Nový občanský zákoník Závazkové právo Zánik závazků Část čtvrtá, Hlava I, Díl 7, § 1908-2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673
Advertisements

Interpretace práva Právní pomoc Závazkové vztahy Zajištění závazků
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
Doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc.
Občanské právo - zásady
Promlčení.
Typologie vztahů podle nového občanského zákoníku Pavla Menšíková Jana Rychtaříková.
Zánik závazků Právní charakteristika a způsoby zániku.
Zajištění a utvrzení dluhu
 VOS je společnost alespoň dvou osob  Týto osoby se účastní - na podnikání, - správě majetku a - ručení za dluhy  Společníci ručí za dluhy VOS společně.
JUDr. Lukáš Hlouch, Ph.D. Katedra práva ESF
Občanskoprávní minimum 2. část „Učíme se pro život“ Mgr. Tomáš Pavlů.
Závazkové právo Zánik závazků
Komanditní společnost
Smluvní právo I Non scholae, sed vitae discimus.. Učíme se ne pro školu ale pro život.. Seneca FEL ČVUT v Praze Právní aspekty podnikání Mgr. František.
Část 4 Hlava II, Díl 2, oddíl 5 NOZ §§
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
Změny, které přináší nový občanský zákoník do oblasti bankovnictví Bezuglova Natalia Kistanova Julia Nikiforov Nikita.
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
Základy soukromého práva přednáška VI. Zánik a zajištění závazků
Obchodně závazkové vztahy
Obchodní závazkové vztahy
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků.
Závazkové právo – obecná část
- Vztah ObchZ a ObčZ - Úvod do studia obchodních závazků - Druhy obchodů J. Kožiak.
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
Téma č. 3: SMLOUVY O DÍLO NA ZHOTOVENÍ STAVBY - SMLOUVA O DÍLO V OBČANSKÉM ZÁKONÍKU (OZ) Realizace staveb III. VERONIKA HYNKOVÁ ZS 2004.
Právní procesy.
Příklady OPH – P7, P8 Závazky (obecná část). Vznik závazků. Zánik závazků.
Hospodaření s majetkem obcí a krajů. Úvodem právní úprava obsažená v OZř a KZř je velmi kusá široký prostor pro uplatnění obecných předpisů (občanský.
PŘEDNÁŠKA Č. 8 NÁROKY Z PORUŠENÍ SMLOUVY (MIMO NÁHRADU ŠKODY)
1 Souběhy dluhů a plnění Právnické výpočty Adam Ptašnik 2006.
Autorské právo Licenční smlouva autorská JUDr. E. Kadlecová ZS 2011/12.
Výkon rozhodnutí – obecná část
1 Bankovní úvěrové analýzy Banky, úvěrové produkty Průběžný test 1 OtázkyJméno:……………………………………….Skupina:……………………………………. Datum:
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní vztahy Katedra práva.
Následky porušení smlouvy, odpovědnost za škodu a otázky s tím související v režimu CISG BO402Z Mezinárodní právo obchodní I (jaro 2007) Zdeněk Kapitán.
1 Částečná plnění Právnické výpočty Adam Ptašnik 2009.
Základy občanského práva – přednáška 4
SMLUVNÍ VZTAHY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Koupě. Kupní smlouva Kupní smlouvou se: prodávající zavazuje, že: kupujícímu odevzdá věc, která je předmětem koupě, a umožní mu nabýt vlastnické právo.
Nový občanský zákoník Závazkové právo – zajištění a utvrzení závazků Část čtvrtá, Hlava I, Díl 8, §
A její transpozice do českého práva.  Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2011/7/EU ze dne 16. února 2011 o postupu proti opožděným platbám v obchodních.
Pohledávky obcí 2015 Ing. Michal Obrusník. Pohledávka jako majetek obce § 38 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, uvádí základní povinnosti obcí při hospodaření.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Nový občanský zákoník Závazkové právo Změna závazků Část čtvrtá, Hlava I, Díl 6, §
Nový občanský zákoník Závazkové právo – obecná část Úvodní ustanovení Systém Základní pojmy Třídění závazků ©
Smlouvy podle obchodního zákoníku Zpracoval Ing. Jan Weiser.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Placení daní a daňová exekuce Michal Radvan. Základní termíny Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Daňový dlužník.
1 Úroky, splátky Právnické výpočty Adam Ptašnik 2009.
JUDr. Eva Dobrovolná. ZÁVAZKOVÉ PRÁVO obecná část.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP48 Název školy.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_20.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_16.
Změna a zánik závazků. Následky porušení obchodních závazků – vybraná témata Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
Soukromé pojišťovnické právo (pojistné právo) Dana Šramková.
Práva a povinnosti mezi manželi
Počáteční neplatnost mezinárodních smluv
Závazkové právo – zánik závazků
Závazkové právo Změna závazků
Základy pracovněprávních vztahů
Základy pracovněprávních vztahů
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
- Vztah ObchZ a ObčZ - Úvod do studia obchodních závazků - Druhy obchodů J. Kožiak.
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
§§ 516 – 543 obč. zákoníku §§ 1879 – 1907 NOZ
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
Zajištění závazků Pojem, funkce, druhy.
Transkript prezentace:

Nový občanský zákoník Závazkové právo Zánik závazků Část čtvrtá, Hlava I, Díl 7, §

Základní charakteristika Dosažení cíle závazků (splnění) Řešení neplnění závazků – ze zákona nebo – poskytnutím právního nástroje nápravy (remedies) Řešení změny okolností (objektivní hledisko) Řešení změny postoje strany (subj. hledisko)

Splnění - § 1908 n. Splněním se rozumí: – Splnění bezvadné (dlužník je povinen plnit řádně a včas - § 1908/1 Bezvadné: úplatné závazky: s vlastnostmi vymíněnými nebo obvyklými k použití podle účelu smlouvy, je-li straně znám; dispozitivní ust.:střední jakost - § 1915 – Splnění vadné - § 1916 zejm.: Předmět nemá stanovené nebo ujednané vlastnosti Dlužník neupozorní na vady, které se obvykle nevyskytují Dlužník výslovně ujistí (bez vad nebo užití k určitému účelu) Neoprávněně zcizená věc = následek vadného s.: splnění závazku + práva z vadného plnění

Vadné splnění Důsledky: – Vytknutí vady: (a) způsob (b) lhůta; zmeškání lhůty = vznik námitky opožděného vytknutí - zánik vymahatelnosti výjimka vědomé vady - § – Záruka za jakost (z ObchZ): Obsažená – ve smlouvě – v záručním listu – doba použitelnosti nebo trvanlivosti nebo záruční doba na obalu Předmět po určenou dobu – způsobilý k ujednanému účelu – podrží si ujednané vlastnosti – m

Vadné splnění – práva z vad Práva z vad: – Odstranitelná vada: Oprava nebo doplnění co chybí Přiměřená sleva z ceny – Neodstranitelná + nelze řádně užívat Odstoupení od smlouvy Přiměřená sleva z ceny – V každém případě ve lhůtě do 1 měsíce po základní lhůtě k uplatnění práv: náhrada účelně vynaložených nákladů při uplatnění práv – Uplatnění vylučuje domáhání se z titulu jiných práv (výjimka výslovná – náhrada následné škody)

Způsoby a techniky splnění (§ 1908 n.) Alternativní splnění - § (vyvr.domněnka:D; nevčasná volba-přechod práva volby) Plnění věci druhově určené - § 1929 (výběr věci vhodné pro účel) Poukázka (asignace) - § 1939 – 1948 o (Poukázka na cenné papíry-DOZ-není výsl. úprava) o Poukázka na řad - § 1946 (rubopis) o Poukázka na doručitele - § 1947 (poukázaný plní doručiteli poukázky) Kvitance - § (potvrzení o splnění dluhu) Dlužní úpis - § 1952 (potvrzení o existenci dluhu) Náhradní splnění do soudní úschovy - § 1953 (postup v ZZŘS; důvody na straně V)

Místo splnění - § 1954 – 1957 § 1954 K řádnému splnění se vyžaduje, aby byl dluh splněn ve stanoveném místě. Nelze-li místo plnění zjistit ze smlouvy, povahy závazku nebo z účelu plnění, plní se v místě stanoveném zákonem (viz § 1955) § 1955 (1) Nepeněžitý dluh plní dlužník v místě svého bydliště nebo sídla (odnosný). Peněžitý dluh plní dlužník v místě bydliště nebo sídla věřitele (donosný). (2) Vznikl-li závazek při provozu závodu (§ 502), plní se dluh v místě závodu. To platí obdobně, vznikl-li závazek při provozu provozovny. § 1956 Má-li být plněno u věřitele a změnil-li věřitel po uzavření smlouvy své bydliště nebo sídlo, popřípadě umístění závodu nebo provozovny, nese věřitel zvýšené náklady a zvýšené nebezpečí, které tím dlužníku vzniknou. § 1957 (1) Plní-li dlužník peněžitý dluh prostřednictvím poskytovatele platebních služeb, je dluh splněn připsáním peněžní částky na účet poskytovatele platebních služeb věřitele. (2) Plní-li dlužník peněžitý dluh poštovním poukazem, je dluh splněn a)připsáním peněžní částky na účet poskytovatele platebních služeb věřitele, je-li dluh plněn na účet, nebo b)vyplacením peněžní částky věřiteli v hotovosti.

Čas plnění I - § Čas plnění ujednán nebo jinak stanoven - § 1958/1 (bez vyzvání věřitele) Čas splnění nesjednán - § 1958 odst. 2 (věřitel požadovat ihned-dlužník plnit bez zbyt. odkladu) Terminologie určení času- § 1959 Dlužník oprávněn určit čas plnění - § 1960 (alt. facultas: určí soud) Lze určit čas ve prospěch strany.. - § (ne-li, ve prospěch obou, výj. povaha plnění) Fakturace a splatnost u vzájemného závazku - §1963n. Předčasné plnění - § 1967 (d. nemůže bez souhlasu v. odečíst úroky); ale: srov. § 2399 (úvěr – předčasné splacení – úrok jen od poskytnutí do vrácení)

Čas plnění II - § Prodlení dlužníka - § – Nenastává, je-li v prodlení věřitel – věřitel může: (a) vymáhat splnění nebo (b) odstoupit od smlouvy (§2001n.) – Peněžitý dluh – úrok z prodlení (smluvený - vl.nař. odkazující ust.; subjektivní princip: ne, není-li d. za prodlení odpovědný (?) – vl. nař. 142/1994 Sb. zrušeno - § 3080 bod 211 – nově nařízení vlády č. 351/2013 Sb., kterým se určuje výše úroků z prodlení a nákladů spojených s uplatněním pohledávky.. – Náhrada škody, není-li kryta úroky z prodlení – D. po dobu prodlení nese nebezpečí škody na věci

Čas plnění III - § Prodlení věřitele - § – Nepřijal-li řádně nabídnuté plnění – Neposkytl-li součinnost – Odstoupení od smlouvy – Nemůže nastat prodlení dlužníka – V. po dobu prodlení nese nebezpečí škody na věci Společná ustanovení o prodlení - § – Odstoupení jedné strany Při podstatném porušení po oznámení Při nepodstatném porušení po nesplnění dodat. přiměřené lhůty (poskytnuté výslovně i mlčky) Podstatné porušení viz § 2002/1 Fixní závazek - § Závazek zaniká počátkem prodlení; výj.: oznámení V. bez zbytečného odkladu, že trvá na splnění

Jiné způsoby zániku závazků - § Dohoda - § 1981 Při podstatné změně okolností se lze domáhat obnovení jednání o smlouvě - § 1765/1 – smlouva nezaniká sama o sobě Započtení - § Odstupné – § 1992 Splynutí - § Prominutí dluhu - § Výpověď - § Odstoupení od smlouvy - § Následná nemožnost plnění – Smrt dlužníka nebo věřitele - § 2009 Neuplatněním práva/prekluze - § 654 Uplynutím doby - § 603 Zrušením soudem – např. při podstatné změně okolností - § 1766, laesio enormis - § 1793n. aj.

Oddíl 2 Jiné způsoby zániku závazků II 1.Dohoda § 1981 Stranám je na vůli ujednat si zánik závazku, aniž bude zřízen závazek nový. 2. Započtení § 1982 (1)Dluží-li si strany vzájemně plnění stejného druhu, může každá z nich prohlásit vůči druhé straně, že svoji pohledávku započítává proti pohledávce druhé strany. 3. Odstupné – ujednání o zrušení zaplacením odstupného - zaplacením se závazek ruší s účinky odstoupení - nelze, bylo-li plněno (byť částečně)

Odd. 2 Jiné způsoby zániku závazků III 4. Splynutí - § právo s odpovídající povinností splynou v jedné osobě - neplatí pro právo V. a povinnost osoby poskytující zajištění (asi osobní) - platí v rozsahu podílu solidárního V. nebo D. 5. Prominutí dluhu - § jednostranný (adresovaný) úkon věřitele - též vydání kvitance nebo vrácením dlužního úpisu bez splnění (vydáním jednomu ze spoludl. na celý dluh – vyvr. domněnka prominutí všem) - vyvratitelná domněnka souhlasu D., neprojeví-li bez zbyt. odkladu nesouhlas - prominutí jednomu ze solid. spoludlužníků - zbavuje ostatní v rozsahu podílu propuštěného spoludlužníka (distributivní spravedlnost) - prominutí jedním ze solid. spoluvěřitelů – zbavuje dlužníka dluhu v rozsahu podílu tohoto spoluvěřitele -prominutí zajištění je bez vlivu na hlavní dluh; propuštění jednoho ze spoluručitelů – ostatním zůstávají jeho námitky

Odd. 2 Jiné způsoby zániku závazků IV 6. Výpověď - § dohoda stran nebo zákon - zánik uplynutím výpovědní doby, ne-li, účinností výpovědi - možnost vypovědět závazek na dobu neurčitou k nepřetržité nebo opak. činnosti: čtvrtletní výpověď ex lege - závazek bez vážného důvodu na dobu života nebo delší než 10 let: po 10 letech soudní zrušení - změna poměrů – soudní zrušení

Odd. 2 Jiné způsoby zániku záv. V 7. Odstoupení od smlouvy - § dohoda nebo zákon - při podstatném porušení (§ 2002/1 definice!): odstoupení bez zbyt. odkladu - též hrozí-li nepochybně porušení smlouvy podstatným způsobem a nedá-li na výzvu jistotu - volbu nelze změnit - lze odstoupit i později (§ 2003/2) - účinky zrušení závazku ex tunc (lze i zčásti); za podmínek § 2004/3 jen s účinky do budoucna -nejsou dotčena práva T v dobré víře -odstoupení se netýká: - práva na zaplacení smluvní pokuty (již existujícího) nebo - dospělého úroku z prodlení, - práva na náhradu škody ani - ujednání zavazující i po odstoupení (např. způsob řešení sporů) ani - zajištění dluhu.

Odd. 2 Jiné způsoby zániku závazků VI 8. Následná nemožnost plnění – § nikoli hospodářská nemožnost (obtíže nebo po určené době) - důkazní břemeno nemožnosti má dlužník - při zániku části plnění se uplatní hledisko účelnosti- významu pro V. - povinnost oznámení – jinak náhrada vzniklé škody 9. Smrt dlužníka nebo věřitele - § smrtí zaniká závazek při omezení na osobu D. nebo V.

Odd. 2 Jiné způs. zániku závazků VII 10. Neuplatněním práva/prekluze - § Uplynutím doby - § Zrušením soudem – např. při podstatné změně okolností - § 1766, laesio enormis - § 1793n. aj.