1www.hradeckralove.org Postup při poskytování dotací z „Fondu na podporu veřejně prospěšných projektů“ Seminář odboru kultury, sportu a CR pro žadatele.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
Advertisements

Rozpočty územně samosprávných celků v roce 2011 Leden 2011.
Nejčastější pochybení při administraci Monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Rozpočtové hospodaření obcí
Přílohy související s podáním a realizací dotace z PRV Lipová, „Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských.
GRANTOVÝ SYSTÉM MČ Praha 21 ZMĚNY ŽÁDOST VYÚČTOVÁNÍ ÚJEZD NAD LESY 7. LEDNA 2012.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Odbor dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu kraje Vysočina Pro rok 2008 vypsal ODSH dva dotační tituly: Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina.
Praktický postup přípravy projektů Internetizace knihoven na krajích Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Právo na informace Tereza Danielisová,
1 Povinné přílohy přikládané k žádosti 1.Čestné prohlášení o bezdlužnosti 1.Čestné prohlášení o bezdlužnosti 2. Rozpočet akce 2. Rozpočet akce 3. Podklady.
Povinné přílohy žádosti pro 5. výzvu k předkládání projektů v JPD 2 Ing. Johana Chalupová Magistrát hl. m. Prahy Odbor zahraničních vztahů a fondů EU.
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Povinné přílohy žádosti pro 4. výzvu k předkládání projektů v JPD 2 Mgr. Jakub Benda Magistrát hl. m. Prahy Odbor zahraničních vztahů a fondů EU Oddělení.
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
§ 1 Předmět úpravy a působnost zákona – zákon upravuje:
1 INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA Děčín – Staré Město Připravte se na výzvu!
Novela zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Mgr. David Kotris ISSS 2005 Hradec Králové
IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Seminář k 1. výzvě Města Náchoda pro podporovanou aktivitu 5.2b Regenerace bytových domů
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Financování sociálních služeb a podmínky podpory nově vznikajících sociálních.
1www.hradeckralove.org Seminář pro pořadatele akcí Calendaria Regina 2012 Mgr. Aleš Mokren.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji. DŮLEŽITÉ INFORMACE K EKONOMICKÉ STRÁNCE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
 Smlouva o poskytnutí účelové dotace čl. V., odst. 14 (Pověření poskytováním SOHZ čl. IV., odst. 13) a dále Metodika PK část XIII., odst. 13  mezní.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Seminář pro žadatele Dotační program /2015
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Seminář pro žadatele Dotační program 2016 úvod
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Rozpočtové hospodaření obcí  Rozpočtové hospodaření územních samosprávných celků  rozpočtový výhled  rozpočtové provizorium  rozpočet 
Informační schůzka k podávání žádostí o finanční podporu z rozpočtu JMK v souladu s ustanovením § 105 zákona č.108/2006 Sb., o sociálních službách
Porušení rozpočtové kázně při čerpání dotací z rozpočtů územně samosprávných celku. Ing. Michal Obrusník.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2016 Leden 2016.
Operační program přeshraniční spolupráce Slovenská republika – Česká republika Centrum pro regionální rozvoj Infobod Zlín.
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje Setkání s poskytovateli sociálních služeb v Ústeckém kraji.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
Téma: DOTAČNÍ FOND LIBERECKÉHO KRAJE Dotační fond Libereckého kraje OBLAST PODPORY 4B - TĚLOVÝCHOVA A SPORT.
Monitorovací zprávy projektů realizovaných v OP LZZ z hlediska obsahu Seminář pro příjemce.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Pracovní workshop pro příjemce 1. výzva 2. GG oblast.
Lenka Kšanová, Marta Mlejnková (Praha, duben 2016) Výzva Dodatečných aktivit.
Veřejnoprávní smlouvy
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje
Vyúčtování projektů nestátních neziskových organizací za rok 2016
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-17 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
Setkání regionálních výrobců
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Dočasná síť sociálních služeb v Jihomoravském kraji od roku 2017
Dočasná síť sociálních služeb v Jihomoravském kraji od roku 2017
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2014
Dotace Olomouckého kraje v roce 2017
PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI MONITOROVÁNÍ PROJEKTŮ SEMINÁŘ PRO PŘÍJEMCE 5. května 2010.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Podání žádosti o dotaci na rok 2017
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015
Lenka Kšanová, Marta Mlejnková (Praha, duben 2016)
PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Transkript prezentace:

1www.hradeckralove.org Postup při poskytování dotací z „Fondu na podporu veřejně prospěšných projektů“ Seminář odboru kultury, sportu a CR pro žadatele o dotace

2www.hradeckralove.org seznámení s aktuálním zněním směrnice „Pravidla pro poskytování finanční podpory veřejně prospěšným projektům 5P“aktuálním zněním směrnice „Pravidla pro poskytování finanční podpory veřejně prospěšným projektům 5P“ důvod setkání: Dne nabyla účinnosti novela zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů. Tato novela zcela nově upravuje ve svých ustanoveních § 10a - § 10d proces poskytování dotací z rozpočtů územních samosprávných celků. postup při podávání žádostí prezentace aktuálního znění smluv o poskytnutí finanční podpory diskuze Program semináře

3www.hradeckralove.org Režim zákona se vztahuje na všechny dotace a návratné finanční výpomoci (půjčky) poskytované z rozpočtu ÚSC na základě předem schváleného programu, na základě individuální žádosti nebo na základě speciálního zákona (např. zajištění dopravní obslužnosti). Nevztahuje se na příspěvky na provoz a investiční potřeby příspěvkových organizací. Dotace se poskytuje vždy jako účelově vázaná a podléhá finančnímu vypořádání (vyúčtování). Dotace se poskytuje na základě veřejnoprávní smlouvy dle správního řádu. Tímto se poskytování dotací přesouvá z dosavadní občanskoprávní do veřejnoprávní roviny. Základní principy novely zákona týkající se dotací

4www.hradeckralove.org Spory z právních poměrů při poskytování dotací rozhoduje podle správního řádu v případě obcí krajský úřad v přenesené působnost. Na poskytnutí dotace není právní nárok, ale v případě nevyhovění žádosti, musí být žadateli sděleny důvody nevyhovění. Program, na základě kterého jsou dotace poskytnuty, musí být zveřejněn na úřední desce nejpozději 30 dnů před počátkem lhůty pro podání žádosti. Program obsahuje zákonem stanovené náležitosti. Základní principy novely zákona týkající se dotací

5www.hradeckralove.org Specifické podmínky pro jednotlivé dotační programy schvaluje v návaznosti na Pravidla 5P zastupitelstvo města. Specifické podmínky upravují podrobněji podmínky poskytnutí a použití dotací v rámci jednotlivých dotačních programů, přičemž mohou být, s ohledem na specifika daného programu, upraveny i odlišně od Pravidel 5P. V takovém případě mají přednost před Pravidly 5P. Program je schvalován zpravidla na rozpočtový rok, v důvodných případech i na jiné období. Aktuální znění směrnice „Pravidla pro poskytování finanční podpory veřejně prospěšným projektům 5P“

6www.hradeckralove.org Program pro příslušnou dotační oblast obsahuje alespoň: účel, na který může být dotace poskytnuta, důvody podpory stanoveného účelu, celkový objem finančních prostředků vyčleněných v rozpočtu města na daný program pro příslušný rozpočtový rok, případně na jiné období, maximální výši dotace určenou buď pevnou částkou nebo procentuálním vyjádřením podpory z předpokládaných uznatelných nákladů na projekt, okruh způsobilých žadatelů, lhůtu, pro podání žádosti, resp. lhůty pro podání žádosti v jednotlivých kolech, Aktuální znění směrnice „Pravidla pro poskytování finanční podpory veřejně prospěšným projektům 5P“

7www.hradeckralove.org Program pro příslušnou dotační oblast obsahuje alespoň: kritéria pro hodnocení žádosti, lhůtu pro rozhodnutí o žádosti, podmínky pro poskytnutí dotace, vzor žádosti, případně obsah jejích příloh. Aktuální znění směrnice „Pravidla pro poskytování finanční podpory veřejně prospěšným projektům 5P“

8www.hradeckralove.org Vyhlášení programu – schválení ZM, následně 30 dní na úřední desce a poté podávání žádostí Formální náležitosti formuláře – příslušný odbor Komise rady města – hodnoticí kritéria Rada města Zastupitelstvo města Postup při podávání žádostí

9www.hradeckralove.org Schválený program a výzva pro podání žádosti jsou zveřejněny na úřední desce způsobem umožňujícím dálkový přístup a na webových stránkách města nejpozději 30 dnů před počátkem lhůty pro podání žádosti. Program se zveřejňuje po dobu 90 dní ode dne zveřejnění. Stejným způsobem jsou zveřejněny i termíny pro podání žádosti v případě konání dalšího kola. Veřejnoprávní smlouvy nad Kč schvaluje zastupitelstvo města a zveřejňují se na úřední desce do 30. dnů od uzavření. (Pozn.: tato povinnost platí od ). Smlouvy jsou zveřejněny po dobu 3 let od zveřejnění. Postup při podávání žádostí

10www.hradeckralove.org O dotaci žádá žadatel na základě dotačního programu a výzvy k podání žádostí. Formulář žádosti je k dispozici na příslušném odboru a na webových stránkách města. Na každý jednotlivý projekt se podává jedna samostatná žádost. Jeden projekt nebo jedna akce může být podpořena pouze v jednom dotačním programu. Není přípustné podávat žádost o dotaci na jeden projekt pod různými názvy. V případě, že bude komisí rady města shledána zjevná podobnost projektů s různými názvy, budou tyto posuzovány jako jeden projekt. Rozhodující pro posouzení je obsah projektu, nikoliv jeho název. Postup při podávání žádostí

11www.hradeckralove.org Žádost je podána včas, je-li podána v poslední den stanoveného termínu na podatelně magistrátu města, nebo je-li tentýž den předána k přepravě držiteli poštovní licence. Připadne-li poslední den lhůty na sobotu, neděli nebo svátek, je posledním dnem lhůty nejbližší příští pracovní den. Žádosti podané po termínu jsou vyloučeny z dalšího projednávání. Postup při podávání žádostí

12www.hradeckralove.org Příslušný odbor vyhodnotí úplnost a formální náležitosti žádosti. V případě zjištěných nedostatků vyzve žadatele k jejich odstranění, případně k doplnění žádosti ve lhůtě 7 pracovních dní. Nedoplní-li žadatel v této lhůtě všechny požadované náležitosti, bude žádost z dalšího projednávání vyloučena. Za formální náležitost je považována zejména přesně uvedená identifikace žadatele (název nebo jméno a příjmení, sídlo nebo bydliště, IČO nebo datum narození), úplné a správné vyplnění všech požadovaných údajů v žádosti, použití stanovených formulářů, způsobu a formy podání, doložení povinných příloh, podepsání žádosti osobou oprávněnou jednat za žadatele atd. Postup při podávání žádostí

13www.hradeckralove.org BEZDLUŽNOST! Na poskytnutí finanční podpory nemá nárok žadatel, který je dlužníkem města Hradec Králové, obchodní společnosti, jejímž je město Hradec Králové jediným společníkem, příspěvkové organizace, jejímž je město zřizovatelem nebo veřejně prospěšné společnosti, jejímž je město zakladatelem. Za dlužníka se nepovažuje žadatel, který svůj splatný závazek uznal co do důvodu a výše, o jeho úhradě uzavřel dohodu o splátkách dluhu a tuto dohodu řádně a včas plní. Postup při podávání žádostí

14www.hradeckralove.org Sportovní akce – do Kč, nad Kč, více akcído Kčnad Kčvíce akcí Činnost sportovních organizací – smlouvasmlouva Činnost sportovních organizací, nájem – smlouvasmlouva Vrcholový a výkonnostní sport – smlouvasmlouva Rozvoj a údržba sportovišť – smlouvasmlouva Calendarium Regina – smlouvasmlouva Rozvoj cestovního ruchu - smlouvasmlouva Kulturní akce – do Kč, nad Kčdo Kčnad Kč Činnost kulturních organizací – do Kč, nad Kčdo Kčnad Kč Aktuální vzory veřejnoprávních smluv

15www.hradeckralove.org Výše finanční spoluúčasti Účel poskytnutí dotací Odchylka v čerpání dotace, max % Žádost o změnu rozpisu účelu čerpání dotace Termíny: Realizace akce – v období realizace akce musí být akce zrealizována a všechny faktury a výdaje zaúčtovány a uhrazeny Vyúčtování – do data ve smlouvě musí být odevzdáno kompletní a správně vyplněné vyúčtování včetně všech příloh Nově budou vyúčtování podávat i akce s příspěvkem do Kč Aktuální znění smluv o poskytnutí dotací

16www.hradeckralove.org Poskytování dotací dle těchto pravidel je v jednotlivých případech posuzováno z hlediska souladu s čl. 107 Smlouvy o fungování Evropské unie. Dle svého obsahu a rozsahu jsou poskytované dotace podřazeny do následujících režimů: dotace nezakládá veřejnou podporu závazek veřejné služby blokové výjimky notifikace Veřejná podpora

17www.hradeckralove.org podpora de minimis podpora de minimis – jedná se o podporu poskytnutou jednomu subjektu do výše EUR v posledních třech letech v souladu s Nařízením komise EU č. 1407/2013. Taková dotace je považována za slučitelnou s právem Evropské unie; Nový formulář Čestného prohlášení žadatele o podporu v režimu de minimis Nový formulář Čestného prohlášení žadatele o podporu v režimu de minimis je povinnou přílohou k žádosti. Veřejná podpora

18www.hradeckralove.org

19www.hradeckralove.org Nedodržení termínu podání žádostí a vyúčtování čerpání a použití dotace dle smlouvy Formuláře použití nesprávného formuláře nedostatečné vyplnění formuláře všech předepsaných kolonkách celkový přehled ve formuláři – ekonomická část: nedostatečně vyplněn „Souhrnný přehled skutečných výdajů a zdrojů financování organizace“ chybně zpracována část tabulky „Výdaje a čerpání dotace“: rozpočet výdajů uvedený v žádosti nesouhlasí s rozpočtem uvedeným ve formuláři vyúčtování skutečné čerpání dotace neodpovídá položkám dle uzavřené smlouvy Nedostatky ve vyplňování žádostí a při podávání vyúčtování dotace

20www.hradeckralove.org Účetní doklady na kopiích předložených dokladů chybí nebo není zřetelně uvedeno označení originálu dokladu číslem smlouvy k předloženým dokladům – fakturám chybí doložení jejich úhrady - výpis z bankovního účtu, výdajový, příjmový pokladní doklad apod. účetní doklady (kopie) jsou nečitelné, např. účtenky za materiál k předloženým dokladům o úhradě pronájmu prostor na akci je nutné dokládat např. smlouvu o krátkodobém pronájmu nebytových prostor v případě předkládání více dokladů k jednomu účelu je vhodné vytvořit seznam těchto dokladů Nedostatky ve vyplňování žádostí a při podávání vyúčtování dotace

21www.hradeckralove.org Propagace chybí doložení způsobu zveřejnění podpory města a vydané propagační materiály chybí fotografie jako povinné přílohy – buď přiložit na CD k vyúčtování, nebo zaslat na použití chybného logotypu, případně znaku města, v textu chybně uvedeno „S podporou Magistrátu města Hradec Králové“. Projekt podporuje vždy STATUTÁRNÍ MĚSTO HRADEC KRÁLOVÉ! Užití znaku města je podmíněno schválením Radou města! Nedostatky ve vyplňování žádostí a při podávání vyúčtování dotace

22www.hradeckralove.org

23www.hradeckralove.org Mgr. Ilona Červenková – vedoucí oddělení právního , Ing. Jaroslava Fikrová – vedoucí odboru interního auditu a kontroly , Mgr. Aleš Mokren – vedoucí odboru kultury, sportu a CR , Mgr. Milena Březinová – granty v oblasti cestovního ruchu , Radka Coufalová – granty v oblasti sportu , Bc. Eva Müllerová – Calendarium Regina , Jaroslava Součková – granty v oblasti kultury , Kontakty

24www.hradeckralove.org