Časová hodnota peněz Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Advertisements

F INANČNÍ PLÁNOVÁNÍ Jakub Novotný 3. září 2009 Hranická rozvojová agentura, z.s.
Ing. Lenka Štibrányiová
Úrok, úroková míra Přednáška č. 3.
Financování Podstata a formy. Financování podniku = získávání, rozdělování finančních zdrojů a jejich využití k získávání potřebných statků a k úhradě.
Kapitálový trh jako zdroj financování
_________________________________________
Ekonomické hodnocení Energetický audit budov Michal Kabrhel.
MS EXCEL Funkce PLATBA.
Klasifikace investic v podniku
7. Hodnocení investic.
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku.
P9 CENA JAKO NÁSTROJ MM Cena - je vyjádřením „hodnoty“ zboží nebo služby. Cena je jediným prvkem marketingového mixu, který vytváří firmě příjmy. Všechny.
Nauka o podniku Seminář 9.
Podniková ekonomika Financování podniku.
Veřejná obchodní a komanditní společnost
Ekonomika investic.
Mikroekonomie I Trh kapitálu a kapitálových statků
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Trh kapitálu II.  Výnosová míra z kapitálu.
Nabídka Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Základy finanční matematiky
Kontokorentní úvěr Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Teorie mezního užitku Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
6. přednáška Finanční řízení podniku – základní charakteristika Finanční řízení podniku – základní charakteristika.
Volba mezi současnou a budoucí spotřebou
FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA
Výrobní faktory Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
MPO 2009 ANALÝZA NÁVRATNOSTI INVESTIC/AKVIZIC KLADY A ZÁPORY JEDNOTLIVÝCH VARIANT Lucie Hejbalová.
FINANČNÍ ANALÝZA A HODNOCENÍ INVESTIC
Bankovnictví Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Nauka o podniku Investice.
Analýza návratnosti investic/akvizic
Hlavní druhy bank Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Kontokorentní úvěr Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Výnosový způsob oceňování majetku
Celkový a mezní produkt
Průměrné vážené náklady kapitálu
Positioning Finance v podnikatelském plánování ZČU, Plzeň
Cíl přednášky Seznámit se
Informační systém Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Financování podniku Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Eskontní (směnečný) úvěr Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Katedra financí ESF MU
EduCom Projekt Educom Tento projekt je financován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Tento materiál vznikl jako součást.
Dlouhodobé financování podniku Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Nauka o podniku Rentabilita.
Finanční výkazy obchodních společností
Investiční rozhodování
Druhy trhů Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Finanční řízení podniku Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Kritéria efektivnosti podnikatelských záměrů nejen v elektronických komunikacích.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Správa aktiv pojišťovny, investiční činnost.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Finanční řízení (teze seminářů - platí pro seminární skupiny 2 a 3)
Ekonomie 1 Magistři Třetí přednáška Produkce v čase
Časové řady Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
FINANČNÍ MATEMATIKA Jiří Matějíček MENDELU, LDF Brno Kurz CŽV – 2. výukový blok dne
Důchody Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
Téma 8. Náklady kapitálu. Kapitálová struktura a její optimalizace 1. Náklady kapitálu a jejich kvantifikace 2. Teorie optimalizace kapitálové struktury.
Téma 7. Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Jednoduché úročení Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Reálná úroková míra Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Téma 9-10 Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Přednáška č. 2 Obecné finanční metody hodnocení veřejných projektů Jana Soukopová
Umořování dluhu Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Základy firemních financí
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování
Složené úročení Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Přednáška č. 2 Obecné finanční metody hodnocení veřejných projektů
Transkript prezentace:

Časová hodnota peněz Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Časová hodnota peněz Časová hodnota peněz: Patří mezi obory finanční matematiky a umožňuje zjistit budoucí hodnotu úspor, výší úroků, splátky úvěru apod. Matematická metoda sloužící k porovnání hodnoty dvou či více peněžních částek z různých časových období. Základním předpokladem metody je, že jedna koruna dnes má větší hodnotu než jedna koruna zítra.

