Setkání k tvorbě Integrované strategie území MAS OS Aktivios na období 2014 - 2020 Letiny 9. 9. 2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Advertisements

1. setkání Řídícího výboru MAP rozvoje vzdělávání území SO ORP Nýřany Nýřany
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Projekt: Místní akční plán rozvoje vzdělávání na území ORP Bystřice pod Hostýnem Informace o projektu.. Projekt „Místní akční plán rozvoje vzdělávání na.
. Partnerství na venkově v Libereckém kraji 2004 – 06:  Leader + (1 MAS),  Leader ČR (5 MAS) 2007 – 13:  PRV – osa IV (6 MAS)  – op. III.4.1 (2.
Předpoklady poskytnutí dotace Společný technický sekretariát Drážďany.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Mgr. Gustav Charouzek Stav informací k MAS a integrovaný nástroj CLLD.
Kulatý stůl II. Nový Šaldorf-Sedlešovice MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje pro programové období „Otevíráme okna … a dveře …“ MAS Krajina srdce Nadějkov MAS Krajina.
Regionální management II prof. Ing. Magdalena Hrabánková, CSc., prof. h. c.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Čerpání prostředků z fondů EU na území Jihočeského kraje Ing. Petr Maroš vedoucí Odboru evropských záležitostí.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
Evropské fondy Mgr. Kateřina Neveselá Ředitelka odboru řízení a koordinace fondů EU Ministerstvo pro místní rozvoj.
Příprava programového období EU 2014 – 2020 Olomouc, 25. června 2014.
SCLLD LAG Podralsko Zpracování SCLLD bylo podpořeno z Operačního programu Technická pomoc Registrační číslo projektu: CZ.1.08/3.2.00/ Strategie.
Možnosti financování rozvoje venkova v programovacím období Petra Blechová UFŘP 3. ročník.
Strukturální fondy v gesci Ministerstva vnitra Ing. Pavel Kryštof Ředitel odboru strukturálních fondů MV ČR.
Regionální politika EU v období Mgr. Oldřich Hájek.
IROP předpokládaná podoba implementace.
Evropský sociální fond 1 Jiří Švarc Evropská Komise Generální ředitelství pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti Oddělení pro Českou republiku,
Krajské sdružení MAS Zlínského kraje Regionální stálá konference pro území Zlínského kraje 12. dubna 2016 Aleš Lahoda, předseda krajského sdružení NS MAS.
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
Možnosti čerpání MAS v rámci jednotlivých OPERAČNÍCH PROGRAMŮ MAS STŘEDNÍ POVLTAVÍ z. s.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
Strukturální fondy a základní principy využívání strukturálních fondů prof. Ing. Magdalena Hrabánková, CSc., prof. h. c.
Integrovaný regionální operační program Centrum pro regionální rozvoj České republiky Mgr. Adéla Hájková.
Příprava Jihomoravského kraje na programové období 2014–2020 Brno,
Příprava Libereckého kraje na období Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
Integrovaný regionální operační program Centrum pro regionální rozvoj České republiky Mgr. Adéla Hájková
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů
Inovace jako nedílná součást programů financovaných z ESIF
Partnerství v MAS Metoda LEADER představuje místní partnerství, které působí pro rozvoj území na základě spolupráce soukromého a veřejného sektoru a své.
Mgr. Radek Jiránek ředitel Agentury pro sociální začleňování
Seminář pro žadatele IROP výzev Prostějov venkov o.p.s.
Postup aktualizace Regionálního akčního plánu Zlínského kraje Ing
Členská schůze MAS Nepomuk,
Role Úřadu Regionální rady
Programový rámec: Integrovaný regionální operační program
Aktuální stav realizace Programu rozvoje venkova ČR
Aktuální témata v oblasti Evropských strukturálních a investičních fondů JUDr. Olga Letáčková, náměstkyně pro řízení sekce koordinace evropských fondů.
Současný stav HÚL v evropském kontextu
Absorpční kapacita Jihomoravského kraje
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ LIBEREC – JABLONEC NAD NISOU
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Podpora krajského akčního plánování
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Akční plán Strategie MAS, Programové rámce, Fische
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Regionální akční plán ÚK – pracovní verze k
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
ITI Ústecko-chomutovské aglomerace Aktuální stav
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Brno, 5. prosince 2011.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady
Zpráva o uplatňování územního plánu
Příprava Libereckého kraje na období 2014 – 2020 Setkání členů Rady Libereckého kraje s primátory a starosty měst a obcí  15. prosince 2014 Krajský úřad.
1. výzva k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu „MAS Lípa pro venkov – IROP – Kulturní dědictví“ VAZBA NA VÝZVU.
ITI Ústecko-chomutovské aglomerace
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Základní Listina Projekt: „Aktualizace procesu komunitního plánování sociálních služeb v ORP Šternberk“, reg. číslo CZ /0.0/0.0/16_063/
Vyhodnocení naplňování Strategií komunitně vedeného místního rozvoje Místních akčních skupin působících na území Ústeckého kraje a Integrované strategie.
F4 – Podpora investic na založení nebo rozvoj nezemědělských činností
Aktivity MAS v Libereckém kraji Implementace CLLD (k
Připravenost na nové plánovací období
„Postup města Chrudim k udržitelnému rozvoji pomocí MA 21“
Transkript prezentace:

Setkání k tvorbě Integrované strategie území MAS OS Aktivios na období Letiny

Komunitně vedený místní rozvoj (CLLD) Jeden z integrovaných nástrojů pro OP –Integrované územní investice (ITI) – Praha, Brno, Ostrava, Plzeň –Integrované plány rozvoje území (IPRÚ) Pro ostatní aglomerace krajských měst a jejich zázemí CLLD se týká MAS –Umožňuje „vstup“ MAS do dalších OP (nejen PRV) IROP, OP Zaměstnanost, OP Životní prostředí, … –Podmínkou pro zapojení do OP je úspěšná standardizace MAS

Standardizace MAS Termíny –Květen 2014 Schválení metodiky vládou ČR – – příjem žádostí o standardizaci (SZIF) –4 – 5 měsíců - administrace žádosti, rozhodnutí o standardizaci Co je potřeba –Vyplnit žádost –Doložit přílohy –Upravit vnitřní předpisy, aby odpovídaly požadavkům MZe (SZIF, EU,..) Stanovy, jednací řád Nejzásadnější změna –Vytvořena kategorie „zájmové skupiny“ –Kromě poměru veřejná správa a soukromé subjekty sledovat i poměr hlasovacích práv u zájmových skupin (max. 49%)

Programovací období Základní dokumenty EU –Nařízení evropského parlamentu a rady (EU) č. 1303/2013 ze dne 17. prosince 2013 o společných ustanoveních pro „strukturální fondy“ ERDF, ESF, EAFRD,… Dohoda o partnerství mezi ČR a EK –3 roky příprav, jednání ČR X EK –Duben předložen EK finální návrh –Srpen 2014 chválení dohody ČR –Strategie regionálního rozvoje ČR – schválena vládou 2013 –Metodika doložení splnění základních standardů MAS – schválena vládou –Národní dokument k územní dimenzi - neschválena –Metodický pokyn pro využití integrovaných nástrojů v programovém období 2014– neschválena –Manuál tvorby Strategie komunitně vedeného místního rozvoje pro programové období 2014–2020 – doporučující charakter, není finální verze

Programovací období Návrhy operačních programů Byly předloženy EK v červenci 2014 OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, OP Výzkum, vývoj a vzdělávání, OP Zaměstnanost, OP Doprava, OP Životní prostředí, IROP - Integrovaný regionální operační program, OP Rybářství, Program rozvoje venkova, OP Praha, OP Technická pomoc, OP přeshraniční spolupráce (5x), OP nadnárodní a mezinárodní spolupráce (Central Europe 2020, Danube,..), ESPON 2020, OP INTERACT III Předpoklad schválení do konce roku 2014

MAS a operační programy IROP 4.1 Posílení CLLD za účelem zvýšení kvality života ve venkovských oblastech a aktivizace místního potenciálu (402 mil. €) –Posílení udržitelných forem dopravy (cyklo, nákup dopr. prostředků) –Objekty pro soc. a zdravotní služby, vzdělávání, soc. bydlení, soc. podnikání, komunitní centra –Národní kulturní památky, muzea, veřejná návštěvnická infrastruktura OPZ IP 2.3 Zvýšit zapojení lokálních aktérů do řešení problémů nezaměstnanosti a soc. začleňování ve venk. oblastech (63 mil. €) –Zjišťování potřeb zaměstnavatelů, podpora tvorby pracovních míst a soc. začleňování, nástroje k řešení problémů v soc. vyloučených lokalitách OPŽP 4.2 Posílit biodiverzitu (500 mil. Kč) –Ochrana vzácných druhů, jejich biotopů, péče o zvláště chráněná území a návštěvnická infrastruktura v nich PRV 19. Podpora místního rozvoje LEADER –Vzdělávání podnikatelů, investice do zemědělské výroby, podpora organizace potravinového řetězce, nezemědělských činností, lesnictví, ochrana půdy a biotopů (145 mil. €) –Projekty spolupráce MAS ((7 mil. €)

Co to vše znamená pro MAS Projít standardizací Zpracovat integrovanou strategii rozvoje území Dosud není finální verze metodiky Část analytická, strategická, implementační, Popis finančních a personálních zdrojů, organizačních, řídících, administrativních postupů, Popis naplňování principů místního partnerství Předkládání žádostí cca leden 2015 (schválení 01/2016) Zpracovat žádosti do jednotlivých OP PRV, IROP, OP Zaměstnanost, OPŽP ??? Zapojení do OP Přeshraniční spolupráce, OP Vývoj výzkum vzdělávání (OP VVV), OP Podnikání a inovace pro konkurenceschpnost (OP PIK)

Děkuji za pozornost Tel.: