Podnikatelsko- zaměstnanecká družstva jako inovativní nástroj APZ Mgr. Ivo Škrabal.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávání zaměstnanců v Centru pro podporu zaměstnanců
Advertisements

Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Evropské sítě NNO Zapojení českých sítí do nich Markéta Kadlecová Síťování nejen genderových NNO 24. ledna 2008.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
Principy sociálního podnikání
Sociální podnikání v ČR Prosinec Sociální podnikání Inovativní přístup k podnikání s pozitivním dopadem na společnost Společensky prospěšné podnikání.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Podnikatelské prostředí: Mikroprostředí
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Teoretický model sociální firmy Ing.Markéta Würtherlová Fokus Praha, o.s.
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Úspěšné strategie k integraci na volném trhu práce Wien Work Jobmanagement Wien Work Arbeitsassistenz.
Sociální podnikání – šance podnikat jinak Ostrava
Sociální podnik sociální ekonomika. Pojetí sociální firmy Sociální firma je konkurenceschopný podnikatelský subjekt působící na běžném trhu jehož účelem.
Pojetí marketingu v neziskových organizacích. Marketing neziskových organizací Chartered Institut of Marketing: „Marketing je součástí procesu řízení,
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Jak se pozná sociální podnik
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Konference Programu Iniciativy Společenství EQUAL: „Od teorie k praxi – úspěšné příběhy“ Národní tematická síť - NTS Skupina C: Posilování sociální ekonomiky,
Cloverleaf Limited s.r.o. IČ: Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky v rámci Operačního.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
MAS Šluknovsko MAS Šluknovsko Hlavní motto SPL : „Šluknovsko návštěvníkům i sobě !“
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Sociální podnikání Standardy sociálního podnikání.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
PricewaterhouseCoopers Date NTS – národní tématické sítě Ing. Libor Witassek, MBA WorkshopNTS-B „Podpora drobného podnikání“ 19. listopadu 2007, Praha.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Charakteristika správní vědy Přednáška SV č.1 M. Horáková.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
MPO Konzultace: po 16,00 – 17,00 č.dv. B 427 a
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
Podnikatelské modely sociální ekonomiky Mezinárodní vědecká konference Banská Bystrice 29. –
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
Rodina a zaměstnání inovace pro venkov registrační číslo projektu: CZ.1.04/5.1.01/ Michal Jarolímek 4. listopadu 2014.
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_715 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Písemná práce, tržní ekonomika,
Tržní prostředí.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
PPSD Personální a poradenské družstvo Ing. Vojtěch Miler předseda družstva Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS Informační seminář MAS Region.
EKONOMIKA DOPRAVNÍHO PODNIKU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Sociální podnikání jako nástroj integrace lidí s mentálním postižením nebo duševním onemocněním - zkušenosti z Plzeňského kraje Martin Fojtíček.
Rozvoj dalšího vzdělávání obyvatel na venkově v Moravskoslezském a Zlínském kraji Cloverleaf spol. s r.o. IČ: Tento projekt je spolufinancován.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Zkušenosti s fungováním sociálního podniku 3B sociální firma s.r.o.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 8: Finanční řízení MSP.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
MONDRAGON Cooperative Corporation (MCC) Příklad z dobré praxe - Best practice Červen 2015.
Sociální zemědělství Venkov 2016 Litoměřice
InovaJET Podnikatelský inkubátor ČVUT
Podpora začleňování cizích státních příslušníků na trh práce, reg. č
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Lidské zdroje jako jedna z priorit RIS3 strategie
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Subjekty a objekty veřejných politik
Název: Fiktivní firma Autor: Ing. Václav Tomášek
PBSNPB2: Legislativní vymezení neziskového sektoru Korporace: spolky a pobočné spolky Jakub Pejcal ESF MU, Katedra veřejné ekonomie.
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální podnikání a lokální ekonomika Mgr. Alena Zieglerová
Personální a mzdová agenda ve vybraném podniku
SPP728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými podzim 2010
Ekonomika malých a středních podniků
Úvod do problematiky sociální politiky
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

Podnikatelsko- zaměstnanecká družstva jako inovativní nástroj APZ Mgr. Ivo Škrabal

Význam podpory sociální ekonomiky Sociální ekonomika: o má za úkol hledat a vytvářet příležitosti pro osoby ohrožené sociální exkluzí. Jedná se především o stimulaci trhu práce. o generuje ekonomické aktivity pro CS při uplatnění zvýhodněných podmínek. o má zájem na tvorbě zisku, ale jeho maximalizace ani obrat nejsou prioritou. Vytvořený zisk je přednostně směrován zpět ve prospěch CS. o je založena na sociálních hodnotách - solidaritě, soudružnosti a zodpovědnosti. o je prosazována cestou demokratického řízení, participací občanů na podnikání a rozhodování a autonomii, vycházející z kombinace podnikatelského zaujetí a ohledů k veřejnému zájmu - public interest. o je nutné ji stimulovat a podporovat z veřejných zdrojů - státní správa a samospráva.

Naše definice a přístup k podpoře sociální ekonomiky Fáze uplatnění principů SE Vyhledávání a identifikace CS Vzdělávání, koučink a mentoring (Sebe) zaměstnávání - podnikání Pomoc osobám ohrožených na trhu práce nalézt vhodné formy jejich (sebe)zaměstnání a tvorba podmínek pro odbyt jejich výrobků a služeb. Iniciujeme vznik udržitelných forem podnikání v různých oblastech - sociální, zdravotní, poradenské, vzdělávací a jiné služby, nebo podporujeme vznik nové produkce výrobků, díky kterým jsou uplatněny ohrožené CS na trhu práce.

