V RODINĚ, V RODINNÉM ŽIVOTĚ jsou uspokojovány psychické potřeby dítěte (ale také rodičů): 1. přísun podnětů 2. smysluplný svět 3. životní jistota 4. vlastní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zdroj obrázků: Rodina  je to skupina osob nebo více skupin, spjatých pokrevními svazky, manželstvím, adopcí, kdy dospělí členové.
Advertisements

Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Státní sociální podpora zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů.
Příčiny a možnosti zvládání nevhodného chování žáků Se zaměřením na negativní sebehodnocení.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Základy rodinného práva Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Vzdělávací program v oboru dětské lékařství MUDr. Jana Mathonová, prim. dětského oddělení Kroměřížské nemocnice a.s.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Stres a jeho důsledky. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Představení výzkumného projektu Lenka Hloušková Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta MU Brno.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Proces rozhodování kupujícího Fáze procesu rozhodování 1. poznání problému 2. hledání informací 3. zhodnocení alternativ 4. rozhodnutí o nákupu 5. vyhodnocení.
VY_32_INOVACE_Roz_III_17 Práva a povinnosti členů rodiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
ZÁKLADNÍ POTŘEBY DĚTÍ MUDr. EVA VANÍČKOVÁ,CSc. Ústav zdraví dětí a mládeže.
Pěstounská péče na přechodnou dobu - výchovné a emocionální problémy Praha, 20. června 2016 doc. PhDr. Albín Škoviera.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Pedagogika a psychologie 3. ročník ŠKOLNÍ ZRALOST Mgr. Irena Kudláčková.
Výchova v rodině 1.část Ludmila Šprachtová. Výchova v rodině Vymezení pojmu rodina Forma dlouhodobého solidárního soužití osob spojených příbuzenstvím.
Sub-projekt PF 098: Práva dítěte ve školské praxi Brno, 26. listopadu 2013 Autentická participace Petra Ali Doláková Realizátor projektu: Česko-britská.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
OD PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVY K PŘEDŠKOLNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ A ZPÁTKY K PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVĚ Doc. PhDr. Eva Opravilová, CSc., PhDr. Jana Kropáčková,
Obchod, trh Základy hospodaření.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Potřeby a pudy - aktivačně motivační vlastnosti
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
Výchova v rodině 2.část Mgr. Ludmila Šprachtová
PhDr. Irena Martínková, Ph.D.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Řízení kolektivu. Řízení kolektivu Aby podřízení pracovali dobře, musí být splněny tyto podmínky: schopnosti podřízených pracovní podmínky motivace.
Název projektu: Moderní škola
Základní informace o poskytovateli
RECEPT NA DOBRÉ MANŽELSTVÍ
CÍLE ŠKOLNÍ TĚLESNÉ VÝCHOVY
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
Učebnice s. 8 – 9 DÚ – Rodinný erb
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
9. Heterogenní a homogenní skupiny
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
2. ROČNÍK KONFERENCE K RODINNÉ POLITICE MĚSTA OLOMOUCE,
Andragogika Vzdělávání.
jak budovat kulturu školy společně
ŽIVOT MEZI LIDMI Patříme k lidem.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
RC Heřmánek, průvodce na cestě rodičovstvím
Životní cyklus.
Co kluci potřebují J. Novotný, ZŠ MOZAIKA, Rychnov nad Kněžnou.
Psychologie test.
Psychologie pro učitele 4.přednáška
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Práva a povinnosti členů rodiny
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
Opička Gogo Jak jsme využitím projektové metody podněcovaly představivost dětí, rozvíjely jejich pohybové a manipulační dovednosti, asociativní myšlení,
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Život je cesta, která vede domů.
Výchova v rodině k zodpovědnému rodičovství
Centra kolegiální podpory
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Dopravní prostředky A jejich řidiči.
Děti mladšího školního věku a přirozený pohyb
Diagnostika, poradenství HTF 2013
Psychické potřeby malých dětí - koncept pomalého rodičovství
Transkript prezentace:

V RODINĚ, V RODINNÉM ŽIVOTĚ jsou uspokojovány psychické potřeby dítěte (ale také rodičů): 1. přísun podnětů 2. smysluplný svět 3. životní jistota 4. vlastní společenská hodnota 5. životní perspektiva

 vhodná stimulace dítěte, vhodné podněty  příjem a zpracování podnětů prostřednictvím smyslů Uveďte konkrétní příklady.

 podněty musí mít řád a smysl = základ učení  důležité je množství i kvalita podnětů  podněty přiměřené věku i schopnostem dítěte Co znamená pojem smysluplný svět pro vás? Jak je tato potřeba uspokojována v období předškolního věku?

 citové vztahy  důležitá je jejich trvalost a hloubka  citový vztah je důležitý také pro proces učení – mít se pro koho učit  domov – místo, kde ……. Doplňte vhodná slova.

 být uznáván, oceňován, přijímán takový, jaký jsem  vědomí vlastního já Co přispívá k naplňování této potřeby?

 „otevřená budoucnost“ – žít v čase (od minulosti k budoucnosti)  na něco se těšit, k něčemu směřovat, o něco se snažit U jakých dětí je uspokojování, naplňování této potřeby problematické?

Tyto potřeby jsou důležité i při rozhodování Potřeby se mohou narozením a výchovou dítěte naplňovat – ale také omezovat, nemusí být naplněny vůbec nebo jsou naplňovány později mít děti/nemít děti

Přísun podnětů, stimulace + dítě přináší vzruch, nenudíme se, bez dítěte by manželství bylo prázdné - dítě brání stimulaci jinými podněty, člověk je vázán, nemůže si život plně užít, život je monotónní, děti jsou zátěží

Smysluplný svět (učení) + dítě silně ovlivňuje rodiče, umožňuje jejich vnitřní růst, přináší jim nové poznatky a zkušenosti, v prožitcích rodiče zrají k životní moudrosti - dítě brání získávání jiných poznatků a zkušeností, „uvazuje“ člověka u plotny, plenek, domácích úkolů

Životní jistota + děti přijímají – ale i vracejí lásku, jsou k nám vázány citovým poutem, až do stáří budeme mít na koho myslet, budeme mít někoho „svého“, neopustí nás - dětmi jsme vázáni a svázáni, máme strach, že se jim něco stane, že v životě neuspějí, jejich prostřednictvím jsme zranitelní

Vlastní společenská hodnota, identita + mít děti nám dává společenskou hodnotu, ve vztahu k dítěti ztrácíme anonymitu, dítě nás potřebuje a my potřebujeme je - děti brání dosažení významných společenských cílů, bez dětí dokážeme víc, získáme vyšší postavení

Životní perspektiva (otevřená budoucnost) + s dětmi se stále na něco těšíme, něco plánujeme, děti jsou další generací, pokračuje v nich náš biologický vklad - dětmi jsme upoutáni ke každodenním starostem, jsme vězni současnosti, je omezena naše tvůrčí svoboda

 Matějček, Z.: O rodině vlastní, nevlastní a náhradní. Praha, Portál  Matějček, Z.: Psychologické eseje (z konce kariéry). Praha, Karolinum  Dunovský, J. a kol.: Sociální pediatrie. Praha, Grada 1999.