MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

Evropská soukromá společnost s r. o
Formy vlastnictví stavebních firem, klady a zápory.
Podnikatelský záměr Volba, v čem budu podnikat Průzkum Plán realizace
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Obchodní společnosti.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Firmy a jejich právní formy Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník
PODNIKÁNÍ Mgr. Michal Oblouk.
Téma: Svět práce a financí Vypracoval: Ing. Milan Havlas
Právní forma organizace
Zsv.
Podnikání VY_32_INOVACE_ Podnikání - je založeno na podnikatelském záměru s cílem dosažení maximálního zisku - podnikatelský záměr = nápad.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.3.6.
Subjekty obchodního práva
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
ŽIVNOSTENSKÝ ZÁKON Upravuje vstup do podnikání. POJMY ŽIVNOST Soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, za účelem dosažení zisku a za.
Podnikání a jeho formy Milena Tichá
11. srpna 2013VY_32_INOVACE_100317_Obchodni_spolecnosti_1_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní.
Podnikání – obchodní společnosti
ZSV – Obchodní společnosti
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Základy práva Obchodní právo
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
PODNIKÁNÍ, JEHO PRÁVNÍ FORMY A OBECNÉ PODMÍNKY
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Vlastnická struktura českých stavebních firem
Workshop profesního poradenství pro neslyšící v rámci projektu OPPA „Zvládneme to sami!“ Podnikatelské minimum Podnikatelská myšlenka / Podnikatelský.
Podnikání - živnost Petr Machala.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Obchodní společnosti jako právní formy podnikání
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Právní procesy.
OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI opakování
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Základy podnikání v praxi Ing. Iva Krejčí CZ.1.07/3.1.00/
Obchodní společnosti.
V soutěžních vztazích Stát, samosprávné územní jednotky Osoby, které si zvolily obchodněprávní režim závazku podle § 262 odst. 1 účastníci závazkových.
* Živnostenské podnikání * Živnost * - je soustavná činnost podnikatele, který podniká samostatně, pod svým vlastním jménem, na vlastní zodpovědnost a.
Právní úprava podnikání. Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je.
Právní podmínky podnikání Obchodní firma Obchodní rejstřík.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
OKO – občanské kompetence občanům registrační číslo : CZ.1.07/3.1.00/
Podnikání A Předmět činnosti B Povinnosti podnikatele C Formy a druhy podnikání D Podnikatelský plán E Dotace k podnikání.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Právní forma organizace Právní formy podniku Veřejnoprávní organizace.
Přehled subjektů obchodního práva JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
Ing. Veronika Dostálková MBA ŽIVNOSTI Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
FINANČNÍ GRAMOTNOST PODNIKÁNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Zaměstnání a podnikání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu
Právní subjekty v podnikání
7. PRÁVNÍ FORMY PODNIKÁNÍ
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
PODNIKÁNÍ Mgr. Michal Oblouk.
Obchodní společnosti I.
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Subjekty obchodněprávních vztahů
PRÁVNÍ FORMY PODNIKÁNÍ
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Podnikání a jeho právní formy
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ

Podniky podle právní formy

Zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání - podniky jednotlivce Zákon č. 90/2012 Sb., o obchodních korporacích - obchodní korporace, tj. osobní a kapitálové společnosti, družstva Zákon č. 77/1997 Sb., o státním podniku - státní podniky

A) Podniky jednotlivce = je vlastněn jednou osobou Výhody podniku jednotlivce: K založení stačí menší kapitál Minimální regulace ze strany státu

Nevýhody podniku jednotlivce: Obtížný přístup ke kapitálu Neomezené ručení za dluhy Omezená životnost firmy Forma podniku jednotlivce: ŽIVNOST = pravidelná výdělečná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost a vlastní riziko za účelem dosažení zisku. 5

Živnost může ji provozovat fyzická i právnická osoba Fyzická osoba musí splnit určité podmínky (plnoletost, způsobilost k právním úkonům, bezúhonnost, odborná způsobilost k vykonávání živnosti)

Rozdělení živností z hlediska odborné způsobilosti:

Rozdělení z hlediska předmětu podnikání:

Živnosti ohlašovací: Řemeslné – odborná způsobilost je získána vyučením v oboru a praxí (zednictví, uzenářství…) Vázané – pro každou živnost je stanovena samostatně, vyžaduje získání průkazu způsobilosti (opravy a revize plynových zařízení) Volné – odborná způsobilost není stanovena

Průkaz o právu vykonávat živnost: Živnostenský rejstřík: Provozovna: Živnostenský list Koncesní listina

Živností nejsou: činnosti lékařů, advokátů, auditorů, a pracovníků využívajících výsledky duševní tvůrčí činnosti – hospodaří podle zvláštních předpisů. Neumožňuje-li právní forma podniku jednotlivce jeho další rozvoj, je možná přeměna ve společnost.

Obchodní korporace Založení - společenskou smlouvou Vklad – peněžitý/nepeněžitý, správce vkladu Základní kapitál Zrušení a zánik

B) Osobní společnosti Veřejná obchodní společnost Komanditní společnost Obecná charakteristika: vytvořeny a vlastněny 2 nebo více osobami společníci se dělí se o zisky spoluodpovídají za všechny ztráty společníci se osobně zúčastňují podnikání

Veřejná obchodní společnost = sdružení min. 2 podnikatelů, podnikajících pod společným jménem = společníkem může být i PO (pověřený zmocněnec) = právnická osoba zapsaná do obchodního rejstříku

Komanditní společnost: = obchodní společnost založená 2 a více společníky = přechodná forma k s. r. o.

C) Kapitálové společnosti Společnost s ručením omezeným Akciová společnost Obecná charakteristika: kapitálová účast společníků nikoli jejich osobní účast na podnikání nebo řízení společníci ručí je do výše svého vkladu

Společnost s ručením omezeným = Způsob založení: fyzickými či právnickými osobami (min. 1, max. 50 společníků) = od 1. 1. 2014 změna! Zákon o obchodních korporacích, z. č. 90/2012 Sb.

Akciová společnost Výhody: Omezené ručení Neomezená životnost Snadné přesuny vlastnictví Nevýhody: Obtížnější podmínky založení Kontrola ze strany státu Nezájem akcionářů o záležitosti společnosti Dvojí zdanění příjmů (zisk společnosti, dividenda akcionářů)

Způsob založení: 1 zakladatel – právnická osoba nebo více zakladatelů

D) Družstva Organizace vlastněná a provozovaná společností osob, jejímž cílem není vytvářet zisk, ale dávat užitek svým členům. Rozdělení družstev: Bytová Sociální Spotřební (konzumní) Nákupní

4. Úvěrová (družstevní banky, záložny) 5. Výrobní (zemědělská, průmyslová, řemeslná) 6. Velkoobchodní Vymezení pojmu dle zákona: Družstvo je společenství neuzavřeného počtu osob, které je založeno za účelem vzájemné podpory svých členů nebo třetích osob, případně za účelem podnikání.

Podmínky (na území ČR): Jedná se o právnickou osobu. Počet členů: min. 3

E) Veřejné (státní podniky) organizace, které zajišťují některé důležité služby (železniční, vodní doprava, správa silnic, pošta, rozhlas, televize, radiokomunikace) nebo výrobu a těžbu některých statků (elektřina, uhlí, zbraně). V některých státech je tato sféra zcela zajištěna soukromými podniky).

Vlastnictví veřejných podniků: Zcela ve vlastnictví státu (či územně správních celků) Smíšené vlastnictví (část patří soukromým vlastníkům)