Sociální ekonomika vs. Sociální podnikání Základní prvky SE Rovné příležitosti Šetrné zacházení s přírodními zdroji Využití místních zdrojů Podpora místního rozvoje Základní prvky SP Demokratické řízení Udržitelný rozvoj Specifické výrobky a služby Veřejná podpora

Podnikatelsko-zaměstnanecká družstva – o co jde? BEC = Business and Employment Co-operative Initiative Inovativní metoda podpory sebezaměstnávání osob a vzniku nových podnikatelských aktivit určené pro osoby ohrožené na trhu práce. První BEC vznikl ve Francii již v roce V současnosti je metoda BEC uplatněna v několika zemích EU nebo i Kanadě, Austrálii. Metoda BEC: o Stejně jako jiné systémy podpory podnikání, umožňuje CS experimentovat s podnikatelským nápadem, ale zároveň jim poskytuje jistotu zabezpečeného příjmu. o Poskytuje bezpečné prostředí s podporou skupiny lidí, kteří se potýkají se stejnými problémy a chtějí spojit své nadšení a zkušenosti. o V rámci vytvořeného vzájemně se podporujícího prostředí dochází k rozvoji jejich podnikatelských aktivit.

Systém podpory prostřednictvím podnikatelsko-zaměstnaneckých družstev Fáze podpory „Placený podnikatel“ „Člen podnikatel“ „Podporovaný začínající podnikatel“ „Podporovaný začínající podnikatel“: o Tzv. kandidát na podnikání - stále veden jako nezaměstnaný o Sestavení podnikatelského plánu o Vývoj služeb a produktů, testování trhu a vytvoření klientské základny „Placený podnikatel“: o Částečný úvazek – pracovní smlouva s BEC o Plat roste dle tržeb z podnikání o Odvody 10-30% celkových tržeb do BEC o Koučink a mentoring po celou dobu „Člen podnikatel“: o Dobrovolné/participativní rozhodování - Člen BEC nebo samostatné podnikání o Členství v BEC = 10% podíl s tržeb z vlastního podnikání

Principy konceptu podnikatelsko- zaměstnaneckých družstev Dva typy základní konstrukce: o tradiční družstva - ve vlastnictví lidí, kteří pracují v nich. o agenturní – síť na podporu podnikání, která dává způsob, jak řešit problémy a zapojení CS. Podnikatelsko-zaměstnanecká družstva = komunitní družstva/sociální družstva Význam BEC z hlediska sociální ekonomiky a podnikání je v tom, že nezaměstnaní a ohrožené CS neposkytují běžné služby nebo se nepodílejí na výrobě produktů pro ty, kteří již vytvořili koncept sociálního podnikání (vlastníci sociálních podniků), ale sami jej tvoří.

Metoda podnikatelsko – zaměstnaneckých družstev v praxi Olomoucký (Šumpersko, Jesenicko) a Jihomoravský kraj

Koncept a přístup BEC družstva Šumperk Fáze podpory „Zaměstnání“ Podnikání – „sebezaměstnání“ Vzdělávání Vzdělávání: o Základy podnikání o Teoretická příprava s praktickými průzkumy trhu - od podnikatelského nápadu k podnikatelskému plánu o Individuální a skupinové poradenství „Zaměstnání“: o Experimentování s podnikatelským plánem v reálném tržním prostředí pod záštitou BEC družstva o Fixní mzda - výhoda pro CS: Zajištění stabilních příjmů formou zaměstnání na období měsíců! o BEC družstvo zajišťuje účetní, právní a další doplňkové služby o Koučink a mentoring po celou dobu Podnikání – „sebezaměstnání“: o Participativní rozhodování o Člen BEC nebo samostatné podnikání

BEC družstvo Šumperk Základní pravidla BEC družstva Šumperk: o jedná se o podnikatelský subjekt, který plní ekonomické cíle (výroba či prodej zboží a/nebo služeb) a sociální cíle, o má důležitý význam v místních podmínkách - vytváří pracovní příležitosti pro osoby znevýhodněné na otevřeném trhu práce, o kolektivní rozměr fungování, participativní management, zapojování do rozhodovacích procesů, o smyslem je využití znalostí a dovedností místních obyvatel, o využívá nápady dlouhodobě nezaměstnaných, kteří chtějí změnit vlastní situaci, a postupnými kroky - způsoby práce, dosahuje pozitivních efektů - zlepšující či řešící jejich potřeby uplatnit se na trhu práce.

galerie/zooraj-promena- jessie.html?mm= galerie/zooraj-promena- jessie.html?mm=

Shrnutí a význam konceptu podnikatelsko- zaměstnaneckých družstev Podnikatelsko-zaměstnanecká družstva jsou určitým typem podnikatelského inkubátoru. Podnikatelsko-zaměstnanecká družstva všude vyvolává právní otázky. Způsob jakým jsou zakládány/organizovány vždy odráží legislativní limity a možnosti. Částečně balancuje na hraně nových pojmů „podnikající zaměstnanec", a zároveň nově definuje pojem „placený podnikatel". V ČR stále není družstevnictví doceněno. Nová dimenze - od 1. ledna 2014, kdy nabude účinnosti zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník a připravovaný Zákon o statusu veřejné prospěšnosti.

Jak dál?

Děkuji za pozornost Mgr. Ivo Škrabal Mob