Časová hodnota peněz Úrok - odměna za dočasné poskytnutí kapitálu jiné osobě. Výše tohoto úroku přímo ovlivňuje hodnotu peněz v čase. Úročení kapitálu vychází z předpokladu, že vlastník by jej mohl investovat jinde a mít z něj užitek, zohledňuje znehodnocení peněz v důsledku inflace a také určitou míru rizika, že částka nebude vrácena včas nebo v plné výší.

Hodnota peněz Hodnota peněz se v čase mění. Současný kapitál Kč při míře zisku 20 % bude mít za rok hodnotu korun a před rokem měl hodnotu Kč.

Peněžní toky Peněžní toky jsou pohyby peněžních prostředků realizované nebo očekávané v různých okamžicích projektu. Dělí se na: ● příjmy - zisky, výnosy apod., ● výdaje - nákupy, výzkum, apod.

Investice Je tvořena systémem peněžních toků rozložených v čase. Peněžní toky před rozhodováním vztáhneme k jednomu bodu - referenční datum: ● referenční datum časově dozadu - diskontování, ● referenční datum časově dopředu - úročení.

Ocenění investice Usnadňuje rozhodnutí o výběru investice a rozhodnutí zda vůbec investovat. K rozhodnutí využívá finanční pravidla: ● pravidlo současné hodnoty, ● pravidlo vnitřní míry výnosnosti, ● pravidlo doby návratnosti.

Hodnota všech peněžních toků se vztahuje k referenčnímu datu, které leží před všemi platbami (platby se diskontují). PV – současná hodnota C n – peněžní tok, realizovaný ode dnečka za n ročních období i – roční úroková míra v – diskontní faktor Současná hodnoty

Rozhodnutí: ● je-li PV < 0, doporučuje se neinvestovat ● je-li PV > 0, doporučuje se investovat ● je-li PV ≈ 0, nelze doporučit ani zamítnout

Příklad Investor vložil do investice Kč. Každoroční příjmy z této investice byly ve výši: 1. rok Kč, 2. rok Kč, 3. rok Kč, 4. rok Kč. Oceňte tuto investici, jestliže na trhu je kapitál zhodnocován s mírou zisku 9 %.

Příklad Výpočet pomocí MS Excel - finanční funkce Na základě pravidla současné hodnoty lze považovat investici za výhodnou.

Vnitřní míra výnosnosti Vnitřní míra výnosnosti je míra zisku i *, při níž je současná hodnota systému peněžních toků nulová. i * – míra zisku C n – peněžní tok (příjmy, výnosy)

Příklad Oceňte investici pomocí pravidla vnitřní míry výnosnosti (zadání na snímku 10).

Příklad Výpočet pomocí MS Excel - finanční funkce Danou investici lze považovat za výhodnou (9 % < 13,69 %).

Doba návratnosti Doba návratnosti je doba, za kterou kumulované příjmy uhradí celkové náklady. Přednost dostává investice, která má nejkratší dobu návratnosti.

Příklad Oceňte investici pomocí pravidla doby návratnosti (zadání na snímku 10). Přijmy (kumulované) za první rok – Přijmy (kumulované) za první 2 roky – Přijmy (kumulované) za první 3 roky – Přijmy (kumulované) za první 4 roky – Doba návratnosti leží mezi 3 a 4 roky (přesně 3,06). ( ) / = 0,0588

Kritéria investičního rozhodování Při investičním rozhodování se využívají tři základní kritéria: ● výnosnost, ● riziko (nejistota očekávaných výnosů), ● likvidita (rychlost, při které se mění investice v peněžní prostředky). Tato kritéria mají protichůdné tendence (nutno najít kompromis).

Časová hodnota peněz Použitá literatura: Cipra T.: Finanční matematika v praxi Hindls R., Hronová S., Cipra T.: Kvantitativní metody a informatika Macháček O.: Finanční a pojistná matematika Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí