Operační program Životní prostředí. Finanční rámec OPŽP 2,6 mld. €

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Martin Kubica Náměstek SFŽP ČR.
Advertisements

Dotace poskytované přes MAS Šipka. IROP - DOPRAVA Opatření:  Telematika – 1 mil. Kč  Cyklo, in-line a pěší stezky a trasy – 6,4 mil. Kč  Bezpečnost.
Programy prevence před povodněmi v gesci Ministerstva zemědělství.
zelená linka: Možnosti financování krajinné architektury z programů v gesci MŽP Agentura ochrany přírody a krajiny.
Středoevropské centrum pro vytváření a realizaci inovovaných technicko-ekonomických studijních programů Registrační číslo CZ.1.07/2.2.00/ Tento.
24/09/2016 REFORMA ZEMĚDĚLSKÉ POLITIKY „ Vláda bude usilovat o vyvážený rozvoj venkova s cílem podpory zaměstnanosti a podnikání, zejména s využitím evropských.
zelená linka: Operační program Životní prostředí Prioritní osa 1, Specifický cíl 1.1; 1.2.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Stav legislativy OH a plnění Programu předcházení vzniku odpadů Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Konference „Předcházení vzniku.
Resort životního prostředí a zemědělství -Dotační politika -Činnosti resortu.
Regionální stálá konference pro území Jihomoravského kraje Pracovní skupina pro životní prostředí Brno,
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_20_Péče a ochrana ŽP Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 20 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
Nástroje dotační politiky MŽP k ochraně půdy Ing. Jiří Klápště Odbor obecné ochrany přírody a krajiny MŽP.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Páteřní infrastruktura Liberec mobilita, energetika, ICT, sítě ŽP Východiska, priority.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
Protipovodňová opatření vč. možnosti vyvlastňování Přehrady a povodně - možnosti regulace seminář Senát PČR 29. října 2013, Praha Král Miroslav.
Regionální poradenské a informační místo (dále jen „RPIM2“) sídlo Hradec Králové Nový Pivovar, Soukenická 54.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
Operační program Životní prostředí Nezbytné zaklínadlo Operační program musí přispívat a být v souladu se strategii EU - inteligentní a udržitelný.
Ing. Jaroslav Kořínek – výkonný ředitel společnosti KIC Odpady a.s. KRAJSKÉ INTEGROVANÉ CENTRUM NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍMI ODPADY v MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI.
Studie možného VD Hanušovice Generel LAPV Strana 2 Proč byl Generel LAPV pořízen: za posledních 50 let se postupně zvyšuje průměrná roční.
Diplomové práce pro CE WOOD a) Bilance toku materiálu pilařského provozu b) Závislost kvality vstupní suroviny na kvalitu výstupních produktů pilařského.
Jak přistupovat k inovačním možnostem s dotacemi Richard Lev Ředitel odboru Projektového poradenství Mob:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Hana Matoušková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 7. Odpadní vody a čistírny odpadních vod Název sady: Základy ekologie.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR STAV REALIZACE ENERGETICKY ÚSPORNÉHO.
Zelená stuha Možnosti financování projektů obcí MŽP.
ZÁKLADNÍ HLEDISKA A CÍLE PŘI ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
PROJEKT ISTI INFORMAČNÍ SYSTÉM TECHNICKÉ INFRASTRUKTURY VEŘEJNÉ SPRÁVY
Inovace jako nedílná součást programů financovaných z ESIF
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Operační programy Životní prostředí a Doprava
Mezinárodní vzdělávací projekt TESEUS
Programový rámec: Integrovaný regionální operační program
Aktuální témata v oblasti Evropských strukturálních a investičních fondů JUDr. Olga Letáčková, náměstkyně pro řízení sekce koordinace evropských fondů.
SMĚRNICE 2000/60/ES Evropského parlamentu a Rady z 23
Operační program životní prostředí (OPŽP)
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Znečištění ovzduší Obr. 1
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Odpovědnost za poškození životního prostředí
Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí
OPŽP PO 4 - Ochrana a péče o přírodu a krajinu
Katedra biologie, PdF MU, Poříčí 7, , Brno
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Pozemkové úpravy.
Koncepce rozvoje cyklistické dopravy v Olomouckém kraji
Výukový materiál VY_52_INOVACE_32_OCHRANA PŮDY
Nová Zelená úsporám - podpora obnovitelných zdrojů energie a úspor energie Infotherma Ostrava 22. ledna 2018 Ing. Lukáš Minařík Odbor energetiky a.
POH Středočeského kraje
Školení – představitelé příspěvkových organizací
potenciál úspor KSE v období dle cílů EU
Vytváření podmínek pro podporu populací vranky obecné (Cottus gobio) v EVL Krkonoše Přednášející : Jiří KŘESINA.
Svaz měst a obcí RNDr. Ivo Šanc Stakeholder Meeting, Praha,
III. etapa programu Podpora prevence před povodněmi Ministerstva zemědělství RNDr. Pavel Punčochář, CSc., vrchní ředitel sekce vodního hospodářství.
DRUHOVÁ ROZMANITOST …neboli biodiverzita. Vztahy mezi druhy jsou důležité viz. potravní řetězec. Vyhynutím některého druhu se přeruší. Červená kniha ohrožených.
Dotační programy odboru životního prostředí v roce 2019
Národní akční plán čisté mobility
Aktuální informace k dotačním titulům MŽP
PŘÍLEŽITOSTI NOVÉ KRAJINY
Energetický management budov
OP ŽP PO 4 - Ochrana a péče o přírodu a krajinu
Dotace z OPŽP na povodňovou ochranu, hospodaření se srážkovou vodou a preventivní protipovodňová opatření.
Národní akční plán adaptace na změnu klimatu
Vývoj prostorové struktury sídel a komunikací Příklad využití starých map a nástrojů GIS Geografické aspekty středoevropského prostoru Brno,
Transkript prezentace:

Operační program Životní prostředí

Finanční rámec OPŽP 2,6 mld. €

Operační program Životní prostředí PRIORITNÍ OSA 1: Zlepšování kvality vody a snižování rizika povodní SC 1.1 Snížit množství vypouštěného znečištění do povrchových i podzemních vod z komunálních zdrojů a vnos znečišťujících látek do povrchových a podzemních vod –výstavba kanalizace za předpokladu existence vyhovující čistírny odpadních vod v aglomeraci, výstavba kanalizace za předpokladu související výstavby, modernizace a intenzifikace čistírny odpadních vod včetně decentralizovaných řešení likvidace odpadních vod, –odstraňování příčin nadměrného zatížení povrchových vod živinami (eutrofizace vod), –výstavba, modernizace a intenzifikace čistíren odpadních vod. Výzva: příjem žádostí do 5. ledna 2016 SC 1.2 Zajistit dodávky pitné vody v odpovídající jakosti a množství –výstavba a modernizace úpraven vody a zvyšování kvality zdrojů pitné vody, –výstavba, a dostavba přivaděčů a rozvodných sítí pitné vody včetně souvisejících objektů sloužících veřejné potřebě. Výzva: příjem žádostí do 5. ledna 2016

Operační program Životní prostředí PRIORITNÍ OSA 1: Zlepšování kvality vody a snižování rizika povodní SC 1.3 Zajistit povodňovou ochranu intravilánu –zprůtočnění nebo zvýšení retenčního potenciálu koryt vodních toků a přilehlých niv, zlepšení přirozených rozlivů, –hospodaření se srážkovými vodami v intravilánu a jejich další využití namísto jejich urychleného odvádění kanalizací do toků, –obnovení, výstavba a rekonstrukce, případně modernizace vodních děl sloužící povodňové ochraně, –stabilizování a sanace svahových nestabilit ohrožujících zdraví, majetek a bezpečnost vyplývajících z „Registru svahových nestabilit“. Výzva: příjem žádostí do 13. listopadu 2015 SC 1.4 Podpořit preventivní protipovodňová opatření –analýza odtokových poměrů včetně návrhů možných protipovodňových opatření, –budování, rozšíření a zkvalitnění varovných, hlásných, předpovědních a výstražných systémů na lokální i celostátní úrovni, digitální povodňové plány. Výzva: příjem žádostí do 13. listopadu 2015

Operační program Životní prostředí PRIORITNÍ OSA 2: Zlepšování kvality ovzduší v lidských sídlech SC 2.1 Snížit emise z lokálního vytápění domácností podílející se na expozici obyvatelstva nadlimitním koncentracím znečišťujících látek –náhrada stávajících stacionárních spalovacích zdrojů v domácnostech –tzv. kotlíkové dotace zprostředkovávané kraji SC2.2 Snížit emise stacionárních zdrojů podílející se na expozici obyvatelstva nadlimitním koncentracím znečišťujících látek –náhrada a rekonstrukce stávajících stacionárních zdrojů znečišťování, –pořízení technologií a změny technologických postupů vedoucí ke snížení emisí znečišťujících látek nebo ke snížení úrovně znečištění ovzduší. Výzva: příjem žádostí do 13. listopadu 2015 SC 2.3 Zlepšit systém sledování, hodnocení a předpovídání vývoje kvality ovzduší a souvisejících meteorologických aspektů –výstavba a obnova systémů sledování kvality ovzduší –výstavba a rozvoj infrastruktury pro správu, zpracování a hodnocení dat ze systémů sledování kvality ovzduší a počasí –pořízení a rozvoj systémů pro identifikaci zdrojů znečišťování ovzduší –pořízení systému pro zveřejňování výsledků sledování, hodnocení a předpovídání vývoje kvality ovzduší a počasí Výzva (průběžná, nesoutěžní): příjem žádostí do 14. října 2016

Operační program Životní prostředí PRIORITNÍ OSA 3: Odpady a materiálové toky, ekologické zátěže a rizika SC 3.1 Prevence vzniku odpadů –Předcházení vzniku průmyslového i komunálního odpadu Není vyhlášena výzva SC 3.2 Zvýšit podíl materiálového a energetického využití odpadů –výstavba a modernizace zařízení pro sběr, třídění, úpravu, materiálové a energetické využití odpadů, pro nakládání s nebezpečnými odpady Výzvy: příjem žádostí do 13. listopadu 2015 (zařízení pro sběr, třídění, úpravu a materiálové využití odpadů) / 5. ledna 2016 (projekty bioplynových stanic) SC 3.3 Rekultivovat staré skládky –rekultivace starých skládek technicky nezabezpečených Výzva: příjem žádostí do 5. ledna 2016 SC 3.4 Dokončit inventarizaci a odstranit ekologické zátěže –inventarizace kontaminovaných a potenciálně kontaminovaných míst, realizace průzkumů, sanace Výzvy: příjem žádostí do 13. listopadu 2015 (průzkumné práce, sanace) / 5. ledna 2016 (inventarizace) SC 3.5 Snížit environmentální rizika a rozvíjet systémy jejich řízení –náhrada nebo rekonstrukce zařízení, (stacionární technické nebo technologické jednotky, ve které je nebezpečná chemická látka vyráběna, zpracovávána, používána, přepravována nebo skladována) s cílem zvýšení bezpečnosti provozu, snížení míry rizika –vytvoření expertních center REACH a center prevence rizik Výzva: příjem žádostí do 14. října 2016

Operační program Životní prostředí PRIORITNÍ OSA 4: Ochrana a péče o přírodu a krajinu SC 4.1: Zajistit příznivý stav předmětu ochrany národně významných chráněných území –Zajišťování péče o NP, CHKO, NPR, NPP a lokality soustavy Natura 2000 –sběr informací, tvorba informačních a technických nástrojů a podkladů pro zajištění ochrany a péče Výzva: příjem žádostí do 31. prosince 2016 SC 4.2: Posílit biodiverzitu –péče o vzácné druhy (ve volné krajině i urbanizovaném prostředí) a jejich biotopy vč. obnovy a tvorby těchto biotopů, –péče o cenná stanoviště a jejich obnova a tvorba –prevence šíření a omezování výskytu invazních druhů –předcházení, minimalizace a náprava škod způsobených zvláště chráněnými druhy živočichů na majetku

Operační program Životní prostředí PRIORITNÍ OSA 4: Ochrana a péče o přírodu a krajinu SC 4.3: Posílit přirozené funkce krajiny –zprůchodnění migračních bariér Výzva: příjem žádostí do 31. prosince 2016 –vytváření, regenerace či posílení funkčnosti krajinných prvků a struktur –revitalizace a podpora samovolné renaturace vodních toků a niv, obnova ekostabilizačních funkcí vodních a na vodu vázaných ekosystémů, Výzva: příjem žádostí do 31. prosince 2016 –zlepšování druhové, věkové a prostorové struktury lesů –realizace přírodě blízkých opatření vyplývajících z komplexních studií cílených na zpomalení povrchového odtoku vody, protierozní ochranu, a adaptaci na změnu klimatu. SC 4.4: Zlepšit kvalitu prostředí v sídlech –revitalizace funkčních ploch a prvků sídelní zeleně

Operační program Životní prostředí PRIORITNÍ OSA 5: Energetické úspory SC 5.1: Snížit energetickou náročnost veřejných budov a zvýšit využití obnovitelných zdrojů energie –snižování spotřeby energie zlepšením tepelně technických vlastností obvodových konstrukcí budov, –realizace technologií na využití odpadního tepla, –realizace nízkoemisních a obnovitelných zdrojů tepla. Aktuálně není vyhlášena výzva (plánována na listopad) SC 5.2: Dosáhnout vysokého energetického standardu nových veřejných budov –vícenáklady na dosažení standardu budovy s téměř nulovou spotřebou a pasivního energetického standardu Výzva: příjem žádostí do 14. října 2016

Děkuji za pozornost téma „Evropská unie“