Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SAN FRANCISCO.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SAN FRANCISCO."— Transkript prezentace:

1 SAN FRANCISCO

2 San Francisco leží na západním pobřeží USA
San Francisco leží na západním pobřeží USA.Nachází se na nejsevernější části Sanfranciského poloostrova jižně od úžiny Golden Gate v ústí Sanfranciského zálivu. Je hlavním finančním a kulturním centrem Severní Kalifornie. Je 4. nejlidnatějším městem Kalifornie a 14. nejlidnatějším městem USA. Žije zde obyvatel. Po New Yorku je druhým nejhustěji zalidněným městem. San Francisco je proslulé chladnými léty, mlhou, rozmanitostí architektury a turistickými cíli, mezi které patří Golden Gate bridge, bývalá věznice Alcatraz, lanová tramvaj a čínská čtvrť. Bývá označováno jako jedno z nejkásnejších měst světa.

3 Centrum San Francisca se nachází v severovýchodní části města
Centrum San Francisca se nachází v severovýchodní části města. Za střed města lze považovat náměstí Union Square a jižně ležící severovýchodní konec ulice Market st. Obchodní a finanční centrum města tvoří na východ od Union Square ležící Financial District. Za centrum nákupů, restaurací a turistické centrum lze považovat severovýchodně ležící přístavní čtvrť Fisherman's Wharf. Čínská čtvrť leží severozápadně od Finanční čtvrti, začala postupně vznikat ve druhé pol. 19. st. migrací čínských dělníků a námořníků. Ve 20. st. ji postupně začali doplňovat Korejci, Vietnamci, Thajci a Laosané. Nejzajímavější místa jsou v oblasti Stockton a Grant St. kde jsou trhy s rybami, pekařství, bylinkářství. Jinak čtvrť nabízí nejnevkusnější fasády domů a obchody ve městě. Významnou památkou v oblasti je katedrála Old Saint Mary's Cathedral z roku 1854, která přežila zemětřesení a požár.

4 Golden Gate Bridge je visutý železný most vedoucí přes stejnojmenný průliv. Nalezneme na něm šestiproudovou vozovku, pruh pro pěší a také pruh pro cyklisty. Je zavěšen na dvou nosných lanech a jeho celková délka činí metrů. Je považován za nejvyhladáva nější míto pro sebevraždy na světě. Svůj život zde tragicky ukončilo přes lidí. Denně projede přes most více než aut. K rozšířenému mýtu patří, že most je za dobrého počasí neustále natírán a natření celého mostu zabere zhruba rok a pak se začíná znova. Most byl poprvé natřen barvou International Orange při jeho stavbě, poté pouze dvakrát v roce 1965 a Natírání jednotlivých částí mostu je plánováno v rámci běžné údržby, pouze na určitých částech. Od roku 1980 je postupně původní barva nahrazována více korozivzdornou a méně toxickou inorganickou zinko-akrylovou barvou. V současné době se na údržbě mimo jiné podílí 28 natěračů.

5 Velkou část návštěvníků a přistěhovalců do San Francisca přivádí jeho pověstná přátelská atmosféra bez zábran. Není divu, že se tak město proslavilo jako centrum LGBTQ komunity a míru. Pokud nechceme soudit a být souzeni za barvu pleti, sexuální orientaci či cokoliv jiného, měli bychom si zajet do San Francisca. Ale nezapomeňte na květiny do vlasů. 


Stáhnout ppt "SAN FRANCISCO."

Podobné prezentace


Reklamy Google