{ Roční zúčtování záloh na daň z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků a daňového zvýhodnění Adam Linek Adam Buchta a kol. Finanční.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přehled právních předpisů
Advertisements

Tato prezentace byla vytvořena
/2012 ROČNÍ ZÚČTOVÁNÍ ZÁLOH A DAŇOVÉHO ZVÝHODNĚNÍ 1.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 23. října 2013.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně z příjmů právnických osob Označení materiálu:
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Daň z příjmů fyzických osob
DAŇ Z PŘÍJMŮ ZE ZÁVISLÉ ČINNOSTI
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně z příjmů fyzických osob - příklad Označení.
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
ML ROČNÍ ZÚČTOVÁNÍ ZÁLOH A DAŇOVÉHO ZVÝHODNĚNÍ 1.
TISKOPISY Aktuální přehled o platných vzorech
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti
Účtování mezd účtová třída 3
Společné zdanění manželů Počínaje rokem 2005 byl do ZDP zaveden nový § 13a, který umožňuje manželům vyživujícím alespoň jedno dítě žijící s nimi v domácnosti,
Roční zúčtování daně, daňové přiznání k DPFO
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně – opakování II Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO.OA
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Důchodové daně Petr Mrkývka.
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
Daň z příjmů právnických osob Michal Radvan
Věra Machová Gymnázium Uherské Hradiště
Daň z příjmů fyzických osob - závislá činnost a funkční požitky
Personalistika a odměňování pracovníků
Odpočet DPH Problematiku odpočtu DPH řeší ZDPH v § 72 – 79,
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1278Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Roční zúčtování daně Jméno autora: Ing. Zdeňka.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1114Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Nezdanitelné ásti podle.
ZÁLOHY NA DAŇ Z PŘÍJMU. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1271Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Záloha na daň z příjmu.
Obsah předmětu Daň z příjmů fyzických osob
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1117Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Výpočet daňové povinnosti.
Základní prvky daňové techniky
Daň z příjmu u zaměstnanců bez prohlášení k dani.
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan
Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti
ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ZÚČTOVÁNÍ SE ZAMĚSTNANCI A INSTITUCEMI SOCIÁLNÍHO A ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Vysoká škola technická a.
Účtování o zaměstnancích 336 / / ,221 hrubé mzdy zdravotní pojištění sociální pojištění daň z příjmů srážky ve prospěch jiných.
Daň z příjmů právnických osob Mgr.Eva Kolářová, Ph.D. Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ č.2714/2007.
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
VÝPOČET ČISTÉ MZDY (slevy na dani a daňové zvýhodnění) VY_32_INOVACE_13_1_5 VÝPOČET ČISTÉ MZDY (slevy na dani a daňové zvýhodnění) Autor: Ing. Jana Rauscherová.
Ekonomika Přímé daně 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_08.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Ing. Veronika Dostálková MBA Mzda, daňová, zdravotní a sociální soustava Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Daň z příjmů fyzických osob. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Ing. Veronika Dostálková MBA MZDA Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
VÝPOČET ČISTÉ MZDY 2013 HRUBÁ MZDA Vypočítáme ji podle druhu mzdy Časová – počet odpracovaných hodin x hodinový tarif Úkolová – počet kvalitních výrobků.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Daň z příjmů Zaměstnanci. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Téma 4 Zdanění příjmů ze závislé činnosti  Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů,  Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků.
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
DAŇOVÁ SOUSTAVA CHARAKTERISTIKA DANÍ.
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan
Roční zúčtování daně, daňové přiznání k DPFO
Roční zúčtování daně, daňové přiznání k DPFO
Daňová evidence STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Účtování se zaměstnanci - účtová třída 3 účtová skupina 33
Účtování se zaměstnanci účtová třída 3
Daň z příjmů fyzických osob
Daň z příjmů fyzických osob
Daně z příjmů - klasifikace
DUM - Digitální Učební Materiál
Transkript prezentace:

{ Roční zúčtování záloh na daň z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků a daňového zvýhodnění Adam Linek Adam Buchta a kol. Finanční právo II 19. listopadu 2012 dle zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmu, ve znění pozdějších předpisů (dále také jen “ZoDP”)

1. Pojem ročního zúčtování 2. Zákonné podmínky provedení ročního zúčtování 3. Stanovený postup při výpočtu 4. Aplikace postupu na konkrétní případ Osnova prezentace

Primárně upraveno v §15, §16, §35ba, §35c,§35d a §38ch ZoDP Primárně upraveno v §15, §16, §35ba, §35c,§35d a §38ch ZoDP Roční zúčtování je institutem sloužícím k „vyrovnání“ měsíčních záloh na daň z příjmu a daňových bonusů poplatníka provedených v příslušném zdaňovacím období Roční zúčtování je institutem sloužícím k „vyrovnání“ měsíčních záloh na daň z příjmu a daňových bonusů poplatníka provedených v příslušném zdaňovacím období Pojem ročního zúčtování

