Úloha zdravotnictví v systému krizového řízení LK Alena Riegerová vedoucí odboru zdravotnictví KÚ LK školení starostů, jaro 2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Zásady vztahů orgánů Jihomoravského kraje k řízení neškolských příspěvkových organizací Pracovně právní oblast, oblast odměňování, organizační záležitosti.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb v Jihomoravském kraji.
Integrovaný záchranný systém a jeho složky
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Příprava výběrového řízení 3. Dotazy.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Zdravotnictví a nová legislativa Alena Riegerová vedoucí odboru zdravotnictví KÚ LK.
Zdravotnická záchranná služba je zdravotní službou dle zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách, v jejímž rámci je na základě tísňové výzvy, není-li.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR Seminář „Zdravotně postižení - příspěvek na péči. Jak dál?“ Poslanecká sněmovna parlamentu ČR.
Koncept úhrad v roce Výběr pojistného od roku 2012 Výběr pojistného za zaměstnance a osvč (2015  2016) + 7,4 mld. Kč Platba státu za státní pojištěnce.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
1.VYHLÁŠENÍ RESORTNÍCH BEZPEČNOSTNÍCH CÍLŮ MZ na období červen 2011– duben PODEPSÁNÍ PROHLÁŠENÍ WHO „Čistá péče je bezpečnější“
Zdravotnictví v KHK PharmDr. Jana Třešňáková členka rady s gescí za oblast zdravotnictví.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Problémy v zadávaní 3. Dotazy.
POVODEŇ Povodeň je přechodné výrazné zvýšení hladiny vodních toků nebo jiných povrchových vod, při kterém voda zaplavuje území mimo koryto vodního toku.
FINANČNÍ ZABEZPEČENÍ PODMÍNEK PRO ČINNOST ASISTENTŮ PEDAGOGA.
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Plán činnosti ministerstva zdravotnictví Praha,
Vzdělávací program v oboru dětské lékařství MUDr. Jana Mathonová, prim. dětského oddělení Kroměřížské nemocnice a.s.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
LEGISLATIVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D. Vedoucí Ústřední odborné rady ochrany obyvatelstva SH ČMS 1.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
Pracovní skupina Portál elektronického zdravotnictví NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy, MUDr. Pavel VEPŘEK předseda pracovní skupiny.
Sociální práce na obcích v rámci ORP - Zákon o sociálních službách.
MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 SOUTĚŽ PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL HZS Ústeckého kraje.
Kontrolní činnost ve zdravotnictví
Návrh logistického zabezpečení evakuace správních budov NP Šumava
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Závěrečný účet kapitoly 335 Ministerstvo zdravotnictví ČR za rok 2016
Typová činnost složek IZS při společném zásahu u mimořádné události s velkým počtem raněných a obětí STČ – 09/IZS.
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
AKREDITACE K USKUTEČŇOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU dle novely zákona č
Úřad práce České republiky
„Váš kraj, Váš rozpočet“
„IOP – šance pro váš rozvoj“
Opatření 1.2 HASIČI PŘÍPRAVA PROJEKTU
Název opory – Právní předpisy – požární ochrana
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky Změny právních předpisů
Struktura zdravotní péče v ČR, státní a nestátní zdravotnická zařízení
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
Správa sociálního zabezpečení
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
STAVEBNÍ ZÁKON.
Zvláštní odborná způsobilost
Krizové řízení školení starostů obcí v Českých Budějovicích
Subjekty správního řízení
PODPORA SPECIFICKÝCH SKUPIN OBČANŮ PŘI MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTECH
Problematika uzavírání smluv mezi pojišťovnami a zdravotnickými zařízeními PharmDr. Ivana Cimalová, MBA ředitelka zdravotnického odboru ZPMV ČR Čestlice,
Výkon přenesené působnosti úředníky územních samosprávných celků v kontextu jejich financování Mgr. Martin Stark tajemník městského úřadu v Horním Slavkově.
Struktura zdravotní péče v ČR, státní a nestátní zdravotnická zařízení
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2018
Ing. Stanislava Správková
PROCES STANDARDIZACE SOCIÁLNÍ PRÁCE V LOVOSICÍCH
Co přinesou nové zákony Vypořádání připomínkového řízení
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb.
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
SPRÁVNÍ PRÁVO.
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Příspěvek k činnosti v PSNDP
Transkript prezentace:

Úloha zdravotnictví v systému krizového řízení LK Alena Riegerová vedoucí odboru zdravotnictví KÚ LK školení starostů, jaro 2015

Krajský úřad – odbor zdravotnictví Orgán oprávněný k vydání/zrušení, odejmutí registrací/ oprávnění k poskytování zdravotních služeb zdravotnickým zařízením, výkon státní správy v přenesené působnosti, koordinace a zdravotnické zabezpečení v rámci havarijního plánu a krizového plánu LK: Traumatologický plán, Pandemický plán, Plán hygienických a protiepidemických opatření, regionální koncepce zdravotní politiky/podpora veřejného zdraví.

Právní předpisy – obecně Zákonný rámec: Úmluva o lidských právech a biomedicíně (Rada Evropy), Zákon č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování + příslušné vyhlášky (vybavení ZZ, traumatologické plány,…), Zákon č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách, Zákon č. 374/2011 Sb., o zdravotnické záchranné službě, Věstníky MZ – stanovení center pro vysoce specializovanou péči.

