Zápatí prezentace1 Nové trendy v politice zaměstnanosti: sociální podnikání - srovnání poptávky trhu práce a nabídky cílových skupin Mirka Wildmannová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOCIÁLNÍ EKONOMIKA SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Advertisements

Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
Principy sociálního podnikání
Sociální podnikání v ČR Prosinec Sociální podnikání Inovativní přístup k podnikání s pozitivním dopadem na společnost Společensky prospěšné podnikání.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Seminář pro žadatele – dodatečná výzva Akce 3 CIP EQUAL Seminář pro žadatele o finanční podporu z CIP EQUAL Dodatečná výzva pro Akci 3 CIP.
Sociální podnikání v ČR Bc. Jitka Čechová
Evropský sociální fond v ČR
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Podpora sociálního podnikání ve stávajícím období a příprava na období 2014+
Komora sociálních podniků Ing. Vojtěch Miler Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS.
Sociální podnikání – šance podnikat jinak Ostrava
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Sociální podnik sociální ekonomika. Pojetí sociální firmy Sociální firma je konkurenceschopný podnikatelský subjekt působící na běžném trhu jehož účelem.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
Jak se pozná sociální podnik
Horizontální témata EU
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Společenská odpovědnost organizací
Konference Programu Iniciativy Společenství EQUAL: „Od teorie k praxi – úspěšné příběhy“ Národní tematická síť - NTS Skupina C: Posilování sociální ekonomiky,
JAK SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ MŮŽE PODPOŘIT ROZVOJ REGIONŮ Petra Francová a Karel Rychtář Nová ekonomika, o.p.s. Výbor pro regiony RVNNO, Pardubice
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Občanský a družstevní sektor. překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení.
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Sociální podnikání Standardy sociálního podnikání.
Zhodnocení realizace JPD 3, možnosti podpory z ESF v dalším období Konference Inovace ve vzdělávání – vzdělávání o inovacích Praha, Ing. Světlana.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
KONFERENCE projektu „Net ZP - Síť péče o osoby se zdravotním postižením „ j Prezentace s názvem: Proč a jak zaměstnávat OZP na volném trhu práce Tomáš.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
PPSD Personální a poradenské družstvo Ing. Vojtěch Miler předseda družstva Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS Informační seminář MAS Region.
Bc. Jitka Čechová MAS Sedlčansko
Sociální podnikání jako nástroj integrace lidí s mentálním postižením nebo duševním onemocněním - zkušenosti z Plzeňského kraje Martin Fojtíček.
Integrovaný regionální operační program Možnosti podpory sociálního začleňování v IROP.
SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ V NOVÉM PLÁNOVACÍM OBDOBÍ Mgr. Šárka Dořičáková Olomouc.
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
Zkušenosti s fungováním sociálního podniku 3B sociální firma s.r.o.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Seminář pro žadatele OP LZZ - Mezinárodní spolupráce: Shrnutí, doporučení, diskuse 29. červenec 2008 Praha.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
UKONČENÍ ADMINISTRACE Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Tisková konference
Trutnovská zeleň, o.p.s. Mgr. Terezie Mertlíková ředitelka.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Sociální podniky při řešení zaměstnanosti znevýhodněných osob na trhu práce Mirka Wildmannová Poslanecká sněmovna, Praha Definujte zápatí -
Regionální politika EU v období
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Prioritní osa 3 - výzva č. 25 a 27
Společensky odpovědné podnikání
Sociální podnikání a lokální ekonomika Mgr. Alena Zieglerová
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Vybrané právní aspekty podnikání v digitálním věku
Nové trendy v politice zaměstnanosti: sociální podnikání - srovnání poptávky trhu práce a nabídky cílových skupin Mirka Wildmannová ESF MU Brno Zápatí.
Podpora sociálního podnikání v rámci CLLD (místní akční skupiny)
Expertní skupina pro snižování administrativní zátěže podnikatelů Zákon o sociálním podniku Ing. Pavel Vinkler, Ph.D. ředitel odboru podnikatelského.
Poskytování sociálních služeb a ekonomika církevních nestátních neziskových organizací Konference APSS Praha,
Transkript prezentace:

Zápatí prezentace1 Nové trendy v politice zaměstnanosti: sociální podnikání - srovnání poptávky trhu práce a nabídky cílových skupin Mirka Wildmannová ESF MU Brno

Itálie – 80. léta – sociální družstva = reakce na nedostatečnou pracovní nabídku pro některé skupiny obyvatelstva 1980: založena Charta sociální ekonomiky - myšlenka trojího prospěchu: ekonomická stránka podnikání, životní prostředí a společenský kapitál 2003 – Cena za nejlepší sociální podnik: britský podnik Pack IT Group: balení, expedice zboží, zaměstnává lidi s poruchami učení, neslyšící, drogově závislí (firma se vyvinula z NO závislé na dotacích) Zápatí prezentace2 Sociální podnikání

Praha – 2002 – světová konference o SE Pražská deklarace: „přestože neexistuje žádná přesná právní definice sociální ekonomiky, je možné shodnout se na třech konstatováních: 1. SE není založena na kapitálu, ale na participativní demokracii 2. cílem SE není zisk, ale vzájemná solidarita 3. SE může významnou měrou přispívat k začleňování znevýhodněných osob do společnosti“ Zápatí prezentace3

EMES – 2006 Závěrečná zpráva z výzkumu role sociálních podniků v zemích střední a východní Evropy V ČR (také v Estonsku, Polsku, Slovinsku) lze nalézt právní formy subjektů SE = sdružení, nadace, družstva, o.p.s. (platí zde ekonomická a specifická omezení), získávají na činnost dotace Zápatí prezentace4

-Provozování aktivity prospívající společnosti či specifické skupině (znevýhodněných ) lidí -Participace zaměstnanců a členů na strategickém směřování podniku -Případný zisk používán přednostně pro rozvoj sociálního podniku a/nebo pro naplnění veřejně prospěšných cílů Zápatí prezentace5 Principy vymezující sociální podnikání – sociální prospěch

-Vykonávání soustavné ekonomické aktivity, -Nezávislost v manažerském rozhodování a řízení na externích zakladatelích nebo zřizovatelích, -Alespoň minimální podíl tržeb z prodeje výrobků a služeb na celkových výnosech a jeho dynamika tržeb, -Schopnost zvládat ekonomická rizika, -Trend směrem k placené práci. Zápatí prezentace6 Principy vymezující sociální podnikání – ekonomický prospěch

-Přednostní uspokojení potřeb místní komunity, -Využívání přednostně místních zdrojů, -Uspokojování přednostně místní poptávky (nepovinné) -Zohledňování environmentálních aspektů výroby i spotřeby, -Spolupráce sociálního podniku s důležitými místními aktéry, -Inovativní přístupy a řešení (není povinné) Zápatí prezentace7 Principy vymezující sociální podnikání – environmentální a místní prospěch

Evropská výzkumná společnost EMES Mezinárodní centrum pro výzkum a informace o veřejné, sociální a družstevní ekonomie CIRIEC – vznik 1947, zastoupení i mimoevropské země Evropský hospodářský a sociální výbor EHSV (odborné poradenství orgánům EU) EURICSE – European Research Institute on Cooperative and Social Enterprises (podpora rozvoje znalostí a inovací pro sociální podniky) SEE – Social Economy Europe (pořádání seminářů, informace o aktualitách, výzvách) Zápatí prezentace8 Zahraniční institucionální výzkum sociální ekonomiky - podnikání

2011: Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti ČR 2012 – 2020 Národní program reforem České republiky 2013: růst – konkurenceschopnost – prosperita (podpora vlády integračním sociálním podnikům přes systém APZ) P3 – People, Planet, Profit (provozování webu podnikani.cz) – 2012: založení Klubu sociálních podnikatelů (vedoucí pracovníci soc. podniků, asi 165 subjektů), vytvořeny dvě sady rozpoznávacích znaků (obecný sociální podnik a typ WISE) podnikani.cz TESSEA: publikace Studie infrastruktury sociální ekonomiky v ČR – plná verze Zápatí prezentace9 Národní institucionální výzkum sociální ekonomiky - podnikání

