Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bankovnictví Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bankovnictví Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí."— Transkript prezentace:

1 Bankovnictví Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

2 Bankovnictví V tržním prostředí se majitelé peněz snaží o jejich bezpečné uložení na dobu, během níž je mohou postrádat, zejména usilují o jejich zhodnocení, tzn. aby získali úrok či jiný výnos a disponovali po uplynutí daného období větším obnosem než na jeho počátku. Peníze se stávají předmětem podnikání.

3 Bankovnictví Obchody s penězi se uskutečňují mezi finančním investorem a půjčovatelem (dlužníkem). Finanční investování probíhá zčásti přímo. Výhodné může být investovat do státních obligací a státních půjček, protože zpravidla nabízí výhodný úrok a je zaručena návratnost peněz, protože stát má pravidelné příjmy z daní a jiných příjmů.

4 Bankovnictví Toto přímé investování má však i své nevýhody – na trhu jsou i méně známí vypůjčovatelé, u nichž není zajištěné krytí peněz, které jim svěříme a často nebývá čas či schází odbornost pro posouzení a soustavné sledování jejich finanční situace.

5 Bankovnictví Přímé investování je pro drobného investora navíc i nákladné, neboť půjčku je nutné evidovat, upomínat liknavého dlužníka a případně vést soudní spory. Velký počet finančních investorů a vypůjčovatelů dává přednost nepřímému financování.

6 Bankovnictví Obrací se na prostředníka, který se na obchod s penězi specializuje a je schopen zprostředkovat finanční investování na profesionální úrovni.

7 Těmito prostředníky jsou: Banky Finanční instituce nebankovního charakteru

8 Cíle a motivy Hlavním motivem bankovního podnikání jsou zisk a rentabilita. Mají u bank stejný význam jako u ostatních podniků, neboť vyjadřují efektivnost činnosti banky. Protože banky prodávají nakupované peníze, velká část zisku pramení z rozdílu úrokových sazeb. Rozdíl představuje úrokové rozpětí.

9 Bankovnictví Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí


Stáhnout ppt "Bankovnictví Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí."

Podobné prezentace


Reklamy Google