Poskytovatelé zdravotnických služeb v LK 1.Přednemocniční neodkladná péče: Zdravotnická záchranná služba LK, příspěvková organizace. 2.Lůžková péče: akutní – nemocnice ( různí zřizovatelé), odborné ústavy, lázně. 3.Ambulantní péče: lékaři primární péče, Ambulantní specialisté; nelékaři.

Poskytovatelé zdravotnických služeb – LZZ

Přednemocniční neodkladná péče

Systém „randes-vouse“ - posádky: RV (lékař, řidič), RZP (záchranář, řidič), RLP (řidič, záchranář, lékař), LZZS (pilot, lékař, záchranář), Heliport – letiště, Přistávací plocha – KNL.

Přednemocniční neodkladná péče ZOS – zdravotnické operační středisko KŠ ZZS LK - reakce s využitím maximálního počtu sil a prostředků na vznik hromadného výskytu postižených osob Vozidlo pro hromadná neštěstí (ošetření 50 osob)

Zákon č. 240/2000 Sb. – krizový zákon I. Působnost Ministerstva zdravotnictví - § 11 Ministerstvo zdravotnictví je v době krizového stavu oprávněno: a)zajistit nákup a distribuci potřebných léčivých přípravků, a to i neregistrovaných podle zvláštního právního předpisu 15); v tomto případě neplatí povinnost oznámení a zveřejnění výjimky podle tohoto zvláštního právního předpisu, b)koordinovat na vyžádání kraje činnost zdravotnických záchranných služeb a poskytovatelů akutní lůžkové péče, kteří mají zřízen urgentní příjem anebo statut specializovaného centra, při poskytování neodkladné péče,

Zákon č. 240/2000 Sb. – krizový zákon I. Působnost Ministerstva zdravotnictví - § 11 Ministerstvo zdravotnictví je v době krizového stavu oprávněno: c) rozhodnout o rozsahu poskytovaných zdravotních služeb poskytovateli akutní lůžkové péče v případě zavádění regulačních opatření podle zákona o hospodářských opatřeních pro krizové stavy

Zákon č. 240/2000 Sb. - krizový zákon II. Působnost kraje - § 14 odst. 1 – hejtman kraje zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti podílejí. odst. 3 – za stavu nebezpečí hejtman a)koordinuje záchranné a likvidační práce, poskytování zdravotnické pomoci, provádění opatření k ochraně veřejného zdraví a zajištění bezodkladných pohřebních služeb, b)koordinuje nouzové ubytování, nouzové zásobování pitnou vodou, potravinami a dalšími nezbytnými prostředky k přežití obyvatelstva, Odst. 4 – hejtman je za stavu nebezpečí oprávněn nařídit a)pracovní povinnost, pracovní výpomoc nebo poskytnutí věcného prostředku pro řešení krizové situace d) přednostní zásobování dětských, zdravotnických a sociálních zařízení a ozbrojených sil, bezpečnostních sborů nebo složek IZS, podílejících se na plnění krizových opatření

Bezpečnostní rada LK, krizový štáb LK – zdravotnictví, NV č. 462/2000 Sb. Zastoupení (zdravotnictví) v krizových orgánech: 1. Bezpečnostní rada LK: ředitel Zdravotnické záchranné služby LK vedoucí útvaru zdravotnictví krajského úřadu 2. Stálá pracovní skupina KŠ – 1. a 2. směna

Havarijní plán kraje – Traumatologický plán LK Traumatologický plán LK obsahuje: postupy zdravotnických zařízení a správních úřadů v organizaci zajištění neodkladné zdravotní péče a zdravotní pomoci obyvatelstvu postiženému MU nebo osobám provádějícím záchranné a likvidační práce, pokud byly v souvislosti s MU zdravotně postiženy, způsob zabezpečení zdravotnické pomoci evakuovanému a ukrývanému obyvatelstvu a zásady ochrany veřejného zdraví v prostorech i mimo prostory MU, režimy ochrany zdraví zasahujících složek IZS a dotčených zdravotnických zařízení.

Traumatologické plány nemocnic Traumatologické plány poskytovatelů zdravotních služeb v LK: Povinnost dle zákona o zdravotních službách – ZZ s lůžkovou a jednodenní péčí musí zpracovat traumaplán. (TP umístěny na krizovém portále LK) Cvičení připravenosti na MU: Poskytovatelé s lůžkovou péčí cvičí samostatně nebo ve spolupráci s IZS (plán cvičení).

Havarijní plán LK – Plán hygienických a protiepidemických opatření (PHPO) I. Krajská epidemiologická komise PHPO – „Pohotovostní plán pro případ výskytu nebezpečných infekčních nemocí“ – řešení vysoce nakažlivých nemocí (Ebola)

Havarijní plán kraje – Plán hygienických a protiepidemických opatření (PHPO) II. Pandemický plán ČR Pandemický plán resortu zdravotnictví Pandemický plán LK (příloha PHPO) Pandemické plány nemocnic (součást PKP) reprofilizace lůžek nemocnice/LK v době epidemie/pandemie, izolát – LRN Cvikov, dětská část léčebny.

Tematický příklad Zajištění zdravotní péče při povodňové situaci přednemocniční neodkladná péče – zajišťuje ZZS, péče o evakuované v evakuačních střediscích – dostupnost léků, péče o občany na ostatním území, kteří mají omezen přístup ke spádovým zdravotnickým zařízením, zajištění naléhavé dodávky léků do zdravotnických zařízení, evakuace pacientů z ohrožených zdravotnických zařízení, co se „zatopenou zdravotnickou dokumentací“.

Prostor pro Vaše dotazy. Děkuji za pozornost.