Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1073 Název materiálu: VY_12_INOVACE_1B_28_ Husitská literatura Téma.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mistr Jan Hus Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Advertisements

Český stát v době předhusitské
Husitství Lenka Švarcová, V8A.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Husitská revoluce konec.
Další památky literatury doby husitské Mgr. Ludmila Růžičková
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
DOBA HUSITSKÁ 1.
Husovi předchůdci Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Václav Horek 31. Základní škola 7. B
POKRAČOVÁNÍ GOTIKY – VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK – SPOLEČNOST V DOBĚ PŘEDHUSITSKÉ: UČEBNICE – STR. 50 a 51 – VYPSAT NEJDŮLEŽITĚJŠÍ INFO O: - PRÁCE NA 10 MINUT Zeman.
HUSITSTVÍ Lenka Venclová 7.ročník.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
DUM (digitální učební materiál)
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová
Náboženské nebo sociální hnutí?
Husitské války pro 5. ročník ZŠ
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Vypracovala: Monika Wagnerová Obor: Učitelství 1. stupeň ZŠ, KS, 2. semestr Školní rok: 2007/2008 Učo:
Husitství v obrazech a v otázkách
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Mistr Jan Hus Kateřina Kuncová.
Počátky: 1419 – 1421 Pražská defenestrace – 4 pražské artikuly
Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět: Český.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Doba husitská v Čechách (Období po Husově smrti)
Husitské války VY_32_INOVACE_160.
Husitství – úvod Dějepis 2. stupeň
Předchůdci Husovi Mgr. Ludmila Růžičková
Husitské války Lukáš Petr 5.A.
DOBA HUSITSKÁ.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
Mistr Jan Hus.
7. třída 2. pololetí Dějiny českých zemí
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Husitství Jméno
Opakování Doba husitská
Od Karla IV. k husitským válkám
Jan Hus a jeho předchůdci
OB21 – VVP – HUM – PAV – CJL – M – Historické pozadí na začátku 15. st. se zostřují spory mezi společenskými vrstvami, roste nespokojenost chudiny.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Bitva u Lipan, husitský král TÉMA:
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV:Husitské války TÉMATICKÝ CELEK:Křesťanství.
DĚJINY V OBRAZECH Husitství Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Anotace: Text je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žákům nástavbového studia. Prezentace je určena k opakování literárního období nejstarší.
HUSITSTVÍ.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
JAN HUS.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_27
HUSITSKÉ VÁLKY Název: VY_32_inovace_14 Vlastivěda-starší české dějiny
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Druh učebního materiálu
Mistr Jan Hus Michaela Tarabová.
ČESKÁ LITERATURA 8 -9 LITERATURA HUSITSKÉHO OBDOBÍ
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_07_DĚJEPIS
Husitské války Vlastivěda 4. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Husitské války Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o.
DOBA HUSITSKÁ.
STŘEDNÍ ŠKOLA PEDAGOGICKÁ, HOTELNICTVÍ A SLUŽEB
Jan Žižka z Trocnova Zdroj:
Husovi předchůdci Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Matějková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
VY_ 32 _INOVACE _06_10_husitství (Jan Hus)
Husitství VY_32_Inovace_04SJ - 4
Středověk – husitství a Jiří z Poděbrad
MISTR JAN HUS A HUSITSKÉ VÁLKY
Jan Hus, husitství.
Transkript prezentace:

Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu: VY_12_INOVACE_1B_28_ Husitská literatura Téma sady: Interpretace textů Datum vzniku: březen 2014 Třída: kvinta Autor: Mgr. Lucie Nováková

Anotace:

Co znamenal kalich pro husity?

Kalich se stal symbolem husitů a dalších skupin náboženské reformace, protože symbolizoval přijímání podobojí všech věřících - tedy nejen chleba, ale i vína. Odtud také pochází alternativní pojmenování husitů kališníci nebo stoupenci kalicha.

Společensko-historické pozadí

Výchozí text 1 Slavná bitva – poznáte ji? Jan Žižka seděl na koni několik metrů za posledním vozem a podmračeně sledoval bitvu. Nechtělo se mu věřit, že by jeho protivníci byli tak nezkušení. Dělali přesně to, co potřeboval. S potěšením sledoval, jak se druhá vlna mísí s jezdci první vlny., pletou se navzájem, dokonce se občas srazí. Když do zvuků bolestivého ržání raněných zvířat zahoukl třaskavý výstřel z pušky, několik koní se splašilo a skončilo i se svými pány ve studené vodě za hrází. Teprve když několik desítek mrtvých leželo před vozy, zatroubil herold pana ze Švamberka k ústupu.Po hrázi se pěšky belhali pryč rytíři, jedni zranění, ostatní bez svých pobitých koní. Jan Žižka seděl na koni několik metrů za posledním vozem a podmračeně sledoval bitvu. Nechtělo se mu věřit, že by jeho protivníci byli tak nezkušení. Dělali přesně to, co potřeboval. S potěšením sledoval, jak se druhá vlna mísí s jezdci první vlny., pletou se navzájem, dokonce se občas srazí. Když do zvuků bolestivého ržání raněných zvířat zahoukl třaskavý výstřel z pušky, několik koní se splašilo a skončilo i se svými pány ve studené vodě za hrází. Teprve když několik desítek mrtvých leželo před vozy, zatroubil herold pana ze Švamberka k ústupu.Po hrázi se pěšky belhali pryč rytíři, jedni zranění, ostatní bez svých pobitých koní.

Výchozí text 1 Bitva u Sudoměře r Jan Žižka seděl na koni několik metrů za posledním vozem a podmračeně sledoval bitvu. Nechtělo se mu věřit, že by jeho protivníci byli tak nezkušení. Dělali přesně to, co potřeboval. S potěšením sledoval, jak se druhá vlna mísí s jezdci první vlny., pletou se navzájem, dokonce se občas srazí. Když do zvuků bolestivého ržání raněných zvířat zahoukl třaskavý výstřel z pušky, několik koní se splašilo a skončilo i se svými pány ve studené vodě za hrází. Teprve když několik desítek mrtvých leželo před vozy, zatroubil herold pana ze Švamberka k ústupu.Po hrázi se pěšky belhali pryč rytíři, jedni zranění, ostatní bez svých pobitých koní. Jan Žižka seděl na koni několik metrů za posledním vozem a podmračeně sledoval bitvu. Nechtělo se mu věřit, že by jeho protivníci byli tak nezkušení. Dělali přesně to, co potřeboval. S potěšením sledoval, jak se druhá vlna mísí s jezdci první vlny., pletou se navzájem, dokonce se občas srazí. Když do zvuků bolestivého ržání raněných zvířat zahoukl třaskavý výstřel z pušky, několik koní se splašilo a skončilo i se svými pány ve studené vodě za hrází. Teprve když několik desítek mrtvých leželo před vozy, zatroubil herold pana ze Švamberka k ústupu.Po hrázi se pěšky belhali pryč rytíři, jedni zranění, ostatní bez svých pobitých koní.

a)Český reformátor a kazatel, původně notář na dvoře Karla IV., ale opustil své místo, žil v chudobě a věnoval se kazatelství. Pečoval také o,,padlé dívky“. b)Jihočeský zeman,napsal např. text Knížky o šašiech. byl laikem, měl rozsáhlé vzdělání. Je pokládán za zakladatele české odborné prózy. c)Básník a kronikář husitské doby, autor Husitské kroniky. Patřil k umírněným husitům. V předhusitské době pracoval jako písař. d)Německý augustinián, přišel do Čech na pozvání Karla IV. Soucítil s chudými, kázal v Týnském chrámu, a to pouze německy a latinsky.

a) Jan Milíč z Kroměříže b) Tomáš Štítný ze Štítného c)Vavřinec z Březové d)Konrad Waldhauser

Výchozí text 2 Podoba Jana Husa Většinou známe portrét Jana Husa učebnic, kde má štíhlý hubený obličej s výraznou bradkou. Jde o grafiku z konce 15. století považovanou dlouho za jeho autentický portrét. Podle ní později Husa zobrazovali všichni malíři. Jenže všechno je jinak. Jistilo se totiž, že si kdysi zařádil tiskařský šotek - ve slavné kronice došlo k záměně jmen. Pod portrét Jana Husa se omylem dostalo jméno Jeronýma Pražského a pod vyobrazení Jeronýma zase jméno Husovo. Jan Hus byl ve skutečnosti menší postavy,s kulatým obličejem; dost,,při těle“ a neměl vous.

Výchozí text 2 a) Shrňte vlastními slovy obsah textu. textu. b)Jak Jan Hus ve skutečnosti vypadal? c)Kdo byl Jeroným Pražský? Jak a kdy zemřel? d)Určete slohový útvar daného textu. e)Jak rozumíte slovu autentický? Otázky a úkoly

Výchozí text 2 OdpovědiOdpovědi a)Individuální řešení. b)Jan Hus byl ve skutečnosti menší, silnější postavy a oholený. c)Jeroným Pražský – věhlasný teolog a vynikající znalec Bible. V dubnu 1415 přišel do Kostnice, aby tam bojoval o Husův život. Byl jako hledaný kacíř ale zatčen a rok po Husově smrti na stejném místě také upálen. d)Slohový útvar – výklad. e) Autentický – opravdový, skutečný, reálný.

Jan Hus a jazyk Poslechněte si nahrávku a odpovězte na dané otázky. Jan Hus a jazyk Poslechněte si nahrávku a odpovězte na dané otázky. a) Shrňte vlastními slovy obsah nahrávky. b) Vymyslete pět otázek k nahrávce. c) Jaké typy pravopisu jsou zde zmiňovány? d) Existují pochybnosti o Husově autorství spisu O pravopise českém? Kdo rukopis objevil? Proč je text psaný v latině? e) Odkud se vzal termín nabodeníčka?

Vyluštěte přesmyčky a napište správné názvy děl Jana Husa ? ? TispolaTispola Sityl z Cenitsok O kivícr Kyžínk o vívatskoucept CedkarCedkar

Vyluštěte přesmyčky a napište správné názvy děl Jana Husa ? ? PostilaPostila Listy z Kostnice O církvi Knížky o svatokupectví DcerkaDcerka

Světla a stíny husitství Pracujte s odkazem – přečtete si text a vyberte správnou odpověď. Pracujte s odkazem – přečtete si text a vyberte správnou odpověď. Čtyři artikuly pražské 1) Čtyři artikuly pražské vyhlásil sněm v: a) Praze b) Táboře c) Čáslavi d) Jihlavě e) Brně ideálů Jednoty bratrské 2) Myšlenkovým původcem ideálů Jednoty bratrské byl : a) Petr Chelčický b) Jan Hus c) Jan Žižka uznání dvojí víry 3) Legální uznání dvojí víry uzákonil(a): a)Žižkův vojenský řád b) basilejská kompaktáta c) Táborský sněm d) Chebský soudce za krále: 4. Češi odmítali za krále: a) Václava IV. b) Jiřího z Poděbrad c) Zikmunda

Jan Žižka z Trocnova Poslechněte si nahrávku a odpovězte na dané otázky. Jan Žižka z Trocnova Poslechněte si nahrávku a odpovězte na dané otázky. a)Shrňte vlastními slovy obsah nahrávky. b)Která díla jsou Janu Žižkovi přisuzována? c)Jaký měl podle vás charakter. d)Napište krátké zamyšlení na téma Jak byl a je vnímán Jan Žižka.

Husitská literatura Určete správnost tvrzení, chyby opravte. a) Jan Hus se narodil v Prachaticích. ano - ne b) Autorem Husitské kroniky je Vavřinec z Březové. ano - ne c)Petr Chelčický je autorem spisu O boji víry. ano - ne e) Jan Hus psal latinsky a česky. ano – ne. d) Píseň Ktož jsú boží bojovníci je součástí Budyšínského kancionálu. ano - ne

Husitská literatura Určete správnost tvrzení, chyby opravte. a) Jan Hus se narodil v Husinci. ano - ne b) Autorem Husitské kroniky je Vavřinec z Březové. ano - ne c)Petr Chelčický je autorem spisu O duchovním. ano - ne e) Jan Hus psal latinsky a česky. ano – ne. d) Píseň Ktož jsú boží bojovníci je součástí Jistebnického kancionálu. ano - ne

Husité a Jana z Arku Poslechněte si nahrávku a odpovězte na dané otázky. Husité a Jana z Arku Poslechněte si nahrávku a odpovězte na dané otázky. a)Co psala Jana z Arku husitům? b)Kdy dopis údajně vznikl? c)Měla k husitům pozitivní vztah?

Husité ve filmu VyYjZxE Dívejte se na film a odpovězte na otázky. Husité ve filmu VyYjZxE Dívejte se na film a odpovězte na otázky. a)Jak se vám ukázka z filmu líbí? b)Odpovídá film vašim představám o husitské době? c)Kdo filmy režíroval? filmu/

Husitské zbraně a) Vyberte si jednu zbraň a popište ji vlastními slovy,užijte minimálně pět vět. b) Poznáte, o jaké zbraně se jedná? Husitské zbraně a) Vyberte si jednu zbraň a popište ji vlastními slovy,užijte minimálně pět vět. b) Poznáte, o jaké zbraně se jedná?

Husitské zbraně a) Vyberte si jednu a popište ji vlastními slovy,užijte minimálně pět vět. b) Poznáte, o jaké zbraně se jedná? Husitské zbraně a) Vyberte si jednu a popište ji vlastními slovy,užijte minimálně pět vět. b) Poznáte, o jaké zbraně se jedná?

Použitá literatura a zdroje:  KARPATSKÝ, Dušan. Labyrint literatury. Praha: Albatros, 2008, ISBN  SOCHROVÁ, Marie. Literatura v kostce pro střední školy. Havlíčkův Brod: Fragment, 1999, ISBN  VONDRUŠKA, Vlastimil. Slavné bitvy českých panovníků. Praha: Albatros, 2003, ISBN   B B      Archiv autorky.

Obrazový materiál   g (husitská symbolika, snímek 3) g  mia_during_the_Hussite_Wars.jpg (mapa, snímek 4) mia_during_the_Hussite_Wars.jpg  Flegel.jpg (řemdih, snímek 22) Flegel.jpg  adziwillow.JPG (palcát, snímek 22) adziwillow.JPG  p jpg (kuše, snímek 22) p jpg  pg (píšťala, snímek 22) pg  Klipart (obrázky jsou součástí volně dostupné galerie Microsoft Office dostupné na adrese  Archiv autorky (pozadí).