Veřejná podpora a financování sociálních služeb 17.9.2015 – Hotel STEP JUDr. Karel Zuska.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Veřejná podpora – smysl regulace jejího poskytování
Advertisements

JUDr. Karel Zuska Mgr. Michaela Hájková
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
FINANCOVÁNÍ ŠKOLSTVÍ.
Rozpočtové hospodaření obcí
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Pravidla tvorby a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji a jejich implementace v rámci tvorby sítě 2015 – 2016 a dotačním řízení na.
Veřejné podniky a státní monopoly
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
Vymezení služeb pro stanovení vyrovnávací platby
Financování sociálních služeb vyrovnávací platbou
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
Rozpočty územních samosprávných celků
Nové volební období a očekávaní obcí a měst Nové volební období a očekávaní obcí a měst XIII. celostátní finanční konference – 2. – 3. prosince 2010 Ing.
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji II“ Závěrečné setkání k realizaci projektu Lenka Sládková, Jana Moravcová
Právo hospodářské soutěže v EU ochrana jednotného vnitřního trhu EU ochrana národního trhu: vnitrostátní právo ochrana tržních subjektů: soutěžitel, spotřebitel.
Rozpočetnictví a kalkulace
Veřejná podpora a podpora de minimis Seminář pro žadatele Brno, 31. května 2011 Praha, 9. června 2011 Ing. Ivana Projsová.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Financování sociálních služeb pro města a obce v r Obec – poskytovatel, zřizovatel, donátor Vyrovnávací platba, zapojení obcí a jejich PO Role obcí.
Města, obce a financování sociálních služeb ve světle veřejné podpory Konference „Financování sociálních služeb pro města a obce“
 Smlouva o poskytnutí účelové dotace čl. V., odst. 14 (Pověření poskytováním SOHZ čl. IV., odst. 13) a dále Metodika PK část XIII., odst. 13  mezní.
Úprava „Pravidel řízení o přiznání finanční podpory JMK pro rok 2016 v oblasti podpory poskytování soc. služeb„ ODDĚLENÍ EKONOMIKY A KONTROLY
Mechanismus finanční podpory sociálních služeb formou vyrovnávací platby 1.
Financování sociálních služeb v souladu s pravidly veřejné podpory, principy vyrovnávací platby Jakub Čtvrtník QQT, s.r.o.
Poskytovatel v rámci systému financování sociálních služeb Jihočeský kraj – 29. dubna 2016 Lektor JUDr. Karel Zuska.
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory ve Zlínském kraji Konference „Plánování a financování sociálních služeb v Jihomoravském kraji“
Datum: Zpracoval: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Krajská síť sociálních služeb Dan Vrána.
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Financování sociálních služeb – krajská síť a vyrovnávací platba Ing.
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Vyrovnávací platba v MSK v odvětví sociálních věcí Ing. Hana Doleželová,
Veřejná podpora v režimu pravidel podpory na služby obecného hospodářského zájmu Datum Místo Praha.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Veřejná podpora v kontextu poskytování sociálních služeb JUDr. Michael Kincl tel.:
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Seminář pro žadatele Dotační program 2016 úvod
Jednání MT KP Ostrava Domov na Liščině od 9:00.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Financování sociálních služeb v souladu s pravidly veřejné podpory, principy vyrovnávací platby Jakub Čtvrtník QQT, s.r.o.
Veřejné služby a veřejná podpora Plzeň 4. května2012 JUDr. Hynek Brom 1. místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.
Dotační systém v sociálních službách jako bariéra jejich rozvoje Ladislav P r ů š a Praha, 25. listopadu 2013.
„Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Projekt registrační číslo CZ /0.0/0.0/15_005/ je hrazen v rámci Operačního programu Zaměstnanost.
FINANCOVÁNÍ SOCILÁNÍCH SLUŽEB V ROCE 2016 SPOLUÚČAST OBCÍ ORP NA FINANCOVÁNÍ.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 5. února 2010 Praha.
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje Setkání s poskytovateli sociálních služeb v Ústeckém kraji.
Sociální služby poskytované obcemi aktuální problémy Ing. Daniela Lusková.
Financování příspěvkových organizací podle pravidel veřejné podpory Praha - Rezidence ROSA – 20. října 2016 Lektor JUDr. Karel Zuska.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
JUDr. Simeona ZIKMUNDOVÁ
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
PODPORA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ÚSTECKÉM KRAJI 2 - POSOSUK 2
Krajský úřad Ústeckého kraje 9. února 2009
Příjmová a výdajová stránka obecních rozpočtů - pokračování
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory Jihomoravského kraje pro rok 2018 v oblasti podpory poskytování sociálních služeb Obecná východiska.
Veřejná podpora a podpora de minimis
Narušení hospodářské soutěže – definiční znak veřejné podpory
Rozpočetnictví a kalkulace
Financování sociálních služeb – ohlédnutí zpět
Seminář pro žadatele výzvy č. 79 a 80 IROP
Modul „Ekonomika“ Modul „Formuláře“
Ing. Ladislav Friedrich, CSc.
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
Transkript prezentace:

Veřejná podpora a financování sociálních služeb – Hotel STEP JUDr. Karel Zuska

Právní rámec financování SS Poskytovatel CO (sociální služby/péče) - základní činnosti - fakultativní činnosti - navazující činnosti - sociální podnikání - vzdělávání (§ 111, 116 ZSS) - zdravotní péče (§ 36 ZSS) KOMU (příjemce) - registrovaný poskytovatel - poskytovatel „zařazený do sítě“ JAK - právní titul KOLIK - rozpočet, veřejná podpora Právní titul - dotace - příspěvek PO - dar - vklad - členský př. - veřejná zakázka Veřejná podpora podle čl. 107/1 SFEU ANO – NE -Podpora de minimis -Podpora SGEI

Veřejná podpora (čl. 107 odst. 1SFEU) Veřejné prostředky Podpora ze státního rozpočtu nebo územních rozpočtů Podnik Hospodářská činnost – nabízení služeb na trhu Výhoda Zvýhodnění některých poskytovatelů (sítě) Narušení / hrozba soutěže Výše podpory přesahující limit de minimis Obchod EU Lokální povaha

Sociální služby ÚOHS připustil, že služby sociální prevence a služby odborného sociálního poradenství nepředstavují hospodářskou činnost Komise připustila, že některé služby mohou mít „lokální“ charakter, a tedy neovlivňovat obchod EU

Sociální služby – služby SGEI Obecně jsou považovány za služby obecného hospodářského zájmu, a jako takové je lze financovat podporou de miminis Jako slučitelnou podporu podle režimu SGEI (vyrovnávací platba)

Právní rámec SGEI Veřejná podpora „SGEI“  Rozhodnutí Komise (2012/21/EU) o použití čl. 106/2 SFEU na státní podporu ve formě vyrovnávací platby za závazek veřejné služby udělené určitým podnikům pověřeným poskytováním SGEI  Nařízení Komise (EU) č. 360/2012 o použití článků 107 a 108 SFEU na podporu de minimis udílenou podnikům poskytujícím služby obecného hospodářského zájmu

Vyrovnávací platba Vyrovnávací platba (compensation) = pokrytí čistých nákladů vynaložených při plnění závazků veřejné služby (včetně přiměřeného zisku)

Účetní oddělení Základní podmínkou aplikace vyrovnávací platby je účetní oddělení každé služby SGEI ve vztahu ke všem výnosům a nákladům, a to jak na úrovni přímých, tak i nepřímých nákladů Vymezení obsahu a rozsahu služby SGEI předurčuje základní „jednotku“, o níž se vede oddělené účetnictví (středisko, analytika)

Vyrovnávací platba Náklady vynaložené pouze na danou službu  přímé náklady  odpovídající podíl nepřímých nákladů  náklady spojené s investicemi, pokud jsou nezbytné pro poskytování služby Příjmy „ze služby“  veškeré příjmy / výnosy ze služby (úhrady)  veškeré příjmy / výnosy na zajištění služby (veřejné zdroje)  členský stát (poskytovatel) může rozhodnout, že zisky z jiných činností musí být použity zcela nebo zčásti na financování služby

Vyrovnávací platba Metody výpočtu  na základě očekávaných příjmů a nákladů  na základě skutečných příjmů a nákladů  na základě kombinace obou metod

Vyrovnávací platba Doporučená metoda KOMBINACE  stanovení hodnot na základě mediánu  korekce pro důvodně zvýšené náklady  Nájem  Energie  PHM  Údržba  Ostatní služby  historická (žádoucí )korekce – mzdy / dostupnost  korekce historicky nižších příjmů

Vyrovnávací platba Přiměřený zisk  Pokud poskytování služby není spojeno s rizikem (čisté náklady jsou plně vyrovnány), potom přiměřený zisk = swapová sazba navýšená o 100 bazických bodů (1%) p.a. Interest Rate Swap (IRS) wap_rates_en.html wap_rates_en.html

Koncepce „JEDNOTNÉ VYROVNÁVACÍ PLATBY“ KRAJ jako garant Poskytovatel SS Zadavatel 1Zadavatel 3Zadavatel 2

Pověření Pověření „SGEI“  náplň a trvání závazků služby SGEI  identifikace pověřeného podniku a územní vymezení služby  výhradní nebo zvláštní práva  popis kompenzačního mechanismu a parametrů pro výpočet, kontrolu a přezkoumání vyrovnávací platby  opatření k zamezení a vrácení jakékoli nadměrné vyrovnávací platby  odkaz na Rozhodnutí Komise SGEI

Jednotné Pověření SGEI Koncepce „JEDNOTNÉHO POVĚŘENÍ SGEI“ KRAJ - POVĚŘENÍ Poskytovatel SS Zadavatel 1Zadavatel 3Zadavatel 2 Přistoupení k pověření kraje

Přistoupení obcí k Pověření řeší veřejnou podporu Přistoupení k Pověření kraje Řeší režim dotace /daru obce jako režim slučitelné veřejné podpory podle Rozhodnutí SGEI Pokud obec řeší podporu mimo Pověření, musí určit režim podpory (zpravidla de minimis); pozor na zákaz kumulace

Nejčastější otázky Rozsah Pověření SGEI – režim veřejné podpory, nadměrná platba Rozdíl mezi vyrovnávací platbou a „způsobilými náklady“ Příspěvek zřizovatele PO Dar Výpůjčka nebo symbolický nájem Míra rizika poskytovatele / kofinancování Investice Náklady na zdravotní péči Dotace nebo veřejná zakázka

Kontakty JUDr. Karel Zuska Web: Tel: Aktuální články k tématu plánování a financování sociálních služeb průběžně zveřejňujeme na Aktuální semináře k tomuto tématu naleznete na