Regionální iniciativa Trast pro ekonomiku a společnost (myšlenky solidární ekonomiky na Jižní Moravě) Agentura pro sociální začleňování (podpora soc. podnikání a příprava zákona o soc. podnikání) Soutěž Social Impact Award, mezinárodní soutěž Social Marie (sociální inovace), Asociace společenské odpovědnosti,Inovace pro společnost… Česká pobočka mez. organizace Ashoka - podpora sociálních inovátorů Zápatí prezentace10

Výsledky z výzkumu sociálních podniků 2014: 202 sociálních podniků Aktivity: zahradnictví, úklidové práce, prodej, potravinářská výrova, pohostinství, ubytování Převaha sociálně integračních podniků Cílové skupiny: u 135 podniků zdravotně postižení, u 67 podniků dlouhodobě nezaměstnaní Zápatí prezentace11

Podniky vybrány jako úspěšní příjemci dotace z EU ve výzvě č. 30 – Sociální ekonomika (OP LZZ), prioritní osa „Sociální integrace a rovné příležitosti“ Cíl: zjistit, kolik bylo vytvořeno pracovních míst a jaký měla dotace finanční dopad na žadatele Metoda: dotazníkové šetření (dotazováni úspěšní žadatelé, únor 2014) Zápatí prezentace12 Výsledky výzkumu – 2014 – příjemci dotace

Zápatí prezentace13 Otázky 1) Proč jste se rozhodli realizovat projekt podporovaný z ESF? 2) Psali jste projektovou žádost sami, či jste si na to najali někoho externě? 3) Založili byste sociální podnik i bez finanční podpory a v případě, že ano i v takovém rozsahu? 4) Na které cílové skupiny se specializujete? 5) Kolik jste díky dotaci vytvořily míst pro cílové skupiny? 6) Vytvořili jste tolik míst, kolik jste plánovali? 7) Jsou tyto místa udržitelná i po ukončení poskytnutých dotací? 8) Jaké máte zkušenosti s cílovou skupinou?

Výsledky dotazníkového šetření Návratnost dotazníků: 47% (ze 131 úspěšných žadatelů odpovědělo 62) Nejvíce odpověděli dle právní formy: s.r.o. (52%), o.p.p. (19%), fyzické osoby (16%), 4 družstva, 2 církevní instituce, 2 a.s. 70% respondentů by bez výzvy – finanční podpory sociální podnik nezaložilo Nejčastěji zaměstnávaná cílová skupina: lidé se zdravotním či mentálním postižením (40%), dlouhodobě nezaměstnaní, etnické menšiny Průměr: vytvořeno jedním sociálním podnikem 4-6 pracovních míst 57 zaměstnavatelů vytvořilo celkem 361 pracovních míst 58% respondentů uvádí, že místa jsou udržitelná i po skončení financování (především podniky na komerční bázi) Zápatí prezentace14

15

Výsledky dotazníkového šetření -Možno získat až 100% finančních prostředků na podnikání -Kladný dopad externího financování -Vytvoření více míst, než se očekávalo -Rozporuplné ohlasy na vybrané cílové skupiny -42% zaměstnavatelů netuší, zda po skončení financování zvládnou udržet podnikání -Chybí vládní koncepce sociálního podnikání Zápatí prezentace16

Zápatí prezentace17 Možná rizika Udržitelnost nově vytvořených pracovních míst Bylo nutné podpořit nově vzniklé pracovní místo (efekt mrtvé váhy)? Způsob zapojení zaměstnance do firemního prostředí Následná kontrola a možné sankce pro příjemce finanční podpory z fondů EU Zhodnocení efektivnosti celkových vynaložených finančních prostředků

Co je nutno diskutovat…. Mezirezortní problematika: hlavním aktérem je veřejná správa (problém státu – zařazení pod resort: MPSV – společenská odpovědnost, MMR – místní prospěšnost, MPO – ekonomická prospěšnost) Diskuse na Radě vlády pro NNO a v Agentuře pro sociální začleňování Inovativní řešení při selhání trhu Chybějící legislativa Zápatí prezentace18

Další problémy… Nedostatečná znalost pojmů: SE, solidární ekonomika, sociální podnik, sociální podnikání Proč by podnik měl být sociálním, pokud to není „pozitivní signál“? Čím se má odlišovat od ostatních, když veřejnost nemá představu o sociální ekonomice? Zápatí prezentace19

Děkuji za pozornost Zápatí prezentace20