VY__III/2__INOVACE__214 FYZIKA. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM 25. 11. 2012 Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vodní elektrárny Jakub Karpíšek 7. B 13 let ZŠ a MŠ Tasovice 374
Advertisements

Voda a Energie Tereza Králíková 12 let Třída 6. A ZŠ a MŠ Tasovice
Vodní elektrárny Marek Mik.
vypracovala: Monika Čápová, Michaela Modrová
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 6_3_ZMP_9 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 3. Ročník Anotace Česká.
Přečerpávací elektrárna
Vodní elektrárny -V České republice se nacházejí v povodí Labe,Vltavy,Odry,Ohře a Moravy. -Jednu z prvních vodních elektráren postavil T.A.Edison roku.
Vypracovala Darina Krajská
zpracovaly: Alice Dortová,Markéta Nováková,Tereza Fabrigerová
VODNÍ ELEKTRÁRNY.
VODA A ENERGIE František Čermák 13 let Zdeněk Hrubý 13 let 8
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s Jihomoravským krajem,
Voda a energie.
Ch_109_Energie_Vodní energie
Vodní energie Holeček Václav, Mikšátko Honza, Dočekal Petr, Šebestová Kristýna, Valentová Kristýna.
Voda - Nezbytná podmínka života na Zemi
Vodní Elektrárna.
jsem váš průvodce prezentací –
Energetika.
VODNÍ ENERGIE.
Česká republika: Přehrady Hospodářský zeměpis
Vodní energie Aleš Sekal.
Tato prezentace byla vytvořena
Vodní nádrže.
Identifikátor materiálu: EU
Ch_109_Energie_Vodní energie
Přírodní zdroje Česka Anotace
Vodní Elektrárny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s částí Českomoravské vrchoviny,
Vodní elektrárny.
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
Elektrárny VY_32_INOVACE_2A_17 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
VY__III/2__INOVACE__213 FYZIKA Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
FYZIKA VY__III/2__INOVACE__216. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 7. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
Vodní elektrárny. Vypracovala: Veronika Prokešová, 15 let, třída 9.A a Jana Máčková, 15. let, třída 9.B ZŠ Chomutov, ak.Heyrovského Ak.Heyrovského 4539.
FYZIKA VY__III/2__ INOVACE__208. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy7. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
+. Adam Mach 12 let, 7.A Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
VY __III/2__ INOVACE __237. Autor DUMAlena Kopřivová Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy6. ročník základní školy praktické ŠVP„Učíme.
VY__III/2__INOVACE__203 FYZIKA. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
9.B, 15 let Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
VODSTVO ČR Vodopády, jezera, rybníky a přehrady na území Česka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Graclík. Dostupné.
Voda - zdroj energie Vypracoval: Radovan Rečka Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum.
VY__III/2__INOVACE __215 FYZIKA. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 7. – 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
Váza ze sklenice od kávy
VY__III/2__INOVACE__210 FYZIKA SPEKTRUM BAREV.
Vodopády, jezera, rybníky a přehrady na území Česka
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
VY__III/2__INOVACE__198 Pracovní činnosti Ubrousková technika 1.
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
VY__III/2__INOVACE__194 Pracovní činnosti KYTIČKY Z PAPÍRU.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY__III/2__INOVACE__206 FYZIKA METEOROID METEOR METEORIT.
Mgr. Jindřich Láska, s využitím publikace internetových stránek
VY__III/2__INOVACE__192 Pracovní činnosti Tea Bag Folding Kytička.
VY__III/2__INOVACE__205 FYZIKA MĚSÍC.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
VY__III/2__INOVACE__06 Český jazyk PŘÍDAVNÁ JMÉNA.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ / /21
VY__III/2__INOVACE__207 FYZIKA Tepelná elektrárna.
Bez vody by nebyl život na Zemi
VY__ III/2__INOVACE__201 FYZIKA MAGNETY
Přehled velkých vodních elektráren
VY__III/2__INOVACE__144 Geometrické tvary.
Druhy elektráren Výroba a přenos elektrické energie Název školy
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
VY__III/2__INOVACE__196 Pracovní činnosti Stromeček z korálků.
POVRCH EVROPY – POHOŘÍ A NÍŽINY
VY__III/ 2__INOVACE__199 Pracovní činnosti Window color - MANDALA.
Transkript prezentace:

VY__III/2__INOVACE__214 FYZIKA

Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme se pro život“, č.j. 580/07, RVP pro ZV, příloha pro LMP Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací oborČlověk a příroda Vyučovací předmět Fyzika Téma (klíčová slova) Voda, elektrárna, mlýn, turbína, generátor, malá vodní, přečerpávací, výhody, nevýhody Očekávaný výstup Žák se dozví, na jaké skupiny rozdělujeme vodní elektrárny, na jakém principu vodní elektrárna funguje, jaké jsou výhody a nevýhody vodních elektráren. Druh učebního materiálu Prezentace PowerPoint Anotace (popis způsobu použití) Žák sleduje prezentaci učitele předváděnou na interaktivní tabuli, poslouchá výklad, zapojuje se do diskuse, odpovídá na otázky související s prezentací. Žákům lze prezentaci přeposlat na jednotlivé počítače na jejich školní y. Velikost2,79 MB

Historie vodních elektráren Energie vody se v minulosti využívala: k mletí obilí k mechanickému pohonu pil, hamrů k výrobě elektrické energie.

První vodní elektrárna V roce 1882 postavil první vodní elektrárnu T. A. Edison v Appletonu a krátce nato pod Niagarskými vodopády. Nejstarší hydroelektrárna u nás byla postavena v podskalském mlýně u Písku, kde vodní kolo pohánělo tři dynama. V Praze existovaly na počátku 20. století dvě vodní elektrárny na Těšnově a na Štvanici.

Vodní elektrárna na řece Niagara

Nejstarší vodní elektrárna vybudovaná v roce 1888 v Písku

Jak funguje vodní elektrárna? VODA – TURBÍNA – GENERÁTOR – ELEKTRICKÁ ENERGIE Voda přitéká přívodním kanálem - roztáčí turbínu, která je na společné hřídeli s generátorem. V generátoru se indukuje elektrická energie.

Rozdělení vodních elektráren: Malé vodní elektrárny Přečerpávací vodní elektrárna Vodní elektrárny Přílivové elektrárny

Malá vodní elektrárna Vodní elektrárna s výkonem maximálně 10 MW. Budují se v místě bývalých mlýnů a jezů. Zdymadlo Hořín

Vodní elektrárna - průřez A - hladina vody B – budova elektrárny C - turbína D - generátor F – přívodní kanál G - transformátor H - odtok E - česle

Orlík Většina velkých vodních elektráren se nachází na toku Vltavy, kde tvoří kaskádový systém Vltavskou kaskádu. Další vodní elektrárny se nachází na tocích Labe, Dyje a Moravy.

Přečerpávací vodní elektrárny  Je to soustava dvou nádrží.  Voda vypouštěná spádem z horní nádrže, vyrábí elektrický proud v době její největší potřeby.  Mimo špičku se při využití tzv. levné elektřiny voda přečerpává z dolní nádrže zpět do horní.  Možnost připojení do elektrifikační sítě s plným výkonem za několik minut. Dlouhé Stráně

Přílivová vodní elektrárna k roztočení turbíny se využívá periodické opakování přílivu a odlivu existuje jenom omezený počet míst, kde je lze stavět, tzn. musí být vysoký rozdíl mezi přílivem a odlivem přílivové elektrárny nejsou masově využívány mají negativní dopad na ekologii krajiny

Výhody vodní elektrárny voda patří mezi obnovitelný zdroj – nelze ji vyčerpat její provoz minimálně znečišťuje prostředí ochrana území před povodněmi Přehradní jezera : - jsou zdrojem pitné vody - zásobárna vody pro průmysl a zemědělství - rekreační účely, rybolov - lodní doprava

Nevýhody vodní elektrárny u přehradních nádrží je nutné zatopit velké území, v úvahu musíme brát cenu výstavby a dobu než se přehrada postaví vodní elektrárny závisí na stabilním průtoku vody přehradní hráze a jezy brání běžnému lodnímu provozu na řece, je nutno vybudovat systém plavebních komor resp. zdymadel přehradní hráze a vyšší jezy brání tahu ryb, je nutno vybudovat systém cest pro ryby riziko havárie a zaplavení oblastí

Otázky na procvičení: K čemu se používaly vodní mlýny? Kdo první a kde postavil vodní elektrárnu? Kde byla postavená první hydroelektrárna na území ČR? Jaké druhy vodních elektráren znáš? Popiš podle obrázku funkci vodní elektrárny? Jaké jsou výhody vodní elektrárny? Jaké jsou nevýhody vodní elektrárny?

Použité zdroje informací: Šjů, [cit ]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: Hedges Kathryn, [cit ]. Dostupný pod licencí Tech4learning na WWW: Štrup Milan, [cit ]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: Romanov, [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: Kf, [cit ]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: T omia, [cit ]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: letters.svg&page=1 Groh Honza, [cit ]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: Beneš Karel, [cit ]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: Dani 7C3, [cit ]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: Sunking2, [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: Skotan, [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: