Město Chrast leží na úpatí Českomoravské vrchoviny, v nadmořské výšce 292 m, spolu se svými místními částmi – Podlažicemi, Chacholicemi a Skálou, v jejímž.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
C H R Á M C H M E L E A P I V A Regionální operační program NUTS II Severozápad.
Advertisements

EXKURZE – ZA ARCHITEKTUROU A HISTORIÍ SEVEROVÝCHODNÍ ITÁLIE SPŠ A SOU UNIČOV –
Pracovní setkání zástupců mikroregionů Olomouckého kraje 10. setkání středa 8.října 2008 Radniční sál BOUZOV.
Konopiště se představuje… … historie dlouhá více než 700 let.
Kultura a památková péče v Pardubickém kraji v letech
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Přemyslovská orlice Český stát v 11. a 12. století Děkan Kosmas, autor kroniky.
Máme rádi Pardubice Po stopách koňských kopyt ZŠ Staňkova 128, Pardubice Veronika Fránová, 8.A.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_ČS_MÍSTO, KDE ŽIJEME TEMA:
Konstantin a Metoděj Vypracovala: Petra Mertová 4. B.
říčka Balinka Ze Stránecké Zhoře jsme vyšli brzo ráno podél říčky Balinky a nově upraveného rybníčka do malebné vísky Frankův Zhořec. Tady jsme se.
Královéhradecký kraj. Základní údaje Na severu kraje se vypínají Krkonoše a Orlické hory, směrem k jihozápadu se krajina svažuje do úrodné Polabské nížiny.
Brno Jan Sehnal VI. tř. Hlavní nádraží  Je nejdůležitější osobní nádraží v Brně  Je postaveno ve slohu SECESE  Je kulturní.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ZEMĚPIS Téma: Zlínský kraj Ročník: 9. Číslo.
Dobrovická muzea Muzeum cukrovarnictví, lihovarnictví, řepařství a města Dobrovice Ing. Ludmila Radková Muzeum a společenské centrum Dobrovice, o. p. s.
Praha a pražské památky Václav Klaus – prezident ČR od roku …
ŽIVOT KARLA IV. Vypracoval: Jiří Vilášek. K AREL IV. Narodil se v Praze Narozen pod jménem Václav V sedmi letech byl poslán za svým kmotrem.
Odolena Voda je město v okrese Praha-východ, ve kterém žije přes 5 tisíc obyvatel. Leží při dálnici D8, 16 km severně od centra Prahy, 7 km východně.
VY_12_INOVACE_Rů_I_14 Drama 2/2 - Národní divadlo Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Místní části Veselí nad Moravou - Veselí nad Moravou vlajka znak
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Západočeské lázně Natalie Chvastková Anna Skrzypková CRO3
A School Year Calendar ZŠ Třebíč, Horka-Domky, Václavské nám. 44/12, Česká republika Gymnázium v Kunowie, Polsko.
Český stát za vlády Lucemburků
Název školy: Základní škola Městec Králové
KARLŮV MOST A PRAŽSKÝ ORLOJ
TATENICE Mgr. Michal Oblouk.
Památky Kladna. Památky Kladna Zámek Původně tvrz označována jako Hořejší 60.léta 16.stol vystavěná trojkřídlá patrová stavba Západní křídlo- kaple.
Zručský zámek.
Druh učebního materiálu
Ještěd.
Klasicistní architektura v Čechách
univerzitní výcvikové a rekreační středisko
Obecní dům David Kotek.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Život Karla IV. Julie Trojančíková.
Odprodej pozemků ulice Lipská v Chomutově
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Regionální dějiny Památky Uherského Brodu.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_25_Kultura_a_umění_ _romantismus_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/
RENESANCE A HUMANISMUS - 4
VY_32_INOVACE_43A_STÁTNÍ SVÁTKY A VÝZNAMNÉ DNY V ČESKÉM KALENDÁŘI
Předmět: prvouka Ročník: 2. Tematický celek: Čas 1.část
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov
OCHRANA PAMÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Huslenky V obci se nachází evangelický kotel, který byl nedávno rekonstruován a je postavem i ve skanzenu v Rožnově. Historie obce začíná v roce 1949.
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: Mikroregion Miroslavsko Číslo: EU DUM 5_15 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Jazyk a jazyková komunikace
Dostupné z Metodického portálu ISSN
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
David Pravda, Matěj Honish, Honza Karták, David Paur
HRADČANY třetí pražské město založené kolem Hradčanského náměstí
NOVÉ MĚSTO (PRAHA) základy položil Karel IV. v roce 1348, město
Název školy: Základní škola Městec Králové
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
KRKONOŠE a PODKRKONOŠÍ
Loucký klášter ve Znojmě
univerzitní výcvikové a rekreační středisko
Přírodní podmínky na území Slovácka
Jilemnický Krakonoš
Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - druhé největší sdružení v ČR ( ) členů - založeno 1990 Základní poslání a cíle Sdružení:
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Svitavské památky – sochařství
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
SAN FRANCISCO.
Transkript prezentace:

Město Chrast leží na úpatí Českomoravské vrchoviny, v nadmořské výšce 292 m, spolu se svými místními částmi – Podlažicemi, Chacholicemi a Skálou, v jejímž katastru se nachází i malebné údolí s osadou Podskála. Historické jádro města je městskou památkovou zónou.

Chrast byla založena v 2. pol. 13. st. Benediktinským klášterem v Podlažicích. Klášter byl v r husitskými vojsky zničen. V tomto klášteře byla napsána tvz. Ďáblova bible. Do r bylo opatství i s městečkem svěřeno husitskému hejtmanovi Jakubovi z Kroměšína, později bylo panství převedeno na královskou korunu. R byla Chrast povýšena na město.

Pověst hovoří o tom, že za starých časů jela přes Chrast na Moravu česká královská princezna. Rozstonala se a byla v Chrasti ošetřována. Když se uzdravila, chtěla se chrasteckým něčím odměnit. Ti si vyžádali, aby městečko smělo užívat pečeti jejího znaku. Ta jim to dovolila, ale místo jedné orlice jsou na znaku orlice dvě.

Bývalé letní sídlo královehradeckých biskupů. V místech dnešního průčelí stávala rychta, kterou dal přestavět Albrecht Slavata z Chlumu a Košumberka na Panský dům, k němuž bylo za Markéty Berkové roku 1605 přistavěno severní křídlo. Na počátku 18. století byla za biskupa Jana Adama z Mitrovic zahájena stavba východního křídla, v polovině století bylo přestavěno západní křídlo a přistavěno jižní.

Byly upraveny i vnitřní úpravy zámku, k dochovaným patří nástěnné malby podlažického rodáka Antonína Machka v čínském pokoji a římském sále.

V současné době je zámek v majetku města, v západním křídle je umístěn městský úřad, v ostatních křídlech pak městské muzeum, které bylo založeno r ředitelem školy Vincencem Paulusem. V muzeu jsou umístěny stálé expozice (geologie, paleontologie, historický vývoj Chrasti, historie zámku a podlažického kláštera, významné osobnosti, zaniklá řemesla, tkalcovské stavy) a výstavní galerie. Muzejní galérie je otevřena od května do listopadu a střídají se v ní díla předních českých umělců, malířů fotografů a sochařů. V bývalé zámecké kapli s kapacitou 120 míst jsou pořádány koncerty, vernisáže výstav a další kulturní akce.

Zámecká zahrada byla založena biskupem Karlem Hanlem v polovině 19. století. V roce 1903 byla upravena jako park podle návrhu architekta Thomayera z Prahy. Dodnes se dochovali původní růže, vzácné stromy a keře, např. cypřišek nutkajský, tisovec dvouřadý, jinan dvoulaločný, který se nachází v sousedství zahrady aj.

Zámecká zahrada je pečlivě udržována a většina návštevníků sem chodí nejčastěji odpočívat a obdivovat krásu a množství kvetoucích pestrobarevných květin. Mezi zajímavé a taktéž vzácné stromy patří buk lesní (červenolistý) s charakteristickým zbarvením listů a mohutný rozlehlý buk převislý vytvářející jakýsi přírodní „tunel“ nad cestou vedoucí skrz zámeckou zahradu. Tento starý strom je velice rozložitý, jeho koruna by zakryla plochu cca 100 m 2. Přes zimu je zámecká zahrada zavřená

Muzeum je otevřeno od 1. května do 31. října + prosinec Muzeum je zavřeno od 1. ledna do 30 dubna + listopad PONDĚLÍ zavřeno ÚTERÝ8 – 1112 – 15:30 STŘEDA8 – 1112 – 15:30 ČTVRTEK8 – 1112 – 15:30 PÁTEK 8 – 1112 – 15:30 SOBOTA 9 – 1213 – 16:00 NEDĚLE 9 – 1213 – 16:00 Telefon :

Hotel Dvořák – Adresa: Náměstí 164, Chrast telefon: Vinárna Amicus – Adresa: Náměstí 1, Chrast telefon: Cukrárna Chrast – Adresa: Náměstí 160, Chrast telefon:

Zpracovala: Lucie Táborská, studentka 2. ročníku Hotelové školy Bohemia Chrudim – obor cestovní ruch.