Téma: Využití Accessu pro tvorbu evidence našeho podnikání Vypracovala: Jana Wasserbauerová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_II_S2_15.
Advertisements

Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
Kuchařka na práci s mnohočleny Matematika pro ZŠ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Salač. Dostupné z Metodického portálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Raichová. Materiál je publikován pod licencí Creative Commons. ze sady:3tematický.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Veřejné rejstříky - Obchodní rejstřík.
Kalkulace S tudent. Osnova výkladu 1.Kalkulace nákladů a způsoby jejího rozlišení 2.Kalkulační vzorec nákladů 3.Stanovení nákladů na kalkulační jednici.
Inf Používání a tvorba databází. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Tabulkový procesor Formuláře – interaktivní prvky v Excelu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického.
Počítačové sítě 8. Využití sítí © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● sdílení v sítích.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Hromadná korespondence 1 Word Předmět: Informační a komunikační technologie Autor: Milan Franek.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Databáze 2.
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_134_ČJLS8 Předmět: Český.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
Systém správy dokumentace akreditované zkušební laboratoře Bc. Jan Randl, 4912.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Export tabulky z MS Excel 2010 do jiných formátů Co se všechno naučíme???
VY_32_ INOVACE_ 04_ VLASTIVĚDA 4 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou NADMOŘSKÁ VÝŠKA Autor: Mgr.Renata Viktorinová.
Práce se spojnicovým diagramem Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen: Mgr. Hana Němcová Matematika, seminář diferenciální a integrální počet Osmý ročník víceletého gymnázia.
MĚŘENÍ DÉLKY /praktické činnosti/ Autor: Mgr. Ivana Tesařová Datum:
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_16_ Téma: pro 4.,5.ročník ZŠ, vytvořeno:
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
Inf Vizualizace dat a tvorba grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Šablona klíčové aktivityIII/2 SadaMatematika 6 NázevDesetinná čísla_8.
Databáze © Mgr. Petr Loskot
Úvod do databází MS Access (1).
Microsoft Excel verze 2010 Mgr. Přemysl Kejzlar.
NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_15_M6_Hanak TÉMA: Úhel
Pojem přeměna obchodní společnosti
Příjmy ze samostatné činnosti
ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ A PODVOJNÝ ZÁPIS
Bohumil Havel MoodleMoot.cz 2016
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_20_Rovinné útvary
Tvorba jednoduché tabulky - rozvrh
Projekt 1 Databázové systémy I
ORGANIZACE DAT V POČÍTAČI
Grafické řešení lineárních rovnic
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Informatika I – Cvičení 2.
EU peníze školám Základní škola , Znojmo, Mládeže
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Informatika I – Cvičení 2.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
Databáze MS ACCESS 2010.
Digitální učební materiál
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Jak na strategické plánování v MŠ a ZŠ Přehled o dotací
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Popis výukového materiálu Název: PowerPoint
Využití softwaru při tréninku a hodnocení sportovních aktivit
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Uživatelská příručka DuoTrainin
MS Excel – příklady na databázové funkce
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Microsoft Office Access
Lotus Notes Lotus Notes Alena Málková
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Pro žáky naší školy více – Na míru píšeme učebnice VY_32_INOVACE_VJ26 Excel – funkce Současná hodnota.
Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Název projektu | Název společnosti | Jméno prezentujícího
Postup pro podávání žádosti do výběrového řízení o dotaci- pořízení, zachování a obnovu hodnot místního kulturního, národního a historického povědomí z rozpočtu.
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
A5M33IZS – Informační a znalostní systémy
Prodeji produktu nebo služby
Místní poplatek z ubytovací kapacity
NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_07_M7_Hanak
Portál - role studenta v informačním systému STAG
Transkript prezentace:

Téma: Využití Accessu pro tvorbu evidence našeho podnikání Vypracovala: Jana Wasserbauerová

Evidence Každý podnikatel, hospodář si vedl evidenci o majetku, výrobě, prodaném zboží či službách. Poctivě denně či za týden ručně sepisoval údaje o tržbách, výdajích… Někteří pochopili, že rychlejší orientaci ve svých zápisech, přehled získají, budou-li si informace zaznamenávat do tabulky. Ruční zápisy byly postupně vystřídány tabulkovými editory. Ani ty však, jak se časem ukázalo, nebyly dostačující. Bylo třeba vytvořit editor, který by uměl propojit tabulky a vytvářet z nich přehledy podle požadavků uživatele. Vznikly databáze.

Vytváření databáze pro malého podnikatele Při vytváření databáze je nutné zachovat následující postup: 1.Nejdříve analyzujeme všechny vazby v podniku. Včetně vazeb na vnější okolí. 2.Potom určíme místa, kde dochází k evidenci údajů, k jejich přeposílání a editaci. 3.Stanovíme jaká data se v daných uzlech evidují. 4.Určíme jakého typu data jsou. 5.Určíme jaká data jsou jedinečná, která by mohla být primárním klíčem.

Vytváření databáze pro malého podnikatele 6. Stanovíme si prvky, včetně dat a jejich typů. (Vytvoříme tabulky) 7. Definujeme primární klíč. 8. Určíme relace mezi tabulkami. 9. Vytvoříme požadované sestavy, které si uložíme. 10. Definujeme šablony

Příklad Výše popsanou problematiku si ukážeme na podnikání osoby v ubytovacích službách. OSVČ má v rodinném domku 2 dvoulůžková studia se sociálním zařízením a kuchyňkou. Pronajímá buď celá studia nebo jen lůžka. Cena za lůžko vynásobená dvěma je rovná ceně studia. Podnikatel si vede záznamy o hostech a zároveň o obsazenosti studií v průběhu roku.

Příklad Nyní si graficky ukážeme jaké jsou vazby mezi sledovanými prvky: objednávka faktura HOST STUDIO

Příklad: -Počet snídaní -Objednaná sauna -Jiné požadavky -Plátce (fakturovat danému hostu) -Možná sleva Co sledujeme u hosta? -Jméno a příjmení -Bydliště -OP, pas -Délka pobytu -Zahájení pobytu -Ukončení pobytu -Počet ubytovaných -Objednaná snídaně

Příklad -Počet snídaní - číslo -Objednaná sauna – ano/ne -Jiné požadavky – ano/ne -Plátce (fakturovat danému hostu) - ano/ne -Možná sleva - číslo Jakého datového typu jsou sledovaná data u hosta? -Jméno a příjmení - text -Bydliště - text -OP, pas - text -Délka pobytu - číslo -Zahájení pobytu - datum -Ukončení pobytu - datum -Počet ubytovaných - číslo -Objednaná snídaně – ano/ne

Příklad Ukázka tvorby tabulky pro evidenci údajů o hostovi:

Příklad – ukázka formuláře se záznamem

Samostatná práce V textovém editoru popište libovolný malý podnik. Určete základní prvky. Analyzujte vazby, které jsou mezi jednotlivými prvky a jaká data se evidují včetně jejich typu. Stanovte relace mezi prvky. Graficky znázorněte. V databázi Access vytvořte na základě předcházející analýzy jednotlivé tabulky, určete její jednotlivá pole včetně typu dat. Tabulky naplňte zkušebními údaji. Oba vytvořené soubory (v textový a databázový) uložte do složky na své úložiště. Složku pojmenujte Databáze podniku vaše jméno.