Zdravotnický asistent v praxi – zkušenosti z FNOL Bc. Martin Šamaj Jiřina Cahlíková, DiS. Světlana Fišarová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti s implementací zdravotnických asistentů v provozu
Advertisements

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Analýza fungování institutu dohod o výkonu pěstounské péče v ČR SocioFactor s.r.o.
MEZINÁRODNÍ KONFERENCE „ Zajištění dostupné a kvalitní zdravotní péče v kontextu dostatečného počtu zdravotníků v nemocnicích a v kontextu změny struktury.
Vykazování ošetřovatelské péče v pobytových zařízeních sociálních služeb 25. února 2015 Ing. Iva Merhautová, MBA.
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Redukce lůžek Existuje prostor pro redukci lůžek akutní péče?
Srpen 2013 Společné setkání Komunitní plánování v Děčíně Projekt „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně, CZ.1.04/3.1.03/ Listopad.
Spolupráce Odboru sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Karviné s poskytovateli sociálních služeb.
ZMĚNY ZÁKONA č.96/2004 Sb., o nelékařských zdravotnických povoláních Argumenty k podpoře zachování studia vybraných oborů na SZŠ a VOŠZ.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Dětské umění překonává hranice. Principy přeshraniční spolupráce projektu Možnost poskytnutí širší nabídky oborů i v případech, kdy by pro školu (samostatně)
Koncept úhrad v roce Výběr pojistného od roku 2012 Výběr pojistného za zaměstnance a osvč (2015  2016) + 7,4 mld. Kč Platba státu za státní pojištěnce.
C HARAKTERISTIKA ORGANIZACE školské zařízení zapsané v rejstříku škol poskytujeme zájmové a neformální vzdělání v pravidelné, příležitostné a táborové.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Výzkum efektivnosti fungování veřejné správy Interní grant VŠP Jihlava Měrtlová - Nečadová - Kovář.
Příloha č. 1 – specifikace předmětu plnění Řízení lidských zdrojů Procesy a nástroje VZ 2015.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Ministerstvo vnitra ČR, leden 2012 Centrální nákup v resortu MV.
Jihočeská univerzita V Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Katedra právních oborů, řízení a ekonomiky Kolegium děkana 2. června 2009.
Zkušenosti z inspekční činnosti ve školách s prvním stupněm Mgr. Miroslav Pospíšil, ČŠI Jihlava, leden 2011  hodnocení ŠVP  poznatky z inspekční činnosti.
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
Akreditační standardy SAK ČR pro nemocnice - I
Dokument KAP MSK - obsah
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Nástroje „POSPOLU“ Průvodce pro zaměstnavatele a publikace Kráčíme POSPOLU tipy a návod (metodika) pro praktickou závěrečnou zkoušku ve firmě u oborů.
Návrhy opatření na podporu slaďování rodinného a pracovního života
KVALITA – BEZPEČNOST - EFEKTIVITA
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Globální grant Operační program Rozvoj lidských zdrojů
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
Zvláštní příplatek pro sestry u lůžka pracující ve směnném provozu
První pomoc Bc. Kateřina Cuperová
STROJÍRENSKÝ DĚLNÍK Společnost MORA MORAVIA s.r.o. se sídlem
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Techniky práce s mentálně postiženými
DĚTI VĚZNĚNÝCH RODIČŮ Zkušenosti a plány Věznice Světlá nad Sázavou
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Dobrá praxe Krajského úřadu Jihomoravského kraje
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Moderní personalistika
Charakteristika primární péče
Odměňování zaměstnanců
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
MATEMATIKA Aritmetická posloupnost Příklady 2.
Obchodní plán projektu
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Setkání kariérových poradců
BASKETBAL DÍVKY
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
PORADA MANAGEMENTU NELÉKAŘSKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH POVOLÁNÍ (Porada hlavních sester) MZ ČR Praha.
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
PPP!!! VŠ - PARTNERSTVÍ PROJEKTOVÉHO PROSTŘEDÍ VYSOKÝCH ŠKOL
Kongresové centrum Nemocnice Na Homolce
Vyšší odborná škola ekonomická, sociální a zdravotnická, Obchodní akademie, Střední pedagogická škola a Střední zdravotnická škola, Most, příspěvková.
Podpora supervizorů a lektorů zajišťující odbornou praxi studentů FZS TUL ve zdravotnických zařízeních Institucionální plán TUL pro rok 2017 Cíl 2: Diverzifikace.
Platy a mzdy v sociálních službách Bc. Dagmar Žitníková, OSZSP ČR
Institucionální program pro veřejné vysoké školy pro rok 2017
KURÝR dlouhodobá brigáda
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Zkušenosti Gymnázia, Praha 5, Na Zatlance 11
SITUACE NA TRHU PRÁCE JIŘÍ KOLÁŘ,
Strategické řízení a plánování
Úvodní přednáška pro 1. ročník
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ.
Život bez střeva , Praha.
Tematické setkání KAP Olomouckého kraje
Personální zabezpečení SP
Příspěvek k činnosti v PSNDP
Transkript prezentace:

Zdravotnický asistent v praxi – zkušenosti z FNOL Bc. Martin Šamaj Jiřina Cahlíková, DiS. Světlana Fišarová

Zkušenosti ZA v praxi Pilotní projekt s implementací ZA do praxe – zahájen v září 2008 Pilotní pracoviště: III.IK – 39A, odd.s 26 lůžkovou kapacitou Od ledna 2009 – upraveno personální rozložení ZPBD, ZPOD na daném pracovišti dle níže uvedeného principu Od září 2009 – Onkologická klinika, Klinika plícních nemocí a tuberkulózy …

Činnost registrované všeobecné sestry Stanovování plánu péče u pacientů, hodnocení péče (popř.i odebírání anamnézy) Edukace ve speciálních oblastech Příprava a aplikace i.v.injekcí, infuzí, transfuzí Zavádění a hodnocení i.v.stupů (PŽK, u CŽK asistence) Hodnocení ran Odsávání z HCD Asistence u složitých výkonů (např.lumbální punkce) Dopomoc zdravotnické asistentce při velkém objemu práce Pokud asistentka opustí oddělení (doprovod na vyšetření), přebírá její skupinu pacientů do péče

Činnosti zdravotnického asistenta Provádění komplexní hygienické péče Podávání stravy, dohled nad pitným režimem Podávání léků všech forem mimo i.v. Polohování, jednoduché rehabilitační činnosti, nácvik sebeobsluhy pacientů Odběry biologického materiálu Dokumentace oš. intervencí, hlášení sester Provádění převazů ran a i.v.vstupů Asistence u jednorázových výkonů Sledování a záznam FF, podávání O2 Činnosti spojené s přijímáním, překládáním a propouštěním pacientů Podílí se na péči o umírající a tělo zemřelého

Model implementace ZA do FNOL - graf.zpracováno mimo management ZPBD Všeobecná sestra ZPOD Zdravot.asistent ZPOD Zdravot.asistent Skupinová péče SV + kompetenční management Nižší a pomocný zdravotnický personál. kompetenční management

Personální obsazení před a po implementaci ZA do praxe PŘEDPO ZPBD Všeobecná sestra ZPBD Všeobecná sestra ZPBD Staniční sestra Nižší a pomocný zdravotnický pracovník ZPBD Všeobecná sestra ZPBD Staniční sestra ZPOD zdravot.asistent ZPOD zdravot.asistent Nižší a pomocný zdravotnický pracovník

Koncepce NP – kap. 3. Podporování, formování a rozvíjení lidského kapitálu ve FNOL Stávající stav Budoucí stav - koncepce Všeobecná sestra Ošetřovatelka Sanitárka Uklizečka Příklad: Všeobecná sestra Podporování a rozvíjení know-ledge managementu Všeobecná sestra Motivace? Efektivita/kvalita? Systemizace?

Co nabízíme ZA ve FNOL? Platové zařazení: Během adaptačního procesu:pl.tř.7 Po adaptačním procesu:pl.tř.8 Benefity – ubytování, příspěvek na PP, cena stravenky 20,-Kč. aj… Po 2 letech možnost uzavření kvalifikační dohody kvalitním zaměstnancům ve studiu všeobecná sestra (Bc. - kombinovanou formou)!!!

Závěry implementace ZA do praxe Navýšení nelékařského personálu Změna kompetencí / kompetenční management = změna mentality Sestra nebude dělat: - sanitářku, ošetřovatelku, všeobecnou sestru a půl doktora + kadeřnice, pedikérka aj.. Sestra bude dělat: - vysoce odbornou ošetřovatelskou činnost

Závěry Zvýšená kvalita poskytované péče Nenavýšený mzdový rozpočet (úspora je reálná jen při redukci všeobecných sester!) Změna harmonogramu!!! Změna = přirozená reakce na změnu Nutno adekvátně vysvětlit a jasně předkládat směry Vše se odráží ve firemní kultuře

Hrozby uvedeného pilotního projektu,,implementace ZA do praxe“ Nedostatek ZA na trhu Řešení: Rozvíjet marketing pracovního místa Náborové kampaně s prezentací pracovního místa ZA na SZŠ a VZŠ Nedostatečně proaktivní střední a nižší management nemocnice … Řešení: Prezentace Vypisovat VŘ a dbát na koncepce

Děkuji za pozornost