Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu VY_62_INOVACE_02.01.05,měsíční zálohy na daň z příjmu FO ze závislé činnosti Autor Ing. Blanka Kožíšková Tematická oblast Ekonomika pro 2. ročník OA (Daňová soustava) Ročník 2.ročník Datum tvorby Červen 2013 (úprava leden 2014) Anotace Materiál je určen k výuce tematického celku „Daňová soustava v ČR“ včetně výpočtu daní. Metodický pokyn Materiál obsahuje teoretickou část, výkladové příklady i příklady k samostatnému řešení.

2 Anotace Tento učební materiál konkretizuje učivo učebního materiálu č. 3 a podrobně se zaměřuje na měsíční zálohu na daň z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti. Vysvětluje pojem superhrubá mzda, výpočet zálohy na daň, včetně uplatňovaných slev na dani.

3 Měsíční zálohy na daň

4 Superhrubá mzda Při výpočtu měsíční zálohy na daň se vychází z hrubé mzdy zaměstnance, ke které se musí přičíst pojistné na zdravotní pojištění a pojistné na sociální zabezpečení hrazené zaměstnavatelem a tím získáme tzv. superhrubou mzdu. Hrubá mzda zaměstnance + 9% z hrubé mzdy (zdr. poj.) + 25% z hrubé mzdy (soc. poj) ------------------------------------------ Superhrubá mzda

5 Zaokrouhlení a výpočet daně Superhrubá mzda se podle zákona zaokrouhluje na celé 100 Kč nahoru. Ze zaokrouhlené superhrubé mzdy se vypočítá záloha na daň ve výši 15%, z níž je možné odečíst slevy na dani (podle § 35ba) – známe je z daně z příjmu FO (ale teď jsou to měsíční částky, takže dělíme 12), např.:  2070 Kč na poplatníka (má-li podepsané prohlášení k uplatnění slev)  210 Kč na poplatníka s inv. 1. a 2. stupně  420 Kč na poplatníka s inv. 3. stupně  335 Kč na poplatníka – studenta Po odečtení těchto slev získáme daň po slevách podle § 35ba. Pokud by v této fázi vyšla záporná částka, neplatí poplatník žádnou zálohu na daň.

6 Daňové zvýhodnění na děti a daňový bonus Nyní přichází odečtení daňového zvýhodnění na vyživované děti podle § 35c. Tuto částku – měsíčně 1.117 Kč (na každé vyživované dítě) odečítáme buď od částky daně po slevách nebo od nuly, v případě, že v předchozím kroku vyšla záporná částka. Po odečtení daňového zvýhodnění můžeme opět dojít ke dvěma výsledkům: a) kladné číslo = daň po odečtení všech slev, kterou zaměstnanci srazíme z jeho mzdy formou zálohy na daň a odvedeme FÚ b) záporné číslo = daňový bonus, který zaměstnanci přičteme k jeho mzdě, vyplatíme mu a následně požádáme FÚ o jeho poukázání na náš účet

7 Otázky z opakování 1. Jak rozumíte pojmu závislá činnost? 2. Jak „vytvoříme“ z hrubé mzdy mzdu superhrubou? 3. Jaké pravidlo platí pro zaokrouhlování superhrubé mzdy při výpočtu měsíční zálohy na daň? 4. Slevy podle § 35ba a § 35c budeme brát ve výši uvedené v zákoně? Pokud ne, proč a v jaké tedy výši? 5. Co je to daňový bonus, co pro poplatníka znamená? 6. Uplatněním jaké slevy se lze do daňového bonusu dostat?

8 Použité zdroje Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmu


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google