Základní informace, ukázky z děl Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpo č tu Č R. Provozováno.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Světoví hudební skladatelé
Advertisements

Bedřich Smetana Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Základní informace, ukázky z děl
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
ANTONÍN DVOŘÁK OBČANSKÁ VÝCHOVA 6. ROČNÍK
Život a dílo Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
NEJVÝZNAMNĚJŠÍ PŘEDSTAVITELÉ HUDEBNÍHO KLASICISMU
Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA
Povídání o Bachovi.
JOHANN SEBASTIAN BACH.
Medailonky HV-1 Hudební výchova DUM č. 20 Prima – kvarta osmiletého studia Mgr. Milena Naglmüllerová; Gymnázium, Sušice Tento materiál byl vytvořen v.
BEDŘICH SMETANA Významné osobnosti
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
Antonín Leopold Dvořák
Antonín Dvořák a jeho život
ANTONÍN DVOŘÁK.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
Johann Sebastian Bach Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
ANTONÍN DVOŘÁK.
HUDBA V BAROKU.
Český hudební romantismus
Vzdělávací oblast: Umění a kultura
Bedřich Smetana.
ICT – 2 – 3 – 23 HV Wolfgang Amadeus Mozart
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj
BEDŘICH SMETANA.
Základní informace, ukázky z děl
Antonín Dvořák Základní informace. Antonín Dvořák Základní informace.
LEOŠ JANÁČEK ( Hukvaldy – Ostrava) Obrázek 1
W. A. MOZART geniální hudební skladatel
SYMFONIE. ERBEN ŠVÉDSKO VLTAVA NELAHOZEVES KÁČA.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Lenka Šilhánková NÁZEV: VY_32_INOVACE_66_MOZART TEMA: HUDEBNÍ VÝCHOVA.
Wolfgang Amadeus Mozart Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy.
Škola: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace Název: VY_32_INOVACE_04_HV_Wolfgang Amadeus Mozart Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ANTONÍN DVOŘÁK. Antonín Dvořák (1841–1904) Název školy: Základní škola Francova Lhota Autor: Mgr. Lada Martinková Název: VY_32_INOVACE_17_Antonín Dvořák.
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_20_ Antonín Dvořák ZŠ Hladké Životice.
Nejvýznamnější pražská divadla období národního obrození a romantismu NO – 1770–1848 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Michal.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr.Petra Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_28_Antonín Dvořák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Čeští hudební skladatelé Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_10_ČEŠTÍ HUDEBNÍ SKLADATELÉ.
Mgr. Jana Doubková VY_32_INOVACE_5B_05_WOLFGANG_AMADEUS_MOZART Dějiny hudby listopadu 2012 W. A. Mozart – život, dílo, zajímavosti o osobnosti skladatele.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_01 Autor: Mgr. Eva Damborská Anotace: Učební text pro ZŠ – Klasicismus v evropské hudbě -žáci se naučí charakteristické rysy evropského.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Zdeňka Pecková Číslo VY_32_INOVACE_3423 NázevLeoš Janáček Téma hodinyŽivot a dílo Leoše Janáčka PředmětHudební.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_12_Píseň Běží liška k Táboru,
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_05_Opera, Bedřich Smetana.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/09
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Píseň Byla jedna Káča,
CESTA Z PRAVĚKU KLASICISMUS
Test k ověření znalostí z HV
ZŠ Hladké Životice okres Nový Jičín, příspěvková organizace
Johann Sebastian Bach VY_32_INOVACE_I-A-07.
Škola: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace Název: VY_32_INOVACE_02_HV_J.S.Bach Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
LEOŠ JANÁČEK ( Hukvaldy – Ostrava) Obrázek 1
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Prezentace Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Uherský Ostroh
Světoví hudební skladatelé
Antonín Dvořák dílo.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/15
Základní informace, ukázky z děl
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
VY 32 INOVACE 543.
Johann Sebastian Bach Eisenach – Lipsko
VY 32 INOVACE 541.
VY 32 INOVACE 541.
Transkript prezentace:

Základní informace, ukázky z děl Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpo č tu Č R. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

 Bedřich Smetana  Antonín Dvořák  Leoš Janáček

Litomyšl – Praha

 Hudební nadání se projevovalo od dětství – v pěti letech hrál dobře na housle, v šesti veřejně koncertoval na klavír, v osmi složil první skladbu.  Skladatel, učitel hudby, dirigent, působil i ve Švédsku.  Měl rád tanec, s oblibou skládal polky (Luisina polka, Jiřinková polka).  V 50 letech ohluchl, skládat však nepřestal.  V závěru života byl velmi nemocný, zemřel v ústavu pro choromyslné.  V den výročí jeho smrti (12. května) každoročně začíná hudební festival Pražské jaro, úvodní skladbou je vždy Smetanova Má vlast.  Začátek předehry k opeře Libuše se využívá jako prezidentské fanfáry (před oficiálním projevem prezidenta, při jeho příchodu), začíná jimi i festival Pražské jaro – ukázka.festival Pražské jaro ukázka  Jeho opera Libuše zazněla při otevření Národního divadla.  V Litomyšli se každý rok koná Mezinárodní operní festival Smetanova Litomyšl. Bedřich Smetana

Nelahozeves – Praha

 Celým jménem Antonín Leopold Dvořák.  Je jedním z nejslavnějších hudebních skladatelů všech dob a je světově nejproslulejším a nejhranějším českým skladatelem.  Měl mimořádný hudební talent, hrál na housle, violu, klavír a varhany.  Brzy začal skládat, své skladby úspěšně dirigoval.  Získal doktorát, stal se profesorem na pražské konzervatoři.  V letech 1892 – 1895 pobýval v New Yorku, kde působil jako ředitel americké národní konzervatoře.  Inspiraci pro svou tvorbu hledal také ve vlasteneckých námětech, české a moravské hudbě; v době svého pobytu ve Spojených státech se nechal inspirovat také černošskou a indiánskou hudbou (9. symfonie „Z Nového světa“). Antonín Dvo ř ák

 Dílo:  9 symfonií (Symfonie č. 9 e-moll „Z Nového světa“ – „Novosvětská“)  symfonické básně (Vodník, Polednice, Zlatý kolovrat aj.)  koncertní skladby (pro violoncello, klavír, housle a orchestr)  10 oper (Čert a Káča, Rusalka aj.)  tance a pochody (Slovanské tance, Slavnostní pochod)  smyčcové kvartety, klavírní a varhanní skladby, písně, sbory  oratoria, kantáty, mše (Requiem, Svatební košile)  Hudební ukázky:  Novosvětská symfonieNovosvětská symfonie  Opera Rusalka – árie Rusalkyárie Rusalky  – árie Vodníkaárie Vodníka  RequiemRequiem  Smyčcový kvartetSmyčcový kvartet  Slovanský tanec č. 2Slovanský tanec č. 2  Slovanský tanec č. 8Slovanský tanec č. 8 Antonín Dvořák

Hukvaldy – Ostrava

 Je světově uznávaným českým skladatelem.  Byl známý především nezvyklou melodikou vycházející z lidové hudby moravských regionů (Slovácka a Lašska).  Hudební vzdělání získal v klášterní škole v Brně, studoval na gymnáziu a pak odešel do Prahy na varhanickou školu.  Další hudební vzdělání získal v Lipsku a ve Vídni.  Působil jako dirigent, skladatel a ředitel varhanické školy v Brně.  Byl inspirován moravskou lidovou písní, užíval nápěvy písní a studoval rytmiku a intonaci řeči, které pak originálně převáděl do své hudby.  Nejvíce uznávány byly jeho orchestrální skladby a opery.  Zemřel na zápal plic v ostravské nemocnici.  V rodišti Leoše Janáčka se každoročně pořádá hudební festival Janáčkovy Hukvaldy, dalším významným hudebnímfestival Janáčkovy Hukvaldy festivalem je Janáčkův máj.Janáčkův máj Leoš Janáček