§ 38ch odst. 1 ZoDP Písemná žádost poplatníka nejpozději do 15. února po uplynutí zdaňovacího období Písemná žádost poplatníka nejpozději do 15. února po uplynutí zdaňovacího období Prohlášení k dani podle § 38k odst. 4, 5 ZoDP (lze podepsat i dodatečně) Prohlášení k dani podle § 38k odst. 4, 5 ZoDP (lze podepsat i dodatečně) Mzda od jednoho plátce daně, potažmo postupně od více plátců daně (nikoliv v případě souběhu závislých činností) Mzda od jednoho plátce daně, potažmo postupně od více plátců daně (nikoliv v případě souběhu závislých činností) Poplatník nepodal ani nemá povinnost podat přiznání k dani dle § 38g a § 38gb ZoDP Poplatník nepodal ani nemá povinnost podat přiznání k dani dle § 38g a § 38gb ZoDP Daňové přiznání je povinen podat každý, jehož roční příjmy, které jsou předmětem daně z příjmu FO, přesáhly ,- Kč, pokud se nejedná o příjmy od daně osvobozené nebo o příjmy z nichž je daň vybírána srážkou podle zvláštní sazby, anebo vykazuje daňovou ztrátu, pokud ho zákon této povinnosti nezprostí. (§ 38g odst. 2) Daňové přiznání je povinen podat každý, jehož roční příjmy, které jsou předmětem daně z příjmu FO, přesáhly ,- Kč, pokud se nejedná o příjmy od daně osvobozené nebo o příjmy z nichž je daň vybírána srážkou podle zvláštní sazby, anebo vykazuje daňovou ztrátu, pokud ho zákon této povinnosti nezprostí. (§ 38g odst. 2) Zákonné podmínky 1/3

§ 38ch odst. 4 ZoDP Výpočet daně a roční zúčtování provede plátce daně nejpozději do 31. března Výpočet daně a roční zúčtování provede plátce daně nejpozději do 31. března U poplatníka, který uplatňuje daňové zvýhodnění se užije podmínek stanovených v § 35d odst. 6 až 9 ZoDP U poplatníka, který uplatňuje daňové zvýhodnění se užije podmínek stanovených v § 35d odst. 6 až 9 ZoDP Zákonné podmínky 2/3

§ 38ch odst. 5 ZoDP Poplatníkovi, který neuplatňuje daňové zvýhodnění, vrátí plátce daně jako přeplatek kladný rozdíl mezi zálohově sraženou daní a daní vypočtenou podle § 16 ZoDP, sníženou o slevu na dani podle § 35ba ZoDP Poplatníkovi, který neuplatňuje daňové zvýhodnění, vrátí plátce daně jako přeplatek kladný rozdíl mezi zálohově sraženou daní a daní vypočtenou podle § 16 ZoDP, sníženou o slevu na dani podle § 35ba ZoDP Přeplatek má být vrácen nejpozději při zúčtování mzdy za březen, činí-li tento rozdíl více než 50,- Kč Přeplatek má být vrácen nejpozději při zúčtování mzdy za březen, činí-li tento rozdíl více než 50,- Kč Zákonné podmínky 3/3

Postup k výpočtu ročního zúčtování je upraven v § 35d odst. 6 až 9 ZoDP v případě uplatňování daňového zvýhodnění podle § 35c ZoDP Postup k výpočtu ročního zúčtování je upraven v § 35d odst. 6 až 9 ZoDP v případě uplatňování daňového zvýhodnění podle § 35c ZoDP V případě neuplatnění daňového zvýhodnění se postupuje podle § 38ch odst. 5 ZoDP V případě neuplatnění daňového zvýhodnění se postupuje podle § 38ch odst. 5 ZoDP Stanovený postup při výpočtu 1/4

Úhrn základů daně Nezdanitelné části základu daně, položky odčitatelné od základu daně § 15, § 34 Roční základ daně zaokrouhlený na stokoruny dolů § 16 Stanovený postup při výpočtu 2/4 Roční základ daně zaokrouhlený na stokoruny dolů 15 % sazba daně § 16 Stanovená daň Sleva na dani (nárok) do výše stanovené daně § 35ba Stanovená daň snížená o slevu na dani podle § 35ba

Sleva na dani max do výše daňové povinnosti § 35c Konečná daňová povinnost Skutečně zaplacená daň Rozdíl 1 Nárok na daňový bonus (min 100,- Kč max ,- Kč ročně) § 35d odst. 6 § 35c odst. 3 Poskytnutý bonus v průběhu roku Rozdíl 2 Stanovený postup při výpočtu 3/4

Rozdíl 1Rozdíl 2 Přeplatek § 35d odst. 8 Nedoplatek (nesráží se) § 35d odst. 8 Stanovený postup při výpočtu 4/4

Zadání: Zaměstnanec pracující na HPP měl podepsané prohlášení k dani pro rok Měsíční mzda činila pravidelně ,- Kč, přičemž ale jeden měsíc pouze ,- Kč a jeden měsíc ,- Kč. Zaměstnanec uplatňoval po celý rok měsíční daňové zvýhodnění na 2 nezletilé děti. Po skončení roku u zaměstnavatele požádal o roční zúčtování daňových záloh a daňového zvýhodnění a navíc uplatnil roční nezdanitelné částky - 1x bezpříspěvkový odběr krve (2000,- Kč dar) a příspěvek na soukromé životní pojištění ve výši ,- na rok Jelikož zaměstnanec uplatňuje daňové zvýhodnění podle § 35c ZoDP, budeme postupovat podle ustanovení § 35d odst. 6 až 9 ZoDP Aplikace na příklad

Jako první se spočítá úhrn základů daně (mzda + povinné pojistné zaměstnavatele 25% a 9%), který se na rozdíl od výpočtu měsíčních záloh nezaokrouhluje na stokoruny! 10 x ,- Kč + 1 x ,- Kč + 1 x ,- Kč = ,- Kč Aplikace na konkrétní případ 1/10 §16 ZoDP - Daň ze základu daně sníženého o nezdanitelnou část základu daně (§15) a o odčitatelné položky od základu daně (§34) zaokrouhleného na celá sta Kč dolů činí 15 %.

Dále se odečtou od úhrnu základů daně nezdanitelné části základu daně a výsledek se zaokrouhlí na celé stokoruny dolů. (§16 ZoDP) V tomto případě: 2.000,- Kč (odběr krve - §15 odst. 1 ZoDP –v úhrnu lze odečíst za dar nejvýše 10 % ze základu daně ) 2.000,- Kč (odběr krve - §15 odst. 1 ZoDP –v úhrnu lze odečíst za dar nejvýše 10 % ze základu daně ) ,- (soukromé ŽP - §15 odst. 6 ZoDP, přičemž toto je maximální částka, kterou lze odečíst) ,- (soukromé ŽP - §15 odst. 6 ZoDP, přičemž toto je maximální částka, kterou lze odečíst) ,- Kč – 2.000,- Kč – ,- Kč = ,- Kč = ,- Kč Aplikace na konkrétní případ 2/10

Z tohoto finálního základu vypočteme daň, která činí 15% podle §16 ZoDP ,- Kč x 0,15 = ,- Kč Aplikace na konkrétní případ 3/10

Od daně odečteme slevu na dani podle § 35ba ZoDP, tedy roční částku ,- Kč ,- Kč – ,- Kč = ,- Kč Aplikace na konkrétní případ 4/10

Nyní se od daně po slevě odečte daňové zvýhodnění na 2 děti (§35c ZoDP), tzn. 2 x ,- Kč Do výše daně se uplatní jako sleva na dani ,- Kč ,- Kč Daňová povinnost tedy bude 0,- Kč Částka převyšující daňovou povinnost bude brána jako daňový bonus, a to ve výši 3.903,- Kč 3.903,- Kč Aplikace na konkrétní případ 5/10

V tuto chvíli je potřeba sečíst veškeré zálohy na daň v průběhu celého roku a porovnat je s konečnou daňovou povinností. V tuto chvíli je potřeba sečíst veškeré zálohy na daň v průběhu celého roku a porovnat je s konečnou daňovou povinností. V měsících, kdy mzda činila ,- Kč, po uplatnění slevy na dani a daňového zvýhodnění činila záloha na daň 121,- Kč, ve zbylých měsících činila záloha na daň 0,- Kč V měsících, kdy mzda činila ,- Kč, po uplatnění slevy na dani a daňového zvýhodnění činila záloha na daň 121,- Kč, ve zbylých měsících činila záloha na daň 0,- Kč (Postup jako při předchozích příkladech) 121,- Kč x 10 = 1.210,- Kč Skutečně sražené zálohy na daň Aplikace na konkrétní případ 6/10

Skutečně sražené zálohy na daň činily 1.210,- Kč, konečná daňová povinnost poplatníka je 0,- Kč, proto vznikne přeplatek 1.210,- Kč. „Platil víc, než měl“ - přeplatek Aplikace na konkrétní případ 7/10

Analogicky se postupuje v případě daňového bonusu – sečtou se vyplacené daňové bonusy v průběhu roku. V měsících se mzdou ,- Kč daňové bonusy vyplaceny nebyly V měsících se mzdou ,- Kč daňové bonusy vyplaceny nebyly Ve zbylých dvou měsících činily daňové bonusy 674,- Kč a 2.234,- Kč Ve zbylých dvou měsících činily daňové bonusy 674,- Kč a 2.234,- Kč 674,- Kč ,- Kč = 674,- Kč ,- Kč = 2.908,- Kč Aplikace na konkrétní případ 8/10

Skutečně vyplacené daňové bonusy činily 2.908,- Kč, nárok na daňový bonus podle ročního zúčtování je 3.903,- Kč ,- Kč – 2.908,- Kč = 995,- Kč „Dostal méně, než na co měl nárok“ - přeplatek Aplikace na konkrétní případ 9/10

Posledním krokem je sečtení obou přeplatků 1.210,- Kč + 995,- Kč = 2.205,- Kč Celkový přeplatek tedy činí 2.205,- Kč Přeplatek bude vyplacen poplatníkovi, a to nejpozději při zúčtování mzdy za březen (jelikož činí více než 50,- Kč, jak stanoví §35d odst. 8 ZoDP). Aplikace na konkrétní případ 10/10

Děkujeme za pozornost!