Národní centrum bezpečnějšího internetu NÁRODNÍ CENTRUM BEZPEČNĚJŠÍHO INTERNETU Prvního pluku 12a 186 00 Prague 8 Czech Republic Tel.: +420 252 548 438.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Sociální služby SOZ.
KYBERNETICKÁ BEZPEČNOST A HROZBY PRO NEZISKOVÉ ORGANIZACE
Stacionární terénní práce ve Věznici Jiřice Občanské sdružení Semiramis.
„Preventivní aktivity MV - bezpečný prostor pro seniory“
ROZVOJ INFORMAČNÍCH A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ V KROMĚŘÍŽI Zřízení PIAP v centru města a místních částech Postoupky, Bílany a Těšnovice.
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Projekt č. 310 Evropská konkurenceschopnost pražské podnikatelské samosprávy Střední podnikatelský stav Ing. Martina Holíková ,
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Prezentace PROJEKTU SENIOR POINT
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO
Jako příklad uznávání neformálního vzdělávání Ing. Petra Nakládalová, ČNA Mládež YOUTHPASS.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Pracovní skupina III Osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením.
Role projektu „Klíče pro život“ v podpoře práce s dětmi a mládeží.
1.Multikulturní výchova 2.Medializace a mediální výchova 3.Výchova k dobrovolnictví 4.Zdravé klima neformálního a zájmového vzdělávání 5.Participace a.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
Junior Achievement je mezinárodní vzdělávací nezisková organizace. Česká kancelář Junior Achievement byla založena panem Tomášem Baťou v roce Jejím.
Celkový záměr Podpora a propagace informačního systému pro mládež (ISM) − vytvořit systém podporující trvale udržitelný rozvoj zájmového a neformálního.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
Využití infrastruktury školské sítě pro internetizaci obcí Daniel Dočekal.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Podpora integrace příslušníků sociálně vyloučených romských lokalit v Pardubickém kraji II Registrační číslo CZ.1.04./3.2.00/B
O.s. PREVENT působí v Jihočeském kraji od roku 1999 na poli protidrogové prevence a vzdělávání. Zastřešuje několik zařízení a projektů. Mezi jinými i Kontaktní.
CRR ČR, Společný technický sekretariát, Olomouc, ul. Jeremenkova 40B, , | tel.: | fax: +420.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Seminář školních metodiků prevence okresu Liberec Kateřina Gruntová, DiS.
Studium pro školní metodiky prevence
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
Problematika informační kriminality
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Praha bezpečně online projekty prevence elektronického násilí a kyberkriminality páchané na dětech a dětmi Modelový příklad pro II. videokonferenci.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
Kraje pro bezpečný internet Republikový výbor pro prevenci kriminality MUDr. Jiří Běhounek, hejtman Kraje Vysočina, předseda Komise Rady AKČR.
Rozvoj dalšího vzdělávání obyvatel na venkově v Moravskoslezském a Zlínském kraji Cloverleaf spol. s r.o. IČ: Tento projekt je spolufinancován.
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
N ÁRODNÍ CENTRUM BEZPEČNĚJŠÍHO INTERNETU „Nebezpečí číhá všude“ workshop Brno 2011.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
OBLASTNÍ CHARITA MOST NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZASTÁVKA DUCHCOV.
Aktuální stav plnění usnesení vlády týkajících se projektu Systém včasné intervence Mgr. Hana Jamrichová MPSV.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Kraje pro bezpečný internet Pracovní setkání, ZSMV Hotel Solenice Tomáš Marek, koordinátor KPBI, Krajský úřad Plzeňského kraje.
Naše zařízení a služby o Terapeutická komunita ADVAITA v Nové Vsi o Centrum ambulantních služeb v Liberci o Program ambulantního poradenství o Doléčovací.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Vyhlášené výzvy operačních programů pro kraj a jeho příspěvkové organizace.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Základní informace o spolupráci KAP a MAP Martin Majcík 1.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Mezioborovým vzděláváním ke zvýšení bezpečnosti seniorů 29. října 2015 Republikový výbor pro prevenci kriminality.
Vít Richter (využití podkladů kol. P. Mazáčové a L. Nivnické)
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Svět techniky Ostrava a jeho přínos podpoře podnikavosti žáků
Rozvoj výuky cizích jazyků
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Kraje pro bezpečný internet 26. 9
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Jihomoravský kraj 2013 Základní statistické údaje
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Ing. Stanislava Správková
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-09
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Sociálně aktivizační služby
Transkript prezentace:

Národní centrum bezpečnějšího internetu NÁRODNÍ CENTRUM BEZPEČNĚJŠÍHO INTERNETU Prvního pluku 12a Prague 8 Czech Republic Tel.:

Projekt Internet vstřícný pro seniory Prevence kybernetické kriminality a elektronického násilí páchané na seniorech, využití internetu k podpoře seniorských aktivit a začlenění seniorů do společnosti. Rok 2012 byl Evropským parlamentem a Radou Evropy na návrh Evropské komise vyhlášen Evropským rokem aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity. V souvislosti s tím vznikl Národní akční plán podporující pozitivní stárnutí pro období let 2013 až V rámci tohoto Národního akčního plánu vyhlásilo MPSV dotační řízení Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností. NCBI předložilo návrh e-learningových kurzů pro seniory v oblasti internetové komunikace a bezpečnosti, která následně vede k rozvoji aktivit seniorů, celoživotního učení a mezigenerační spolupráce. Projekt klade důraz na rozvoj znalostí a dovedností seniorů pro lepší orientaci v problematice internetu, informačních technologií a online bezpečnosti a rozvoj aktivní ochrany starších uživatelů před elektronickými útoky, podvody a násilím. Dále klade důraz na informovanost seniorů, na jejich začlenění do společnosti a uplatnění jejich dovedností na trhu práce a zájmových aktivit, a na ochranu jejich práv.

Projekt Internet vstřícný pro seniory Projekt bude v prvé fázi realizován v hlavním městě Praze a ve Středočeském kraji za podpory koordinátorů prevence kriminality. Projekt počítá v další fázi s celorepublikovým přínosem. Cílovou skupinou jsou senioři ve věku 65+. Kurzy e-learningu si kladou za cíl rozvíjet u této skupiny obyvatel:  bezpečnou online komunikaci  kreativitu  spolupráci  kritické myšlení  technologickou gramotnost

Projekt Internet vstřícný pro seniory Výstupem projektu bude vytvoření internetových stránek pro seniory, vytvoření e- learningových kurzů pro seniory, které budou volně přístupné na těchto stránkách a pomoc seniorům v oblasti nezákonného a závadového chování na internetu linkou Online Hotline a Online Helpline. Výstupem projektu dál bude síť proškolených seniorů - ambasadorů bezpečnějšího internetu v rámci krajských a okresních měst, kteří se budou podílet na organizaci dalšího proškolování seniorů v rámci jejich kraje, nebo okresu tak, aby cílovou skupinu tvořili nejenom senioři ve větších městech, ale také v malých městech a na venkově.

Obsah vzdělávání Cílů projektu bude dosaženo prostřednictvím e-learningových kurzů zaměřených na bezpečné užívání internetu a technologií a prevence kybernetické kriminality pro seniory. V rámci projektu bude vytvořena ucelená sada časově dostupných a bezplatných online lekcí pro seniory na vybraná klíčová témata elektronické bezpečnosti a prevence. Hlavními zásadami tvorby bude stručnost, atraktivita a snadná využitelnost sdělení. Rámcový obsah vzdělávacího programu „Internet vstřícný pro seniory“: internet, jeho historie a specifika internetové služby a aplikace zvyšující kvalitu života seniorů sociální sítě a instant messengery pro seniory rizika spojená s užíváním internetu a mobilních technologií sociální inženýrství a vybrané techniky ochrana soukromí a dat, zabezpečení účtů internetové bankovnictví a bezpečnost chytré mobilní telefony a bezpečnost lektorské dovednosti pro vedení osvětového semináře pro cílovou skupinu seniorů. Každá z lekcí bude obsahovat kazuistiky, které budou ilustrovat reálná rizika. Kazuistiky budou připraveny s odbornými oponenty. Rozsah 1 lekce bude cca 10 slidů e-learningu, s odkazy na další informační zdroje.

Online lekce 1. online lekce „Internet a jeho specifika“ Cílem lekce je zajímavým a přívětivým způsobem uvést seniory do světa online, zpřístupnit téma samotného internetu jako úvod k lekcím zaměřeným na jednotlivá rizika a trestné činy, zvýšit informační gramotnost cílové skupiny, snížit bariéry k užívání internetu a podpořit zájem o problematiku včetně tématu rizik. Lekce provede seniory základy internetu - co to vlastně je, jak internet vznikl, jak funguje a jaké jsou jeho přínosy. Vysvětlí přínos mezigenerační spolupráce mezi seniory a jejich dětmi a vnoučaty s názvem „Nebojte se zeptat“. 2. online lekce „Bezpečná komunikace přes internet“ Cílem lekce je zvýšit orientaci seniorů v nejrůznějších komunikačních nástrojích a službách online a rozšířit tak škálu jejich možností společenského kontaktu. Cílem lekce je také seznámit seniory s typickými riziky a TČ spojenými s online komunikací (sociální inženýrství), zvýšit jejich ostražitost při komunikaci a zprostředkovat jim zásady bezpečnosti a vlastní ochrany (např. při vkládání fotografií, zejména vnoučat na net – viz. rajče.net). 3. online lekce „Jak nenaletět kyberšmejdům“ Cílem této lekce je seniorům představit základní techniky, které si „šmejdi“ přenesli do online prostředí. Může se jednat o obchodní podvody při nakupování, ale také o finanční podvody. Obecně se zaměří na různé techniky sociálního inženýrství a podvodů využívajících důvěřivosti starších lidí.