Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0811 Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_09 Název materiáluTání a tuhnutí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Advertisements

TUHNUTÍ. TÁNÍ – opakování a) Je přeměna pevné látky na látku kapalnou. b) Probíhá při teplotě tání (u krystalické látky). c) Těleso teplo přijímá. d)
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_13 Název materiáluLaser AutorMgr.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_12 Název materiáluSublimace.
VAR. - je způsob vypařování, při kterém se kapalina přeměňuje na plyn v celém objemu (nevypařuje se jen na povrchu) - nastává při teplotě varu t v – v.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_42_16 Název materiáluPráce plynu.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_42_01 Název materiáluTeplota.
F YZIKÁLNÍ VELIČINA - HUSTOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_03 Název materiáluSložení.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_02 Název materiáluDeformace.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Vypařování Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkOsmý - tercie Stručný.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_42_11 Název materiáluStavová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Změny skupenství látky TÉMATICKÝ CELEK:
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku.Slouží k naučení nového učiva. Žák na základě dvou pokusů vyjádří závěry týkající se tání látky.Žák se.
Var Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 2. Teplotní stupnice - převody, teplo a 1. termodynamický zákon Název.
Z MĚNY SKUPENSTVÍ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_10 Název materiáluVypařování.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Ing.Mirjam Civínová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10C_18_Tlak_plynu_z_hlediska_molekulové_.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_43_13 Název materiáluOstatní.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_20 Název materiáluSlučování.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ látka složená s týchž částic se může vyskytovat ve skupenství pevném, kapalném a plynném skupenství látky se liší vzdálenostmi mezi částicemi.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_08 Název materiáluTeplotní.
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
V LASTNOSTI KAPALIN Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Deformace tělesa Mgr. Kamil Kučera.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-14
Změny skupenství látky
Tání a tuhnutí Tání je děj, při kterém se pevná látka mění v kapalinu.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera.
Elektřina VY_32_INOVACE_05-29 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Tání pevné látky Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
TÁNÍ.
Skupenské teplo tání (tuhnutí)
1. Základy termiky, teplo, teplota, vnitřní energie
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_
Teplo.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_TANI_A_TUHNUTI_LATEK Název materiálu:
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Výpočet tepla VY_32_INOVACE_20_Výpočet tepla Autor: Pavlína Čermáková
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
Změny skupenství Výpar, var, kapalnění
Měrná tepelná kapacita látky
Změny skupenství Tání a tuhnutí
zpracovaný v rámci projektu
Kde najdu informaci o teplotě tání a varu různých látek?
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
Vzájemné silové působení těles
VLASTNOSTI KAPALIN
Atomy a molekuly Z čeho jsou složeny látky?
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Změny skupenství látek
Molekulová fyzika Sytá pára.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Základní pojmy.
Transkript prezentace:

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_09 Název materiáluTání a tuhnutí AutorMgr. Petr Lintner Tematická oblastFyzika Tematický okruhMolekulová fyzika a termika Ročník2 Datum tvorbyúnor 2014 Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

Tání a tuhnutí

Tání pevné látky Přechod látky z pevného skupenství do kapalného. U krystalických látek nastává tání při určité teplotě, kterou nazýváme teplota tání, značíme t t. Teploty tání některých látek jsou uvedeny ve fyzikálních tabulkách (např. led 0 °C, etanol -115 °C, rtuť -38,8 °C, olovo 327 °C, železo °C, wolfram °C). Pevné amorfní látky (např. sklo, asfalt, vosk, sádlo) nemají určitou teplotu tání – při zahřívání postupně měknou, až se přemění na kapalinu.

Tání pevné látky Během tání pevné látky se teplota soustavy pevného a kapalného skupenství nemění a je rovna teplotě tání. Veškeré teplo dodávaná soustavě je při tání spotřebováno na rozrušení krystalové mřížky. Při teplotě tání je vnitřní energie roztaveného tělesa větší než vnitřní energie téhož tělesa v krystalickém stavu při téže teplotě (zvětší se střední potenciální energie částic). Při dodávání tepla se bude teplota soustavy zvyšovat až poté, co všechna látka roztaje.

Přijímaní tepla krystalickou a amorfní látkou Tání krystalické látky probíhá za stálé teploty. Teplota se začne zvyšovat až se veškerá látka přemění na kapalné skupenství. Skupenství se mění skokově. Amorfní látka postupně měkne, až se přemění na kapalinu. Teplota se průběžně neustále zvyšuje. Skupenství se mění pozvolně.

Teplo, které přijme pevné těleso již zahřáté na teplotu tání, aby se přeměnilo na kapalinu téže teploty, se nazývá skupenské teplo tání L t. Přitom předpokládáme, že nenastávají jiné přeměny energie a že tlak nad tající látkou je stálý. Skupenské teplo tání vztažené na 1 kg určité látky se nazývá měrné skupenské teplo tání látky l t. Hlavní jednotkou měrného skupenského tepla tání je joule na kilogram (J·kg -1 ).

Hodnoty měrného skupenského tepla tání některých látek jsou uvedeny ve fyzikálních tabulkách. Vybrané hodnoty l t : Látkaledetanololovocínstříbroměďželezohliník l t (kJ·kg -1 )

Tuhnutí, krystalizace Přechod látky z kapalného skupenství do pevného. Vzniká-li krystalická látka, jev nazýváme krystalizace. Pro chemicky čisté látky probíhá krystalizace za stálé teploty tuhnutí, která je rovna teplotě tání dané látky. Při tuhnutí kapalina odevzdává svému okolí skupenské teplo tuhnutí, které je rovno skupenskému teplu tání pevného tělesa z téže látky a stejné hmotnosti.

Při dosažení teploty tuhnutí se v kapalině začnou vytvářet krystalizační jádra, k nimž se v pravidelném uspořádání připojují další částice. V kapalině tak vzniká soustava volně pohyblivých krystalků nepravidelného tvaru, které postupně narůstají. Tímto způsobem vzniká polykrystalická látka. Vytvoří-li se v kapalině pouze jedno krystalizační jádro, vzniká monokrystal.

Změna objemu těles při tání a tuhnutí Většina látek při tání zvětšuje svůj objem (např. olovo o 3,4 %). Pouze některé látky (led, antimon, bismut, germanium a některé slitiny) při tání svůj objem zmenšují. U ledu tato změna činí přibližně 9 %. Tato vlastnost ledu vyplývá z toho, že pravidelné uspořádání molekul vody v krystalové mřížce ledu je prostorově náročnější než neuspořádané rozložení molekul v kapalné vodě – pro vznik vodíkové vazby je nutné aby molekuly vody byly vůči sobě natočeny určitým způsobem a aby jejich vzájemná vzdálenost měla určitou hodnotu, která je větší než střední vzdálenost mezi molekulami kapalné vody.

Molekulová struktura kapalné vody a ledu [1]

Závislost teploty tání na vnějším tlaku Teplota tání krystalické látky závisí na okolním tlaku. U látek, u kterých při jejich tání dochází k zvětšení objemu, roste při zvýšení tlaku i teplota tání. Je-li tání látky doprovázeno zmenšením objemu, pak teplota tání se zvýšením tlaku klesá. U ledu způsobuje zvýšení tlaku o 100 kPa pokles teploty tání o 7,5 mK.

Otázky a úkoly: 1.Voda o teplotě 0 °C je ve dvou nádobách. Jedna nádoba je obalena ledem o teplotě 0 °C, druhá je ponořena do vody o teplotě 0 °C. Utvoří se v některé nádobě led? 2.Jak se změní hustota látek při tání a tuhnutí? 3.Popište význam zvětšení objemu při tuhnutí vody v přírodě. 4.Uveďte příklady z praxe, kde je třeba počítat se zvětšení objemu při tuhnutí vody.

Použité zdroje: BARTUŠKA, Karel. Fyzika pro gymnázia: Molekulová fyzika a termika. 2. vyd. Praha: Prometheus, 1994, 254 s. ISBN SVOBODA, Emanuel aj. Přehled středoškolské fyziky. 4. upravené vydání. Praha: Prometheus, s. ISBN Použité obrázky: [1] Edinformatics - Education for the Information Age. [online]. [cit ]. Dostupný na