Jsou lepší skládky nebo spalovny komunálního odpadu?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/ / ČERPADLA Autor: Vojtěch Rozsíval.
Advertisements

Podpoří vláda recyklaci nebo plýtvání? 8. prosince 2015.
Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
Budeme lépe chránit zdraví lidí? Kontrola spalování odpadků – malý krůček vpřed.
Vyhodnocení chodu NO x na dvou stanovištích měřící sítě v Brně za období Vedoucí práce: Ing. Jan Svoboda, CSc. Vypracoval: Miloš Veselý.
CZECHBUS CNG nejlepší řešení pro čistá města Využití CNG ve veřejné autobusové dopravě Bc. Ludomír Landa ředitel ČSAD MHD Kladno a.s. 1.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_541 Spotřeba potravin a výroba mouky 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
Pohled tisku, názory veřejnosti a vězeňské populace na sankční politiku v ČR Institut pro kriminologii a sociální prevenci Praha Republikový výbor pro.
Jaderná energie. Jestliže je jaderná energetika tak výhodná, proč se jich staví relativně málo ? ? ? ? ?
Atomové elektrárny Obor: Lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. LudvíkKašpar Školní rok: 2015/2016 Datum vypracování:
Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_13.
E NERGETICKÉ VYUŽITÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ JAKO NÁSTROJ PRO PLNĚNÍ PLÁNU ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ Projekt ZEVO Chotíkov E NERGETICKÉ VYUŽITÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ.
Oxidy Názvosloví oxidů Některé významné oxidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
ČLOVĚK A JEHO SVĚT 4. ročník Ing. Hana Adamcová Vytvořeno: 2011.
Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Školní rok: 2015/2016 Datum vypracování:
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad spotřebu energie a zajištění kvality životního.
Předcházení vzniku odpadů Jana Blecherová Říjen 2015.
Ing. Jaroslav Kořínek – výkonný ředitel společnosti KIC Odpady a.s. KRAJSKÉ INTEGROVANÉ CENTRUM NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍMI ODPADY v MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI.
Vytápění Úprava vody. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
Sběr bioodpadů Příluky a Fügnerovo nábřeží Technické služby Zlín, s.r.o. Ing. Jakub Černoch ředitel Únor 2016.
E KOLOGIE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Soňa Dvořáková Název: VY_32_INOVACE_13_B_19_Ekologie Téma: Člověk a příroda Číslo.
Určeno pro:žáky 2.ročník středních škol Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Česká republika Téma: Česká republika – průmysl Jméno autora: Mgr. Tomáš.
Partyzánská 1/7 PRAHA Partyzánská 1/7 PRAHA sdružení podnikatelů v teplárenství.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Obchod, trh Základy hospodaření.
Chytré snižování skládkovaného odpadu
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
V obci Malé Žernoseky Bioodpady.
Optický kabel (fiber optic cable)
Výroba elektrické energie - obecná část
Výstupní zařízení počítače - tiskárny
Současné toky a zpracování spalitelných odpadů v ČR
Co je to NATURA 2000? NATURA 2000 je soustavou chráněných území evropského významu. Jejím prostřednictvím se chrání nejvzácnější a nejvíce ohrožené druhy.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Tematický okruh: CHEMIE A SPOLEČNOST Název učiva: „ŽIVOT IGELITKY“
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Prezentace – výklad učiva
Netradiční zdroje elektrické energie
P2 MARKETINGOVÉ PROSTŘEDÍ
Název školy: Základní škola Městec Králové
Znečištění ovzduší Obr. 1
Období: leden až květen 2012
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Chemie pro 9.ročník zš Mgr. Iveta Ortová
FEBA-European Federation of Food Banks
VY_32_INOVACE_06_Prvouka_19_3. ročník_Nebezpečný odpad
2. P marketingového mixu Cena. 2. P marketingového mixu Cena.
EU_32_sada 2_13_PV_Kartografie_Duch
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název vzdělávacího materiálu Vzduch
Spolek Odpady Olomouckého kraje, z. s. Konference samospráv Olomouc 21
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Název školy: Základní škola J. E. Purkyně a Základní umělecká škola
Nová metodika emisní bilance malých zdrojů znečiš. ovzduší
POH Středočeského kraje
Seminář k tématice: Nevyjmenované zdroje a odpojování od CZT
Zpráva ČR o implementaci směrnice 1999/13/ES o používání organických rozpouštědel. Radostovice
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak. Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak.
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
AktuálnĚ z odpadů a oběhového hospodářství z pohledu MŽP
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Josef Bernard, Renata Mikešová
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
hájí právo dýchat čistý vzduch
Základní pojmy.
Transkript prezentace:

Jsou lepší skládky nebo spalovny komunálního odpadu?

v některých zemích upřednostňováno spalování (Belgie, Dánsko, Lucembursko, Řecko), jinde skládkování nerecyklovatelných odpadů na celém světě stoupající tendence produkce odpadů problém najít pro skládky, ale i spalovny místo -> odpor obyvatel oboje (skládkování i spalování) má své výhody i nevýhody

Skládky Nevýhody: obrovská náročnost na prostor (zabírání půdy a vytváření v krajině „mrtvých území“) emise CH 4, jehož klimatický vliv je řádově větší než u CO 2 nebezpečí kontaminace spodních vod a půdy (hrozba průsaku) hygienické problémy (zápach, hmyz, hlodavci,…) úlet lehkých odpadků (plasty, papír) neupravený odpad podléhá řadě chemických procesů -> z dlouhodobého hlediska riziko hrozba požáru a následný únik škodlivin do ovzduší

Skládky Výhody: velmi nízké náklady na vybudování i provoz (zatím stále nejlevnější způsob likvidace KO) plošná dostupnost na velkých skládkách energetické využití CH 4

Spalovny Nevýhody: Vysoké náklady na provoz Spalovny samotné Zpracovatelé odpadu Spalovny se snaží získat odpad – spálení odpadů, které by se pálit nemusely Mobilizace látek obsažených v odpadech a riziko jejich úniku do prostředí: Oxid uhličitý Chlorovodík, fluorovodík, oxid siřičitý Další škodlivé látky (dioxiny, halogenové látky) Produkce kalů obsahujících těžké kovy Moderní spalovny (např. v Liberci) umí těžké kovy „recyklovat“. Malá dostupnost - v ČR pouze 3 spalovny komunálního odpadu

Spalovny Výhody: Rychlost likvidace odpadů Odstranění některých nebezpečných vlastností odpadů Redukce hmotnosti a objemu odpadů (80-90%) Využití tepelné energie vzniklé při spalování Využití vzniklé škváry např. ve stavebnictví (Riziko kontaminace nebezpečnými látkami) Lokalizace zdrojů znečištění – možnost zabránění úniku nebezpečných látek do okolí Přísně nastavené limity pro spaliny, časté kontroly… Limity podle Směrnice EU 76/2000, o spalování odpadů, a Nařízení vlády č. 352/2002 (střední a malé zdroje znečišťování – do 50 MW). Hodnoty jsou přepočteny na 11% O2, uvedeny v mg/m3 (kromě PCDD/PCDF) a vztaženy na suchý plyn při normálních stavových podmínkách (273 K, 1013 mbar). (Zdroj: EIC, s. r. o.)

Spalovny komunálního odpadu v ČR Trendy Upřednostnění stavění spaloven Švýcarsko – od r zákaz stavění nových skládek KO Ve Švýcarsku funguje 30 spaloven komunálního odpadu Produkce energie Spalovna v Liberci – turbína o výkonu 2,5 MW (až MWh / rok) Polovina na provoz spalovny Zbytek kryje spotřebu cca 3000 domácností Produkce tepla pro domácnosti (cca GJ / rok) Pokryje spotřebu cca domácností

RokPočet skládekKapacita (m 3 ) Největší skládka odpadu v ČR se nachází v Benátkách nad Jizerou (firma AVE). Je zde uloženo m 3 odpadu a průměrný roční návoz činí zhruba tun.

Z pohledu odpadářských firem: „Je pro vaši firmu výhodnější spalování či skládkování KO?“ Papkov s. r. o. (Marius Pedersen Group a. s.) – „No, to je těžké, samozřejmě hlavní roli hraje cena. Poplatky za likvidaci ve spalovnách jsou výrazně vyšší, ale také záleží na dojezdové vzdálenosti. Aby firma prosperovala, musí získaný odpad efektivně prodat, což znamená zlikvidovat za co nejnižší ceny.“ (Jiří Kubrycht, ředitel společnosti) TS města a. s. Bystřice nad Pernštejnem – „Určitě skládkování a to hned ze dvou důvodů. Cena na skládce Bukov, kam odpad vozíme je nižší a dojezdová vzdálenost je pouhých 12 km. Jediná nejbližší spalovna KO je v 60 km vzdáleném Brně, takže odpady do spalovny vůbec nevozíme.“ (Ludvík Šikula, vedoucí střediska odpady)