Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchodní korporace Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Advertisements

Typy právnických osob podle zákona o obchodních korporacích
Obchodní společnosti právní úprava - základní pojmy založení a vznik
Formy vlastnictví stavebních firem, klady a zápory.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
 VOS je společnost alespoň dvou osob  Týto osoby se účastní - na podnikání, - správě majetku a - ručení za dluhy  Společníci ručí za dluhy VOS společně.
Veřejná obchodní a komanditní společnost
Téma: Svět práce a financí Vypracoval: Ing. Milan Havlas
Právní forma organizace
PRÁVO OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI
Zsv.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.3.6.
ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Společnost s ručením omezeným
Obchodní společnosti II.
Podnikání – obchodní společnosti
ZSV – Obchodní společnosti
- od nová právní úprava – nově se řídí „Zákonem o obchodních korporacích (ZOK)“ č. 90/2012 Sb., dále Novým občanským zákoníkem (NOZ) č. 89/2012.
Základní zásady Fúze sloučením: jmění zanikající společnosti přechází na existující obchodní společnost, původní společnost zaniká, zániku předchází zrušení.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Obchodní společnosti jako právní formy podnikání
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
Základní pojmy a instituty:
OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI opakování
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM
Obchodní společnosti.
- k valné hromadě – hlasování za každou 1 Kč vkladu – 1 hlas (možno odlišně upravit ve SS)
Charakteristika ručení Společník (ručitel) třetí osoba (věřitel) Obchodní společnost (dlužník) povinnos t platit Povinnost zaplatit, pokud nezaplatí společnost.
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Akciová společnost Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Právní úprava podnikání. Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Korporace – obecná ustanovení zákona Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu peněžitých i nepeněžitých vkladů, které společníci společnosti poskytují.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Společnost s ručením omezeným Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP.
Právní forma organizace Právní formy podniku Veřejnoprávní organizace.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM. Pojem patří mezi kapitálové společnosti (společníci neřídí přímo společnost, za závazky ručí omezeně s.r.o. je společnost,
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Společnost s ručením omezeným – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_254_TÉMA_ Obchodní společnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Obchodní provoz.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Obchodní korporace: jednotlivé formy obchodních korporací. Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
7. PRÁVNÍ FORMY PODNIKÁNÍ
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Výkladová prezentace pro podporu výkladu učitele.
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Obchodní společnosti I.
K.S. 1. Pojem: společnost v níž jeden nebo více společníků ručí za závazky společnosti do výše svého nesplaceného vkladu zapsaného v obchodním rejstříku.
Společnost s ručením omezeným
Rozdíly mezi různým podniky právnických osob
Podnik 4.
Obecná úprava obchodních společností a družstev
KOMANDITNÍ SPOLEČNOST
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Charakteristika společnosti
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obchodní právo Základní informace.
Akciová společnost Výuková prezentace.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Právní minimum - Zahájení podnikatelské činnosti
Transkript prezentace:

Zákon o obchodních korporacích

Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní pravidla Lex superior derogat inferiori – právní norma obsažená v předpisu vyšší právní síly má přednost před normou obsaženou v předpisu nižší právní síly, tzn. například ústavní zákon (a jemu naroveň postavená mezinárodní smlouva) má přednost před „obyčejným“ zákonem, který má zase přednost před nařízením vlády nebo vyhláškou. Lex specialis derogat generali – zvláštní úprava má přednost před normou obecnější, subsidiární, která se uplatní jen tam, kde zvláštní právní předpis věc sám neupravuje (například zákon o obchodních korporacích je pro obchodněprávní vztahy lex specialis a občanský zákoník lex generalis). Lex posterior derogat priori – pozdější, resp. později účinný právní předpis má přednost před dřívějším („starším“) právním předpisem.

Obchodní korporace Obchodní korporace - obchodní společnosti a družstva. Společnostmi: Osobní společnosti veřejná obchodní společnost komanditní společnost Kapitálové společnosti společnost s ručením omezeným akciová společnost evropská společnost evropské hospodářské zájmové sdružení Družstvy: družstvo evropská družstevní společnost.

Osobní společnost Osobní společnost může být založena jen za podnikatelským účelem nebo za účelem správy vlastního majetku. Veřejná obchodní společnost je společnost alespoň dvou osob, které se účastní na jejím podnikání nebo správě jejího majetku a ručí za její dluhy společně a nerozdílně. Komanditní společnost je společnost, v níž alespoň jeden společník ručí za její dluhy omezeně (dále jen „komanditista“) a alespoň jeden společník neomezeně (dále jen „komplementář“).

Kapitálové společnosti Společnost s ručením omezeným je společnost, za jejíž dluhy ručí společníci společně a nerozdílně do výše, v jaké nesplnili vkladové povinnosti podle stavu zapsaného v obchodním rejstříku v době, kdy byli věřitelem vyzváni k plnění. Akciovou společností je společnost, jejíž základní kapitál je rozvržen na určitý počet akcií.

Družstvo Družstvo je společenství neuzavřeného počtu osob, které je založeno za účelem vzájemné podpory svých členů nebo třetích osob, případně za účelem podnikání. Družstvo má nejméně 3 členy.

Veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost, veř. obch. spol., v.o.s. obsahuje-li firma jméno alespoň ze společníků, postačí označení „a spol.“ po zániku účasti ve společnosti ručí společník jen za ty dluhy společnosti, které vznikly před zánikem jeho účasti

Komanditní společnost Komanditní společnost, kom.spol., k.s. Komanditista, jehož jméno je uvedeno ve firmě, ručí za dluhy společnosti jako komplementář-

Společnost s ručením omezeným společnost s ručením omezeným, spol. s r.o., s.r.o. Základní kapitál - minimální výše vkladu 1,- Kč Podíl společníka - podle poměru jeho vkladu vůči ZK Společníci ručí – do výše svého nesplaceného vkladu Orgány: Valná hromada – společníci vykonávají své právo podílet se na řízení společnosti Jednatelé – statutární orgán společnosti Dozorčí rada

Akciová společnost akciová společnost, akc.spol., a.s. Společnost zachází se všemi akcionáři za stejných podmínek stejně Účastnické cenné papíry – CP vydané společností, se kterými je spojen podíl na ZK nebo hlasovacích právech + CP, se kterými je spojeno právo takové CP získat Základní kapitál – alespoň ,- Kč nebo ,- EUR

Družstvo družstvo společenství neuzavřeného počtu osob, které je založeno za účelem vzájemné podpory svých členů nebo třetích osob, případně za účelem podnikání. nejméně 3 členy