DRG a další úhradové mechanismy ve vztahu k nákladům poskytovatelů Obsah prezentace Obsah prezentace Základní úhradové mechanizmy – úhrady versus nákladyZákladní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Změny v systému financování sociálních služeb od roku 2014 Sociální reforma soc. služby v bodech PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociálního.
Advertisements

Hospodářský výsledek. je důležitý ukazatel umožňující posoudit hospodaření podniku. představuje rozdíl mezi celkovými příjmy a celkovými náklady podniku.
Analýza fungování institutu dohod o výkonu pěstounské péče v ČR SocioFactor s.r.o.
Problémy s funkčností a optimalizací systému úhrad akutní lůžkové péče – projekt DRG Restart Petr Mašek a tým DRG Restart.
Dopady projektu DRG Restart do řízení nemocnic Markéta Bartůňková a tým DRG Restart
HV FN Brno 2014 Vývoj hospodaření F A K U L T N I N E M O C N I C E B R N O w w w. f n b r n o. c z.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Rizika, specifikace administrace na konci programového období ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Financování sociálních služeb – vyrovnávací platba Ing. Hana Doleželová,
Redukce lůžek Existuje prostor pro redukci lůžek akutní péče?
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
11 Osnova studie proveditelnosti a analýzy nákladů a přínosů 19. května 2008, Rožnov pod Radhoštěm.
Koncept úhrad v roce Výběr pojistného od roku 2012 Výběr pojistného za zaměstnance a osvč (2015  2016) + 7,4 mld. Kč Platba státu za státní pojištěnce.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Vize propojení zdravotního a sociálního pojištění RNDr. Jiří Schlanger náměstek pro informatiku a mezinárodní věci.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Data o nákupech, úhradách a vykázané péči JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců.
Publikace klasifikace zdravotního stavu lesa na bázi TM Landsat pomocí webových služeb jako součást OPRL Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad.
Systém správy dokumentace akreditované zkušební laboratoře Bc. Jan Randl, 4912.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Odd ě lení ekonomiky a kontroly, OSV, KÚ JMK.  Rozhodnutí Evropské komise ze dne č. 2012/21/EU  Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních slu ž.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Hodnocení finanční situace obce MKR SURO Finanční analýza Rozbor minulého hospodaření  odhalení pozitivních a negativních faktorů, které hospodaření.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomická příprava výroby.
Novela školského zákona v návaznosti na předškolní vzdělávání a školní stravování Bc. Eva Martinková, odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský.
Obsah prezentace Obsah prezentace : DRG a úhrady Úhrady v roce 2012 – úhradová vyhláška Obavy a očekávání poskytovatelů zdravotní péče Obavy a očekávání.
Daň z nabytí nemovitých věcí
V. Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Vysoká škola technická a ekonomická
Seminář Evaluace poskytovatelů „Zajištění vybraných služeb sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z.
Odpisové plány Inventarizační zpráva
Tematicky zaměřený kulatý stůl
Místní rozpočtové jednotky
Úřad práce České republiky
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Státní organizace.
Opatření k jednodušší a rychlejší administraci projektů
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Optimalizace materiálového a informačního toku
31 Základní typy zdravotnických systémů
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Úloha bodového systému
Finanční část Praha, 25. července 2017.
Daň z příjmů právnických osob Silniční daň veřejnoprávních poplatníků
Téma 11: Finanční plánování
IAS 36 Snížení hodnoty aktiv.
Výchozí vnější situace:
Jednotné principy klasifikace na GJKT
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 9. prosince 2015 Liberec.
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Financování přímých NIV
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s vedoucími ÚÚP Územně analytické podklady ÚAP kraje s využitím ÚAP obcí ÚAP a změny v právních předpisech Ing. arch. Jana.
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Vykazování postupu nebo stavu
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Problematika uzavírání smluv mezi pojišťovnami a zdravotnickými zařízeními PharmDr. Ivana Cimalová, MBA ředitelka zdravotnického odboru ZPMV ČR Čestlice,
1.
Vztahy mezi útvary charakter průběhu hlavní podnikatelské činnosti
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
Ministerstvo financí ČR červen 2011
Návrh na daňové zvýhodnění u zaměstnavatelů – plátců mzdy, kteří provádí výkon rozhodnutí nebo exekuci srážkami ze mzdy formou možnosti uplatnění odčitatelné.
Modul „Ekonomika“ Modul „Formuláře“
Programové prohlášení Vlády ČR Urychlit a zjednodušit přípravu realizace staveb
Příspěvek k činnosti v PSNDP
Možnosti řešení LTC.
Transkript prezentace:

DRG a další úhradové mechanismy ve vztahu k nákladům poskytovatelů Obsah prezentace Obsah prezentace Základní úhradové mechanizmy – úhrady versus nákladyZákladní úhradové mechanizmy – úhrady versus náklady Standardizované nákladyStandardizované náklady Skutečné náklady ZZSkutečné náklady ZZ Rozpočet výnosůRozpočet výnosů Klinicko-ekonomická analýza případů hospitalizacíKlinicko-ekonomická analýza případů hospitalizací Praktická ukázkaPraktická ukázka

DRG a další úhradové mechanismy ve vztahu k nákladům poskytovatelů Základní úhradové mechanizmy – úhrady versus nákladyZákladní úhradové mechanizmy – úhrady versus náklady Snaha o stanovení úhrad na základě skutečných nákladových poměrů poskytnutých zdravotních služeb Snaha o stanovení úhrad na základě skutečných nákladových poměrů poskytnutých zdravotních služeb Stanovení relativních parametrů pro úhrady Stanovení relativních parametrů pro úhrady Body – pro výkonové úhrady dle Seznamu výkonů s bodovými hodnotamiBody – pro výkonové úhrady dle Seznamu výkonů s bodovými hodnotami Relativní váhy – pro úhrady dle DRGRelativní váhy – pro úhrady dle DRG

DRG a další úhradové mechanismy ve vztahu k nákladům poskytovatelů Úhrady dle Seznamu výkonůÚhrady dle Seznamu výkonů Podkladem pro stanovení počtu bodu je registrační list nového nebo aktualizovaného výkonu - vstupem jsou klinické a ekonomické parametry výkonu Skutečná úhrada se vypočte na základě stanovené hodnoty bodu určené „Úhradovou vyhláškou“ pro období jednoho roku (s výjimkou stomatologů). Úhrady neodpovídají skutečným nákladům výkonů poskytnutých v ZZ, ale disponibilní zdroje se rozdělují v poměru relativních nákladových poměrů s dodnes přetrvávající nesymetrií v bodovém ocenění

DRG a další úhradové mechanismy ve vztahu k nákladům poskytovatelů Úhrady dle DRGÚhrady dle DRG Podkladem pro stanovení RV jsou kalkulace na základě produkčních dat všech nemocnic a ekonomických dat referenčních nemocnic (21) poskytujících akutní lůžkovou péčiPodkladem pro stanovení RV jsou kalkulace na základě produkčních dat všech nemocnic a ekonomických dat referenčních nemocnic (21) poskytujících akutní lůžkovou péči Úhrada za případ DRG se vypočte na základě RV případu a stanovené Základní sazby“ určené „Úhradovou vyhláškou“– uvedené zjednodušení platí od roku 2007 velmi omezeně (risk koridory, paušální úhrady, ISÚ atd.) Celkové úhrady jsou také ovlivněny disponibilními zdroji – neodpovídají nákladům.Úhrada za případ DRG se vypočte na základě RV případu a stanovené Základní sazby“ určené „Úhradovou vyhláškou“– uvedené zjednodušení platí od roku 2007 velmi omezeně (risk koridory, paušální úhrady, ISÚ atd.) Celkové úhrady jsou také ovlivněny disponibilními zdroji – neodpovídají nákladům.

DRG a další úhradové mechanismy ve vztahu k nákladům poskytovatelů ShrnutíShrnutí Náklady pro stanovení relativních parametrů úhrad (body, relativní váhy) nejsou stanovovány na základě reprezentativních ekonomických zdrojích (lépe je na tom DRG s daty NRC).Náklady pro stanovení relativních parametrů úhrad (body, relativní váhy) nejsou stanovovány na základě reprezentativních ekonomických zdrojích (lépe je na tom DRG s daty NRC). Proces kultivace a aktualizace relativních parametrů není systematický a dostatečně finančně krytýProces kultivace a aktualizace relativních parametrů není systematický a dostatečně finančně krytý

DRG a další úhradové mechanismy ve vztahu k nákladům poskytovatelů Dostupnost nákladových datDostupnost nákladových dat ZP – nemají žádná nákladová data (důvod nezdaru zavedení DRG v roce 1996) – řeší standardizovanými nákladyZP – nemají žádná nákladová data (důvod nezdaru zavedení DRG v roce 1996) – řeší standardizovanými náklady ZZ – mají veškerá ekonomická data – jsou schopny alokovat náklady až na úroveň případů DRG – nemají dostupná data nákladů indukované extramurální péčeZZ – mají veškerá ekonomická data – jsou schopny alokovat náklady až na úroveň případů DRG – nemají dostupná data nákladů indukované extramurální péče Zřizovatelé (kraje, MZ) – omezená dostupnost ekonomických dat - nejednotnostZřizovatelé (kraje, MZ) – omezená dostupnost ekonomických dat - nejednotnost NRC – dostupná ekonomická data jen referenčních nemocnicNRC – dostupná ekonomická data jen referenčních nemocnic

DRG a další úhradové mechanismy ve vztahu k nákladům poskytovatelů Využití nákladových dat ZP – standardizované nákladyZP – standardizované náklady pro účely Revize – „Nákladová revize“ pro účely Revize – „Nákladová revize“ Benchmarking – KEP, EMU Benchmarking – KEP, EMU ZZ – optimalizaci struktury zdravotních služeb, podporu efektivity, snížení nadbytečných nákladů, vnitřní revizní činnost, podporu řízení a rozhodováníZZ – optimalizaci struktury zdravotních služeb, podporu efektivity, snížení nadbytečných nákladů, vnitřní revizní činnost, podporu řízení a rozhodování Zřizovatelé – optimalizace sítě ZZZřizovatelé – optimalizace sítě ZZ NRC – stanovení RVNRC – stanovení RV

DRG pro podporu řízení, optimalizaci sítě a úsporu nákladů Ovlivnění výše úhradOvlivnění výše úhrad Na straně ZZ Na straně ZZ eliminovat down-codingeliminovat down-coding v současné době eliminovat regulační srážky – (autorevize) společný zájem ZZ a ZPv současné době eliminovat regulační srážky – (autorevize) společný zájem ZZ a ZP Na straně ZP eliminovat up-coding (revize) Na straně ZP eliminovat up-coding (revize) Snížení nadbytečných nákladůSnížení nadbytečných nákladů Vznikají zejména nesprávným nastavením řídicích a hodnotících procesů poplatných výkonovým úhradám (dle Seznamu výkonů) Vznikají zejména nesprávným nastavením řídicích a hodnotících procesů poplatných výkonovým úhradám (dle Seznamu výkonů) Společný zájem ZZ a ZP Společný zájem ZZ a ZP Optimalizace sítě lůžkových ZZOptimalizace sítě lůžkových ZZ Rušení neefektivních oddělení, ZZ, přesuny zdravotní péče Rušení neefektivních oddělení, ZZ, přesuny zdravotní péče Společný zájem ZZ a ZP Společný zájem ZZ a ZP

DRG pro podporu řízení, optimalizaci sítě a úsporu nákladů Projekt Středočeského kraje Vytvoření datového skladu s daty hospitalizační a ambulantní péče od roku 2008 do současnosti (více než 460 tisíc případů hospitalizací)Vytvoření datového skladu s daty hospitalizační a ambulantní péče od roku 2008 do současnosti (více než 460 tisíc případů hospitalizací) Systém jednotného sběru anonymizovaných dat z provozních systémů (NIS, EKO)Systém jednotného sběru anonymizovaných dat z provozních systémů (NIS, EKO) Jednotné výpočtové mechanizmy (sestavení případů, výpočet výnosů, přiřazení nákladů případům DRG)Jednotné výpočtové mechanizmy (sestavení případů, výpočet výnosů, přiřazení nákladů případům DRG)

DRG pro podporu řízení, optimalizaci sítě a úsporu nákladů Projekt SČK umožňuje :Projekt SČK umožňuje : Sledování kvality vykazování a optimalizaci výnosů úhrad dle DRG Sledování kvality vykazování a optimalizaci výnosů úhrad dle DRG Rozpočet výnosů jednotlivých pracovišť dle DRG - ve srovnání s náklady je možnost jediného hodnotícího kritéria – hospodářského výsledku nákladového střediska Rozpočet výnosů jednotlivých pracovišť dle DRG - ve srovnání s náklady je možnost jediného hodnotícího kritéria – hospodářského výsledku nákladového střediska Klinicko-ekonomickou analýzu jednotlivých případů hospitalizací Klinicko-ekonomickou analýzu jednotlivých případů hospitalizací Benchmarking na úrovni krajské a celostátní (KEP, EMU) Benchmarking na úrovni krajské a celostátní (KEP, EMU) Vnitřní revizní činnost Vnitřní revizní činnost

DRG pro podporu řízení, optimalizaci sítě a úsporu nákladů Eliminace regulačních srážek – aktuální zejména od roku 2012 (ustanovení úhradové vyhlášky) Vnitřní revize (autorevize) ve dvou úrovních : Kontrola podílu případů bez CC s CC a s MCC Kontrola podílu případů bez CC s CC a s MCC Nákladová revize – podíl nákladů případů v relaci s výnosy Nákladová revize – podíl nákladů případů v relaci s výnosy

DRG pro podporu řízení, optimalizaci sítě a úsporu nákladů Rozpočet výnosů Provádí rozpočet výnosů za provedené případy hospitalizací na jednotlivá podílející se pracoviště včetně komplementu, koncilií – jsou rozpočteny i agregované výkony do OD Dochází k narovnání disproporcí daných Seznamem výkonů a řeší rozpor mezi motivací k úsporám nadbytečných nákladů a snahou o maximální výnosy nákladového střediska

DRG pro podporu řízení, optimalizaci sítě a úsporu nákladů Klinicko-ekonomická analýza případů hospitalizací - PModel Klinicko-ekonomická analýza případů hospitalizací - PModel Případová analýza je určena pro klinické hodnocení případů hospitalizace s ekonomickou analýzou nákladové a výnosové složky hospitalizačního případu. Případová analýza je určena pro klinické hodnocení případů hospitalizace s ekonomickou analýzou nákladové a výnosové složky hospitalizačního případu. Výstupem je analýza struktury reálných nákladů vynaložených všemi podílejícími se pracovišti a výnosu za případ dle parametrů platné úhradové vyhlášky. Výstupem je analýza struktury reálných nákladů vynaložených všemi podílejícími se pracovišti a výnosu za případ dle parametrů platné úhradové vyhlášky.

DRG pro podporu řízení, optimalizaci sítě a úsporu nákladů Ekonomická neefektivita na základě Klinicko-ekonomické analýzy případů hospitalizací – Pmodelu může mít následující důvody : Nízká úroveň výnosů z důvodů: Nízká úroveň výnosů z důvodů: individuální ZS (do roku 2013)individuální ZS (do roku 2013) Koeficientu specializací (2014)Koeficientu specializací (2014) Strukturou péče, míry CC, kvalitou vykazováníStrukturou péče, míry CC, kvalitou vykazování Vysoké jednotkové náklady (KEP, EMU) Vysoké jednotkové náklady (KEP, EMU) Nízký objem produkce vzhledem k nákladům (zejména fixním) Nízký objem produkce vzhledem k nákladům (zejména fixním)

DRG pro podporu řízení, optimalizaci sítě a úsporu nákladů Praktická ukázka Praktická ukázka