vysoké napětí – 400 kV, 220 kV
VN – vysoké napětí – 110 kV, 22 kV NN – nízké napětí – 400V a 230V

10 Sloupy pro vedení 110 a 220kV Obr. 4a kV, 4b – 220kV

11 Sloupy pro vedení 400kV Obr. 5 – sloupy 400kV

12 Sloup vedení 22kV Obr. 6 – sloup 22kV

13 Sloup nízkého napětí Obr. 7 – sloup NN

14 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Veškeré použité obrázky (kliparty) pocházejí … Použité zdroje Obr. 1 – AUTOR NEUVEDEN. 3pol [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 2 - AUTOR NEUVEDEN. TZB-info [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 3 - AUTOR NEUVEDEN. reoamos [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 4 - AUTOR NEUVEDEN. TZB-info [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 5 - AUTOR NEUVEDEN. TZB-info [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radek Hoszowski Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

15 Obr. 6 - AUTOR NEUVEDEN. elingcz [online]. [cit. 12. 3. 2013]
Obr. 6 - AUTOR NEUVEDEN. elingcz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 7 - AUTOR NEUVEDEN. elingcz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Fyzika – Přenosová soustava ČR"

Podobné prezentace


Reklamy Google