 Johann Sebastian Bach  Wolfgang Amadeus Mozart  Ludwig van Beethoven

Eisenach – Lipsko

 Německý hudební skladatel, virtuos hry na klávesové nástroje, přestavitel barokního hudebního stylu.  Pocházel z hudební rodiny, už od dětství projevoval velké nadání.  Byl houslista, varhaník, skladatel, koncertní mistr, učitel.  Byl mistrem polyfonie – vícehlasu (skladbu vytvářejí dva, tři, čtyři i více samostatných hlasů).  Celkem složil kolem děl.  Jeho dílo mělo velký vliv na další vývoj hudby.  Měl 20 dětí, většina z nich ale zemřela v útlém věku. Johann Sebastian Bach

 Dílo:  mše, oratoria, kantáty  varhanní koncerty  fugy, preludia (sbírka skladeb Temperovaný klavír, cyklus Umění fugy)  koncertní a orchestrální skladby (Braniborské koncerty)  sonáty  Hudební ukázky:  Tokáta a fuga d mollTokáta a fuga d moll  Braniborský koncert č. 3Braniborský koncert č. 3  Koncert pro klavír a orchestrKoncert pro klavír a orchestr  Matoušovy pašijeMatoušovy pašije Johann Sebastian Bach

Salcburk – Vídeň

 Rakouský skladatel, klavírní virtuos, jeden z největších hudebních géniů.  Ve čtyřech letech hrál na klavír, v šesti psal své první skladby a učil se hrát na housle.  V dětství s otcem cestoval po Evropě, společně se sestrou vystupovali jako zázračné děti.  Byl velmi oblíbený v Praze, pro Prahu složil operu Don Giovanni, kterou při premiéře dokonce sám dirigoval.  Zemřel mladý, v pouhých 35 letech, ale stačil složit více než 600 skladeb.  Přestože nebyl žádným krasavcem, byl velmi společenský a především ve společnosti žen byl velice oblíbený. Wolfgang Amadeus Mozart

 Dílo:  opery (Figarova svatba, Don Giovanni, Kouzelná flétna aj.)  Malá noční hudba  koncerty pro klavír, housle, flétnu  Requiem  církevní skladby  árie, písně  Hudební ukázky:  RequiemRequiem  RondoRondo  Kouzelná flétnaKouzelná flétna  Malá noční hudbaMalá noční hudba  Don GiovanniDon Giovanni Wolfgang Amadeus Mozart

Bonn – Vídeň

 Významný německý hudební skladatel.  Představitel klasicismu a romantismu.  Hrál na klavír, skládal, vyučoval.  Neměl lehké dětství – už v jedenácti letech hrál v divadelním orchestru, ve třinácti byl varhaníkem, od sedmnácti let se musel starat o otce a dva bratry.  Proslavil se jako klavírní virtuos i skladatel, působil ve Vídni.  Měl problémy se sluchem (ušní šelest), v roce 1816 ohluchl úplně, přesto stále skládal.  Koncem roku 1826 těžce onemocněl a v březnu následujícího roku zemřel; rozloučit se s ním přišla celá Vídeň. Ludwig van Beethoven

 Dílo:  9 symfonií (např. č. 5 – Osudová, č. 9 - s „Ódou na radost“)  klavírní koncerty  smyčcové kvartety  opera Fidelio  klavírní sonáty (např. Měsíční svit)  2 mše  Hudební ukázky:  Předehra z opery FidelioPředehra z opery Fidelio  Symfonie č. 5 - OsudováSymfonie č. 5 - Osudová  Symfonie č. 9Symfonie č. 9  Klavírní sonáta – Měsíční svitKlavírní sonáta – Měsíční svit  Klavírní skladba - Pro EliškuKlavírní skladba - Pro Elišku  Missa solemnisMissa solemnis Ludwig van Beethoven

Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpo č tu Č R. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.